Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

09 марта 2020, вопрос №13072 300₴

Мои личные данные предоставили сотруднику гипермаркета, на которого я написал жалобу.

Сегодня мне нагрубил сотрудник гипермаркета, консультант, я написал на нее жалобу в отделе "Информация". Она мне звонит сегодня же в 21:35 вечера и начинает яро выяснять что она не так сделала и говорить что ей придется писать объяснительную. В жалобе я кроме телефона указал фамилию инициалы и адрес проживания. Я так подозреваю эти данные ей тоже передали. Вопрос насколько это законно, могу ли я подать судебный иск на гипермаркет? Если да, выигрышное ли это дело? Если нет, почему? Хочу как минимум поговорить с руководством и выяснить кто передал мои личные данные человеку, который заведомо имеет на меня злобу за написанную жалобу. Буду признателен за детальную информацию с ссылками на статьи и отдельными предложениями из них.

Ответы юристов (5)

    Гончаренко Константин
    33.3%
    Гончаренко Константин 4 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:.

    Зверніться письмово до компанії на ім я директора чи керуючого конкретним магазином, яку підозрюєте в організації таких дій. Викладіть детально ситуацію. Працівник маркету повинен був назватися, або мати бейдж на одязі з зазначенням імені, тож в своїй заяві вкажіть його ім'я, поясніть причину нерозуміння між вами, та вкажіть на своє припущення щодо незаконного розповсюдження Ваших контактів.

    Я вважаю, що проблема не в компанії, а в конкретному співробітнику.

    Вимагайте від компанії проведення внутрішнього розслідування даного інциденту. Додайте в якості підтвердження адресу або номери, особи з яких були дзвінки. Наголошуйте на порушенні захисту персональних даних. ЗУ Про захист персональних даних. Вимагайте письмової відповіді і напишіть, що в разі ігнорування листа, напишете заяву в поліцію про погрози.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    66.7%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Максиме, доброго дня.

    Стаття 32 Конституції України. Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

    Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

    Звичайно, написавши скаргу на працівника гіпермаркету, Ви передали свої персональні дані саме керівництву гіпермаркету і не давали письмового дозволу на передачу даних цьому працівнику.

    Однак, написавши таку скаргу, Ви по суті дозволили використовувати ці дані для проведення службового розслідування. Адже ваша скарга стосувалася конкретного працівника і він має право бути з нею ознайомлений для захисту своїх прав - надання письмових пояснень керівнику щодо викладеного у цій заяві.

    Більше того, цей працівник навіть має право звернутися до суду, якщо інформація у цій скарзі є недостовірною та порушує його ділову репутацію.

    Стаття 32 Конституції України. Кожному гарантується судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім'ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та поширенням такої недостовірної інформації.

    А тому передача ваших даних цьому працівнику є законною, адже сторонами скарги є дві особи: Ви як скаржник та особа, на яку скаржаться - працівник.

    Тому вважаю, що звертатися до суду нема сенсу, лише понесете витрати.

    Інша справа, що цей працівник не має права поширювати та використовувати отриману про Вас інформацію в незаконних цілях..

    А тому, якщо телефонні дзвінки будуть продовжуватись і супроводжуватимуться погрозами, тоді це вже буде підставою звернення до полції, а не до суду.

    Звичайно, Ви можете звернутися до керівництва гіпермаркету та запитати чому ваші контактні дані були передані цій працівниці, яка зателефонувала Вам після 21:00 і почала вимагати пояснень.

    Однак, скоріш за все таке звернення (скарга) лише стане ще однією підставою для звільнення цього працівника (або винесення йому догани та позбавлення преміЇ).

    А для Вас така повторна скарга дійсно може обернутися злобою зі сторони цієї працівниці.

    Як на мене, якщо такий дзвінок від неї був єдиним, то краще заблокуйте номер та не робіть нічого такого, що лише може погіршити ситуацію.

    Якщо дана консультація була Вам корисна, прошу обрати її як найкращу відповідь. Дякую.

    Всього Вам доброго.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Максиме, якщо Ви хочете отримати індивідуальну консультацію конкретного юриста, то необхідно звертатися персонально.

    І тоді строки надання консультації можуть бути обговорені (ми з Вами ні про що не домовлялися).

    А так, Ви задали питання 09 березня, і я відповів по ньому 10 березня (коли у мене був на це час).

    А тому ваш відгук "Медленный ответ" є недоречним та не по суті.

    Всього доброго.

    • Максим Клиент 4 года назад

      Вы работаете на данном сайте, значит принимаете его политику. Здесь указано примерное время ответа специалиста 15 минут. Поэтому мой отзыв является уместным, а если вы так не считаете, то указывайте, что это ваше мнение.

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 4 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Максиме, я не працюю на даному сайті, ніяких угод про це не укладав та не отримую заробітну плату.

        Гроші за консультації надходять безпосередньо від клієнтів.

        Я не сиджу на сайті 24 години на добу, не завжди сюди заходжу.

        Як тільки у мене з'явився вільний час, я зайшов на сайт і відразу відповів на ваше питання.

        Сподіваюсь, що своє консультацією зміг Вам допомогти .

        Всього доброго.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України