Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 17 января 2021, вопрос №36452

Можно ли обжаловать решение суда о закрытии дела в связи с окончанием срока об административной ответственности

У меня на руках решение суда о закрытии дела об административном правонарушении по со 124 КУПАП. В связи с окончанием срока .На момент суда прошло более 3 месяцев и решение суда было от 21..12.20.А потерпевший подаёт апелляцию 13.01.21.Хотя сами затягивали суд первой инстанции

Ответы юристов (1)

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Потерпевший, как сторона по делу, имеет полное право на обжалование постановление об административном правонарушении (в том числе и постановление о закрытии производства по делу). Другой вопрос - какое решение будет принято по результатам рассмотрения такой апелляционной жалобы - если произошло закрытие дела в связи с истечением сроков привлечения к административной ответственности - апелляционный суд не сможет нарушить закон и привлечь Вас к ответственности.

    В любом случае - данную ситуацию необходимо контролировать - смотреть доводы, указанные в апелляционной жалобе, писать возражения на апелляцию.

    Думаю Вам будет полезны следующие положения Кодекса об административных правонарушениях.

    Стаття 287. Право оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення

    Постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржено прокурором у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 7 цього Кодексу, особою, щодо якої її винесено, а також потерпілим.

    Стаття 289. Строк оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення

    Скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови.

    Стаття 294. Набрання постановою судді у справі про адміністративне правопорушення законної сили та перегляд постанови

    Постанова судді у справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржена протягом десяти днів з дня винесення постанови особою, яку притягнуто до адміністративної відповідальності, її законним представником, захисником, потерпілим, його представником, а також прокурором у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 7 та частиною першою статті 287 цього Кодексу. Апеляційна скарга, подана після закінчення цього строку, повертається апеляційним судом особі, яка її подала, якщо вона не заявляє клопотання про поновлення цього строку, а також якщо у поновленні строку відмовлено.

    Апеляційна скарга подається до відповідного апеляційного суду через місцевий суд, який виніс постанову. Місцевий суд протягом трьох днів надсилає апеляційну скаргу разом із справою у відповідний апеляційний суд.

    Апеляційний перегляд здійснюється суддею апеляційного суду протягом двадцяти днів з дня надходження справи до суду.

    Апеляційний суд повідомляє про дату, час і місце судового засідання особу, яка подала скаргу, інших осіб, які беруть участь у провадженні у справі про адміністративне правопорушення, не пізніше ніж за три дні до початку судового засідання.

    Неявка в судове засідання особи, яка подала скаргу, інших осіб, які беруть участь у провадженні у справі про адміністративне правопорушення, не перешкоджає розгляду справи, крім випадків, коли є поважні причини неявки або в суду відсутня інформація про належне повідомлення цих осіб.

    Апеляційний суд переглядає справу в межах апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права. Апеляційний суд може дослідити нові докази, які не досліджувалися раніше, якщо визнає обґрунтованим ненадання їх до місцевого суду або необґрунтованим відхилення їх місцевим судом.

    За наслідками розгляду апеляційної скарги суд апеляційної інстанції має право:

    1) залишити апеляційну скаргу без задоволення, а постанову без змін;

    2) скасувати постанову та закрити провадження у справі;

    3) скасувати постанову та прийняти нову постанову;

    4) змінити постанову.

    У разі зміни постанови в частині накладення стягнення, в межах, передбачених санкцією статті цього Кодексу, воно не може бути посилено.

    Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною й оскарженню не підлягає.

    В случае необходимости обращайтесь, с уважением - адвокат Татьяна Власенко.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України