Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 22 апреля 2020, вопрос №17281 200₴

Можно ли отстоять права живущего в общежитии студента?

В момент ситуации с коронавирусом , когда ни одно учебное заведение в стране не работает и все дети находятся на карантине дома, руководство колледжа заставляет оплачивать общежитие , в котором в данный момент ребёнок не проживает и, замечу ещё раз, не по своей воле, а всвязи с эпидемией коронавируса, правомерно ли данное требование в этой ситуации?

Ответы юристов (10)

    Сергеев Артем
    7.5%
    Сергеев Артем 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    "В момент ситуации с коронавирусом , когда ни одно учебное заведение в стране не работает и все дети находятся на карантине дома, руководство колледжа заставляет оплачивать общежитие , в котором в данный момент ребёнок не проживает и, замечу ещё раз, не по своей воле, а всвязи с эпидемией коронавируса, правомерно ли данное требование в этой ситуации?"

    - в идеальном варианте нужно посмотреть договор.

    Но исходя из

    (Стаття 3. Загальні засади цивільного законодавства

    1. Загальними засадами цивільного законодавства є:

    ....

    6) справедливість, добросовісність та розумність.)

    - то платить Вы не должны (т.к. услугами не пользуетесь).

    Попросите договор, правила проживания в общежитии (эти документы могут быть на сайте ВУЗа).

    Если есть вопросы - обращайтесь.

    Жупинский Николай Андреевич
    7.5%
    Жупинский Николай Андреевич 4 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 25 лет опыта

    В момент ситуации с коронавирусом , когда ни одно учебное заведение в стране не работает и все дети находятся на карантине дома, руководство колледжа заставляет оплачивать общежитие , в котором в данный момент ребёнок не проживает и, замечу ещё раз, не по своей воле, а всвязи с эпидемией коронавируса, правомерно ли данное требование в этой ситуации?

    На время не проживания Вашего ребенка в общежитии Вы имеете право написать заявление о выселении с общежития, рассчитавшись с имеющимися долгами по оплате. Заявление можно отправить обычной почтой или на электронную почту колледжа. В таком случае начисление платы за пользование общежитием будет неправомерным. После окончания карантина и начала занятий в колледже Ваш ребенок будет заселен в общежитие на общих основаниях. В противном случае, сохраняя право пользования жилым помещением в общежитии, Вы обязаны оплачивать проживание, если нет иной договоренности с руководством колледжа. Это как с квартплатой - можно не проживать в квартире, а оплачивать надо.

    Крикун Сергій  Павлович
    10%
    Крикун Сергій Павлович 4 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    ст.617 - "1. Особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.";

    Закон Украины "Про торгово-промислові палати в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/671/97-вр),ст.14-1:

    "2. Форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме:...введення ..., карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України,...а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія...".

    В любом мало-мальски конкретизированном договоре содержится раздел, положение о форс-мажоре, согласно которых, как правило, указывается, что при наступлении форс-мажорных обстоятельств стороны не отвечают за исполнение договора, т.е. действие договора приостанавливается - такой раздел, положение содержится, скорее всего, и в Вашем договоре о пользовании общежитием. В таких случаях каждая из сторон несет риск наступления этих обстоятельств и самостоятельно несет причиненные форс-мажором убытки.

    Вы вправе не оплачивать проживание в общежитии. Направьте администрации колледжа (ректорату) письменное заявление (заказным письмом с уведомлением о вручении, новой почтой) об освобождении от обязательств наступлением форс-мажорных обстоятельств со ссылкой на приведенные выше положения нормативных документов.

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня.

    Відповідно до ст. 62 Закону України "Про вищу освіту" особи, які навчаються у закладах вищої освіти, мають право на забезпечення гуртожитком та цілодобовим доступом до нього на строк навчання у порядку, встановленому законодавством.

    Наразі навчання не було перервано, а лише переведено на дистанційні форми у зв'язку з карантином.

