Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 28 апреля 2020, вопрос №18079 100₴

Брак с мусульманином в Украине

Здравствуйте, подскажите пожалуйста. Между христианкой и мусульманином был заключен обряд бракосочетания (в мечети) по всем исламским традициям, на родине жениха это считается полноценный брак.
Как быть у нас, если невеста хочет зарегистрировать отношения в ЗАГСе , согласно правилам её страны? Жених находится в Украине по визе студента. Опишите пожалуйста действия жениха и невесты поэтапно, что следует сделать? Подать документы в Загс и ждать ответа? Либо нужны дополнительные заверения, переводы и т.д?
Обращаю внимание, что жених мусульманин! по их религии у них нет никаких документов свидетельствующих брак, т.е. они женятся перед всевышним в первую очередь,и всё,никаких штампов не ставится в паспорт, как у нас.
то-есть у нас запрещено многоженство, а у них нет, а как наш Загс узнает, может у жениха уже 3 жены на родине? или это не влияет на бракосочетание здесь?

Ответы юристов (8)

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Перш за все, для державної реєстрації шлюбу, жінкою та чоловіком особисто подається заява до органу державної реєстрації актів цивільного стану за їх вибором.

    Разом з тим, якщо жінка і (або) чоловік не можуть через поважні причини особисто подати заяву, то це можуть зробити їхні представники. За загальним правилом, при подачі заяви, жінка та чоловік пред'являють паспорт або паспортний документ.

    Іноземці та особи без громадянства для державної реєстрації шлюбу в Україні також повинні пред'явити паспортний документ або документ, що посвідчує особу без громадянства, та посвідку на постійне чи тимчасове проживання або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України.

    Якщо документи громадян України, іноземців, осіб без громадянства, які є підставою для державної реєстрації шлюбу, складені іноземною мовою, до них обов'язково додається переклад тексту на українську мову, вірність якого засвідчується дипломатичним представництвом або консульською установою України, посольством (консульством) держави, громадянином якої є іноземець (країни постійного проживання особи без громадянства), Міністерством закордонних справ, іншим відповідним органом цієї держави або нотаріусом.

    Якщо до органів державної реєстрації актів цивільного стану подається переклад документів, вірність якого засвідчено згідно із законодавством іноземної держави, у якій їх видано, то він повинен бути легалізований у встановленому порядку.

    Державна реєстрація шлюбу проводиться обов’язково у присутності нареченої та нареченого. Державна реєстрація шлюбу через представника не допускається!

    Всього доброго.

    Хандрыга Татьяна Вадимовна
    15%

    Щодо процедури укладання шлюбу повністю погоджують з колегою.

    Щодо Вашого питання , про "багатошлюбність" то слід сказати ось що.

    Іноземці та особи без громадянства для реєстрації шлюбу в Україні повинні пред’явити:

    1. Національний паспорт або паспортний документ з відміткою про реєстрацію уповноваженого органу щодо законності їх перебування в Україні, якщо інше не передбачене чинним законодавством України.

    2. Легалізовану довідку компетентного органу держави-походження іноземця про те, що іноземець не перебуває в шлюбі, якщо паспорт не містить відомостей про сімейний стан.

    3. Легалізовану довідку про припинення попереднього шлюбу, якщо такий був, з перекладом на українську мову, завірену дипломатичним представництвом, консульською установою і Мін'юстом.

    Отже, якщо Ви не надасте такі довідки - Вам відмовляють у державній реєстрації шлюбу в Україні.

    Карпенко Андрей Владимирович
    10%

    Вы поставили очень трудный вопрос. Для Вашей безопасности, я посоветовал бы заключить брак по законодательству Украины. Все что касается брака с иностранцами смотрите по ссылке - https://pravo.ua/articles/priznanie-brakov-v-svete...

    Есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте. Специализируюсь на семейном праве, знаком с правом в Исламе. Адвокатская практика в г.Киеве.

    Малик Олександр Володимирович

    Для укладення шлюбу з іноземцем Вам та йому слід звернутися до РАЦСу, де написати відповідну заяву.

    Іноземцю слід додати посвідку на тимчасове проживання.

    Якщо він перебував у шлюбі, слід надати довідку про припинення шлюбу з перекладом на українську мову. Якщо не перебував, більше додавати нічого не потрібно.

    Після подання заяви та зазначених вище документів, очікуєте місяць та реєструєте шлюб.

