Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 25 октября 2020, вопрос №31532 150₴

Как ограничить встречи ребенка с отцом ,если эти встречи негативно отражаются на здоровье ребенка.

Мой бывший муж по договоренности со мной берет нашу дочку один раз в неделю в восскресение и находится с ней целый день. Но дело в том что ребенок не привык к таким условиям. У нас график питания и отдыха, которого мы стараемся придерживаться. На обед он её не приводит и на дневной сон тоже... я считаю он наносит вред ребенку. Ребенку 5 полных лет. Приводить домой он не хочет ее что бы она покушала, пыталась договориться по хорошему, но ничего не выходит. В холодное время и непогоду они едут куда то в развлекательный центр, в условиях ситуации с пандемией это не самое хорошее решение. Помогите и посоветуйте как законно определить график его посещений. Куда обратиться...?

Ответы юристов (11)

    Костромина Виктория

    добрый день!!!Как ограничить встречи ребенка с отцом ,если эти встречи негативно отражаются на здоровье ребенка.

    Помогите и посоветуйте как законно определить график его посещений. Куда обратиться...?

    обратитесь в орган опеки

    Гончаренко Константин
    26.7%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Из практики что важно для установления графика встреч: органы опеки обязательно должны убедиться в том, что отец не являетесь должником по алиментам, а также учавствуете ли один из родителей в дополнительных расходах на детей. Для подтверждения наличия задолженности-принесите справку с исполнительной службы обзадолженности по алиментам. Если не открыто исполнительное производство-предоставьте в опеку платежки (банковские выписки) на перечисления маме денег (даже если в назначении не указано "алименты"-не критично). Чеки о покупке вещей, лагерей и прочее также предоставьте. Только копии.

    Также можно подготовить характеристки по месту работы, месту жительства (от ЖЕКа или ОСББ). Характеристика со школы об участии или не участии в жизни детей.

    Дополнительно можно предоставить фото , видеофиксацию деструктивного влияния одного из родителей на ребенка , выводы психолога мед центра

    Мамы также иногда рассказывают в органах опеки и суде об алкогольной зависимости, жестоком обращении или агрессии, поэтому, на такой возможный случай лучше сразу подготовить справку от нарколога об алкогольной и наркотической зависимости, справку от психиатра о том, что на учете отец состоите.

    Если отец имеет задолженностей перед детьми,не учавствует в их жизни, то органы опеки вынесут заключение и установят график встреч, который Вы составите в своем заявлении. Все эти материалы также пригодятся при дальнейшем обращении в суд и будут приниматься судом в качестве доказательств.

    Соглсно ч2 ст 170 СК Украины в исключительных случаях если непосредственны есть угроза жизни и здоровью ребёнка орган опеки и попечительства имеет право отобрать ребёнка у одного из родителей и передать второму из родителей или другим близким родственникам за их согласием. В этом случае орган опеки и попечительства обязан в 7 дневный строк с момента принятия такого решения обратиться в суд с иском о отборе ребёнка от одного из родителей без лишения родительских прави или с иском о лишении радительских прав.

    Но для приняти решения о отборе ребёнка, в том числе немедленного, нужны определенные ч. 1 ст 164 СК условия, а именно жестокое обращение, родитель является хроническим алкоголиком или наркоманом, невыполнение своих родительских обязанностей что влияет на здоровье и нормально развитие. Повторюсь что для немедленного отбора ребёнка перечисленые условия должны угрожать жизни или здоровью иначе представитель органа опеки детей сразу же не заберёт.

    Попробуйте приехать с полицией и представителем органа опеки, если он посчитает условия в которых находятся дети такими что угрожают жизни или здоровью то детей вам помогут забрать.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Владислав
    20%
    Владислав 3 года назад

    Юрист, г. Одесса, 6 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Віро!

    Вам необхідно звернутись до органу опіки та піклування.

    Відповідно до абзацу третього статті 15 Закону України «Про охорону дитинства» «У разі коли батьки не можуть дійти згоди щодо участі одного з батьків, який проживає окремо, у вихованні дитини, порядок такої участі визначається органами опіки та піклування за участю батьків виходячи з інтересів дитини. Рішення органів опіки та піклування з цих питань можуть бути оскаржені в суді у порядку, встановленому законом».