    ПОЛОЖЕННЯ про особливості користування гуртожитками закладів фахової передвищої та вищої освіти, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України 21 листопада 2019 року № 1452 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0114-20):

    III. Надання жилої площі у гуртожитку закладу освіти

    2. Рішення про надання особі жилої площі у гуртожитку приймає керівник закладу освіти за погодженням з органами студентського самоврядування закладу освіти.

    У разі прийняття рішення щодо надання особі жилої площі в гуртожитку адміністрація закладу освіти видає такій особі ордер на жилу площу в гуртожитку (далі - ордер) встановленої форми з одночасним укладанням з нею .

    5. Поселення до гуртожитку здійснюється на підставі ордера та документа, що посвідчує особу.

    Ордер зберігається у особи, якій він виданий, протягом усього строку її проживання у гуртожитку закладу освіти.

    7. Облік ордерів, оформлення документів щодо реєстрації місця проживання мешканців гуртожитку відповідно до законодавства здійснює посадова особа закладу освіти, на яку покладено такі обов’язки.

    8. Особі, яка поселяється до гуртожитку, згідно з виданим їй ордером надається ліжко-місце або окреме жиле приміщення (кімната), майно за переліком, зазначеним у договорі найму жилого приміщення в гуртожитку закладу освіти, перепустка на право входу до гуртожитку. Таку особу обов’язково ознайомлюють під підпис з правилами внутрішнього розпорядку, правилами техніки безпеки та пожежної безпеки гуртожитку.

    Батьки або інші законні представники у разі поселення до гуртожитку закладу освіти здобувача, який є неповнолітньою особою, також ознайомлюються з Положенням про користування гуртожитком та правилами внутрішнього розпорядку гуртожитку.

    V. Плата за проживання у гуртожитках закладів освіти

    1. Розмір плати за проживання у гуртожитках закладів освіти державної та комунальної форми власності встановлює керівник закладу освіти за погодженням з органом студентського самоврядування з урахуванням вимог наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства фінансів України, Міністерства охорони здоров’я України від 28 березня 2011 року № 284/423/173, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 27 квітня 2011 року за № 520/19258.

    2. Плата за проживання у гуртожитках закладу освіти вноситься мешканцями у порядку та строки, встановлені договором найму жилого приміщення у гуртожитку закладу освіти.

    ВИСНОВОК: ваша дитина проживає в гуртожитку на підставі договору найму. Права, обов'язки сторін, умови плати за проживання тощо - викладені саме у цьому договорі.

    А тому, щоб точно відповісти на ваше питання, необхідно ознайомитися з договором найму жилого приміщення в гуртожитку.

    У будь-якому разі місце проживання вашої дитини наразі зареєстроване в гуртожитку.

    Скоріш за все, щоб не платити - необхідно було розривати договір найму та виписувати дитину з гуртожитку.

    Так як наразі ваша дитина вважається такою, що проживає в гуртожитку та має право безперешкодного цілодобового доступу до нього.

    Всього доброго.

    Пишіть, якщо буде потрібна допомога.

    Малик Олександр Володимирович
    5%
    Малик Олександр Володимирович 4 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Віталій, якщо у договорі зазначено період проживання дитини і суму грошових коштів, які мають бути сплачені за договором, і при цьому немає пункту про звільнення від сплати і не зазначено у яких випадках особа може не платити за гуртожиток, то тоді потрібно сплачувати.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    5%
    Шишкин Алексей Юрьевич 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    Я думаю, что ваша ситуация спорная, и к сожалению не решена однозначно ни одним из нормативных актов, которые приняты в связи с действием карантина. Да процесс предоставления образовательных услуг непрерван, а переведен в дистанционную форму . Поэтому платить за обучение надо, а вот дополнительные услуги, например за предоставление жилья можно и не платить. Вы действительно непользуетесь общежитием и это вынужденно. Можно в будущем сослаться на форс мажор, но думаю если вы и колледж не сможете договориться придется решать вопрос в судебном порядке, но я думаю шансы на положительное решение вопроса у вас есть.

