Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 27 лютого 2020, питання №12241 150₴

Взяв студента на практику

Працюю як ФОП 3 група.
Товариш навчається в університеті, допоміг йому пройти практику, підписавши документ, те що він проходив практику в мене. Окрім довідки за практику, йому потрібно підписати певну довідку про достовірність даних, які він використовує в своїй роботі. Я дані йому не давав, тобто в роботі використовує фіктивні дані. Він аргументує цю довідку, як чисту формальність.
В мене певні сумніви, чи потрібно її підписувати, чи не виникнуть пізніше проблеми.

Основне питання в тому, чи взагалі існує практика коли податкова звіряє дані в університетах, якимось чином?
І чи можуть вони вважатися достовірними, так як це робота студента. І довідку про достовірні,сть даних в роботі я так розумію потрібна тільки в університеті.
Так як працюю без печатки і по суті проставив тільки підпис.

Відповіді юристів (5)

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Стосовно того , що важливо для податкової у відносинах роботодавця з практикантом:

    1. Оскільки проходження виробничої практики не належить до трудових відносин, то укладати трудовий договір та надсилати повідомлення про прийняття на роботу практикантів не потрібно.

    2. Практикант не пише заяви про прийняття на роботу, а підприємство видає тільки наказ про прийняття на практику на підставі Договору з ПТНЗ. Також практикант може надати підприємству заяву про застосування ПСП до заробітної плати у разі, якщо він не отримує стипендію з бюджету та до його інших доходів не застосовується ПСП. Для тих практикантів, які мають трудові книжки, запис про роботу під час практики робить навчальний заклад, на підставі довідки з підприємства (у якій зазначається час роботи та посада, спеціальність, кваліфікація). Однак, якщо практикант зарахований на штатну посаду, то запис у трудовій книжці робиться підприємством на загальних підставах.

    3. У звіті за формою №Д4 практиканти відображаються у таблиці 6 з кодом категорії застрахованих осіб «1». В таблиці 5 практиканти не відображаються. Однак, якщо практиканти зараховані на штатні посади, то в таблиці 5 вони відображаються як і всі інші прийняті працівники. У формі № 1ДФ зарплата практикантів відображається з ознакою доходу «101». ПСП з ПДФО не можна застосовувати до заробітної плати практиканта, навіть якщо буде від нього відповідна заява, у разі, якщо він одночасно з зарплатою отримує стипендію з бюджету.

    4. Заробітна плата практиканта оподатковується на загальних підставах, а саме ПДФО — 18 %, ВЗ — 1,5 %. Крім того, нараховується ЄСВ у розмірі 22 % (8,41 % — для осіб з інвалідністю), але не менше розміру мінімального страхового внеску, оскільки Ваше підприємство не вважається неосновним місцем роботи для практиканта.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИКИ СТУДЕНТІВ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ УКРАЇНИ" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0035-93):

    "2. БАЗИ ПРАКТИКИ

    2.1. Практика студентів вищих навчальних закладів проводиться на базах практики, які мають відповідати вимогам програми.

    Галузеві міністерства та відомства, котрі мають у своєму підпорядкуванні вищі навчальні заклади, за погодженням з Міністерством освіти України можуть закріплювати за ними підприємства терміном до 5 років.

    При наявності у вищих навчальних закладах державних, регіональних замовлень на підготовку спеціалістів перелік баз практики надають цим закладам органи, які формували замовлення на спеціалістів. При підготовці спеціалістів вищими навчальними закладами за цільовими договорами з підприємствами, організаціями, установами бази практики передбачаються у цих договорах. Як бази підготовки студентів з робітничих професій можуть використовуватися навчально-виробничі та наукові підрозділи вищих навчальних закладів, навчально-виховні заклади, професійно-технічні училища, дослідні господарства, полігони та підприємства, організації, установи, які мають необхідне обладнання та педагогічні кадри.

    У випадку, коли підготовка спеціалістів вищими навчальними закладами здійснюється за замовленням фізичних осіб, бази практики забезпечують ці особи (з врахуванням всіх вимог наскрізної програми та даного Положення) або вищі навчальні заклади, що визначається умовами договору (контракту) на підготовку спеціалістів.

    2.2. Для студентів-іноземців бази практики передбачаються у відповідному контракті чи договорі щодо підготовки спеціалістів і можуть бути розташовані як на території країн-замовників на спеціалістів, так і в межах України.

    Студентам-іноземцям у встановленому порядку видаються програма та індивідуальне завдання. Після закінчення практики вони складають звіт в порядку, встановленому кафедрою, предметною (цикловою) комісією. При проходженні практики в межах України студенти-іноземці додержуються даного Положення.

    2.3. Студенти можуть самостійно з дозволу відповідних кафедр або циклових (предметних) комісій підбирати для себе місце проходження практики і пропонувати його для використання.

    2.4. Для груп споріднених вищих навчальних закладів можуть створюватися навчально-практичні полігони або бази: геодезичні, геологічні, географічні, морські та інші.

    2.5. З базами практики (підприємствами, організаціями, установами будь-яких форм власності) вищі навчальні заклади завчасно укладають договори на її проведення за формою, визначеною в додатку N 1. Тривалість дії договорів погоджується договірними сторонами. Вона може визначатися на період конкретного виду практики або до п'яти років.

    При наявності в договорах (контрактах) на навчання студентів питання практики окремі договори можуть не укладатися.

