Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

21 января 2021, вопрос №36675

Юридическая помощь в идентификации человека без свидетелей

Девушка, когда ей было 16 лет подала документы на получение паспорта гражданина Украины, но не успела его забрать из-за начавшегося военного конфликта на территории г. Донецка. Сейчас ей 23 года, паспорта нет. Даже если она попадет в Украину, то как доказать ее личность, если отец приехать не может, ему 75 лет и лежачий, а по матери есть только свидетельство о смерти. С соседями тоже варианта нет, одни пьяницы живут. Как через суд ей подтвердить личность?

Из документов у девушки имеется: ИНН, свидетельство о рождении, паспорт отца и свидетельство о смерти матери.

Ответы юристов (6)

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    На підставі свідоцтва про народження та РНОКПП(ИНН), можливо на території України отримати паспорт громадянки України, але ще необхідно буде оформити довідку тимчасово переміщеної особи з непідконтрольної території проведення операції ООС.

    Для отримання довідки внутрішньо переміщена особа має звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання із заявою про отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

    Що повинна містити заява?

    • прізвище, ім’я, по батькові;
    • громадянство;
    • дату та місце народження;
    • стать;
    • відомості про малолітніх, неповнолітніх внутрішньо переміщених осіб, які прибули разом з заявником (у разі необхідності);
    • відомості про законних представників, які супроводжують малолітню дитину, недієздатних осіб або осіб, дієздатність яких обмежена, та осіб, зазначених в абзаці п’ятому пункту 2 Порядку;
    • відомості про зареєстроване та фактичне місце проживання;
    • адресу, за якою з особою може вестися офіційне листування або вручення офіційної кореспонденції, та номер телефону;
    • обставини, що спричинили внутрішнє переміщення;
    • повідомлення особи про її непричетність до скоєння злочинів або співучасті у злочинах;
    • відомості про житлові, соціальні, медичні, освітні та інші потреби;
    • відомості про наявність інвалідності та потребу в технічних та інших засобах реабілітації;
    • відомості про місце навчання/виховання дитини (найменування закладу);
    • відомості про працевлаштування, освіту, спеціалізацію за професійною освітою, посаду, професію.
    • згоду на обробку персональних даних відповідно до Закону України "Про захист персональних даних".

    Заява внутрішньо переміщеною особою подається і підписується заявником особисто, а в окремих випадках, - через законного представника.

    У разі подачі заяви законним представником додатково подаються:

    • документ, що посвідчує особу законного представника;
    • документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законними представниками є батьки (усиновлювачі).
    • у разі потреби - свідоцтво про народження дитини;

    Коли буде отримано довідку?

    Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи видається безоплатно в день подання заяви (крім визначених у Порядку випадків). Довідка підписується посадовою особою уповноваженого органу та скріплюється печаткою такого органу.

    Довідку отримує кожна дитина, в тому числі та, що прибула без супроводження батьків, законного представника, а також дитина, яка народилася у внутрішньо переміщеної особи.

    За загальним правилом довідка діє безстроково. Винятками з цього правила є випадки передбачені статтею 12 Закону та абзацом шостим пункту шостого Порядку.

    У разі втрати або псування довідки уповноважений орган замість неї безоплатно видає дублікат на підставі заяви особи, якій видавалася довідка.

    Переселенець, зобов’язаний повідомити про зміну місця проживання уповноваженому органу за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання.

    З метою обліку внутрішньо переміщених осіб уповноважений орган веде Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб, держателем якої є Мінсоцполітики.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Артем Клиент 3 года назад

      А как же идентификация личности? Как её пройти? Всех кто прибывает с неподконтрольных территорий заставляют её делать. Плюс ко всему этой девочке не дают справку оригинал с ЖЭКА, она не может подтвердить свою прописку

      • Гончаренко Константин

        Свідоцтво про народження особи та номер ИНН достатньо для ідентифікації особи, в подальшому особа отримує довідку переселенця і з цими документами звертається до найближчого ЦНАПу де подає заяву , та наявні документи на паспорт.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Тарасюк Віктор  Анатолійович

    Доброго дня! Ніяких проблем з отриманням паспорта громадянина України не виникне. Для отримання паспорта необхідно звернутись на вільній території в найближчий ЦНАП (дешевше) або сервіс Паспорт (дорожче) з свідоцтвом про народження, кодом ІПН і без проблем отримати паспорт. Неодноразово допомагав проходити цей шлях. Процедура спрощена для мешканців ордло. Щасти Вам.

    Тарасюк Віктор  Анатолійович

    Додатково: Ідентификацію особи на вільній території можна пройти по наявним документам (свідоцтво про народження, атестат, студенський, код ІПН, деякі докумени ордло) пояснити що паспорт не отримували. Реєстрацію можна підтвердити копіями паспортів батьків, домовою книгою.

    Зверніться он-лайн до уповноваженої з прав людини Денісової. Звернення та відповідь роздрукуйте.

    • Артем Клиент 3 года назад

      Некоторые документы ОРДЛО это какие? Выписка с регистрацией из ЖЭКА например?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України