Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 31 мая 2020, вопрос №20862

Работодатель не возвращает трудовую книгу

Что делать в такой ситуации прошло 2 месяца мне не возвращают трудовую книгу говорят что не от них все зависит документы в Киеве

Ответы юристов (3)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вы продолжаете быть работником предприятия в котором трудоустроены, до момента выдачи Вам трудовой книжки и полного расчета с Вами. Вам обязаны выплатить з/п до момента выдачи Вам трудовой книжки.

    Обращайтесь с жалобой в трудовую инспекцию или с иском в Суд.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Костюк Любовь Тарасовна

    Добрый день. Вам нужно обратиться с жалобой в инспекцию труда, и в суд о взыскании вымушенного прогула.

    Обоснование :

    Відповідно до ст. 47 КЗпП – власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 цього Кодексу.

    Ст.116 КЗпП України, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення.

    Таким чином, роботодавець, не видаючи у день звільнення працівника трудову книжку, порушує вимоги трудового законодавства, тим самим, перешкоджає працівнику у реалізації гарантованого Конституцією України права на працю та позбавляє його можливості подальшого працевлаштування, що в свою чергу, призводить до фінансових труднощів та непорозумінь в сім’ї.

    П. 3 Постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1993 року № 301 «Про трудові книжки працівників» передбачено, що трудові книжки зберігаються на підприємствах, в установах і організаціях, а при звільненні працівника трудова книжка видається йому під розписку в журналі обліку. Відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладається на керівника підприємства, установи, організації.

    За правилами п.4.1 Інструкції «Про порядок ведення трудових книжок працівників», затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України № 58 від 29 липня 1993 року, – при затримці видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові сплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу. Днем звільнення в такому разі вважається день видачі трудової книжки:

    • ч. 5 ст. 235 КЗпП України у разі затримки видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу.
    • ст. 117 КЗпП України, якою регулюється питання відповідальності за затримку розрахунку при звільненні передбачено, що в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст. 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.
    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте!

    По Вашему вопросу:

    "Что делать в такой ситуации прошло 2 месяца мне не возвращают трудовую книгу говорят что не от них все зависит документы в Киеве"?

    - Действия работодателя незаконные, поэтому рекомендую Вам подать: жалобу в Государственную инспекцию труда; заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о грубом нарушении трудового законодательства и завладении иным важным личным документом по ст.ст.172, 357 УК Украины; иск в суд.

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України