    Крикун Сергій  Павлович
    15%

    "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00/paran):

    "...II. Загальні норми державної реєстрації актів цивільного стану

    1. Загальний порядок державної реєстрації актів цивільного стану...

    3. Для державної реєстрації актів цивільного стану подаються заява, документи, які підтверджують факти, що підлягають державній реєстрації, а також паспорт громадянина України, паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства заявника, та посвідка на постійне чи тимчасове проживання або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України....

    4. У державній реєстрації актів цивільного стану може бути відмовлено, якщо державна реєстрація суперечить вимогам законодавства України;...

    6. Документи, складені іноземною мовою, подаються для державної реєстрації актів цивільного стану разом з їх перекладами на українську мову, засвідченими в установленому порядку.

    7. Документи, видані компетентними органами іноземних держав на посвідчення актів цивільного стану, здійснених поза межами України за законами відповідних держав щодо громадян України, іноземців і осіб без громадянства, визнаються дійсними в Україні за наявності легалізації, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України....

    III. Державна реєстрація окремих актів цивільного стану...

    2. Державна реєстрація шлюбу...

    4. Іноземці та особи без громадянства для державної реєстрації шлюбу в Україні повинні пред'явити паспортний документ або документ, що посвідчує особу без громадянства заявника, та посвідку на постійне чи тимчасове проживання або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України.

    У разі пред’явлення посвідки на постійне чи тимчасове проживання орган державної реєстрації актів цивільного стану здійснює її перевірку за допомогою сервісу Державної міграційної служби України згідно з відомостями про недійсні документи.

    Іноземець або особа без громадянства під час подання заяви про державну реєстрацію шлюбу попереджається про необхідність у випадках, передбачених цими Правилами, підтвердження територіальним органом Державної міграційної служби України законності його перебування на території України на день державної реєстрації шлюбу, про що робиться відповідний запис у заяві про державну реєстрацію шлюбу, який скріплюється його підписом.

    Орган державної реєстрації актів цивільного стану направляє запит до територіального органу Державної міграційної служби України про перевірку законності перебування іноземця або особи без громадянства на території України на день державної реєстрації шлюбу у разі:

    відсутності у іноземця чи особи без громадянства посвідки на постійне чи тимчасове проживання;

    відсутності на останній вільній сторінці паспортного документа іноземця, документа, що посвідчує особу без громадянства, відмітки про отримання посвідки на постійне проживання;...

    Запит направляється невідкладно, але не пізніше наступного робочого дня з дня подання заяви про державну реєстрацію шлюбу за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку.

    У запиті зазначаються дата подання заяви про державну реєстрацію шлюбу та дата державної реєстрації шлюбу, призначена органом державної реєстрації актів цивільного стану.

    До запиту додаються копії необхідних для перевірки сторінок паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, та їх переклад.

    Територіальний орган Державної міграційної служби України у день отримання запиту або не пізніше наступного робочого дня за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку повідомляє відповідний орган державної реєстрації актів цивільного стану про результати перевірки законності перебування іноземця або особи без громадянства на території України.

    Якщо до призначеної органом державної реєстрації актів цивільного стану дати державної реєстрації шлюбу більше ніж 10 календарних днів, результати перевірки повідомляються не пізніше ніж за 7 календарних днів до дня державної реєстрації шлюбу.

    5. Особи, які раніше перебували в шлюбі, можуть зареєструвати повторний шлюб за умови пред'явлення документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним (свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб, який є недійсним тощо).

    Документи про підтвердження припинення попереднього шлюбу, які передбачені законодавством іноземної держави та видані компетентним органом, повинні бути відповідним чином легалізовані, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

    У заяві про державну реєстрацію шлюбу, а також у графі "Для відміток" актового запису про шлюб зазначається документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу (дата складання та номер актового запису про розірвання шлюбу (смерті), найменування органу державної реєстрації актів цивільного стану, який зареєстрував ці акти; назва суду та дата постановлення судового рішення про розірвання шлюбу, визнання шлюбу недійсним, номер справи; найменування відділу державної реєстрації актів цивільного стану та дата складання висновку про анулювання актового запису про шлюб, який є недійсним)....

    7. Якщо документи громадян України, іноземців, осіб без громадянства, які є підставою для державної реєстрації шлюбу, складені іноземною мовою, до них обов'язково додається переклад тексту на українську мову, вірність якого засвідчується дипломатичним представництвом або консульською установою України, посольством (консульством) держави, громадянином якої є іноземець (країни постійного проживання особи без громадянства), Міністерством закордонних справ, іншим відповідним органом цієї держави або нотаріусом.

