Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 22 июля 2024, вопрос №116169 350₴

Дозвіл сусіда на продаж частини будинку

Продаю частину будинку (більша половина, будинок розділений з різними входами). Вже знайшов покупців і оформили завдаток.
Виникла проблема з нотаріальним дозволом від сусіда (раніше він відмовився викупляти мою частину). Він НЕ переоформив на себе право власності (спадщину) після смерті своєї мами - власниці тієї частини. І протягом тривалого часу демонстрував взагалі відсутність інтересу до оформлення своєї частини будинку, хоча там прописаний. А тепер він був мобілізований до лав ЗСУ. Тобто, станом на зараз в іншій частині будинку немає офіційного власника! І така ситуація невизначеності продовжуватиметься в найближчій перспективі.
Яким чином можна обійти проблему згоди сусіда на продаж моєї частини будинку?
Договір даріння (але ж тут небезпека прихованої угоди купівлі-продажу) ? Суд?
Чи є ще інші варіанти?
Заздалегідь вдячний

Ответы юристов (13)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    Частки у будинку виділені в натурі? Якщо так, то Вам не потрібен дозвіл від Вашого сусіда. В який спосіб Ви повідомляли сусіда про намір продати свою частку у будинку?

    Відчуження частки у спільній частковій власності здійснюється із дотриманням права переважної купівлі

    • У разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.
    • Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає.
    Якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна - протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі.
    • Якщо бажання придбати частку у праві спільної часткової власності виявили кілька співвласників, продавець має право вибору покупця.
    • У разі продажу частки у праві спільної часткової власності з порушенням переважного права купівлі співвласник може пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця. Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен сплатити покупець. До таких вимог застосовується позовна давність в один рік.
    • Передача співвласником свого переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності іншій особі не допускається.
    • Право переважної купівлі не поширюється на договори дарування, довічного утримання (догляду), міни, виділу частки співвласнику у натурі;
    • Право переважної купівлі поширюється на договори міни, якщо частка обмінюється на речі визначені родовими ознаками і особа, яка має право переважної купівлі пропонує відчужувану річ того ж роду, в тій же кількості і ті є ї ж якості

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВІДПОВІДЬ БУДЕ ВИХОДИТИ, ЩО ВИ СПІВВЛАСНИКИ БУДИНКУ ІЗ СУСІДОМ.

    ЯКЩО ВИ МАЄТЕ ДОКУМЕНТИ НА СВОЮ ЧАСТИНУ БУДИНКУ НА ЗЕМЛЮ - ТО ВИ МОЖЕТЕ БЕЗПЕРЕШКОДНО ЇЇ ПРОДАВАТИ.

    ТЕ ЩО СПІВВЛАСНИК БУДИНКУ НЕ ПЕРЕОФОРМИВ НА СЕБЕ ЮРИДИЧНО СПАДЩИНУ - НЕ ВИКРЕСЛЮЄ ЙОГО ІЗ СПІВВЛАСНИКІВ. ВАМ ПОТРІБНО ЙОГО ПРОІНФОРМУВАТИ ПРО НАМІР ПРОДАТИ СВОЮ ЧАСТИНУ, ТА ЗАПРОПОНУВАТИ ЇХ КУПИТИ ЗА ПЕВНУ ЦІНУ.

    Спільне право власності існує у двох формах: сумісній та частковій. Перший варіант найчастіше існує щодо спільного майна подружжя.

    Спільна сумісна власність не передбачає виділення часток власників. Тому продати свою частину житла, яке перебуває у спільній сумісній власності, не вийде. Розпоряджатися таким майном можна лише зі згоди інших господарів.

    Спільна сумісна власність не передбачає виділення часток власників. Тому продати свою частину житла, яке перебуває у спільній сумісній власності, не вийде. Розпоряджатися таким майном можна лише зі згоди інших господарів.

