Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 26 мая 2020, вопрос №20455 150₴

раздел имущества и кредитов во время развода

Мои родители давно (8 лет) не живут вместе но по прежнему находятся в браке. Моя Мама в течении этого времени брала кредиты и не выплачивала их. На данный момент я не знаю точную сумму ее долга. Мой отец решил развестись, и возник вопрос, при разводе делится все нажитое имущество пополам, может ли суд присудить выплачивать часть кредита моему отцу? никаких документов он не подписывал и не был поручителем.

Ответы юристов (14)

    Токмач Галина Николаевна
    Общаться в чате Токмач Галина Николаевна 3 года назад

    Юрист, г. Мирноград, 12 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Лариса. Вряд-ли, так как можно документально подтвердить, что они жили раздельно соответственно, деньги НЕ шли в семью. Поэтому отец не отвечает за кредиты матери. Если нужна будет помощь в составлении иска на развод, обращайтесь ко мне через форму "Обратиться к юристу". Все быстро составлю в режиме онлайн.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    10%
    Общаться в чате Киншов Дмитрий Сергеевич 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий ранок.

    Відповідно до статті 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    У відповідності до статті 70 СК України у разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором. Отже при поділі майна враховуються також борги подружжя та правовідносини за зобов'язаннями, що виникли в інтересах сім'ї.

    Головно, потрібно розуміти, в інтересах когда бралися такі кредити. Якщо в інтересаї сім'ї - наприклад, купівля квартири, то потрібно ділити. Якщо кредит брався для особистих потреб - то не ділиться.

    Адвокат Евгений Александрович
    10%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Лариса!

    Згідно статті 60 Сімейного кодексу України(далі – СК) майно, набуте подружжям під час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Але, поширення цього правового режиму на набуте майно існує доти, доки у суді не доведено інше кимось із подружжя.

    Відповідно до частини 1 статті 69 СК України дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

    Згідно частини 1 статті 70 СК України у разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором. Вирішенні спору про поділ майна суд може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім'ї.

    За рішенням суду частка майна дружини або чоловіка може бути збільшена, якщо з нею, ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.

    Крім того, слід розуміти, що є особистою приватною власністю дружини або чоловіка, адже саме тут і знаходять місце «винятки» із загального правила, які часто приходиться доводити в судовому поряду. Особиста власність одного з подружжя це: майно, набуте нею, ним до шлюбу; майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування; майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто; житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду"; земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України; речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя; премії, нагороди, які вона, він одержали за особисті заслуги; кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала, а також як відшкодування завданої їй, йому моральної шкоди; страхові суми, одержані нею, ним за обов'язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою приватною власністю кожного з них.

    При цьому, суд може визнати за другим з подружжя право на частку премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він своїми діями (ведення домашнього господарства, виховання дітей тощо) сприяв її одержанню або ж якщо у придбання майна вкладені крім спільних коштів і кошти, що належали одному з подружжя, то частка у цьому майні, відповідно до розміру внеску, є його особистою приватною власністю. Також, при поділі спільного майна подружжя враховуються борги подружжя та правовідносини за зобов'язаннями, що виникли в інтересах сім'ї.

    Для того, щоб зрозуміти, як вирішуються питання про «виняток із правила», варто звернутися до судової практики

    Верховний Суд України у справі № 6-843цс17 від 24 травня 2017 року дійшов до висновку про те, що майно набуте за договором довічного утримання є спільною сумісною власністю подружжя, якщо набувач не доведе, що таке майно набувалось не в інтересах сім’ї, хоча і за спільні сімейні кошти. Суд посилається на ст. 60 СК України, та вказує, що у сімейному праві діє презумпція права спільної сумісної власності майна подружжя, що не потребує доказування та не потребує встановлення інших обставин, крім набуття майна за час шлюбу, та існує поки не спростована. І ця презумпція діє також і для майна набутого на підставі договору довічного утримання. Таке майно, як у будь-яке інше спільне сумісне майно набуте під час шлюбу підлягає поділу в порядку, передбаченому ст. 70 СК України. Водночас, той з подружжя, хто оспорює презумпцію права спільної сумісної власності на окремі об'єкти майна повинен довести в суді на підставі ч. 3 с. 61 СК України, що справжньою метою укладання договору, в даному випадку довічного утримання, були не інтереси.

