Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 14 мая 2020, вопрос №19470 100₴

Как выписать из дома родственника?

Живу гражданским браком с мужчиной более 2 лет,Я прописана в его доме,но в браке не состоим.У него есть совершеннолетеяя дочь с двумя малолетними детьми которые тоже прописаны в его доме,но живут отдельно.В его отсутствие дочь всячески мешает жить:врывается во двор со скандалами и угрозами,выносит имущество со двора под предлогом что она прописана и это принадлежит ей.Дочь состоит на учете в психдиспансере.Постоянные угрозы,оскорбления и провокации с ее стороны.Неоднократно вызывали полицию.Смысла нет.Сказали что действовать могут только тогда когда она(то есть дочь) нанесет телесные повреждения или ущерб.Как быть в этой ситуации? В прямом смысле слова страшно выйти на улицу потому что она может как не с топором так с пневматическим пистолетом зайти во двор и угрожать.

Ответы юристов (10)

    Тимченко Анастасия Александровна
    25%

    Вам необходимо составить Акт о непроживании этой дочери и ее несовершеннолетних детей в данном доме длительное время (более 6 месяцев) и обратиться в суд с иском о признании лица утратившим право пользования жилым помещением. Так же доводом в вашу пользу будет то, что вы платите коммунальные платежи и за нее тоже. а она свою часть не вносит (при наличии счетчиков например, стоимость вывоза мусора зависит от количества зарегистрированных лиц)

    Малик Олександр Володимирович

    Доброго дня! Для вирішення ситуації вам потрібно звернутися до суду з позовом про визнання осіб такими, що втратили право користування жилим приміщенням. До позову слід додати акт про непроживання зазначених вами осіб у приміщенні, докази того, що саме ви несете витрати по утриманню приміщення.

    До особи, яка вчиняє відносно вас протиправні дії слід викликати поліцію та писати відповідні заяви.

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Реєстрація особи в житловому приміщенні - дає право лише користування майном у будинку та проживати в ньому.

    Будь -яким чином розпоряджатися майном виносити, ламати, будувати в будинку чи продати його має право виключно власник будинку по документам на право власності.

    Якщо особа фактично не проживає в будинку понад півроку , її речей там не має , або особа вчиняє дії , що нананосять шкоду майну чи іншим особам , котрі проживають у помешканні.

    Таку особу можна зняти з реєстрації у помешканні у судовому порядку , шляхом подання позовної заяви власником майна до суду: "Про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням та додати відповідні докази факту не проживання , нанесення шкоди майну , не оплату рахунків та ін.(фото - відео фіксація , документи, скласти акт -непроживання за участі 3-х свідків з підписами та затвердити акт має директор ЖЕКу або ОСББ чи СТАРОСТА У СЕЛІ КОТРЕ ВХОДИТЬ В ОТГ.)

    Погрози , кожного разу необхідно документувати у присутності поліції складанням протоколу та кожного разу писати заяву про такі факти працівникам поліції, реєструвати у ЕРДР з видачею довідки про прийняття заяви в порядку ст. 214 КПК України

    Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Здравствуйте, Олеся!

    В виду того, что она зарегистрирована, то она имеет право заходить на территорию домовладения, так как зарегистрирована в доме.

    На каждый факт такого её поведения, Вы имеете право и как делаете, всегда вызывайте сотрудников полиции по телефону 102 и фиксируйте ее противоправные действия, в том числе и самостоятельно на видео.

    Исходя из Вашей информации, в её действиях имеет место:

    - мелкое хулиганство по статье 173 Кодекса Украины об административных правонарушениях;

    - вмешательство в личную жизнь по статье 182 Уголовного кодекса Украины;

    - при наличии угрозы убийством: статья 129 Уголовного кодекса Украины.

    Поэтому Вы имеете право, при вызове сотрудников полиции по телефону 102 и отдельно на основании ст.ст.60, 214 Уголовного процессуального кодекса Украины, подавать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о вмешательстве в личную жизнь по статье 182 Уголовного кодекса Украины и об угрозе убийством по статье 129 Уголовного кодекса Украины, а также заявление в полицию о привлечении к административной ответственности за мелкое хулиганство по статье 173 Кодекса Украины об административных правонарушениях.

    При этом, если она заберёт Ваше имущество открыто, то такие её действия могут быть квалифицировны, как грабеж по статье 186 Уголовного кодекса Украины, а если спорное имущество, то самоуправство по статье 356 Уголовного кодекса Украины, тогда кроме вышеуказанного, Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о грабеже по статье 186 УК Украины и о самоуправстве соответственно по статье 356 УК Украины.

    Также, Вы имеете право подать иск в суд о защите чести, достоинства и возмещении морального ущербов, в соответствии с нормами Гражданского процессуального кодекса Украины, Гражданского кодекса Украины.

    По поводу принудительного снятия с регистрации, в суд имеет право собственник дома, с доказательствами факта непроживания (не оплата коммунальных услуг, земельного налога, акты о ее непроживании) и нарушения нею норм действующего законодательства, согласно норм Гражданского процессуального кодекса Украины, Гражданского кодекса Украины и Жилищного кодекса Украинской ССР.

    Уголовный кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    Уголовный процессуальный кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    Кодекс Украины об административных правонарушениях:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10

    Гражданский процессуальный кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15

    Гражданский кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15

    Жилищный кодекс Украинской ССР:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5464-10

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Беликов Олег  Александрович
    20%

    Добрый день. Лишить регистрации вы ее можете, в судебном порядке, но насколько это вам поможет во взаимоотношениях с дочерью вашего гражданского мужа? Чтобы выписать ее, собственник дома, ваш гражданский муж, должен обратиться в суд. Для этого у него должен быть акт о непроживании (можно заверить в уличном комитете, сельсовете, ЖЭКе), пару свидетелей-соседей. Можно использовать в качестве доказательств квитанции или иные документы.