    Стаття 19 Сімейного кодексу Українивизначає орган опіки та піклування як попередню ланку розв'язання спору між батьками щодо дитини. Спір щодо дитини передається на розгляд батьків, одного з батьків, не вимагаючи дозволу на це звернення у другого з батьків. У той же час другий з батьків, не чекаючи рішення органу опіки та піклування по заявленому спору, може звернутися за вирішенням цього ж спору до суду. Суд зобов'язаний таку заяву прийняти, хоча перший спір в органі опіки та піклування не вирішений до кінця. У цьому випадку орган опіки та піклування припиняє розгляд справи, а якщо спір було розглянуто і по ньому прийнято рішення, орган опіки та піклування припиняє виконувати рішення.

    До повноважень органів опіки та піклування є забезпечення вирішення питань щодо: встановлення статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування; надання опіки та піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, та застосування інших форм влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування; соціального захисту і захисту особистих, майнових, житлових прав та інтересів дітей; забезпечення пріоритетних форм влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування; притягнення до відповідальності осіб, які порушують права дитини; надання письмової згоди або заперечення на відчуження нерухомого майна (у тому числі житла) й іншого майна, власником якого є дитина; подання заяв, клопотань, позовів про захист прав дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

    Органи опіки та піклування відповідно до покладених на них завдань: а) розглядають звернення дітей щодо неналежного виконання батьками (одним з них) обов'язків з виховання або щодо зловживання батьків своїми правами; б) розглядають спори, пов'язані з вихованням неповнолітніх дітей; в) беруть участь у розгляді судами спорів, пов'язаних із захистом прав неповнолітніх дітей та осіб, які перебувають під опікою, піклуванням.

    Адвокат Евгений Александрович
    16.7%

    Здравствуйте, Вера Валериевна!

    Родители имеют право и обязаны, принимать равное участие в воспитании ребёнка.

    При этом, ограничить в законном порядке, Вы имеете право двумя способами, путём обращения в:

    1) орган опеки местной государственной администрации;

    2) иска в суд.

    По поводу:

    "Но дело в том что ребенок не привык к таким условиям. У нас график питания и отдыха, которого мы стараемся придерживаться. На обед он её не приводит и на дневной сон тоже... я считаю он наносит вред ребенку. Ребенку 5 полных лет. Приводить домой он не хочет ее что бы она покушала, пыталась договориться по хорошему, но ничего не выходит. В холодное время и непогоду они едут куда то в развлекательный центр, в условиях ситуации с пандемией это не самое хорошее решение"?

    - Нужно фиксировать время и обстоятельства дела, путём получения справок с больницы, от психолога, применяя фото, видеозапись, пожелание самого ребёнка.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    16.7%

    Прежде всего стоит отметить, что родители имеют равные права на воспитание своего ребенка. Также родители в одинаковой мере ответственны за воспитание и материальное содержание своего ребенка.

    Права и обязанности родителей закреплены в законодательстве, в частности в Семейном кодексе Украины, а также в Законе Украины «Об охране детства» (№2402-III от 26.04.2001 года).

    Из норм закона четко следует, что:

    оба родителя (мама и папа) абсолютно равны в вопросах воспитания детей. Никто из родителей не имеет ни морального, ни юридического права решать какой из методов воспитания ребенка является «правильным», «нужным», «важнее» и так далее. Единственное требование закона по этому вопросу, — чтобы формы и методы воспитания не противоречили законодательству и моральным устоям общества (см. часть 3 статьи 151 Семейного кодекса Украины);

    вопросы воспитания ребенка родители обязаны решать совместно;

    родители имеют преимущественное право перед другими лицами на личное воспитание ребенка;

    не имеет значения «с кем» из родителей проживает ребенок: вопросы воспитания и содержания ребенка должны решаться родителями совместно вплоть до достижения ребенком совершеннолетия.

    Способ и порядок участия отца в процессе воспитания ребенка (Если у Вас спор), помогут решить:

    -- орган опеки;

    - суд.

