Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 07 грудня 2020, питання №34523 100₴

Можно ли выходить замуж в Украине, не разведясь в Крыму?

Я родилась в Украине и имела украинский паспорт. Два года назад поехала в Крым и вышла замуж, там получила русский паспорт и сменила фамилию. Но несколько месяцев назад вернулась в Украину и сделала снова украинский паспорт со своей девичьей фамилией.
Вопрос - могу ли я вступать в брак в Украине, если не развелась в Крыму? (читала, что признание крымских юридических актов пока находится под сомнением) Если нет, то почему и что нужно сделать,чтобы развестись?

Відповіді юристів (11)

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

    Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

    С точки зрения украинского законодательства все сделки и юридические акты в Крыму с 14-го не признаются.

    Но по факту, были брачные отношения и с точки зрения законов РФ брак заключен, но только с точки зрения РФ и больше никого. Строго говоря, выход замуж без развода, где бы не заключался брак, это двоемужество и запрещено законом.

    Но, с учетом специфики обстоятельств, и что Украина не признает оккупационные документы, не будет проблем выйти замуж в Украине без предварительного развода в РФ.

    И даже если пойти от обратного - кто в Украине может заявить о нарушении закона и своих прав из-за заключения вами нового брака в Украине? Я не вижу пострадавшей стороны. Но главное - с точки зрения законов Украины брак, заключенный в Крыму, не действителен. И точка.

    Поэтому спокойно выходите замуж в Украине.

    Совет да любовь!

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    25%
    Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

    Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

    ДОПОЛНЕНИЕ К ОТВЕТУ

    Если сухим юридическим языком, то согласно ч. 3 пункта 9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України"

    2. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

    3. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

    Т.е. вы можете выйти замуж в Украине без процедуры развода в РФ.

    Камілова Марина  Сергіївна
    20%
    Камілова Марина Сергіївна 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 8 років досвіду

    Доброго вечора) При подачі заяви на шлюб Ви можете не говорити, що Ви укладали шлюб, цей факт працівники ДРАЦС ніяк не перевірять, оскільки, відомостей в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян, що Ви перебуваєте в шлюбі однозначно не буде. Навіть якщо Ви пред'явите свідоцтво про шлюб видаче РФ, вказаний документ не буде визнаний на території України.

    Відповідно до Правил державної реєтрації актів цивільного стану, особи, які раніше перебували в шлюбі, можуть зареєструвати повторний шлюб за умови пред'явлення документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним (свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб, який є недійсним тощо).

    8. Орган державної реєстрації актів цивільного стану, що прийняв заяву про державну реєстрацію шлюбу, зобов'язаний ознайомити наречених з умовами і порядком державної реєстрації шлюбу, їхніми правами та обов'язками як майбутніх подружжя і батьків, обов'язком повідомити один одному про стан свого здоров'я, попередити наречених про відповідальність за приховання відомостей про наявність перешкод для державної реєстрації шлюбу.

    У графі «Для відміток» актового запису про шлюб зазначається: «Особи попереджені про правові наслідки недійсності шлюбу у разі повідомлення завідомо неправдивих даних щодо свого сімейного стану» та проставляються підписи наречених.

    Відповідно до ст. 39 Сімейного кодексу України, недійсним є шлюб, зареєстрований з особою, яка одночасно перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі. За заявою заінтересованої особи орган державної реєстрації актів цивільного стану анулює актовий запис про шлюб, зареєстрований з особами, зазначеними у частинах першій - третій цієї статті.

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. В Крыму законодательство Украины фактически не действует. Следовательно, нужно определять, что рассматриваться судебные вопросы территориально будут в Украине, и бракоразводный процесс тут не исключение.

    Основанием для процессов в суде служит ЗУ «Об обеспечении прав и свобод граждан и правовой режим на временно оккупированной территории Украины».

    Юристы, которые занимаются разводами граждан, имеющих регистрацию в АРК, действуют в соответствии со Статьей №1 указанного ЗУ. В этой статье речь идет о том, что временно оккупированная территория является частью Украины. Соответственно, все моменты судебно-правового толка нужно решать исключительно в правовом поле Украины.

    Статья №9 гласит, что государственные органы и органы местного самоуправления на этой территории должны действовать в соответствии с законами Украины и Конституцией.

    Также в этой статье обозначается, что госорганы и лица, которые исполняют в них обязанности, незаконны, если они избирались или назначались в порядке, который закон не предусматривает.

    Отсюда выплывает, что любое судебное решение или документация, выданная должностными лицами, недействительны и никакой юридической силы не имеют.

    2. Вроде все понятно - Ваш брак, заключенный в Крыму недействителен с точки зрения законодательства Украины. Но, для РФ, Вы будете человеком вступившим в брак, не разорвавши предыдущий, что является уголовно наказуемым деянием. И это может Вас привести к неприятным последствиям в дальнейшем.

