Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 01 травня 2021, питання №41863 100₴

Продолжительность рабочего дня доя мерчендайзера

Являются ли условия труда мерчендайзера вредными ? И сколько часов в неделю должен работать мерчендайзер?

Відповіді юристів (7)

    Винограденко Антон Анатолійович
    20%
    Винограденко Антон Анатолійович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Відповідно до статті 50 Кодексу законів про працю України нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

    Відповідно до частини першої статті 51 КЗпП скорочена тривалість робочого часу встановлюється:

    1) для працівників віком від 16 до 18 років - 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) - 24 години на тиждень.

    Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої в абзаці першому цього пункту для осіб відповідного віку;

    2) для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, - не більш як 36 годин на тиждень.

    Згідно переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого дня, професія "мерчендайзер" не є посадою із шкідливими умовами праці, тому тривалість робочого часу мерчендайзера не може перевищувати 40 годин на тиждень.

    Танача Юлія  Антонівна
    20%
    Танача Юлія Антонівна 3 роки тому

    Адвокат, 17 років досвіду

    Добрый день!

    40 часов в неделю - стандартное рабочее время. Эта профессия не относится к вредным, поэтому оснований для сокращения количества рабочих часов отсутствует.

    В случае если Вас заставляют работать более 8 часов в день/40 часов в неделю - Вам должны дополнительно оплачивать каждый час, отработанный сверх нормы, в двойном размере.

    При этом очень важно, какая система учета рабочего времени применяется работодателем - если суммированный учет, а учетный период год, то может оказаться, что при подсчете отработанных часов за год переработка отсутствует ( к примеру, когда в активный сезон работы только весной и летом Вы работаете по 10-12 часов в день, при этом осенью и зимой - по 3-5 часов).

    Отстаивайте свои права!

    Удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый вечер!

    Мерчанда́йзер[1] (англиц. от merchandiser «торговец»[2]) — товаровед или помощник товароведа, человек, представляющий производственную или торговую компанию в торговых сетях (чаще всего супер- и гипермаркетах). Отвечает за выкладку товара, установку сопутствующего необходимого оборудования (холодильники, дополнительные витрины, поддоны промоакций), размещает POS-материалы.

    Эта специальность не входит в перечень вредных профессий.

    Перечень производств, цехов, профессий и должностей с вредными условиями трударабота в которых дает право на сокращенную длительность рабочего времени, утверждено постановлением Кабинета Министров Украины от 21.02.2001 № 163.

    В соответствии со статьей 50 Кодекса законов о труде нормальная длительность рабочего времени работников не может превышать 40 часов в неделю.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір!

    Працівникові гарантується встановлена законом тривалість робочого часу (ст. 45 Конституції України). Правові відносини, які визначають тривалість, склад, режим і порядок обліку робочого часу, врегульовано Кодексом законів про працю України (далі — КЗпП) та іншими нормативно-правовими актами. Статтею 50 КЗпП встановлено, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

    Скорочена тривалiсть робочого часу встановлюється (ст. 51 КЗпП): для працiвникiв вiком вiд 16 до 18 рокiв — 36 годин на тиждень, для осiб вiком вiд 15 до 16 рокiв (учнiв вiком вiд 14 до 15 рокiв, якi працюють в перiод канiкул) — 24 години на тиждень. Для учнiв, якi працюють протягом навчального року у вiльний вiд навчання час, тривалiсть робочого часу не може перевищувати половини максимальної тривалостi робочого часу, передбаченої в абз. 1 цього пункту для осiб вiдповiдного вiку; для працiвникiв, зайнятих на роботах iз шкiдливими умовами працi, — не бiльш як 36 годин на тиждень. Перелік виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, визначено постановою КМУ вiд 21.02.2001 № 163 (далі — Перелік № 163).

    Посада мерчендайзера не є посадою із шкідливими умовами праці.

    У свою чергу, КЗпП передбачена також можливість встановлення скороченої тривалості робочого часу для окремих категорій працівників, зокрема, для жiнок, якi мають дiтей вiком до чотирнадцяти рокiв або дитину з iнвалiдністю. Це зазначено і в ст. 69 Господарського кодексу України, згідно з якою пiдприємство зобов’язане забезпечити сприятливі умови праці жінок та неповнолітніх і має право самостiйно встановлювати для своїх працiвникiв скорочений робочий день та iншi пiльги. Крім того, наказом МОЗ від 25.05.2006 № 319 затверджено норми робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я. Тижневі норми робочого часу тривалістю 18 годин, 20 годин, 24 години, 25 годин, 30 годин, 33 години, 36 годин, 38,5 години та 40 годин визначені вказаним актом для різних категорій працівників у сфері охорони здоров’я, за винятком тих, хто працює у шкідливих умовах праці.

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Відповідно до статті 50 КЗпП України передбачено тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

    Тривалість праці на підприємстві повинна бути прописана у посадовій інструкцііі працівника,а також у колективному договорі чи трудовому договорі з працівником.

    З вказаними документами ознайомлюється працівник під підпис.

    У разі окремих обставин ,норми праці можуть бути встановлені на деякий час ,окремим наказом директора по підприємству.

    Список шкідливих професій затверджено окремою Постановою КМУ Ознайомтесь:

    http://moepravo.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/ST00...

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    1) Являются ли условия труда мерчендайзера вредными? - це може бути встановлено лише після проведення атестації робочих місць за умовами праці. Ознайомтесь:

    ДЕРЖАВНІ САНІТАРНІ НОРМИ ТА ПРАВИЛА «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0472-14#Text)

    2) И сколько часов в неделю должен работать мерчендайзер? - статею 1 Конвенції МОП про скорочення тривалості робочого часу до сорока годин на тиждень та статтею 50 КЗпП України встановлено: нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Підприємства і організації при укладенні колективного договору можуть встановлювати меншу норму тривалості робочого часу ніж 40 годин на тиждень.

    Скорочена тривалість робочого часу згідно ст. 51 КЗпП України встановлюється:

    • Для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, - не більш як 36 годин на тиждень.

    Перелік виробництв, цехів, професій і посад з шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого часу, затверджується в порядку, встановленому законодавством.

    Встановлення скороченого робочого часу не впливає на розмір заробітної плати. Це означає, що час, протягом якого працівник повинен виконувати трудові обов'язки, скорочується, однак працівник має право на оплату праці в розмірі повної тарифної ставки, повного окладу.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Мерчендайзер — это тот, кто контролирует наличие всего ассортимента компании на полках магазина и расположение товаров или рекламных материалов о них в самых привлекательных для покупателей местах.

    Являются ли условия труда мерчендайзера вредными ? нет

    И сколько часов в неделю должен работать мерчендайзер? по стандарту - 40 часов в недели - но графики могут быть разные


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України