Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 01 июля 2020, вопрос №23309 200₴

Вопрос о воинском учете для вступивших в гражданство в возрасте больше 30 лет

Добрый день, получил гражданство Украины по праву своего происхождения, когда мне было уже больше 30 лет. Обязан ли я вставать в Украине на воинский учет, получать приписное свидетельство и тд? Правомерно ли требование сотрудников ЦНАПа предоставить им приписное свидетельство и тд при смене места регистрации?

Ответы юристов (7)

    Гончаренко Константин
    7.5%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Щодо обліку в військоматі.

    Потрібно з'явитися до військомату за місцем Вашої реєстрації.

    Там Ви сплатите штраф за те, що не перебували на обліку в військоматі.

    Відповідно до ст. 210 Купап - Порушення військовозобов'язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах - тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.(85 -119 грн.)

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті або частиною першою статті 211 цього Кодексу, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Отже, максимальний штраф, який на Вас можуть накласти у такому випадку - це 255 грн.

    У РОБОТОДАВЦІВ ПРОБЛЕМ НЕ БУДЕ , НАВРЯД ЧИ ВІЙСЬКОМАТ МАТИМЕ БАЖАННЯ ВИВЧАТИ Вашу ситуацію особливо ретельно.

    : офіцери запасу до 43 років можуть бути призвані на службу на строк до 18 місяців. Але! Після того, як пройдете медогляд, Вас не заберуть. Спочатку ваша карточка з свіжим медоглядом буде передана до атестаційної комісії, а потім вже комісія буде визначатися: кого із офіцерів запасу викликати на службу.

    Вам головне після проходження комісії медичої отримати військовий квиток і надалі до комісаріату не звертатись.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    12.5%

    Согласно Закону Украины «О воинской обязанности и военной службе» на воинский учет призывников и военнообязанных в районных (городских) военных комиссариатах должны стать граждане Украины, которые получили гражданство Украины и согласно этому Закону подлежат приписке к призывным участкам. После получения паспорта гражданина Украины иностранец должен оформить приписное свидетельство или военный билет и соответственно стать на воинский учет. Это особенно актуально, когда иностранный гражданин (который уже является гражданином Украины), захочет оформить регистрацию места проживания. Регистрация по адресу проводится только при наличии постановки на воинский учет в местном военкомате, по адресу будущей регистрации.

    Необходимые документы для постановки на воинский учет:

    - заявление о постановке на воинский учет;

    - паспорт;

    - идентификационный код;

    - военно-учетный документ (военный билет или приписное свидетельство);

    - свидетельство о рождении детей (если есть).

    Для того, чтобы получить приписное свидетельство понадобятся такие документы:

    1. Паспорт гражданина Украины;

    2. Идентификационный налоговый номер;

    3. Свидетельство о рождении;

    4. 2 фото 3,5 Х 4,5 см;

    5. Справка о составе семьи (форма 3);

    6. Документы об образовании (копия диплома);

    7. Автобиография;

    На основании наличия приписного свидетельства можно получить военный билет (для этого нужны такие документы, как: ИНН; паспорт гражданина Украины; документы об образовании; 2 фотографии; приписное свидетельство). В соответствии со статьей 18 Закона Украины «О воинской обязанности и военной службе» от призыва на срочную военную службу в мирное время освобождаются граждане Украины, которые до получения гражданства Украины прошли военную службу в других государствах. А это значит, что при оформлении военного билета и постановке на воинский учет Вы должны подать вместе с остальными документами документ, подтверждающий прохождение военной службы в другом государстве.

    Ковальчук Владимир
    5%

    Согласно Закону Украины «О воинской обязанности и военной службе» на воинский учет призывников и военнообязанных в районных (городских) военных комиссариатах должны стать граждане Украины, которые получили гражданство Украины и согласно этому Закону подлежат приписке к призывным участкам. После получения паспорта гражданина Украины иностранец должен оформить приписное свидетельство или военный билет и соответственно стать на воинский учет. Это особенно актуально, когда иностранный гражданин (который уже является гражданином Украины), захочет оформить регистрацию места проживания. Регистрация по адресу проводится только при наличии постановки на воинский учет в местном военкомате, по адресу будущей регистрации. То есть, как только бывший иностранец стал на воинский учет, он получает полное право оформить прописку в Киеве или в любом другом месте Украины.