    3. ОРГАНІЗАЦІЯ І КЕРІВНИЦТВО ПРАКТИКОЮ 3.1. Відповідальність за організацію, проведення і контроль практики покладається на керівників вищих навчальних закладів. Навчально-методичне керівництво і виконання програм практик забезпечують відповідні кафедри або предметні (циклові) комісії вищих навчальних закладів. Загальну організацію практики та контроль за її проведенням у інституті, університеті та інших навчальних закладах еквівалентного рівня здійснює керівник практики (завідуючий відділом практики), який за рішенням керівника навчального закладу може бути підпорядкований проректору з навчальної роботи, а в технікумах, коледжах та інших навчальних закладах еквівалентного рівня - заступнику директора з практичного навчання (з навчально-виробничої роботи)....

    3.4. Розподіл студентів на практику проводиться вищими навчальними закладами з урахуванням замовлень на підготовку

    спеціалістів і їх майбутнього місця роботи після закінчення навчання....

    3.6. Бази практик в особі їх перших керівників разом з вищими навчальними закладами несуть відповідальність за організацію,

    якість і результати практики студентів....

    4. ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ ПРАКТИКИ

    4.1. Після закінчення терміну практики студенти звітують про виконання програми та індивідуального завдання.

    Загальна і характерна форма звітності студента за практику - це подання письмового звіту, підписаного і оціненого

    безпосередньо керівником від бази практики....".

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 4 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте. Налоговая не проверяет работы студентов

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    20%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрый вечер.

    ВУЗ с предприятиями заключает договора о прохождении практики (ч. 1 ст. 51 Закона Украины «О высшем образовании» от 01.07.2014 г. № 1556-VII, далееЗакон о высшем образовании). При этом студенты вправе и самостоятельно подобрать себе место прохождения практики и предложить его вузу для использования (п. 2.3 Положения о проведении практики студентов высших учебных заведений Украины, утвержденное приказом Минобразования Украины от 08.04.1993 г. № 93, далееПоложение № 93). Но для этого им необходимо разрешение соответствующей кафедры или цикловой (предметной) комиссии.

    Предприятия, которые будут являться базой практики, учебные заведения заблаговременно заключают договоры на проведение производственной практики.

    На предприятии (в учреждении, организации или у ФЛП), где студенты будут проходить практику, также должен быть руководитель практики. Это наемный работник данного юрлица (ФЛП), которого руководителем практики назначает работодатель своим внутренним приказом (распоряжением). Круг обязанностей данного работника в части руководства практикой прописывают в договорах на проведение практики.

    Расходы на практику студентов вузов несут эти заведения.

    Фиксировать ли практику в трудовой книжке? Сразу же подчеркну: прохождение производственной практики студентами вузов само по себе не сопровождается записью в трудовую книжку, за исключением случаев, когда практиканта принимают на работу на период производственной практики, заключая с ним срочный трудовой договор.

    То есть, прохождения практики - исключительно взаимоотношения между вузом-студентом-и Вами. Налогаэява проверять ничего не будет и обращаться в ВУЗ для получения даных так же не будет.

    К тому же, у меня есть сомнения, что Вы правильно оформили процедуру прохождения практики.

    Как отметила держпраци - " у разі проходження практики студентами вищих навчальних закладів без зарахування їх на штатні посади трудові відносини між практикантом і підприємством, установою, організацією не виникають. У разі зарахування студента на штатну посаду з ним укладається трудовий договір шляхом оформлення наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та з повідомленням органів ДФСУ"

    Так как у Вас не было трудового договору, Вы не принимали лицо на должность, значит между Вами не возникли трудовые правоотношения. Так же, в таком случаи, Вы не должны уведомлять налоговую.

    Проблем с налоговой у Вас не будет.

    Если предоставленная консультация Вам помогла, прошу выбрать ее как лучший ответ. спасибо.

    Савченко Олександр
    40%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий вечір.

    Відповідаю по вашим питанням.

    1) Ви: "Основне питання в тому, чи взагалі існує практика коли податкова звіряє дані в університетах, якимось чином?".

    Податкова могла б звірити ці дані лише, якщо між Вами та університетом був укладений договір на проведення практики студента, відповідно до якого університет сплатив Вам відповідну суму грошей.

    Тоді б так, податкова могла перевірити Вас на наявність документів, які підтверджують отриманий дохід та сплату з нього податків.

    При цьому податкова могла також звірити ці дані (що стосуються отримання Вами доходу) і в університеті.

    Я так розумію, що Ви ніякого договору з університетом не заключали (так як законодавством передбачена можливістьі і бездоговірного проходження практики), а лише надали вашому знайому довідку, що він проходив у Вас практику.

    Тому у вашій ситуації жодних негативних наслідків для Вас не буде, адже податкова перевіряє саме отримання доходу та сплату по ньому податків. Довідка, яку Ви надали знайому, не є предметом перевірки. Тим паче проходження практики відбувається без прийняття студента на посаду та виплати йому заробітної плати.

    2) Ви: "Окрім довідки за практику, йому потрібно підписати певну довідку про достовірність даних, які він використовує в своїй роботі. Я дані йому не давав, тобто в роботі використовує фіктивні дані. Він аргументує цю довідку, як чисту формальність.В мене певні сумніви, чи потрібно її підписувати, чи не виникнуть пізніше проблеми?".

    Я так розумію, що вашому знайомому потрібні ці дані для підготовки та подання письмового звіту про проходження практики на кафедру для отримання відповідної оцінки, яка потім буде внесена в залікову.

    А тому Ви можете підписати довідку, що він для підготовки звіту використовує ті дані та інформацію, які були отримані ним під час проходження у Вас практики.

    Жодних проблем така довідка для Вас не спричинить, в тому числі з податковою. Вам нема про що хвилюватися.

    Всього доброго. Сподіваюсь, що Вам допоміг.

    Пишіть, якщо будуть додаткові питання.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України