    В Семейном кодексе Украины установлено, что при решении спора относительно участия одного из родителей в воспитании ребенка принимаются во внимание отношение родителей к выполнению своих родительских обязанностей, личная привязанность ребенка к каждому из них, возраст ребенка, состояние его здоровья и другие обстоятельства, имеющие существенное значение. Семейным кодексом Украины установлено, что в отдельных случаях, если это вызвано интересами ребенка, суд может обусловить свидания с ребенком присутствием других лиц. Однако, обращаю Ваше внимание на то, что устанавливать график встреч возможно или в присутствии того из родителей (опекуна, попечителя), кто проживает вместе с ребенком, или без его присутствия, например, по месту жительства Истца, куда второй из родителей будет его самостоятельно забирая, приводить, или в любом другом месте (необходимость встречи в этом месте стоит аргументировать надлежащими и допустимыми доказательствами). В большинстве случаев, отсутствие или присутствие при встрече с ребенком того из родителей, кто проживает с ребенком, обусловлено возрастом ребенка. Ведь совсем маленького ребенка не стоит на длительное время разлучать с матерью, поэтому, даже если отец так хочет, то суд вряд ли пойдет ему на встречу.

    Малик Олександр Володимирович

    Доброго дня!

    Вам слід звернутися до органу опіки та піклування з заявою у якій слід викласти детально всі обставини, що відбувається з дитиною під час зустрічей з батьком.

    Таку заяву можливо подати у довільній формі.

    У разі незгоди з рішенням органу опіки та піклування, Ви маєте право звернутися з позовом до суду.

    Савченко Олександр
    10%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Відповідно до статті 11 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на проживання в сім’ї разом з батьками або в сім’ї одного з них та на піклування батьків. Батько і мати мають рівні права та обов’язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов’язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

    Стаття 157 Сімейного кодексу України передбачає, що питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Повноцінна участь батьків у вихованні дітей максимально забезпечується при їх спільному проживанні з батьками. В тих випадках, коли батьки, внаслідок розірвання шлюбу або з інших причин, не проживають спільно, можуть виникати спори щодо участі у вихованні дитини, визначення місця проживання дитини та порядку зустрічей з дитиною того батьків, хто проживає окремо. Так, частиною третьою статті 157 Сімейного кодексу України встановлено, що той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

    Батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню, в якому батьки можуть визначити не тільки участь у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо (тобто встановити графік зустрічей з дитиною), але і встановити місце проживання дитини та порядок її утримання.

    Одночасно, статтею 15 Закону України "Про охорону дитинства" передбачено, що дитина, яка проживає окремо від батьків або одного з них, має право на підтримання з ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів. Законодавством України встановлено, що проживання дитини окремо від батьків або одного з батьків, не позбавляє їх права спілкування та підтримання стосунків.

    Так, у випадку коли батьки не дійшли згоди щодо порядку участі у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо від неї, за заявою матері, батька дитини орган опіки та піклування визначає способи участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї (стаття 158 Сімейного кодексу України). Рішення про це орган опіки та піклування постановляє на підставі вивчення умов життя батьків, їхнього ставлення до дитини, інших обставин, що мають істотне значення.

    Рішення органу опіки та піклування є обов'язковим до виконання. Особа, яка ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, зобов'язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому з батьків, хто проживає окремо від дитини.

    У випадку якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування.

    В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може обумовити побачення з дитиною присутністю іншої особи. Під час вирішення спору щодо участі одного з батьків у вихованні дитини береться до уваги ставлення батьків до виконання своїх обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення, в тому числі стан психічного здоров'я одного з батьків, зловживання ним алкогольними напоями або наркотичними засобами.

    За заявою заінтересованої сторони суд може зупинити виконання рішення органу опіки та піклування до вирішення спору. У разі ухилення від виконання рішення суду особою, з якою проживає дитина, суд за заявою того з батьків, хто проживає окремо, може передати дитину для проживання з ним. Особа, яка ухиляється від виконання рішення суду, зобов'язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому з батьків, хто проживає окремо від дитин

    Всього доброго!

    Малиновский Влад
    10%
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, Вера.

