Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 05 декабря 2020, вопрос №34417

При медосмотре сказали что я временно непригоден, а в приписном написано что пригоден.

Здравствуйте. У меня желчекаменная болезнь. При медосмотре мне сказали что я временно непригоден. Меня отправили в больницу, я сдал анализы, и затем мне вручили приписное в котором написано что я пригоден к военной службе. Как это понимать?

Ответы юристов (2)

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 25 лет опыта

    При медосмотре мне сказали что я временно непригоден. Меня отправили в больницу, я сдал анализы, и затем мне вручили приписное в котором написано что я пригоден к военной службе. Как это понимать?

    У Вас есть письменное заключение медкомиссии о временной непригодности или это Вам на словах так сказали ? Если на словах ,тогда верьте тому, что написано в приписном.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08):

    "2. Медичний огляд призовників (допризовників)

    2.1. Організація медичного огляду призовників і допризовників покладається на районні (міські) комісії з питань приписки і районні (міські) призовні комісії, в областях - на обласні призовні комісії та призовні комісії Автономної Республіки Крим і міста Києва...

    2.8...На призовників, у яких виявлені захворювання або відхилення від норми, що обмежують придатність за родами військ або визначають їх тимчасово непридатними та непридатними до строкової військової служби, оформлюється Висновок лікаря. Висновок підписується лікарем з обов'язковим зазначенням дати огляду, висновком про придатність до строкової військової служби, обмеженням за родами військ у відповідності з ТДВ "А" та лікарем - членом призовної комісії (комісії з питань приписки)...

    2.12...У спірних питаннях, пов'язаних із незгодою призовника з висновками лікарів, які залучаються до медичного огляду призовників, питаннях контролю за об'єктивністю висновків лікарів за рішенням штатної ВЛК призовник може бути направлений на контрольне обстеження у військовий лікувальний заклад...

    2.17...У разі виявлення у призовника захворювання, яке перешкоджає проходженню строкової військової служби, останній повертається у військовий комісаріат з метою організації лікування, а за наявності показань госпіталізується у відповідний лікувальний заклад МОЗ України. Документи повертаються до військового комісаріату на повторний розгляд районної призовної комісії..."

    Приложение 1 к Положению (вниз флажком по странице):

    "РОЗКЛАД хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби" (Ваш диагноз, болезнь предусмотрена ст.54 данного Ракслада ):

    "

    Стаття 54

    Включено: хвороби печінки К70-К77 (алкогольна хвороба печінки, токсичне ураження печінки, печінкова недостатність; хронічні гепатити, фіброз та цироз); хвороби жовчного міхура, жовчовивідних шляхів та підшлункової залози К80-К87 (холецистит, холангіт, панкреатит та інші)

    а) зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій і частими загостреннями

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    в) з незначними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    г) за наявністю об'єктивних даних без порушення функції

    Придатні

    Придатні

    Придатні

    Также смотрите Приложение 2 к Положению: "ПОЯСНЕННЯ щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби", а именно: пояснение ст.54 Ракслада::

    "Стаття 54

    Наявність цирозу печінки та хронічного гепатиту повинна бути підтверджена обстеженням в умовах спеціалізованого відділення за результатами пункційної біопсії, а за неможливості її проведення або відмови від неї - клінічними, лабораторними, інструментальними даними, що свідчать про стабільність ураження печінки.

    До пункту "а" належать:

    цироз печінки;

    хронічні токсичні, аутоімунні, криптогенні гепатити зі значною активністю, що мають тяжкий перебіг, важко лікуються або не піддаються лікуванню та зберігаються стійкі та значно виражені порушення функцій печінки;

    хронічні рецидивні панкреатити з важким перебігом та порушенням зовнішньосекреторної і (або) інкреторної функцій;

    стани після резекції підшлункової залози, накладання біліодигістивних анастомозів;

    ускладнення після хірургічного лікування (жовчні, панкреатичні свищі тощо).

    До пункту "б" належать:

    хронічні гепатити з помірною активністю та помірним порушенням функцій (помірна активність - підвищення показників трансаміназ у 5 - 10 разів порівняно з нормою);

    наслідки хірургічного лікування панкреатитів з виходом у псевдокісту (марсупілізація).

    За наявності жовчнокам'яної хвороби, холестерозу жовчного міхура, що супроводжується частими загостреннями хронічного холециститу, показане оперативне лікування. У разі відмови від операції огляд проводиться за пунктом "б".

    До цього пункту належать:

    стани після вилучення жлвчного міхура або хірургічного лікування жовчних ходів (протягом 12 місяців);

    післяхолецистектомічний синдром.

    До пункту "в" належать:

    хронічні гепатити з незначним порушенням функцій і (або) мінімальною активністю (мінімальна активність - підвищення показників трансаміназ до 5 разів);

    відсутність жовчного міхура без післяхолецистектомічного синдрому через 12 місяців після оперативного лікування;

    хронічні холецистити, холангіти з частими (два рази та більше на рік) загостреннями, що потребують стаціонарного лікування;

    хронічні панкреатити з частими (два рази та більше на рік) загостреннями з порушенням секреторної та інкреторної функцій.

    За цим самим пунктом оглядаються особи за наявності у жовчному міхурі конкрементів, холестеринових поліпів при безсимптомному перебігу.

    До пункту "г" належать: дискінезія жовчних шляхів, хронічні холецистити, панкреатити з рідкими загостреннями при хороших результатах лікування.

    В усіх випадках діагностика хронічного гепатиту проводиться стаціонарно; призовники та військовослужбовці строкової служби, громадяни оглядаються за пунктом "в".".

    Подайте на имя областного военного комиссара жалобу, о нарушении проведенного в отношении Вас медосмотра, оставлении без внимания и учета Вашего заболевания, проведения повторного осмотра вышестоящей (областной) ВЕК. В случае отказа, оставления жалобы без ответа - иск в административный суд к областному военкому о признании решения медкомиссии незаконной.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України