Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 27 января 2021, вопрос №37045

Договір про припинення права на аліменти у зв'язку з передачею нерухомого майна

Добрий день. Я розлучений з дружиною вже 4 роки, є малолітня дитина 8 років. Маю рішення по аліментах з 2017 року, 50% від всіх доходів. під час шлюбу була придбана квартира в новобудові, 3-тна. Хочу з колишньою дружиною укласти договір "Договір про припинення права на аліменти у зв'язку з передачею нерухомого майна", тобто 1/2 частки даної квартири переписати на дитину. Скажіть, за яких обставин колишня дружина може вимагати від мене (чи звертатися до суду) додаткової сплати аліментів, і чи є ще якісь підводні камні для мене в цьому договорі?

Ответы юристов (6)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    1. Этот договор должен быть утвержден органом опеки.

    2. В любой момент с Вас могут потребовать оплатить 50% дополнительных расходов на ребенка. Этот договор не освобождает Вас от этих выплат.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    • Дмитро Клиент 3 года назад

      1. Дозвіл орагнів опіки є.

      2. Чи можливо якось прописати в договорі, щоб не стягували з мене додаткових 50% на витрати на дитину?

    Савоста   Ірина   Михайлівна

    Доброго дня. Предметом договору " про припинення права на аліменти у зв'язку з передачею нерухомого майна" є аліменти, тобто грошова сума, яку повинен виплачувати в обов’язковому порядку один із батьків на виховання і утримання дитини. Додаткові витрати передбачені ст. 185 Сімейного кодексву України .

    Стаття 185. Участь батьків у додаткових витратах на дитину

    1. Той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов'язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).

    2. Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення. Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення разово, періодично або постійно.

    Також потрібно знати, якщо батькам належить майно, яким вони володіють на праві спільної сумісної власності, то для того, щоб укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв’язку з передачею права власності на нерухоме майно, доцільно укласти договір про поділ майна подружжя з визначенням часток між подружжям. Після реєстрації права власності кожного з подружжя можна укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв’язку з передачею права власності на нерухоме майно.

    Я Вам рекомендую звернутися до адвоката, який може бути присутнім при укладанні даного договору і перед підписанням роз'яснить кожен пункт договору, оскільки більш повна консультація можлива після вивчення документів та за більш детальної інформації.

    Якщо Ви бажаєте звернутися до мене за більш детальною консультацією це можливо натиснувши у моєму профілі зелену кнопку " звернутися".

    • Дмитро Клиент 3 года назад

      Розподіл часток вже був, після розлучення. А чи можна оці додаткові витрати зі ст. 185, якось прописати в договорі щоб не сплачувтаи їх потім?

      • Ступакова Вікторія Ігорівна

        Добрий день! Нажаль, ні. Це прямо передбачено Сімейним кодексом України.

        Стаття 190. Припинення права на аліменти на дитину у зв'язку з набуттям права власності на нерухоме майно

        1. Той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо).

        Такий договір нотаріально посвідчується. Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону.

        Якщо дитина досягла чотирнадцяти років, вона бере участь в укладенні цього договору.

        2. Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно.

        У разі укладення такого договору той із батьків, з ким проживає дитина, зобов'язується самостійно утримувати її.

        3. Укладення договору не звільняє того з батьків, хто проживає окремо, від обов'язку брати участь у додаткових витратах на дитину.

    Карпенко Андрей Владимирович

    1. Дозвіл орагнів опіки є.

    2. Чи можливо якось прописати в договорі, щоб не стягували з мене додаткових 50% на витрати на дитину?

    Статью 185 Семейного кодекса Украины отменить нельзя. Все что будет ей противоречить в договоре - незаконно.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України