    Рекомендация: обратитесь с иском в Суд, об одновременном признании Вашего брака в Крыму, с последующим его расторжением.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    С одной стороны - брак , заключенный в Крыму недействительный - но с другой стороны - мало ли все поменяется и все актовые записи передадут в украину.

    И что б потом не было вопросов -

    Обратитесь с иском в Суд, о признании Вашего брака в Крыму, действительным , а потом иск о расторжении брака.

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день! Пребывание в браке влечет за собой большое количество правовых последствий. Например без согласия второго супруга невозможно покупать-продавать недвижимость либо автомобиль, второй из супругов не сможет вступить в брак с другой женщиной и т.д. Это с позиции законодательства РФ. По законам же Украины Вы не состоите в браке и смежете зарегистрировать брак в Украине. Нужно ли разрывать брак по законам РФ это решать Вам, пока Вы состоите в браке все нажитое имущество является совместной собственностью супругов и делится пополам. Если же Вам это не нужно обращайтесь с иском в суд по месту регистрации супруга в Крыму и получайте решение о разводе. Да, оно не будет действительно на територии Украины, но по законам РФ Вы уже не будете супругами.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Сергію!

    На сьогодні особливо актуальним питання укладення будь-яких правочинів чи інших дій на території окупованих територій, враховуючи факт того, що відносини могли виникнути, змінитися чи припинитися на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

    Відповідно до ч.2 ст.9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

    Частиною 3 даної статті Закону передбачено, що будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

    Відповідно до Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом МЮ України 18.10.2000 року №52/5, у зв'язку з неможливістю виконувати повноваження відділами державної реєстрації актів цивільного стану Автономної Республіки Крим , міста Севастополя та на тимчасово окупованих територіях, та території проведення АТО, проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення, анулювання здійснюються відділами державної реєстрації актів цивільного стану за межами цієї території за місцем звернення заявника.Свідоцтво про укладення шлюбу, яке видане на території тимчасово не підконтрольній Україні не створює правових наслідків.

    Згідно зі ст.18 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» громадянам України гарантується дотримання у повному обсязі їхніх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав та права на освіту, після залишення ними тимчасово окупованої території.

    Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає справи про встановлення факту розірвання шлюбу.

    Вам краще звернутися до суду про встановлення шлюбу недійсним та потім укласти шлюб вже на території України, яка їй підконтрольна!

    Всього найкращого!

    Крикун Сергій  Павлович
    10%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00):

    "III. Державна реєстрація окремих актів цивільного стану...

    2. Державна реєстрація шлюбу...

    5. Особи, які раніше перебували в шлюбі, можуть зареєструвати повторний шлюб за умови пред'явлення документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним (свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб, який є недійсним тощо).

    Документи про підтвердження припинення попереднього шлюбу, які передбачені законодавством іноземної держави та видані компетентним органом, повинні бути відповідним чином легалізовані, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

    У заяві про державну реєстрацію шлюбу, а також у графі "Для відміток" актового запису про шлюб зазначається документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу (дата складання та номер актового запису про розірвання шлюбу (смерті), найменування органу державної реєстрації актів цивільного стану, який зареєстрував ці акти; назва суду та дата постановлення судового рішення про розірвання шлюбу, визнання шлюбу недійсним, номер справи; найменування відділу державної реєстрації актів цивільного стану та дата складання висновку про анулювання актового запису про шлюб, який є недійсним)...

    10. Якщо є відомості про наявність перешкод для державної реєстрації шлюбу, керівник органу державної реєстрації актів цивільного стану може відкласти таку реєстрацію, але не більш як на три місяці.

    Про відстрочку державної реєстрації шлюбу повідомляються наречені.

    Рішення про таке відкладення державної реєстрації шлюбу може бути оскаржене в судовому порядку.

    Орган державної реєстрації актів цивільного стану може на прохання зацікавлених осіб або зі своєї ініціативи провести необхідну перевірку. За наявності передбачених законодавством перешкод для державної реєстрації шлюбу орган державної реєстрації актів цивільного стану відмовляє в його реєстрації і повинен викласти причину такої відмови в письмовій формі. Якщо відомості про такі перешкоди не дістануть підтвердження, державна реєстрація шлюбу проводиться на загальних підставах...".

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14):

    "Стаття 37. Правозгідність шлюбу

    1. Шлюб є правозгідним, крім випадків, встановлених частинами першою - третьою статті 39 цього Кодексу, а також якщо він не визнаний недійсним за рішенням суду...

    Стаття 38. Підстави недійсності шлюбу

    1. Підставою недійсності шлюбу є порушення вимог, встановлених статтями 22, 24-26 цього Кодексу. (не касается данного случая - прим. авт.)...

    Стаття 39. Шлюб, який є недійсним

    1. Недійсним є шлюб, зареєстрований з особою, яка одночасно перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі. (положения ч.ч.2 и 3 данной статьи не касаются данного случая - прм.авт.)...