    Савченко Олександр
    10%
    Общаться в чате Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня.

    Якщо борги належать одному з подружжя на праві приватної власності, то про розділ майна не може бути й мови. Борги не є загальними в тому випадку, якщо:

    - нажиті до моменту вступу в шлюб;

    - придбані за час шлюбу, але за особистим бажанням;

    - спадкові;

    - пов'язані з приватизацією житла або земельної ділянки;

    У цих випадках борг виплачує той, хто його брав.

    Існує два види кредитів:

    - сімейні — якщо кредит витрачений на загальні потреби і цілі;

    - особисті — не пов'язані із внутрішньосімейними відносинами або придбані потай один від одного.

    У Сімейному кодексі України сказано, що майно або борги, які подружжя нажили за час шлюбу, вважаються спільною власністю і при розлученні діляться порівну.

    Відповідно до ч. 4 ст. 65 Сімейного кодексу, договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім'ї, створює обов'язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім'ї.

    При поділі майна враховуються також борги подружжя та правовідносини за зобов'язаннями, що виникли в інтересах сім'ї.

    Таким чином, якщо одним із подружжя укладено договір в інтересах сім'ї, то цивільні права та обов'язки за цим договором виникають в обох із подружжя.

    Однак особисті кредити кожна сторона виплачує самостійно.

    На практиці виникають ситуації, коли одна сторона не інформує іншу про особисті борги, і щоб уникнути відповідальності вважає «секретні» борги сімейними. В такому випадку довести суду, що друга сторона не має до них ніякого відношення, вкрай складно.

    Всього доброго.

    Беликов Олег  Александрович
    10%
    Общаться в чате Беликов Олег Александрович 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 31 год опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день. В зависимости от того, с какой целью брался кредит, так и будет решаться вопрос в судебном порядке. Если в интересах семьи - то отдавать его придется вместе. Если для личных нужд, то такая обязанность останется на вашей маме. В зависимости от конкретной ситуации, будет решаться этот вопрос. Но то, что вместе они не проживают, играет в пользу отца. Если он предоставит в суде реальные доказательства (показания свидетелей, справки, квитанции и др.), то суд может снять с него обязанность выплачивать кредиты.

    Гончаренко Константин
    10%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до ст. 65 Сімейного кодексу України,

    дружина, чоловік розпоряджаються майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, за взаємною згодою.

    При укладенні договорів одним із подружжя вважається, що він діє за згодою другого з подружжя. Дружина, чоловік має право на звернення до суду з позовом про визнання договору недійсним як такого, що укладений другим із подружжя без її, його згоди, якщо цей договір виходить за межі дрібного побутового.

    Для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово.

    Згода на укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, має бути нотаріально засвідчена.

    Договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім'ї, створює обов'язки для другого з подружжя, якщо майно, кошти одержане за договором, використане в інтересах сім'ї.

    , виходячі із аналізу вказаної вище статті, договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім'ї створює обов'язки для другого з подружжя, якщо майно,кошти одержане за договором, використане в інтересах сім'ї.

    Тобто, для встановлення солідарного боргового зобов'язання подружжя необхідно довести, що кредит був витрачений дружиною саме в інтересах сім'ї. Якщо подружжя разом купували майно (наприклад, автомобіль, пральну машинку, меблі тощо), то дружина в такому випадку зможе довести факт того, що ви спільними зусиллями купували майно для ведення спільного побуту, в тому числі, викоритовуючи кредитні кошти.