    Як продати частину нерухомості у спільній сумісній власності? Якщо досягти згоди з іншими співвласниками не вдалося, варто виділити частки у цьому майні. Це можна зробити двома шляхами:

    • укласти письмовий договір виділення часток у майні та завірити його в нотаріуса. Проте самостійно визначити частки у квартирі складно. Для цього доведеться звертатися до БТІ;
    • звернутися з позовом до суду про виділ частки у спільній власності.

    Якщо ви офіційно володієте часткою у праві власності на житло, ви маєте право розпоряджатися нею на власний розсуд. Проте варто враховувати вимоги статті 362 Цивільного кодексу України (ЦКУ).

    Ця норма говорить: співвласники мають переважне право на купівлю частки у спільній частковій власності за ціною продажу та на інших рівних умовах, окрім продажу на публічних торгах.

    За загальним правилом, співвласник має переважне правило перед іншими особами на купівлю частки майна іншого співвласника. Це означає, що якщо особа продає свою частину будинку, інша особа, яка також є власником другої частини будинку, має першочергове право перед іншими третіми особами на її придбання. Купівля здійснюється за ціною, яка оголошена для продажу, та на інших рівних умовах.

    Якщо співвласник вирішив продати свою частину, він обовʼязково має попередити про це інших співвласників. Якщо інший співвласник не використав своє переважне право протягом одного місяця (щодо нерухомого майна) або протягом десяти днів (щодо рухомого майна) з дня отримання повідомлення, продавець може продати свою частку іншій третій особі.

    Якщо ж продавець-співвласник не виконав свого обовʼязку щодо інформування про продаж частки і здійснив продаж третій особі, інший співвласник може звернутися до суду з позовом про переведення на нього прав та обовʼязків покупця. В цьому разі, рішення суду буде підставою для набуття частки співвласника.

    Алгоритм дій наступний:

    • продавець повідомляє співвласників про намір продати свою частку. Інформує про бажані строки угоди та ціну продажу. Бажано надіслати це повідомлення у письмовій формі. Інколи це може зробити нотаріус, що посвідчуватиме операцію купівлі-продажу;
    • протягом 1 місяця з дати повідомлення інші власники мають надати свою відповідь. Відсутність відповіді рахується як відмова від купівлі частки. Та все ж бажано зафіксувати факт відмови письмово.
    • якщо купити вашу частку зголосилися одразу декілька власників – ви можете обрати покупця на власний розсуд;
    • якщо ніхто не виявив бажання придбати ваше майно, ви маєте право продати його будь-кому.

    Будинок на дві / три, а подекуди й чотири частини – типове явище для багатьох українців. Зазвичай, скільки частин – стільки й власників, а земельна ділянка одна. Річ у тім, що земля надається для обслуговування цілого житлового будинку, кількість співвласників значення не має.

    Зазвичай, співвласники такого будинку ділять його частини на окремі домоволодіння. Кожна частина має свій вхід та окремо підведені комунікації. І в кожній із частин мешкають окремі родини. А земельна ділянка є у спільній частковій власності, порядок користування якою співвласники визначають за угодою.

    Тому якщо ваш будинок не поділений на окремі домоволодіння, це треба зробити перед продажем його частини. Далі потрібно приватизувати земельну ділянку, на якій розташоване ваше домоволодіння.

    Коли у вас будуть всі належно оформлені документи на частину будинку й земельну ділянку, ви можете присвоїти окремий номер будинку, встановити паркан і займатися питаннями продажу.

    • Дмитро В. Клиент месяц назад

      Можна, будь ласка , детальніше про цей момент з Вашої відповіді - ТЕ ЩО СПІВВЛАСНИК БУДИНКУ НЕ ПЕРЕОФОРМИВ НА СЕБЕ ЮРИДИЧНО СПАДЩИНУ - НЕ ВИКРЕСЛЮЄ ЙОГО ІЗ СПІВВЛАСНИКІВ. Тобто, якщо сусід не оформив на себе власність своєї частини (після смерті мами рік тому), він все одно вважається співвласником? І я можу слати йому заказний лист про продаж будинку ? Нотаріус в ріелторській конторі вважає, що ми не можемо слати такий лист оскільки формально в іншій частині будинку немає наразі власника і відповідно немає до кого звертатись