    Якщо до органів державної реєстрації актів цивільного стану подається переклад документів, вірність якого засвідчено згідно із законодавством іноземної держави, у якій їх видано, то він повинен бути легалізований у встановленому порядку....".

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14):

    ст.21 - "3. Релігійний обряд шлюбу не є підставою для виникнення у жінки та чоловіка прав та обов'язків подружжя, ...";

    ст.25 - "1. Жінка та чоловік можуть одночасно перебувати лише в одному шлюбі.

    2. Жінка та чоловік мають право на повторний шлюб лише після припинення попереднього шлюбу.".

    "КОНВЕНЦІЯ про захист прав людини і основоположних свобод" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004) {Конвенцію ратифіковано Законом № 475/97-ВР від 17.07.97}:

    "Стаття 12 Право на шлюб

    Чоловік і жінка, що досягли шлюбного віку, мають право на шлюб і створення сім'ї згідно з національними законами, які регулюють здійснення цього права.";

    "Стаття 9 Свобода думки, совісті і релігії

    1. Кожен має право на свободу думки, совісті та релігії; це право включає свободу змінювати свою релігію або переконання, а також свободу сповідувати свою релігію або переконання під час богослужіння, навчання, виконання та дотримання релігійної практики і ритуальних обрядів як одноособово, так і спільно з іншими, як прилюдно, так і приватно.

    2. Свобода сповідувати свою релігію або переконання підлягає лише таким обмеженням, що встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах громадської безпеки, для охорони публічного порядку, здоров’я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.".

    В порядке заключения: поскольку согласно Семейного кодекса Украины религиозный брак не порождает прав и обязанностей супругов, не порождает заключение брака, то многоженство мусульманина не является свидетельством пребывания жениха в браке и причиной отказа в регистрации брака.

    Костромина Виктория
    10%

    Как быть у нас, если невеста хочет зарегистрировать отношения в ЗАГСе , согласно правилам её страны?

    подаете документы в загс

    Либо нужны дополнительные заверения, переводы и т.д?- нужны - какие именно вы уточните в загсе

    как наш Загс узнает, может у жениха уже 3 жены на родине? он должен предоставить - легализованную справку компетентного органа государства-происхождения иностранца о том, что иностранец не состоит в браке, если паспорт не содержит сведений о семейном положении.

    Гончаренко Константин
    15%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Вам необходимо обратиться в орган регистрации актов гражданского состояния(ЗАГС) по месту регистрации/проживания будущей жены:

    Предоставить документы согласно ПРАВИЛ ГОСУДАРСТВЕННОЙ РЕГИСТРАЦИИ АКТОВ ГРАЖДАНСКОГО СОСТОЯНИЯ УКРАИНЫ.

    удостоверяющие личность(паспорта жениха и невесты)

    Справку о месте регистрации.

    Справку о легальном пребывании на территории Украины( для иностранных граждан)

    Учитывая ситуацию с продлением карантинных мер в Украине вызванных пандемией коронавирусной инфекции COVID -19, СЛЕДУЕТ подавать документы почтой или онлайн через сайт конкретного ЗАГСА или при помощи електронных сервисов Министерства юстиции Украины в сети интернет.

    Справки и рекомендации по процедуре бракосочетаний необходимо получить по телефону конкретного ЗАГСА.

    Контакты можно найти на официальных сайтах указанных государственных органов

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Тимченко Анастасия Александровна
    10%

    Обращаю внимание, что жених мусульманин! по их религии у них нет никаких документов свидетельствующих брак, т.е. они женятся перед всевышним в первую очередь,и всё,никаких штампов не ставится в паспорт, как у нас. - у нас сейчас в паспорт тоже никакие штампы ни о регистрации брака, ни о его расторжении не ставятся

    то-есть у нас запрещено многоженство, а у них нет, а как наш Загс узнает, может у жениха уже 3 жены на родине? или это не влияет на бракосочетание здесь? - влияет. Для того чтоб заключить с иностранцем брак в Украине необходимо чтобы он предоставил из консульского учреждения (или посольства) документ, подтверждающий, что по законам его страны он не состоит в браке. Без этого документа у вас документы на регистрацию брака не примут.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України