    Якщо ж чоловік не знали про вказаний кредит, не надавали свою письмову згоду в банку ( якщо кредит був взятий для купівлі наприклад, автомобіля-як правило, банки вимагають письмову згоду другого з подружжя), а також, якщо дружина придбала за кредитні кошти побутову техніку, або інше майно саме в інтересах сім'ї, то Ви маєте нести солідарну відповідальність. Якщо дружина не зможе довести факт того, що кредитні кошти були використані в інтересах сім'ї (наприклад для задоволення її особистих інтересів) та чоловік про це не знали, то звичайно, нести солідарну відповідальність Він не буде.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Сергеев Артем
    10%
    Общаться в чате Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    "Мои родители давно (8 лет) не живут вместе но по прежнему находятся в браке. Моя Мама в течении этого времени брала кредиты и не выплачивала их. На данный момент я не знаю точную сумму ее долга. Мой отец решил развестись, и возник вопрос, при разводе делится все нажитое имущество пополам, может ли суд присудить выплачивать часть кредита моему отцу? никаких документов он не подписывал и не был поручителем."

    - если кредитор обратиться в суд, то решение суда зависит от предоставленных Вами доказательств. Вам нужно будет убедить суд, что эти кредиты брались без ведома отца, и потрачены были исключительно в интересах матери.

    Если нужна помощь - обращайтесь.

    Карпенко Андрей Владимирович
    10%
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    В теории юриспруденции есть такой термин как "секретный долг супругов". Под ним подразумевается сокрытие одним супругом от другого взятого в банке займа. Поэтому тот до поры до времени не знает и не может узнать в силу "банковской тайны" о возникших кредитных обязательствах, которые могут коснуться и его, например в случае раздела имущества супругов. Напомню, что согласно ст. 60 Закона Украины «О банках и банковской деятельности» информация относительно деятельности и финансового состояния клиента, которая стала известна банку в процессе обслуживания клиента и взаимоотношений с ним или третьим лицам при предоставлении услуг банка, является банковской тайной. Поскольку согласно ст. 62 указанного закона, банк имеет право раскрыть такую информацию только с письменного разрешения владельца информации, то есть с разрешения самого клиента.

    С этой целью супруге или супругу, который был неусведомлён об кредите, следует аргументированно дать понять, что взятые деньги не использовались для траты на пользу семье. Более того, она или он вообще ничего не знала о заключении кредитного договора.

    При разводе раздел имущества осуществляется 50 на 50. Если на имущество не наложен арест,то суд разделит имущество. Если арест есть, то необходимо будет доказывать, что Ваш отец ничего о кредитах не знал.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Лариса!

    Відповідно до ч. 4 ст. 65 Сімейного кодексу, договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім'ї, створює обов'язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім'ї.

    Також згідно із висновком, викладеним у постанову Верховного Суду України у справі № 6-539цс16 від 14.09.2016, до складу майна, що підлягає поділу, входить загальне майно, наявне у подружжя на час розгляду справи, і те, що знаходиться у третіх осіб.

    При поділі майна враховуються також борги подружжя та правовідносини за зобов'язаннями, що виникли в інтересах сім'ї.

    Таким чином, якщо одним із подружжя укладено договір в інтересах сім'ї, то цивільні права та обов'язки за цим договором виникають в обох із подружжя.

    Таким чином, якщо кредитні договори укладені Вашою матір'ю в інтересах сім'ї, то борги за такими кредитами повинні ділитися при розділі майна подружжя, якщо ні, то вони відповідно не діляться.

    Також, якщо батько був поручителем при отриманні матір'ю кредитів, то ці борги він взяв і на себе, як поручитель.

    Всього доброго!

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Успіхів Вам!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    10%
    Общаться в чате Шишкин Алексей Юрьевич 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    очень важно знать на что брались эти кредиты и как они были использованы. Теоретически, если эти кредиты были взяты для семейных нужд и были использованы в интересах семьи, то они попадают под понятие совместной собственности, определенной в ст. 60 семейного кодекса Украины и тогда подлежат разделу. Если конечно возможно доказать, супруги не проживают совместно, не ведут общего хозяйства на протяжении длительного времени, то эти кредиты не подлежат разделу.

