Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 22 марта 2021, вопрос №40009 100₴

Муж не выделил часть квартиры после развода

Муж после развода три года назад не выделил часть квартиры, купленной в браке, по документам владелица я. Полтора года назад бывший муж умер, по завещанию наследница его мать, вступила в наследство, на квартиру не заявляла. Жив также нетрудоспособный отец. Как оформить сделку по продаже такой квартиры? Имеют ли они право претендовать на что-либо?

Ответы юристов (8)

    Костромина Виктория
    25%

    ЕСЛИ квартира приобретена в браке. 1/2 часть квартиры принадлежит покойному бывшему мужу .

    А наследникаМи - будут его родители и все его дети и жена, если он на момент смерти был в браке

    Исходя Из этого 1/2 части квартиры принадлежит его родителям если нет детей и жены.

    Им (родителям) нужно оформить наследство на 1/2 часть и потом Вам всем вместе продать и поделить деньги от продажи

    Крикун Сергій  Павлович

    Как правило, вначале я привожу нормативные акты в обоснование своего ответа - данный случай будет исключением ввиду дефицита своего времени и недостаточной информации по вопросу. Во-первых, для раздела общей совместной собственности супругов также действует срок исковой давности в 3 года, при этом, течение этого срока связано не с моментом развода, а с моментом, когда лицо узнало или должно было узнать о нарушении своего имущественного права - таким моментом для Вас является, как я считаю, день смерти бывшего супруга, т.е. день открытия наследства его имущества, т.е срок давности для раздела имущества для Вас не истек. Во-вторых, из вопроса не ясно, кто из наследников б/м проживал в спорной квартире, т.е. кто автоматически считается принявшим наследство. В-третьих, для принятия наследства лицами, не проживающими с наследодателем установлен 6-месячный срок с момента открытия наследства - если такие лица (в том числе нетрудоспособный отец наследодателя) не подали нотариусу заявлений о принятии наследства, то считаются такими, что не приняли наследство и это право потеряли. В-четвертых, лица, проживающие вместе с наследодателем на момент открытия наследства, не считая презумции принятия наследства должны относительно недвижимого имущества (квартиры) оформить нотариально свидетельтство(а) о праве на наследство - без этого они не являются собственниками наследственной части квартиры. В-пятых,для получения информации о наследстве необходимо, как я считаю, участие адвоката, который направит запрос нотариусу о фактах открытия наследственного дела, подачи наследниками заявлений о принятии наследства, о выдаче наследникам свидетельств(а) о праве на наследство. В-шестых, по результатам этого запроса Вы вправе обращаться в суд с иском или о разделе квартиры с надлежащими наследниками или о признании права собственности на квартиру (если наследники свое наследство не приняли или не оформили). Такой я вижу ситуацию. Всего доброго!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Батькам чоловіка необхідно вступити у спадок на 1/2 частину отримати свідоцтво про право на спадщину, переоформити майно ,згідно документів.

    Далі вони спільно продають квартиру, отримують кошти, та розподіляють іх, Вашу частку дарують Вам через нотаріально посвідчений договір дарування.

    Всі задоволені в повному обсязі.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    25%

    Добрий день!

    Вам необхідно 1/2 частини квартири оформити на себе потім іншу частину яка є спадковою, можуть успадкувати спадкоємці 1 черги діти, батьки та одне з подружжя. Якщо померлий не був одружений на момент смерті та не мав дітей спадкоємцями являються батьки померлого.

    Пользователь не активен
    30%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Юрист, г. Киев

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Відповідаючи на ваше питання - "Муж после развода три года назад не выделил часть квартиры, купленной в браке, по документам владелица я. Полтора года назад бывший муж умер, по завещанию наследница его мать, вступила в наследство, на квартиру не заявляла. Жив также нетрудоспособный отец. Как оформить сделку по продаже такой квартиры? Имеют ли они право претендовать на что-либо?" - слід зазначити, що за загальним правилом Сімейний кодекс України визначає, майно, що придбане під час шлюбу - є спільним майном подружжя, й від так ділиться між подружжям по 1/2.

    Але так як квартира була оформлена під час шлюбу на вас, та жодних заперечень з боку чоловіка не надходило (ви вказуєте що після розлучення її не було виділено, тобто ... інше майно ви ділили, а цю квартиру ні...???) - то фактично є підстави стверджувати, що це майно було набуто у шлюбі, але є вашою особистою власністю.

    Якщо є необхідність встановити це, то ви можете звернутись до суду - та визнати її особистою приватною власністю. Після цього ви зможете розпоряджатись нею на власний розсуд.

    Якщо ж є побоювання щодо претензій з боку рідні колишнього чоловіка, то можна звернути стягнення на квартиру - за вашими зобов*язаннями, й після цього вже розпоряджатись квартирою на власний розсуд.

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Мария!

    Несмотря на то, что документы на квартиру оформлены на Вас квартира является общей совместной собственностью. В то же время Вы можете получить у нотариуса свидетельство на половину общего имущества супругов после чего распорядиться ею.

    Клострейх Олена Володимирівна

    Доброго дня!

    Оскільки дана квартира є спільною власністю, то після смерті чоловіка спадкоємцями є і його батьки, отже Батькам чоловіка необхідно вступити у спадок на 1/2 частину отримати свідоцтво про право на спадщину, переоформити майно ,згідно документів після цього батьки спільно продають квартиру. Вашу частку дарують Вам через нотаріально посвідчений договір дарування.

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    По документах з вашого твердження ви власниця квартири, тобто часту 1/2 ваш колишній чоловік на себе не оформив відповідно його спадкоємці претендувати на неоформлену частку не можуть.

    Спадкоємцями вашого колишнього чоловіка, тобто право на спадкування мають особи, визначені у заповіті, а у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у законі.

    У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, другий з подружжя та батьки.

    У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

    У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця.

    У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

    У п'яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа.

    Також у п'яту чергу право на спадкування за законом одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім'ї.

    Тобто, батьки вашого колишнього чоловіка не можуть вступити в спадщину 1/2 квартири, бо чоловік при життю не вступив.

    Щодо того, на що ви можете претендувати, то зазначене вказати вам може лише нотаріус, якщо ваш колишній чоловік склав заповіт (якщо заповіт на вас відсутній, то від колишнього чоловіка ви нічого не отримаєте).

    Але раджу вам звернутися за юридичною допомогою, щоб перевірити наявні у вас документи, та потенційно можливий ваш спадок.

    Успіху


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України