      • Карпенко Андрій Володимирович

        НОТАРІУС ПОМИЛЯЄТЬСЯ, ЯКЩО СУСІД БУВ ЗАРЕЄСТРОВАНИЙ ЗА ОДНІЄЮ АДРЕСОЮ ІЗ СПАДКОДАВЦЕМ НА МОМЕНТ ЙОГО СМЕРТІ (В ТАКОМУ РАЗІ ВІН АВТОМАТИЧНО ПРИЙНЯВ СПАДЩИНУ).

    Дмитро В. Клиент месяц назад

    Я так розумію, що не виділені в натурі. Будинок має спільний техпаспорт, в якому позначені долі, які належать співвласникам. Аде усід наразі не є власником, бо не успадкував свою частину (після смерті мами- власниці). Тобто, виходить, що немає кого повідомляти заказаним листом про намір продати мою частину будинку …

    • Карпенко Андрій Володимирович

      ПІСЛЯ ПОВІДОМЛЕННЯ СУСІДА - МОЖЕТЕ ПРОДАВАТИ

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якщо сусід був прописаний у будинку й в останньому також була прописана матір, то останній вступив у спадщину автоматично. Єдине, що він не зробив - це не отримав свідоцтво про право власності.

    Карпенко Андрій Володимирович
    100%

    ВІН ВЛАСНИК, ХОЧА ЮРИДИЧНО НЕ ОФОРМИВ СПАДЩИНУ.

    ТРЕБА ПОВІДОМЛЯТИ ЙОГО, АЛЕ БЕЗ ОФОРМЛЕННЯ ЗЕМЛІ - ПРОДАТИ НЕМОЖЛИВО.

    Дмитро В. Клиент месяц назад

    Земля оформлена. У мене оформлено свідоцтво на право власності на мою частину землі (66/75 земельної ділянки), яку я продаю разом з такою ж частиною будинку

    Дмитро В. Клиент месяц назад

    Земля оформлена. У мене оформлено свідоцтво на право власності на мою частину землі (66/75 земельної ділянки), яку я продаю разом з такою ж частиною будинку

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Чинне законодавство свідчить, що власник має право продати свою частку навіть без згоди інших співвласників. Але в той же час слід дотримуватись певних правил укладання угоди. Зокрема, інші власники житлового будинку мають право купівлі частки, що продається. Відповідно, в першу чергу необхідно повідомити їх про бажання продати свою частку.

    Оповіщення необхідно скласти у вигляді офіційного листа та надіслати на їх зареєстровану адресу рекомендованим листом з описом вкладення або ж вручити повідомлення особисто співвласникам з обов’язковим їхнім підписом на другому примірнику документа як доказ факту отримання оповіщення.

    У листі слід зазначити термін можливості придбання частки, що продається: згідно з вимогою законодавства цей термін становить 1 місяць, але за бажанням власника він може бути продовжений.

    У листі слід також зазначити всі істотні умови угоди: вартість частки, порядок оплати, приблизні терміни укладання та реєстрації угоди тощо.

    Згідно статті 84 ЗУ "Про нотаріат" нотаріус передає заяви фізичних та юридичних осіб іншим фізичним та юридичним особам, якщо вони не суперечать закону та не містять відомостей, що порочать честь і гідність людини. Заяви надсилаються поштовим відправленням з повідомленням про вручення або передаються адресатам особисто під розписку. Заяви можуть передаватися також з використанням технічних засобів.

    Так, пунктом 5 глави 1 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 №296/5, визначені дії нотаріуса при посвідченні договору у разі реалізації переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності.

    5.1. У разі якщо один з учасників спільної часткової власності продає належну йому частку в спільній власності іншій особі, нотаріус повинен упевнитись у тому, що продавець у письмовій формі повідомив усіх інших учасників спільної часткової власності (як фізичних, так і юридичних осіб) про свій намір продати свою частку іншій особі із зазначенням ціни та інших умов, на яких продається ця частка.