    Да, такой способ существует, и он называется "визначення способу участі у вихованні дитини".

    Этот вопрос может решаться тремя способами - по согласованию родителей (1) через органы опеки (2) и в судебном порядке (3).

    Главное для вас - четко сформулировать для себя, каким образом вы бы хотели видеть такой способ, а адвокат сможет вас проконсультировать - достижимо ли это - то есть каковы перспективы удовлетворения ваших требований судом или органами опеки. И если перспективы будут недостаточны - совместно с адвокатом сформировать позицию по делу таким образом, чтобы иметь шансы на удовлетворение ваших требований.

    До недавнего времени практика, касающаяся возможности предъявления подобного иска тем из родителей, с кем проживает ребенок была неустоявшейся, однако 01.04.2020 года Верховный Суд поставил в данном вопросе точку, указав что любой из родителей - как тот, с кем проживает ребенок, так и тот с кем ребенок не проживает вправе предъявить подобный иск.

    Подробнее с практикой вы можете ознакомится по ссылке - https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/194686_vs-vislovivsya-stosovno-viznachennya-sposobu-uchast-u-vikhovann-ditini-odnogo-z-batkv

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Вера!

    Органы опеки или суд помогут Вас в данном вопросе. Но важно что бы верно аргументировали свою позицию по режиму ребенка.

    Крайне важно положиться в том числе на заключения, того же детского педиатра, диетолога и т.п.

    Что бы обосновать, что выбранный именно вами режим- наилучший для ребенка.

    Набирайте.

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Віро Валеріївно !

    Існує адміністративний та судовий порядок встановлення режиму побачення з дитиною того з батьків, який проживає окремо.

    Сподіваюсь наступна інформація буде для Вас корисною.

    Дитина, яка проживає окремо від батьків або одного з них, має право на підтримання з ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів.

    Контакт з дитиною - реалізація матір’ю, батьком, іншими членами сім’ї та родичами, у тому числі тими, з якими дитина не проживає, права на спілкування з дитиною, побачення зазначених осіб з дитиною, а також надання їм інформації про дитину або дитині про таких осіб, якщо це не суперечить інтересам дитини.

    Відповідно до статті 153 Сімейного кодексу України мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом.

    Той із батьків, який проживає окремо від дитини, зобов’язаний брати участь у її вихованні і має право спілкуватися з нею, а інший з батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати цьому, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

    Слід зазначити, що дитина, батьки якої проживають у різних державах, має право на регулярні особисті стосунки і прямі контакти з обома батьками, при цьому один одному не повинен перешкоджати реалізувати право дитини на контакт з ними.

    Після побачення з дитиною, батьки зобов’язані гарантувати повернення дитини до місця її постійного проживання та не допускати неправомірної зміни її місця проживання.

    Згідно ст.154 Сімейного кодексу України, батьки мають право звертатися до суду, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій за захистом прав та інтересів дитини, а також непрацездатних сина, дочки як їх законні представники без спеціальних на те повноважень.

    Батьки мають право звернутися за захистом прав та інтересів дітей і тоді, коли відповідно до закону вони самі мають право звернутися за таким захистом.

    Сімейним кодексом України (ст.157) надано батькам право укладати договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

    Той з батьків, хто проживає з дитиною, у разі його ухилення від виконання договору зобов'язаний відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану другому з батьків.

    Якщо батьки не можуть дійти згоди щодо участі одного з батьків, який проживає окремо, у вихованні дитини, порядок такої участі визначається органами опіки та піклування за участю батьків виходячи з інтересів дитини.

    За заявою матері, батька дитини орган опіки та піклування визначає способи участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї.

    Рішення про це орган опіки та піклування постановляє на підставі вивчення ставлення батьків до дитини, інших обставин, що мають істотне значення. Слід зазначити, що дане рішення органів опіки та піклування з цих питань можуть бути оскаржені до суду у порядку, встановленому законом.

    Регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини.