    Костромина Виктория
    7.5%
    Костромина Виктория 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Нужно смотреть условия договора , но скорее всего оплата за аренду будет осуществляться - если Вы выпишитесь с общежития чтоб не платить - потом Ваше места может быть занято для кого то другого .

    так что ситуация неоднозначна и решать Вам , но Вы можете отправить им письмо и ссылаться на форс - мажор , а потом если они будут начислять плату - Вы можете обжаловать в суде.

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 4 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Наразі навчання не було припинено , а лише учні , студенти переведені на дистанційну форму навчання. (Постанова КМУ № 211 " Про запобігання та протидію поширення коронавірусної хвороби спричиненої COVID -19 на території України)

    Виходячи з описаної Вами ситуації Ваша дитина( студент) на період навчання забезпечується та має право проживати та зареєстрована( прописана) у гуртожитку , а тому відповідно до Положення про особливості користування гуртожитками закладів фахової передвищої та вищої освіти, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України 21 листопада 2019 року № 1452 , користується вказаним житлом

    Вам необхідно детально переглянути умови договору оренди(найму) кімнати у гуртожитку на час навчання та по можливості знайти у ньому пункт про застосування форс -мажорних обставин, які б регулювалиособливий порядок оплати.

    Якщо такі умови у договорі не передбачені то доведеться сплачувати за гуртожиток або ж розривати договір на час карантинних обмежень(якщо це можливо) у будь- якому разі за послуги яких Ваша дитина не отримувала вона має право отримати перерахунок у наступному місяці, для цього необхідно буде подати письмову заяву на ім я заступника директора з господарської частини ( відповідального за утримання гуртожитку) або коменданту.

    Договір можна знайти у адміністрації закладу або ж на сайті закладу у відповідному розділі.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    15%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

    Добрий день.

    Офіційної інформації, щодо звільнення від сплати здобувачів освіти проживання в гуртожитках під час карантину.

    Але, є офіційний лист від Міністерства освіти і науки керівникам закладів професійної, фахової передвищої та вищої освіти від 18 березня 2020 №1/9-165. про заборону примусово виселяти здобувачів освіти з гуртожитків або давати їм рекомендації залишити гуртожитки.

    Тобто, можна спробувати посилатися на цей лист, у випадку несплати за гуртожик та наявність боргу.

    Також, подивіться Ваш договір, а особилово обставини, при котрих можливо не платити за гуртожиток, форс-мажорні обставини, порядок оплати.

    Відповідно до ч. 2 ст. 141 ЗУ «Про торгово-промислові палати в Україні» форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об'єктивно унеможливлюють виконання зобов'язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов'язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо.

    Такожм, Ви маєте змогу написати заяву до закладу та вказати, що через наявність форс-мажорних обставин (карантин, пандемія) Ви не можете належним чином виконувати взяті на себе зобов'язання за догвоором та сплачувати вартість проживання в гуртожитку під час карантину.

    Сподіваюсь надана консультація Вам допомогла та була корисною!

    Савченко Олександр
    17.5%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня.

    Ваша дитина проживає в гуртожитку на підставі договору найму та ордеру на вселення.

    Місце проживання вашої дитини наразі зареєстроване в гуртожитку.

    Фактично ваша дитина вважається такою, що проживає в гуртожитку та має право безперешкодного цілодобового доступу до нього (тобто, може у будь-який момент заходити до гуртожитку, користуватися всіма житлово-комунальними послугами та відповідно ночувати в ньому).

    Розмір плати за проживання у гуртожитках включає в себе тариф за комунальні послуги.

    А тому, щоб не платити за проживання під час карантину (відповідно і за комунальні послуги) - необхідно було розривати договір найму, виселятися з гуртожитку або укладати додаткову угоду про звільнення від сплати у зв'язку з непроживанням під час карантину (необхідно було б здати студентський пропуск, на підставі якого цілодобово впускають до гуртожитку).

    Всього доброго.

    Пишіть, якщо буде потрібна допомога.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України