Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 10 лютого 2021, питання №37846 100₴

чи потрібно дозвіл бувшої дружини на продаж земельної ділянки в приватній власності чоловіка

Мій чоловік хоче продати земельну ділянку , яка була його батька, але будучи в шлюбі з першою дружиною в 1996 році, чоловік приватизував на себе (є акт про приватну власність на мого чоловіка). Зараз нотаріус сказала, що треба дозвіл від першої дружини на продаж цієі ділянки. Чи насправді це так , чи має право вона на частину грошей від цього продажу і в якому розмірі. Вона хоче, щоб отримані гроші поділили на них трьох ( син, дружина і сій чоловік) чи це так? ( ватість ділянки 5000 дол.)

Відповіді юристів (17)

    Танача Юлія  Антонівна
    Танача Юлія Антонівна 3 роки тому

    Адвокат, 17 років досвіду

    Доброго дня, Саро!

    Необхідно розуміти, яким чином земельна ділянка перейшла від батька до Вашого чоловіка.

    Якщо він, під час перебування у шлюбі з колишньою дружиною, придбав ділянку у свого батька - так, це спільна сумісна власність, колишня дружина має право на 1/2 цієї земельної ділянки.

    Якщо чоловік успадкував цю земельну ділянку від батька - вона не увійшла до складу спільної сумісної власності, тобто колишня дружина Вашого чоловіка не має на неї прав і жодної згоди не потрібно.

    Земельні ділянки сільськогосподарського призначення, приватизовані особами, також не вважаються майном, що має статус спільної сумісної власності.

    Проаналізуйте документи самостійно або зверніться за консультацією через сайт.

    Успіхів Вам!

    Кирюшин Артем Андреевич
    30%

    Добрый день.

    Нотариус перестраховывается, поскольку земельный участок был приватизирован, а посему является собственностью только лишь вашего мужа и поэтому согласия его бывшей жены на продажу не нужно.

    Ссылки нотариуса (если такие будут) на то, что на момент приватизации действовали нормы Кодекса о браке и семье, а не Семейного кодекса Украины поскольку

    "Відповідно до положень статей 6, 17 ЗК України 1992 року, Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року № 15 «Про приватизацію земельних ділянок», Порядку передачі земельних ділянок у приватну власність громадян (затверджений наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 15 лютого 1993 року № 10) і ст. 22 КпШС України, які були чинними на час приватизації спірної земельної ділянки, земельна ділянка, одержана громадянином у період шлюбу в приватну власність для будівництва та обслуговування жилого будинку й господарських будівель, ведення особистого підсобного господарства, садівництва, дачного і гаражного будівництва, є його власністю, а не спільною сумісною власністю подружжя, оскільки йдеться не про майно, нажите подружжям у шлюбі, а про одержану громадянином частку у земельному фонді."

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Дійсно, погоджуюся з колегою, що нотаріус скоріше за все вимагає згоду з превентивною метою.

    Важливо усвідомлювати наступне.

    У 1996 році дійсним буд Кодекс про шлюб та сім'ю України (зараз - Сімейний кодекс), саме який і потрібно застосовувати для цих правовідносин.

    Нам потрібно застосувати статтю 24 КпШС України.

    С т а т т я 24. Роздільне майно подружжя

    Майно, яке належало кожному з подружжя до одруження, а також

    одержане ним під час шлюбу в дар або в порядку успадкування, є

    власністю кожного з них.

    Кожний з подружжя самостійно володіє, користується і

    розпоряджається належним йому роздільним майном.

    Отже, необхідно чітко розібратися, на яких права земельна ділянка перейшла до Вашого чоловіка. Якщо це спадкування, питань не має, і тоді вимога нотаріуса про згоду колишньої дружини незаконна.

    Сара Онисько Клієнт 3 роки тому

    Крім акту на приватну власність земельної ділянки на мого чоловіка, більше немає ніяких документів. Незнаю як так сталось , але чоловік каже що це була батькова ділянка, а приватизацію зробили просто на основі заяви мого чоловіка про приватизацію .

    • Кирюшин Артем Андреевич

      Крім акту на приватну власність земельної ділянки на мого чоловіка, більше немає ніяких документів. Незнаю як так сталось , але чоловік каже що це була батькова ділянка, а приватизацію зробили просто на основі заяви мого чоловіка про приватизацію .

      Повторюсь, нотариус перестраховывается.

      Обратитесь к другому.

      • Сара Онисько Клієнт 3 роки тому

        дякую Вам!!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Перехід права власності на нерухомість, у тому числі земельну ділянку, повинен супроводжуватися тим чи іншим правочином (договором). Це може бути дарування, спадкування, купівля-продаж. Не може бути такого, що сьогодні власник один, а завтра на підставі однієї заяви інший, зрозумійте.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Чи насправді це так , чи має право вона на частину грошей від цього продажу і в якому розмірі. Вона хоче, щоб отримані гроші поділили на них трьох ( син, дружина і сій чоловік) чи це так? ( ватість ділянки 5000 дол.)

    Если это было наследство или приватизация - то согласия супруги на продажу не нужно так как это его личная собственность

    • Сара Онисько Клієнт 3 роки тому

      Дякую, вам!!

    Пользователь не активен
    20%
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Если у Вашего супруга свидетельство о праве на собственность, выдано на основании приватизации земельного участка либо получения его в наследство, а также на основании дарственной - согласия бывшей жены не требуется, поскольку это имущество является личной собственностью Вашего супруга (посмотрите внимательно на свидетельство о собственности - что указано на нем).