    Які документи необхідно подати батькам службі у справах дітей при виникненні спору щодо участі у вихованні дитини

    У разі виникнення спору між батьками щодо участі у вихованні дитини один з батьків, що проживає окремо від дитини, подає службі у справах дітей за місцем проживання дитини:

    заяву,

    копію паспорта,

    довідку з місця реєстрації (проживання),

    копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (у разі наявності),

    копію свідоцтва про народження дитини.

    Вирішення органом опіки та піклування спору щодо участі у вихованні дитини

    Працівник служби у справах дітей проводить бесіду з батьками, а у разі потреби, також з родичами дитини. До уваги береться ставлення батьків до виконання батьківських обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, стан здоров'я дитини та інші обставини, що мають істотне значення.

    Після з'ясування обставин, що призвели до виникнення спору між батьками щодо участі у вихованні дитини, служба у справах дітей складає висновок.

    Участь у вихованні дитини та у разі потреби порядок побачення з дитиною того з батьків, який проживає окремо від неї, встановлюються рішенням районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті ради з урахуванням висновку служби у справах дітей.

    Відповідно до статті 159 Сімейного кодексу України якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод.

    За заявою заінтересованої сторони суд може зупинити виконання рішення органу опіки та піклування до вирішення спору.

    Порядок подання позовної заяви до суду

    Звернення до суду відбувається шляхом подачі позовної заяви та додатків до неї, а саме:

    копії позовних заяв відповідно до кількості учасників справи

    копія свідоцтва про народження дитини;

    копія свідоцтва про шлюб;

    копія рішення суду про розірвання шлюбу;

    копія довідки про склад сім’ї;

    копія рішення суду про стягнення аліментів;

    копія рішення виконкому районної ради;

    копія паспорта позивача;

    копія рішення опіки та піклування;

    квитанція про сплату судового збору.

    Дану позовну заяву з додатками до неї слід подати до канцелярії суду за місцем реєстрації чи фактичним місцем проживанням дитини або направити поштою – цінним листом, обов’язково з описом документів, які надсилаються та поштовим повідомленням.

    Під час розгляду судом спорів між батьками щодо виховання дитини районна, районна у мм. Києві та Севастополі держадміністрація, виконавчий орган міської, районної у місті ради подає суду письмовий висновок про способи участі одного з батьків у вихованні дитини, місце та час їх спілкування, складений на підставі відомостей, одержаних службою у справах дітей в результаті проведення бесіди з батьками, дитиною, родичами, які беруть участь у її вихованні, обстеження умов проживання дитини, батьків, а також на підставі інших документів, які стосуються зазначеної справи.

    З висновком органу опіки та піклування суд може не погодитися, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

    Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування.

    В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може обумовити побачення з дитиною присутністю іншої особи.

    Під час вирішення спору щодо участі одного з батьків у вихованні дитини береться до уваги:

    ставлення батьків до виконання своїх обов'язків,

    особиста прихильність дитини до кожного з них,

    вік дитини,

    стан її здоров'я

    інші обставини, що мають істотне значення,

    стан психічного здоров'я одного з батьків, з

    зловживання ним алкогольними напоями або наркотичними засобами.

    За заявою заінтересованої сторони суд може зупинити виконання рішення органу опіки та піклування до вирішення спору.

    Заходи і гарантії забезпечення виконання рішення суду про реалізацію права дитини на контакт

    Такими заходами і гарантіями є:

    зобов’язання особи, яка контактує з дитиною, оплачувати витрати, пов’язані з переїздом та проживанням дитини, а також, у разі потреби, - будь-якої іншої особи, яка супроводжує дитину, повідомляти особі, з якою проживає дитина, про місце перебування дитини під час реалізації нею права на контакт, з’являтися особисто разом з дитиною до органу опіки та піклування з періодичністю, визначеною судом;

    заборона зміни місця перебування дитини під час реалізації нею права на контакт;

    реалізація права на контакт з дитиною на території іноземної держави за умови подання органу опіки та піклування за місцем проживання дитини документа, що підтверджує визнання рішення суду України про контакт з дитиною на території іншої держави;

    інші заходи, передбачені законом.