    Малик Олександр Володимирович
    Общаться в чате Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день! Все майно, що було нажите до шлюбу батьком або матір'ю поділу не підлягає, оскільки згідно зі статтею 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Як вбачається зі статті 70 СК України у разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором. Отже при поділі майна враховуються також борги подружжя та правовідносини за зобов'язаннями, що виникли в інтересах сім'ї.

    Тому, навіть у разі подання позову про поділ майна можна довести, що кредити бралися не в інтересах сім'ї, а відтак, батько не має відповідати за боргові зобов'язання матері.

    У разі подання позову про поділ майна слід подати відзив на позовну заяву, у якому детально викласти обставини щодо непроживання батька з матір'ю впродовж 8 років.

    Крикун Сергій  Павлович
    10%
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Пост. Пленума ВСУ "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя2 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0011700-07):

    "24. До складу майна, що підлягає поділу включається загальне майно подружжя, наявне у нього на час розгляду справи, та те, що знаходиться у третіх осіб. При поділі майна враховуються також борги подружжя та правовідносини за зобов'язаннями, що виникли в інтересах сім'ї (ч. 4 ст. 65 СК) ( 2947-14 )...";

    "30...Якщо за час окремого проживання подружжя після фактичного припинення шлюбних відносин спільне майно його членами не придбавалося, суд відповідно до ч. 6 ст. 57 СК ( 2947-14 ) може визнати особистою приватною власністю дружини, чоловіка майно, набуте кожним з них за цей період та за вказаних обставин, і провести поділ тільки того майна, що було їхньою спільною власністю до настання таких обставин.".

    Гражданский процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    "Стаття 76. Докази

    1. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

    2. Ці дані встановлюються такими засобами:

    1) письмовими, речовими і електронними доказами;

    2) висновками експертів;

    3) показаннями свідків...".

    Другими словами, разделу подлежит только имущество, приобретенное супругами в период совместного проживания. Факт раздельного проживания доказывается показаниями свидетелей по месту проживания, документами об оплате коммунальных услуг, почтовой коресподенцией, другими фактическими обстоятельствами. Как следствие, отец не может, не должен отвечать по долгам матери за период раздельного проживания.

    Костромина Виктория
    Общаться в чате Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Нет четкой нормы что имущество или кредиты приобретенные в браке - делятся пополам . Могут делится а могут не делится - все зависитот многих факторов и обстоятельств - нужно уточнять детали

    "нужна детальная консультация или помощь в подготовке иска - заявы - обращайтесь через сайт "

    Царьов Роман  Валерійович
    10%
    Общаться в чате Царьов Роман Валерійович 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 21 год опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день. У суді під час розподілу кредитів, треба встановити і довести, що кредити, які брала Ваша мати були використані в інтересах сім'ї або на придбання спільного майна подружжя, тільки в такому разі вони підлягають поділу. Якщо Ваша мати не доведе, що її кредитні гроші були використані в інтересах сім'ї або на придбання спільного майна подружжя, то в такому разі це особисте зобов'язання Вашої матері і поділу Воно не підлягає.

    Також, потрібно встановити, що Ваш тато знав про ці кредити коли мати їх брала, також, давав він свою згоду на отримання цих кредитів, і куди і на що були використані ці кредитні кошти!!!

    Також, потрібно у суді встановити факт, коли брачно-сімейні відносини припинились фактично, це потрібно робити під час розгляду справи про розірвання шлюбу, та доводити ту обставину, що сім'я фактично припинила сімейні відносини (вести спільне господарство, мати спільний бюджет, взаємні права та обов'язки) вісім років тому. Це дуже важливо, що би в подальшому при поділі майна подружжя та боргових зобов'язань ці обставини були використані на користь батька.

    Якщо у Вас будуть питання звертайтесь, на цьому сайті.

    З повагою юрист Царьов Р.В.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України