    Если имела место приватизация, дарение, наследование (а не договор купли-продажи) - никакого согласия не нужно, обратитесь к другому нотариусу для оформления сделки.

    С уважением, адвокат татьяна Власенко

    Ряба Світлана

    Добрий день! Згідно ст. 57 Сімейного Кодексу України, особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    • майно, придбане до шлюбу;
    • майно, набуте за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
    • майно, набуте за час шлюбу, але за кошти, які належали їй/йому особисто;
    • житло, набуте за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";
    • земельна ділянка, набута під час шлюбу в порядку безоплатної приватизації;
    • речі індивідуального користування, в тому ж числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;
    • кошти, отримані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй/йому належала, а також кошти отримані як відшкодування завданої їй/йому моральної шкоди;
    • страхові суми, одержані нею/ним за обов'язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, які були особистою приватною власністю кожного з них;
    • премії, нагороди, які вона/він одержали за особисті заслуги. Важливо! Суд може визнати за другим з подружжя право на частку цієї премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він/вона своїми діями (ведення домашнього господарства, виховання дітей тощо) сприяв (ла) її одержанню.

    Більш усього з Вашої розповіді схоже, що це є особиста приватна власність. Тому земельна ділянка належить Вашому чоловікові. Вам необхідно звернутися, ще до іншого нотаріуса.

    • Кирюшин Артем Андреевич

      Добрий день! Згідно ст. 57 Сімейного Кодексу України, особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

      Ну какой СК Украины в 1996 году? На момент получения права собственности действовал Кодекс о браке и семье.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо це приватна власність чоловіка , оформлена як спадок, або приватизація на нього , то це виключно його майно, згода дружини непотрібна і згідно ст. 321 ЦК України власник вільно володіє своїм майном.

    Нотаріус просто перевіряє інформацію , аби убезпечити себе від помилки при оформленні.

    Знайдіть іншого нотаріуса , який є більш досвідченим.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пользователь не активен
    30%
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Юрист, м. Київ

    Доброго дня!

    За загальним правилом приватизовані земельні ділянки, як і приватизоване житло під час шлюбу, є особистою приватною власністю того з подружжя, ім’я якого зазначено у правовстановлюючому документі.

    Таке майно не належить до об’єктів права спільної сумісної власності, і титульний власник має право в тому числі розпоряджатися цим майном без будь-яких згод свого подружжя.

    Проте з цього правила можуть бути винятки. Якщо земельна ділянка або житло були приватизовані та набуті у власність під час діючого шлюбу з 8 лютого 2011 року до 12 червня 2012 року, то таке майно вважається спільною сумісною власністю подружжя. Але лише набуте у цей період. Якщо до 8 лютого 2011 року чи після 12 червня 2012 року, то – ні. Такий виняток пояснюється іншою редакцією ст. 61 СК України в цей період.

    Відповідно до Закону України «Про внесення зміни до статті 61 СК України щодо об`єктів права спільної сумісної власності подружжя» від 11 січня 2011 року статтю 61 СК України доповнено частиною п`ятою такого змісту: об`єктом права спільної сумісної власності подружжя є житло, набуте одним із подружжя під час шлюбу внаслідок приватизації державного житлового фонду, та земельна ділянка, набута внаслідок безоплатної передачі її одному з подружжя із земель державної або комунальної власності, у тому числі приватизації. Вказана норма набула чинності з 08 лютого 2011 року, однак була виключена на підставі Закону України «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо майна, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка» № 4766 від 17 травня 2012 року, який набрав чинності 13 червня 2012 року. Натомість статтю 57 СК України доповнено пунктом 5 частини першої, згідно з яким особистою приватною власністю дружини, чоловіка є: земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації.

    Постанова ВС - в справі 626/4/17

    • Сара Онисько Клієнт 3 роки тому

      Дякую ВАМ за вичерпну консультацію!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір!

    Щодо продажу земельної ділянки. Для цього Вам необхідно підготувати такі документи:

    1) паспорти та реєстраційні номери облікової картки платника податків сторін договору;

    2) документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку;

    3) звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки;

    4) витяг з Державного земельного кадастру;

    5) якщо нерухоме майно набувалося в шлюбі, який розірвано, або покупець перебуває в шлюбі на цей час, то необхідно надати нотаріусу згоду подружжя на укладення договору, свідоцтво про шлюб або рішення суду за шлюборозлучним процесом (свідоцтво про розірвання шлюбу);

    6) у випадку, якщо договір укладатиметься представником за довіреністю від вашого імені, то необхідно надати таку довіреність, паспорт і реєстраційний номер облікової картки платника податків представника за довіреністю.

    Таким чином, якщо нерухоме майно набувалося в шлюбі, який розірвано, а то необхідно надати нотаріусу згоду подружжя на укладення договору, окрім прийняття землеьної ділянки у спадщину від батька.

    Всього доброго!

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    Крижановська Єлізавета Сергіївна 3 роки тому

    Юрист, м. Херсон, 19 років досвіду

    Доброго Дня! ст.57 Сімейного кодексу України, визначено вичерпний перелік т майна яке є приватною власністю одного з подружжя , але придбане в період шлюбу. Зважаючи на вказану норму закону приватизована земельна ділянка, являється власністю лише Вашого чоловіка, ані колишня дружина, ані діти до неї не мають жодного відношення, тому їхня згода при відчудженні не потрібна . Отже вимога нотаріуса про необхідність згоди колишньої дружини є незаконною.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України