    Жупинский Николай Андреевич
    15%

    С того, что я понял, дочь Вашего гражданского мужа периодически появляется в его доме, поэтому выписать ее с жилого помещения по причине отсутствия в нем без уважительной причины более одного года (ст.405 ГК Украины) не получится, даже и не пытайтесь. Но вот то, что она с каждым приходом в дом устраивает скандалы, выносит из дому имущество - может стать основанием для ее выселения (ну и выписки само собой) по ст.116 Жилищного кодекса. В этом плане обращения в полицию будут очень уместны если придется обращаться в суд.

    Стаття 157. Виселення членів сім'ї власника жилого будинку (квартири)

    Членів сім'ї власника жилого будинку (квартири) може бути виселено у випадках, передбачених частиною першою статті 116 цього Кодексу. Виселення провадиться у судовому порядку без надання іншого жилого приміщення.

    Стаття 116. Виселення без надання громадянам іншого жилого приміщення

    Якщо наймач, члени його сім'ї або інші особи, які проживають разом з ним, систематично руйнують чи псують жиле приміщення, або використовують його не за призначенням, або систематичним порушенням правил соціалістичного співжиття роблять неможливим для інших проживання з ними в одній квартирі чи в одному будинку, а заходи запобігання і громадського впливу виявились безрезультатними, виселення винних на вимогу наймодавця або інших заінтересованих осіб провадиться без надання іншого жилого приміщення.

    Есть и другой вариант. Снять дочь с регистрации по причине ее выбытия для проживания в другое жилое помещение. Ведь где то она все это время живет?

    Стаття 107. Розірвання договору найму жилого приміщення наймачем

    Наймач жилого приміщення вправі за згодою членів сім'ї в будь-який час розірвати договір найму.

    У разі вибуття наймача та членів його сім'ї на постійне проживання до іншого населеного пункту або в інше жиле приміщення в тому ж населеному пункті договір найму жилого приміщення вважається розірваним з дня вибуття. Якщо з жилого приміщення вибуває не вся сім'я, то договір найму жилого приміщення не розривається, а член сім'ї, який вибув, втрачає право користування цим жилим приміщенням з дня вибуття.

    Оба варианта выписки дочери с дома ее отца очень не простые, но возможные.

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Добрий день.

    Виписати особу можливо 2 способами:

    1. Добровільно (особа самостійно пиише заяву) - це найбільш швидкий спосіб.

    2. Судовий порядок. Оскільки, як я розумію, добровільно не вийде виписати, доведеться тільки через суд.

    Відповідно до частини другої статті 405 Цивільного кодексу України член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.При цьому стаття 72 Житлового кодексу УРСР передбачає, що визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

    Отже, для того щоб виписати особу, Вам необхідно звертатись до суду.

    Доказами про відсутність особи за місцем реєстрації може бути:

    а) пояснення свідків;

    б) акти про відсутність члена сім’ї (для багатоквартирних будинків – складаються працівниками ЖЕКу чи ОСББ, для приватного сектору в містах – квартальними комітетами, для сільської місцевості – працівниками сільських чи селищних рад).

    в) особисте листування (із якого вбачається, що особа дійсно мала намір змінити місце проживання);

    г) інші письмові документи, зокрема:

    – матеріали перевірок органів державної влади та місцевого самоврядування (із яких вбачається, що особа відсутня за місцем проживання);

    – довідки відділення поштового зв’язку (про те, що особа не отримувала поштові відправлення, які надходили на її ім’я).

    Але, чи допоможе вирішити Вашу проблему виписка сестри з будинку?

    Все ж таки, на мою думку, якщо є загроза Вашому життю, неоюхідо звертатися із завою до поліції та відкривати кримінальне провадження.

    Відповідно до ст. 214 КПК - Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    Отже, після того, як Ви подали заяву до поліції, слідчий зобов'язанний протягом 24 годин відкрити справу, внести відомості до ЄРДР та надати Вам витяг. Якщо це не зроблено, необхідно протягом 10 днів, що йдуть після 24 годин, звернутися із скаргою до слідчого судді районного суду в порядку ст. 303-304 КПК та оскаржити бездіяльність слідчого та зобов'язати його відкрити кримінальну справу.

    Після того, як буде рішення суду, слідчий вже відкриє справу.

    Але, тут також постає питання, чи буде результат від відкриття справи? можливо, це якось й вплине на сестру...

    Костромина Виктория

    в судебном порядке

    обращайтесь - помогу подготовить все документы

    Токмач Галина Николаевна
    Олеся, здравствуйте.Нужно составлять заявление в суд о том, что родственница с детьми утратила право пользования жилым помещением.Для этого она не должна проживать там год. Это должно подтверждаться актом о непроживании, подписанным 2-мя соседями плюс квитанции об оплате коммунальных услуг.
    Адвокат Евгений Александрович

    Доброї ночі!

    Відповідноо до статті 405 ЦК України, член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

    В такому разі власник житлового приміщення після спливу 1 року, з моменту припинення проживання члена його сім’ї у цьому житловому приміщенні, має право звернутись до суду з позовом про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням та зняття з реєстрації.

    Щодо формування позовних вимог, то відповідно до статті 7 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання", зняття з реєстрації місця проживання здійснюється в день звернення особи, на підставі заяви особи, судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням.

    Це підтверджується і в рішенні ВСУ №825/1335/13-а від 01 березня 2016 року.

    У разі наявності запитань, звертайтеся.

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України