    Стаття 40. Шлюб, який визнається недійсним за рішенням суду (положения статьи не касаются данного случая - прм.авт.)...

    Стаття 41. Шлюб, який може бути визнаний недійсним за рішенням суду (положения статьи не касаются данного случая - прм.авт.)...".

    Во-первых, согласно приведенных ст.ст.37 и 39 брак с лицом, пребывающих одновременно в другом браке является неправомерным. Во-вторых, признание предыдущего брака недействительным ст.ст.38, 40 и 41 СК по основанию данного случае не предусматривают. В-третьих (как я считаю главное), предыдущий брак заключен Вами со сменой, принятием гражданства РФ (ключевое обстоятельство), т.е. находится в ирисдикции РФ. ("КОНВЕНЦІЯпро захист прав людини і основоположних свобод" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004):

    "Стаття 12 Право на шлюб

    Чоловік і жінка, що досягли шлюбного віку, мають право на шлюб і створення сім'ї згідно з національними законами, які регулюють здійснення цього права.").

    Поэтому, в-четвертых, как я считаю, согласно приведенных выше положений Правил основанием для регистрации повторного брака необходимым является расторжение брака в РФ (в частности, по решению суда, о чем мною выделено). Война войной, но юридические действия Вами совершены и применению подлежат международные правила.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до ч.2 ст.9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» Будь-які органи та документи видані на окупованій тимчасово території не тягнуть за собою правових наслідків, документи правовстановлюючого характеру, інші акти , щодо громадянства на території вказаних територій не визнаються державними органами України.

    Якщо у Вас дійсний паспорт громадянина України , то для України Ви є пріоритетно громадянином України.

    Тому можете укласти шлюб на території України , для нашої держави він буде вважатися єдиним. В подальшому всі правочини можна визнати недійсними у суді України, що були укладені на непідконтрольній території, якою є АР Крим.

    Вам необхідно просто с паспортом громадянина України звернутися до органів РАЦС та укласти шлюб , документи видані в Криму не мають наслідків для України.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Можете вступить в брак в Украине, если не развелись в Крыму.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України

    (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2014, № 26, ст.892):

    Про забезпечення прав і сво... | від 15.04.2014 № 1207-VII (rada.gov.ua)

    "Стаття 1. Правовий статус тимчасово окупованої території України

    1. Тимчасово окупована територія України (далі - тимчасово окупована територія) є невід’ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

    2. Датою початку тимчасової окупації є 20 лютого 2014 року.

    Стаття 2. Мета Закону

    1. Цей Закон визначає статус території України, тимчасово окупованої внаслідок збройної агресії Російської Федерації, встановлює особливий правовий режим на цій території, визначає особливості діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій в умовах цього режиму, додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб.

    Стаття 3. Тимчасово окупована територія

    1. Для цілей цього Закону тимчасово окупованою територією визначається:

    1) сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій;

    2) внутрішні морські води і територіальне море України навколо Кримського півострова, територія виключної (морської) економічної зони України вздовж узбережжя Кримського півострова та прилеглого до узбережжя континентального шельфу України, на які поширюється юрисдикція органів державної влади України відповідно до норм міжнародного права, Конституції та законів України;

    3) надра під територіями, зазначеними у пунктах 1 і 2 цієї частини, і повітряний простір над цими територіями.

    Стаття 4. Правовий режим тимчасово окупованої території

    1. На тимчасово окупованій території на строк дії цього Закону поширюється особливий правовий режим перетину меж тимчасово окупованої території, вчинення правочинів, проведення виборів та референдумів, реалізації інших прав і свобод людини і громадянина.

    2. Правовий режим тимчасово окупованої території передбачає особливий порядок забезпечення прав і свобод громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території.

    3. Правовий режим тимчасово окупованої території може бути визначено, змінено чи скасовано виключно законами України.

    Стаття 5. Захист прав і свобод людини і громадянина, культурної спадщини на тимчасово окупованій території

    1. Україна вживає всіх необхідних заходів щодо гарантування прав і свобод людини і громадянина, передбачених Конституцією та законами України, міжнародними договорами, усім громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території.

    ...

    4. Примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України.

    Стаття 9. Незаконні органи, їх посадові та службові особи

    1. Державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    2. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

    3. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

    4. Встановлення зв’язків та взаємодія органів державної влади України, їх посадових осіб, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб з незаконними органами (посадовими особами), створеними на тимчасово окупованій території, допускається виключно з метою забезпечення національних інтересів України, захисту прав і свобод громадян України, виконання міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, сприяння відновленню в межах тимчасово окупованої території конституційного ладу України".

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 3 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте, если вам нужно развестись, нужно разводиться в Крыму, а потом уже заключать брак на территории Украины. Чтобы нигде не было проблем в дальнейшем. Можно, конечно, и здесь просто заключить брак без развода, но я бы перестраховалась.

    С уважением, юрист Галина Томач


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України