Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

23 сентября 2020, вопрос №29428 100₴

Юридическое обеспечение процесса с уволенным сотрудником

По трудовому договору на ис нанят сотрудник, через полтора мес принято решение уволить сотрудника в связи с несоответствием по Моральным качествам. Выплачена ЗП и сотрудник уведомлен о увольнении. Далее сотрудник выкрал ключ флешку из оборудования и ушёл. После звонка признался что это он и потребовал компенсацию, мотивировав это тем что сумма зп в объявлении на сайте и фактически выплаченная отличаются. Компенсация немедленно выплачена тк остановка оборудования недопустима (контракты).
Необходима подготовка и подача заявления, иска.

Ответы юристов (6)

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Добрый день Сергей! В даном случае Вам необходимо обращаться не в гражданский суд, а в Национальную полицию с соответствующим заявлением, поскольку в действиях Вашего сотрудника усматриваються признаки уголовного правонарушения. Все доказательства его вины (фикасция телефонных разговоров и прочее) должен собрать следователь в рамках уголовного дела иначе они будут признаны ненадлежащими доказательствами. Вы можете попробывать собрать письменные доказательства, например официальную переписку, объяснения сотрудника касательно кражи, собрать доказательства, что предприятию причинен материальный ущерб. Если соберете доказательства ущерба обращайтесь к следователю чтобы он приобщил к материалам уголовного дела гражданский иск предприятия к проворовавшемуся сотруднику.

    Лень Юлия Васильевна
    20%

    Добрый день. думаю подавать в полицию заявление уже поздно. Единственный вариант...если предприятию причинен ущерб (убытки), связанный с отсутствием флешки в оборудовании, то можно подать иск о взыскании материального ущерба с бывшего сотрудника. Но доказательная база должна иметь причинно-следственную связь и реальный расчет понесенных убытков, который должен подтверждаться бухгалтерской документацией и несвоевременным выполнением вами обязательств по контрактам. Это трудоемко и в ответе не опишешь.

    Для более детальной консультации обращайтесь через сайт.

    Удачи!

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо у Вас є всі документи що підтверджують факти крадіжки , то Вам необхідно звернутися з відповідною заявою до поліції про вчинення кримінальних правопорушень таких як: "Самоправство за ст. 356 Кримінального Кодексу та викрадення - ст. 262 Кримінального Кодексу України- детально описавши ситуацію додавши докази, заяву необхідно зареєструвати та внести відомості до ЕРДР в порядку ст.214 КПК України , після чого вам мають видати довідку про реєстрацію заяви , наступним кроком: слідчій , прокурор невідкладно , але не пізніше 24 годин , розпочинає перевірку фактів та виносить постанову про відкриття провадження по справі , після з ясування всіх обставин та встановлення місця перебування майна проводить обшук за санкцією прокурора або суду , якщо майно буде виявлено, винні затримуються або оголошується розшук, майно на час слідства стає речовим доказом, після доведення вини обвинуваченого та отримання вироку суду , речовий доказ у вигляді майна буде повернутий потерпілому (власнику).

    Позов підприємства також необхідно долучити до матеріалів слідства, як доказ , переписки з месенджерів завірити у нотаріуса на папері та долучити до позову і слідчому , як докази, акт - службового розслідування з фактами теж добре було б провести з підписом та печаткою директора та долучити до справи.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день!

    Ви маєте право подати заяву до поліції або прокуратури про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримільного провадження про таємне викрадення чужого майна та вимагання відповідно за ст.185 та ст.189 Кримінального кодексу України (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    Після цього, протягом 24 годин, вказані відомості про вчинене кримільне правопорушення, повинні бути невідкладно але не пізніше 24 годин, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, з відкриттям кримільного провадження, про що заявник має право отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    У разі невнесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин, заявник має право на потязі 10 днів, подати скаргу слідчому судді місцевого суду (на підставі статей 303-307 Кримінального процесуального кодексу України) та до місцевої прокуратури (стаття 36 Кримінального процесуального кодексу України).

    Дивіться Кримінальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    Дивіться Кримінальний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    "Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

    "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

    "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

    В рамках кримінального провадження, Вы маєте право набути статусу потерпілого та подати позов до підозрюваного про відшкодування завданої матеріальної шкоди.

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Дії колишнього працівники підпадають під статті Кримінального кодексу України: 185 "Крадіжка" та 189 "Вимагання".

    Однак, необхідно знати скільки часу пройшло від моменту вчинення даних дій, тобто дату телефонного дзвінку, передачі грошей тощо.

    Також, необхідно знати чи була записана телефонна розмова, в якій працівник зізнався, що викрав флешку та вимагає за неї гроші; в який спосіб ці гроші були передані працівнику - готівкою на руки чи на його банківський рахунок (з рахунку компанії чи особистого рахунку керівника компанії або іншої фізичної особи???).