    Примусове виконання рішення суду органами державної виконавчої служби

    У випадку невиконання рішення суду особою з якою проживає дитина за заявою того з батьків, хто проживає окремо виконавчий документ пред’являється до органу державної виконавчої служби за місцем реєстрації чи фактичним місцем проживанням дитини. Після чого рішення суду виконується в примусовому порядку з урахуванням вимог Закону України «Про виконавче провадження».

    Державний виконавець здійснює перевірку виконання боржником рішення у час та місці побачення, визначених рішенням, а у разі якщо вони рішенням не визначені, то перевірка здійснюється у час та місці побачення, визначених державним виконавцем. Час та (або) місце побачення стягувача з дитиною визначаються, враховуючи позицію сторін виконавчого провадження, попередньо викликавши їх, та інтереси дитини. Якщо сторона виконавчого провадження не з’явилася на виклик та письмово не повідомила про зручні для неї час та (або) місце проведення побачення, державний виконавець визначає час та (або) місце такого побачення без врахування позиції такої сторони. До виконання рішення за потреби залучається органи опіки та піклування.

    У разі невиконання без поважних причин боржником рішення державний виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та попереджає про кримінальну відповідальність.

    У разі повторного невиконання без поважних причин боржником рішення державний виконавець вживає наступних заходів впливу:

    виносить постанову про накладення на боржника штрафу в подвійному розмірі;

    надсилає до органу досудового розслідування повідомлення про вчинення боржником кримінального правопорушення;

    звертається з поданням до суду про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України;

    виносить вмотивовану постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами.

    При кожному наступному невиконанні боржником зазначеного рішення державний виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    У разі виконання боржником рішення виноситься постанова про закінчення виконавчого провадження. Якщо після закінчення виконавчого боржник перешкоджає побаченню стягувача з дитиною, то за заявою стягувача виконавче провадження відновлюється і повторно вживаються заходи примусового виконання.

    Відповідальність за ухилення від виконання рішення суду

    У разі ухилення від виконання рішення суду особою, з якою проживає дитина, суд за заявою того з батьків, хто проживає окремо, може передати дитину для проживання з ним. Особа, яка ухиляється від виконання рішення суду, зобов'язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому з батьків, хто проживає окремо від дитини.

    Всього найкращого!

    Крикун Сергій  Павлович

    Семейный кодекс Украины (СК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14):

    "Стаття 154. Права батьків по захисту дитини

    1. Батьки мають право на самозахист своєї дитини, ...

    2. Батьки мають право звертатися до суду, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій за захистом прав та інтересів дитини,...";

    "Стаття 150. Обов'язки батьків щодо виховання та розвитку дитини...

    2. Батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток...";

    "Стаття 157. Вирішення батьками питань щодо виховання дитини...

    3. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини...".

    Во-первых: право родителя на самозащиту своего ребенка распространяется и в отношении (в том числе) второго из родителей; самозащита означает защиту интересов, прав, здоровья ребенка своими силами и средствами, действиями или бездействием, вербально, письменно или с применением силы (в пределах необходимой обороны), без обращения за помощью к государственным органам (для этого предусмотрена ч. 2 ст.154 СК); защита ребенка составляет не только право, но и обязанность родителя.

    Во-вторых, положение изложенной ч.3 ст.157 СК подлежит применению не только в прямом, но и в обратном значении - если действия проживающего отдельно родителя при общении, встречах вредят нормальному развитию ребенка, то проживающий вместе с ребенком родитель вправе препятствовать, запрещать в этих встречах и общению; не говоря уже о ситуации с коронавирусом и карантином.

    В-третьих, обращаться в Службу по делам детей или в суд об определении порядка и условий встреч с ребенком должны не Вы (как предлагают выше коллеги), а отец ребенка - он, а не Вы заинтересован в этом.

    Направьте отцу ребенка заявление (заказным письмом с уведомлением о вручении) о нарушении ним условий встреч, режима и распорядка дня ребенка, времени, места встреч; изложите надлежащие, необходимые и приемлимые для ребенка условия и порядок встреч, своевременное и полноценное питание, возвращение к себе (к Вам) домой и т.п. (приведите изложенные положения СК) под страхом запрета и отказа во встречах и его праве обращаться в Службу по делам детей или в суд - это будет Вашим шагом самозащиты ребенка.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України