Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 06 ноября 2020, вопрос №32326

Батько не доглядає за собою, але не бажає переїжджати

Мій батько - чоловік під вісімдесят, проживає самостійно. Дружина рік тому пішла від нього і тепер живе окремо, бо він погрожував її вбити. Втім, агресії до інших не виявляє. Має проблеми з пам'яттю, але не визнає це. Наприклад, не може назвати місто, де живе; постійно губить ключі; вважає сусідів брехунами і крадіями його речей; не визнає, що затопив сусідів. У квартирі (що належить спільно мені та йому) - безлад, бруд та запах гарі (забуває їжу на плиті). За собою теж не доглядає, виглядає неохайно. Я живу у іншому місті і не маю нагоди часто приїжджати, тому пропонувала перевезти до себе або оплатити пансіонат. Але йти до лікарів, переїжджати та взагалі визнавати проблему батько не хоче.
Вмовляла по-всякому, але на домовленності не йде, каже, що його все влаштовує.

Хотілося б у першу чергу йому допомогти, по-друге убезпечити сусідів від його можливої недбалості, і по-третє, не накликати на себе і свою сім'ю проблем з соціальними службами.

1. Чи доцільно у цьому випадку інііцюювати визнання його недієздатним?
2. Поки він вважається дієздатним, чи можуть у мене раптово виникнути неприємності із соціальними службами? Чи є сенс звертатися до них "на випередження" за консультацією?
3. Окрім чисто технічних рішень (нова безпечніша побутова техніка, наприклад), чи є сенс робити якісь дії у юридичній площині, щоб убезпечитись як співвласнику квартири від можливих проблем?

Ответы юристов (1)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Обратитесь за помощью в орган опеки. Они оценят Вашу ситуацию и определят, к какой форме Вам лучше прибегнуть попечительство(решают они) или опеки(решает суд с их участием).

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України