    Тобто, потрібно розуміти чи були Вами зафіксовані протиправні дії колишнього працівника.

    Адже, працівник може сказати, що дійсно забрав флешку, однак випадково (тобто, не викрадав її). А якщо кошти йому були переведені на його рахунок, то сказати, що відправник перевів йому свої особисті кошти (малоймовірно, що в призначенні платежу буде вказано: "кошти за повернення викраденої флешки").

    Хоча звичайно до поліції звернутися варто. Так як лише у випадку притягнення колишнього працівника до кримінальної відповідальності, Ви зможете стягнути з нього грошову компенсацію за збитки, завдані вашій компанії.

    Відшкодування майнової шкоди, заподіяної злочином, має важливе значення для усунення наслідків злочину та поновлення порушених прав громадян, підприємств, установ, організацій. Саме тому особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової шкоди, має право на її відшкодування. Реалізувати це право можна шляхом пред’явлення цивільного позову в кримінальному провадженні до початку судового розгляду.

    Форма та зміст позовної заяви повинні відповідати вимогам, встановленим до позовів, які пред’являються у порядку цивільного судочинства (стаття 175 ЦПК України).

    Якщо потерпілий заявляє цивільний позов про відшкодування майнової шкоди під час кримінального провадження, то він адресує його органу досудового розслідування або суду.

    Особа, яка не пред’явила цивільного позову у кримінальному провадженні, а також особа цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред’явити його в порядку цивільного судочинства.

    Примітка! Суд залишає позов без розгляду у разі виправдання обвинуваченого за відсутності в його діях складу кримінального правопорушення або його непричетності до вчинення кримінального правопорушення, а також якщо в судове засідання не прибув цивільний позивач, його представник чи законний представник, крім випадків, коли надійшло клопотання про розгляд позову за їх відсутності або ж цивільний відповідач , його представник чи законний представник повністю визнали пред’явлений позов.

    Право звернутися з позовом про відшкодування майнової шкоди, завданої злочином має лише потерпілий від злочину або особа, яка має право діяти від його імені. Права і обов’язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого. Пленум Верховного Суду України у своїй постанові від 02 липня 2004 року № 13 «Про практику застосування судами законодавства, яким передбачені права потерпілих від злочинів» звертає увагу судів на те, що особа, якій злочином заподіяно моральну, фізичну або майнову шкоду, набуває передбачених законом прав учасника процесу лише після визнання її потерпілим. Визнання особи потерпілим у справі або відмова в цьому мають бути процесуально оформлені постановою органу досудового розслідування, слідчого, прокурора, судді або ухвалою суду.

    Потерпілого у кримінальному провадженні може представляти представник - особа, яка у кримінальному провадженні має право бути захисником.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога!

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    20%

    Уголовный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Стаття 45. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям

    Особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду....

    Стаття 46. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з примиренням винного з потерпілим

    Особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду." -

    это к тому, во-первых, что даже в случае подачи Вами заявления о привлечении сотрудника к уголовной ответственности, он поскольку вернул флешку, будет, как я считаю, освобожден от уголовной ответственности.

    Во-вторых, Вы приняли требования сотрудника и выплатили требуемую сумму, т.е. формально признали его требования правомерными.

    В-третьих, согласно КЗоТ Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08):

    "Стаття 26. Випробування при прийнятті на роботу

    При укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

    В період випробування на працівників поширюється законодавство про працю..." -

    в этой части, испытательный срок устанавливается для установления соответствия у сотрудника трудовых навыков, а не моральных качеств;

    "Стаття 41. Додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з окремими категоріями працівників за певних умов

    Крім підстав, передбачених статтею 40 цього Кодексу, трудовий договір з ініціативи власника або уповноваженого ним органу може бути розірваний також у випадках:...

    2) винних дій працівника, який безпосередньо обслуговує грошові, товарні або культурні цінності, якщо ці дії дають підстави для втрати довір'я до нього з боку власника або уповноваженого ним органу;

    3) вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи;..." -

    в этой части, других, кроме перечисленных выделенных мной оснований для увольнения сотрудника по моральным качествам, КЗоТ не предусматривает, т.е. как представляется, сотрудник был уволен по надуманным основаниям, незаконно и имел право на восстановление на работе в судебном порядке, выплате компенсации за вынужденный прогул, возмещение морального вреда или увольнения сотрудника по собственному желанию в связи нарушением работодателем законодательства о труде с вытекающими последствиями.

    Поэтому, как я считаю, все закончилось как закончилось не для сотрудника, а для Вас.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України