    Необходимые документы для постановки на воинский учет:

    - заявление о постановке на воинский учет;

    - паспорт;

    - идентификационный код;

    - военно-учетный документ (военный билет или приписное свидетельство);

    - свидетельство о рождении детей (если есть).

    Для того, чтобы получить приписное свидетельство понадобятся такие документы:

    1. Паспорт гражданина Украины;

    2. Идентификационный налоговый номер;

    3. Свидетельство о рождении;

    4. 2 фото 3,5 Х 4,5 см;

    5. Справка о составе семьи (форма 3);

    6. Документы об образовании (копия диплома);

    7. Автобиография;

    8. Характеристика с места учебы.

    На основании наличия приписного свидетельства можно получить военный билет (для этого нужны такие документы, как: ИНН; паспорт гражданина Украины; документы об образовании; 2 фотографии; приписное свидетельство).

    В соответствии со статьей 18 Закона Украины «О воинской обязанности и военной службе» от призыва на срочную военную службу в мирное время освобождаются граждане Украины, которые до получения гражданства Украины прошли военную службу в других государствах. А это значит, что при оформлении военного билета и постановке на воинский учет Вы должны подать вместе с остальными документами документ, подтверждающий прохождение военной службы в другом государстве.

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Ларс!

    Так, вимоги ЦНАП правомірні. Крім того, військово-обліковий документ Вам буде потрібен також при працевлаштуванні.

    Зазначене підтверджується наступним.

    ПРАВИЛА реєстрації місця проживання, затверджені постановою Кабінету Міністрів Українивід 2 березня 2016 р. № 207 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%BF#Text):

    4. Реєстрація місця проживання/перебування або зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється в день подання особою або її представником документів. Реєстрація місця проживання за заявою особи може бути здійснена одночасно із зняттям з попереднього місця проживання.

    18. Для реєстрації місця проживання особа або її представник подає:

    1) заяву за формами, наведеними відповідно у додатках 6, 7 або 8;

    2) документ, до якого вносяться відомості про місце проживання. Якщо дитина не досягла 16 років, подається свідоцтво про народження. Реєстрація місця проживання дітей, які є іноземцями чи особами без громадянства, здійснюється за умови внесення даних про дітей до посвідки на постійне або тимчасове проживання їх батьків та копії свідоцтва про народження. Документи, видані компетентними органами іноземних держав, підлягають легалізації в установленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами;

    3) квитанцію про сплату адміністративного збору (у разі реєстрації місця проживання одночасно із зняттям з попереднього місця проживання адміністративний збір стягується лише за одну послугу);

    4) документи, що підтверджують:

    право на проживання в житлі, - ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою власника/співвласників житла, наймача та членів його сім’ї (зазначені документи або згода не вимагаються при реєстрації місця проживання неповнолітніх дітей за адресою реєстрації місця проживання батьків/одного з батьків або законного представника/представників);

    право на перебування або взяття на облік у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту особи, - довідка про прийняття на обслуговування в спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту особи за формою згідно з додатком 9, копія посвідчення про взяття на облік бездомної особи, форма якого затверджується Мінсоцполітики (для осіб, які перебувають на обліку у цих установах або закладах);

    проходження служби у військовій частині, адреса якої зазначається під час реєстрації, - довідка про проходження служби у військовій частині, видана командиром військової частини за формою згідно з додатком 10 (для військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової служби);

    5) військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку);

    Ви як громадянин України підлягаєте взяттю на військовий облік.

    6) заяву про зняття з реєстрації місця проживання особи за формою згідно з додатком 11 (у разі здійснення реєстрації місця проживання одночасно із зняттям з реєстрації попереднього місця проживання).

    У разі подання заяви представником особи, крім зазначених документів, додатково подаються:

    документ, що посвідчує особу представника;

    документ, що підтверджує повноваження особи як представника, крім випадків, коли заява подається законними представниками малолітньої дитини - батьками (усиновлювачами).

    Забороняється вимагати для реєстрації місця проживання особи інші документи.

    ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%BF#Text):

    1. Цей Порядок визначає механізм організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних (далі - військовий облік) центральними і місцевими органами виконавчої влади, іншими державними органами, виконавчими органами сільських, селищних, міських рад та виконавчими апаратами районних, обласних рад (далі - державні органи), військовими комісаріатами, військовими частинами, підприємствами, установами, організаціями та закладами освіти незалежно від їх підпорядкування та форми власності (далі - підприємства, установи та організації).