    5.2. Доказом повідомлення учасників спільної часткової власності про подальший продаж частки в спільному майні є або свідоцтво, видане нотаріусом, про передачу їм заяви продавця, або заява учасників спільної часткової власності про відмову від здійснення права переважної купівлі частки майна, що продається (із зазначенням ціни та інших умов продажу цієї частки). Справжність підпису на заяві має бути засвідчена нотаріально.

    5.6. Якщо решта учасників спільної часткової власності відмовиться від здійснення права переважної купівлі або не здійснить цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо іншого майна - протягом десяти днів з дня одержання повідомлення про намір і умови продажу, то нотаріус після одержання заяви про відмову або після спливу встановленого терміну може посвідчити договір купівлі-продажу частки спільного майна іншій особі.

    5.7. Договір купівлі-продажу частки спільного майна іншій особі може бути посвідчений нотаріусом за наявності відомостей про те, що учасники спільної часткової власності відмовились одержати надіслані на їх адресу заяви продавця про його намір продати свою частку. Про цю обставину повинна свідчити зроблена на зворотному повідомленні відмітка органу зв'язку.

    5.8. Договір купівлі-продажу частки спільного майна іншій особі може бути посвідчений також у разі, якщо адреса інших учасників спільної часткової власності невідома. На підтвердження цього повинен бути наданий документ відповідного компетентного органу (довідкової служби, адресно-довідкового бюро тощо).

    ВИСНОВОК

    Ви можете відправити рекомендований лист за місцем реєстрації сусіда - тим самим належним чином повідомивши його про продаж нерухомості.

    Крім того. Ви можете продати свою частку, навіть, не говоривши нічого сусіду. Деякі нотаріуси посвідчують такі договори купівлі-продажу. Якщо один нотаріус не хоче реєструвати договір - зверніться до іншого.

    Проте, протягом року після продажу квартири, сусід може в судовому порядку спробувати повернути собі право бути покупцем, але для цього йому потрібно буде внести всю суму вартості Вашої частини квартири на депозит суду. Ці кошти будуть повернені покупцю в разі виграшу справи.

    Ви ж ні в якому разі свої кошти не втратите. До того ж невідомо, чи сусід взагалі буде звертатись до суду, адже в першу чергу йому потрібно буде оформити право власності на свою нерухомість та довести, що його повинні були повідомляти про продаж нерухомості як співвласника.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Дмитро В. Клиент месяц назад

    щодо нотаріусів, які готові посвідчити такий договір без отримання нотаріально звареної згоди сусіда - це цікаво, дякую. Головна проблема наразі, що формально сусід не є співвласником, оскільки не оформив спадщину. І, по друге, він не зможе розписатися при прийнятті заказаного листа

    • Дерій Владислав Олегович

      По-перше, у Вас немає підтвердження того, що сусід є співвласником, адже він не переоформив на себе нерухомість. А якщо спадкоємців двоє або більше, а Ви повідомите лише сусіда? Тому, поки сусід не зареєстрував право власності на свою частку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно Вам просто нікому надсилати повідомлення.

      По-друге, згідно статті 362 ЦКУ У разі продажу частки у праві спільної часткової власності з порушенням переважного права купівлі співвласник може пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця. Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен сплатити покупець. До таких вимог застосовується позовна давність в один рік.

      Тобто, для того щоб відновити своє переважне право на купівлю нерухомості сусіду потрібно:

      1. Покласти на депозит суду повну грошову суму, яку сплатить покупець квартири

      2. Подати позов до суду про переведення на нього прав та обов'язків покупця.

      3. Це все потрібно зробити протягом року після продажу нерухомості

      4. Сусіду необхідно довести, що він був на час продажу квартири належним співвласником

      Якщо Ви пропонували сусіду купити Вашу частку, але він не захотів, то навряд чи він буде судитися за неї.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України