Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 03 июня 2020, вопрос №21123

Административное (просрочка сроков декларации)!и неявка в суд

Административное правонарушение и неявка в суд
Я госслужащая. Была в отпуске по ухрду за ребенком и просрочила срок подачи декларации о доходах на 1 день, забыла.
В полиции открыли дело, подписала протокол 6.03. В суд вызвали 23.04 (позвонили из полиции днем раньше и предупредили). Явиться не могла, так как была на карантине, за городом. Написала заявление о переносе сроков после карантина и отправила в онлайн форме на сайте шевченк суда. Перенесли на 6.05. Сообщили в смс за день. Не явилась, так как все- еще был карантин. 3.06 звонок из суда, почему не явились? Оказывается было смс, 2го, которое я не увидела.
Вообщем, сказали в случае еще неявки будет что-то там предпринято.
Я сказала, что с удовольствием явлюсь, но прпросила учесть, что с 15.06 по 17.07 я в отпуске и увожу детей далеко от киева. Мне ответили, что это мои проблемы.
Подскажите пожалуйста, чем грозит очередная неявка в суд?
Можно ли написать заявления о предстоящем отпуске и невозможности явки?
Чем грозит решение суда о моем нарушении с просрочкой декларации?
Существцют ли в моем случае сроки давности админ нарушения 3 мес, если протокол подписан мною 6.03, те можно отсет о выявлении вести от этой даты?

Ответы юристов (1)

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон Украины "Про запобігання корупції" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1700-18):

    "Стаття 45. Подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування

    1. Особи, зазначені у пункті 1, підпунктах "а" і "в" пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - декларація), за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством...".

    КоАП Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10):

    "Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення...

    Якщо справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу чи інших законів підвідомчі суду (судді), стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через три місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначені у частинах третій - п’ятій цієї статті...";.

    "Стаття 34. Обставини, що пом'якшують відповідальність за адміністративне правопорушення...

    Обставинами, що пом'якшують відповідальність за адміністративне правопорушення, визнаються:

    1) щире розкаяння винного;...

    5) вчинення правопорушення вагітною жінкою або жінкою, яка має дитину віком до одного року.

    Законами України може бути передбачено й інші обставини, що пом'якшують відповідальність за адміністративне правопорушення. Орган (посадова особа), який вирішує справу про адміністративне правопорушення, може визнати пом'якшуючими і обставини, не зазначені в законі.".

    Закон Украины "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/530-20):

    "I. Внести зміни до таких законодавчих актів України:...

    11. Розділ XIII Прикінцеві положення Закону України "Про запобігання корупції" (Відомості Верховної Ради України, 2014 р., № 49, ст. 2056) доповнити пунктом 2-1 такого змісту:

    "2-1. Встановити, що декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які відповідно до статті 45 цього Закону подаються за минулий рік до 1 квітня, у 2020 році суб’єкти декларування подають до 1 червня.

    Суб’єкти декларування, які у період до 1 червня 2020 року не мали можливості подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачену абзацом першим частини другої статті 45 цього Закону, або повідомлення про суттєві зміни у майновому стані відповідно до статті 52 цього Закону у зв’язку із встановленням на території їх проживання карантинно-обмежувальних заходів, звільняються від відповідальності за несвоєчасне подання такої декларації чи повідомлення у зазначений період".

    Во-первых, если срок подачи декларации установлен датой 1 апреля, почему Вам составлен протокол 06.03.? Во-вторых. согласно выделенному положению срока подачи деклараций в связи с карантином продлен до 01.06.20г. и освобождаются от ответственности. Что касается истечения даты 01.06., Вы вправе самостоятельно подать декларацию.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України