    37. З метою ведення персонального обліку призовників і військовозобов’язаних на державні органи, підприємства, установи та організації покладається виконання таких заходів:

    перевірка у громадян під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікових документів (у військовозобов’язаних - військових квитків або тимчасових посвідчень, а у призовників - посвідчень про приписку до призовних дільниць). Приймання на роботу (навчання) призовників і військовозобов’язаних здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах, а також у разі перебування на військовому обліку в СБУ та Службі зовнішньої розвідки;

    надсилання у семиденний строк до відповідних районних (міських) військових комісаріатів повідомлень про зміну облікових даних призовників і військовозобов’язаних, прийнятих на роботу (навчання) чи звільнених з роботи (відрахованих з закладу освіти);

    оповіщення на вимогу районних (міських) військових комісаріатів призовників і військовозобов’язаних про їх виклик до районних (міських) військових комісаріатів і забезпечення їх своєчасного прибуття;

    забезпечення повноти та достовірності облікових даних призовників і військовозобов’язаних згідно з вимогами, встановленими цим Порядком та іншими документами персонального обліку відповідно до законодавства;

    взаємодія з районними (міськими) військовими комісаріатами щодо строків та способів звіряння даних особових карток, списків призовників і військовозобов’язаних, їх облікових даних, внесення відповідних змін до них, а також щодо оповіщення призовників і військовозобов’язаних;

    організація періодичного звіряння особових карток призовників і військовозобов’язаних із записами у військових квитках та посвідченнях про приписку до призовних дільниць. Не рідше одного разу на рік проведення звіряння особових карток працівників з обліковими документами районних (міських) військових комісаріатів, в яких вони перебувають на військовому обліку;

    у п’ятиденний строк з дня подання відповідних документів внесення до особових карток призовників і військовозобов’язаних змін щодо їх сімейного стану, місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади та надсилання (у разі наявності) щомісяця до 5 числа до районних (міських) військових комісаріатів повідомлення про зміну облікових даних;

    складення і подання щороку до 1 грудня до районних (міських) військових комісаріатів списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць (у разі їх наявності);

    приймання під розписку від призовників і військовозобов’язаних їх військово-облікових документів для подання до районних (міських) військових комісаріатів для звіряння з обліковими даними та оформлення бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час;

    своєчасне оформлення документів для бронювання військовозобов’язаних за центральними і місцевими органами виконавчої влади, іншими державними органами, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та на воєнний час;

    постійний контроль за виконанням посадовими особами державних органів, підприємств, установ та організацій, призовниками і військовозобов’язаними встановлених правил військового обліку та проведення відповідної роз’яснювальної роботи;

    постійне інформування районних (міських) військових комісаріатів про громадян та посадових осіб, які порушують правила військового обліку, для притягнення їх до відповідальності згідно із законом;

    ведення та зберігання журналу обліку результатів перевірок стану військового обліку призовників і військовозобов’язаних та звіряння їх облікових даних з даними районних (міських) військових комісаріатів.

    Отже, для працевлаштування та реєстрації місця проживання Вам необхідно звернутися до військового комісаріату, стати на військовий облік та отримати військовий квиток. При цьому Вам не варто так сильно хвилюватися. Максимум, що Вам загрожує, так це адміністративна відповідальність за порушенння правил військового обліку.

    ПРАВИЛА військового обліку призовників і військовозобов’язаних (Додаток 1 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою КМУ від 7 грудня 2016 р. № 921 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%BF#Text):

    1. Призовники і військовозобов’язані повинні:

    перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) військових комісаріатах (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ), за місцем роботи (навчання) на підприємствах, в установах, організаціях, виконавчих органах сільських, селищних та міських рад, а також у разі тимчасового вибуття за межі України за місцем консульського обліку в дипломатичних установах України;

    прибувати за викликом районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ) на збірні пункти, призовні дільниці у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках або розпорядженнях районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ)), для взяття на військовий облік та визначення призначення на воєнний час, оформлення військово-облікових документів, приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних;

    проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії районних (міських) військових комісаріатів;

    особисто у семиденний строк прибувати до районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ) з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання, у службові відрядження, на навчання, у відпустку чи на лікування (строком понад три місяці за межі України), у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text):

    Стаття 210. Порушення військовозобов'язаними чи призовниками законодавства про військовий обов'язок і військову службу

    Порушення військовозобов'язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-119 грн).

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    25%

    Закон Украины "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12):

    "Стаття 14. Приписка громадян України до призовних дільниць...

    3. До призовних дільниць щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться районними (міськими) військовими комісаріатами за місцем проживання.";

    "Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    1. На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку)." -

    в этой части, учитывая Ваш возраст 30 лет, считаю, что вы не подлежите приписке к призывному участку (военкомату) с целью призыва на срочную военную службу; \

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників та військовозобов'язаних у районних (міських) військових комісаріатах підлягають громадяни України:...

    2) на військовий облік військовозобов'язаних: ...

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;...".;

    "Стаття 27. Зарахування в запас. Категорії запасу

    1. У запас Збройних Сил України та інших військових формувань зараховуються громадяни України, які придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час і не досягли граничного віку перебування в запасі. Вони перебувають на військовому обліку в районних (міських) військових комісаріатах та відповідних органах інших військових формувань." -

    в этой части Вы подлежите взятию на воинский учет, прохождению медкомиссии для определения годности к воинской службе, выдаче (получению) военного билета и зачислению в запас.

    Адвокат Евгений Александрович
    25%

    Здравствуйте!

    Учитывая то, что Вы гражданин Украины, до 60 лет, Вы должны находиться на воинском учёте в запасе, за исключением случаев снятия или исключения с воинского учёта (Закон Украины "О воинской обязанности и военной службе":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    постановление Кабинета Министров Украины # 921 от 07.12.2016 г.:

    "Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...

    Поэтому, для снятия с регистрации в Центре предоставления административных услуг, обязательно необходим воинский учётный документ, для Вашего возраста (30 лет), учитывая, что после 27 лет, уже не приписное, а военный билет.

    Таким образом, действия сотрудников Центра предоставления административных услуг правомерные.

    Так, для снятия с регистрации в Центр предоставления административных услуг, необходимо подать заявление, предъявить паспорт гражданина Украины и военный билет.

    Для того, чтобы получить военный билет, необходимо прийти в военкомат и сначала стать на воинский учёт, по месту регистрации.

    Затем, неог предоставить в военкомат перечень документов необходимых для получения военного билета.

    После чего, по направлению военкомата пройти медкомиссию.

    Затем, Вы имеете право получить военный билет, с отметкой о постановке на воинский учёт с результатами медкомиссии военкомата.

    После этого, Вы имеете право подать заявление о снятии с воинского учёта, после чего в военном билете, будет проставлена отметка о снятии с воинского учёта в связи со сменой места проживания.

    При этом, что очень важно в военкомате, при выдаче военного билета, по результатам медкомиссии, при признании пригодным, отсутствии оснований для получения отсрочки от возможной мобилизации, могут вручить мобилизационное распоряжение, путём его вклеивания в военный билет, так как в Украине "особенный период", но сейчас нет призыва по мобилизации, но могут объявить, поэтому военкомат может вручить мобилизационное распоряжение, где будет указано об обязательстве явки в военкомат, после объявления призыва при полной или частичной мобилизации.

    Лучше, чтобы Вам не вручили мобилизационное распоряжение.

    Чтобы не вручили мобилизационное распоряжение, нужно иметь основания для получения отсрочки от призыва по возможной мобилизации, согласно статье 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Когда Вы получите военный билет, тогда имеете право обратиться с паспортом гражданина Украины, ИНН и военным билетом (с отметкой о снятии с воинского учёта), в Центр предоставления административных услуг, для решения вопроса о снятии с регистрации.

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Ларс!

    ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%BF#Text):

    Додаток 15 до Порядку

    ВИМОГИ щодо реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання призовників і військовозобов’язаних

    1. Проведення перевірки наявності таких військово-облікових документів: посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), військового квитка або тимчасового посвідчення (для військовозобов’язаних).

    2. Проведення перевірки наявності відміток відповідного районного (міського) військового комісаріату про взяття (зняття) призовника або військовозобов’язаного на військовий облік за новим місцем проживання чи перебування. У разі відсутності такої відмітки призовник або військовозобов’язаний направляється до відповідного районного (міського) військового комісаріату для взяття його на військовий облік або зняття з військового обліку.

    3. Дані про призовників і військовозобов’язаних, які зареєстрували своє місце проживання, зазначаються у повідомленні про місце перебування призовників і військовозобов’язаних від органів, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб.

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України