Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

19 мая 2021, вопрос №42571 150₴

Председатель кооператива вводит штрафы

Мы участники кооператива в садовом товариществе. Недавно на собрании кооператива на котором присутствовало 8 уполномоченных членов (кооператив 80 человек) постановили не ставить машины на внутренних дорогах кооператива (хотя они не мешают проезду других автомобилей). Нам прислали форму акта который будет создан при выявлении такого нарушения и должен будет подписан 2 свидетелями в присутствии автовладельца. В случае не уплаты такого штрафа они решили отключать от электроэнергии.На сколько законно такое решение и имеет ли право председатель штрафовать нас в таком случае? Штраф хотят замаскировать под "внесок на розвиток" кооператива. Ответ прошу предоставить с сылками на законы/нормативные акты Украины
Заранее спасибо за ответ,
Дмитрий

Ответы юристов (10)

    Артем Олександрович

    Добрый день, Дмитрий

    Вам нужно посмотреть устав кооператива и там должен быть описан порядок принятия решений

    Если при принятии решений нарушен порядок, они не будут иметь силу

    Стаття 8. Статут кооперативу

    Статут кооперативу є правовим документом, що регулює його діяльність.

    Статут кооперативу повинен містити такі відомості:

    найменування кооперативу, його тип та місцезнаходження;

    мета створення кооперативу і вичерпний перелік видів його діяльності;

    склад його засновників;

    умови і порядок вступу до кооперативу та виходу чи виключення з нього;

    права і обов’язки членів та асоційованих членів кооперативу;

    порядок внесення змін до статуту кооперативу;

    порядок встановлення розмірів і сплати внесків та паїв членами кооперативу та відповідальність за порушення зобов’язань щодо їх сплати;

    форми участі членів кооперативу в його діяльності;

    порядок формування, склад і компетенція органів управління та органів контролю кооперативу, а також порядок прийняття ними рішень, у тому числі з питань, рішення з яких приймається одноголосно чи кваліфікованою більшістю голосів членів кооперативу, які беруть участь у загальних зборах;

    порядок формування, використання та розпорядження майном кооперативу;

    порядок розподілу його доходу та покриття збитків;

    порядок обліку і звітності у кооперативі;

    порядок реорганізації і ліквідації кооперативу та вирішення пов’язаних з цим майнових питань;

    порядок скликання загальних зборів;

    умови і порядок повернення паю.

    Статут може містити інші пов’язані з особливостями діяльності кооперативу положення, що не суперечать законодавству.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1087-15/print

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно письмово поштою звернутися на ім я голови кооперативу з листом в якому вимагати надати письмову відповідь -роз яснення з посиланням на норми законодавства та пункти Статуту на підставі яких Вам призначили оплату штрафу з його розрахунком.

    Також просити надати копію протоколу зборів учасників за підписом голови , а також копію відео фіксації засідання зборів якщо вона проводилась , копію розпорядження чи іншого рішення про проведення зборів онлайн.

    Де більшість проголосувала за введення штрафів за паркування від загальної чисельності членів згідно Статуту об єднання

    Також необхідно знати процедуру скликання таких зборів , порядок повідомлення членів кооперативу пр о збори , кворум який необхідний для прийняття рішень.

    Цей порядок має бути прописаний у Статуті кооперативу.

    Якщо у 15-ти денний термін з дати отримання листа згідно штампу на конверті Ви не отримаєте письмову відповідь згідно ЗУ "Про звернення громадян =" ст.11 , можна звернутися до адвоката та шляхом адвокатського запиту витребувати необхідні документи , вивчити їх та в подальшому , якщо консенсусу не буде досягнуто Ви вирішуєте питання подачі позову до суду про " визнаання незаконним рішення зборів та його скасування , додаєте документи, а також квитанцію про повну сплату внесків та просите суд скасувати незаконне рішення голови кооперативу про встановлення додаткових необгрунтованих платежів у об єднанні.

    Внесок на розвиток і штрафні санкції - це різні платежі у звітності бухгалтерскій та податковій

    зберігаєте всі письмові документи для захисту у суді.

    Кооперація – це форма організації економічної діяльності людей та організацій для спільного досягнення загальних цілей або задоволення потреб:

    – на підприємствах або їх об'єднаннях;

    – у співтоваристві одного кола людей;

    – у господарстві територіальної громади.

    В основі діяльності кооперації лежать кооперативні принципи, прийняті Міжнародним Кооперативним Альянсом.

    Резюме

    Кооперація є системою, що складається з кооперативів та їх об'єднань, мета якої – сприяння членам кооперації у сфері виробництва, торгівлі і фінансів та захист їх інтересів. Основна відмінність кооперативу від приватних підприємств, товариств полягає в тому, що мету їх діяльності чітко визначено, вони обмежені в зайнятті іншими видами діяльності.

    Правова довідка

    Кооператив є первинною ланкою системи кооперації та створюється внаслідок добровільного об'єднання фізичних або юридичних осіб на основі членства для спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про кооперацію https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1087-15#Text

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 5, ст.35)

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория

    В случае не уплаты такого штрафа они решили отключать от электроэнергии.На сколько законно такое решение и имеет ли право председатель штрафовать нас в таком случае? Штраф хотят замаскировать под "внесок на розвиток" кооператива. Ответ прошу предоставить с сылками на законы/нормативные акты Украины Заранее спасибо за ответ,

    1. для принятия решения - 8 человек єто мало

    2. такое решение само по себе незаконно

    3 Вам необходимо в письменном виде заказнім письмом с вложением обратиться на имя председателя кооператива с заявлением в котором попросить предоставить информацию - разъяснение со ссылкой на нормы законодательства и пункты Устава на основании которых вон имеет право вообще назначать штрафі .и отключать єлектроенергию

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    На сегодня в Украине специального закона или иного нормативно-правового акта, который бы регламентировал деятельность садоводческих товариществ не существует, и лишний раз тому подтверждением является разъяснения, изложенные в письме Министерства юстиции Украины от 30.12.2009 № 1079-0-2-09-19, из которых следует, что садоводческие товарищества могут существовать в такой организационно-правовой форме, как обслуживающие кооперативы в соответствии с Законом Украины «О кооперации» от 10.07.2003 года № 1087 (далее – Закон про кооперацию).

    Согласно статье 2 Закона про кооперацию кооператив – юридическое лицо, созданное физическими и/или юридическими лицами, которые добровольно объединились на основе членства для ведения совместной хозяйственной или иной деятельности с целью удовлетворения своих экономических, социальных и иных потребностей на принципах самоуправления.

    В соответствии со статьей 8 Закона про кооперацию устав кооператива является правовым документом, который регулирует его деятельность, в связи с чем, устав садоводческого товарищества является обязательным для соблюдения и исполнения всемиего членами.

    Согласно статье 2 Закона про кооперацию кооператив – юридическое лицо, созданное физическими и/или юридическими лицами, которые добровольно объединились на основе членства для ведения совместной хозяйственной или иной деятельности с целью удовлетворения своих экономических, социальных и иных потребностей на принципах самоуправления.

    В соответствии с пунктами устава садоводческого товарищества, к основным обязанностям его членов относятся: соблюдение устава, выполнение решений органов управления, выполнение своих обязанностей перед садоводческим товариществом, уплата предусмотренных уставом общества взносов, которые состоят из вступительных, членских и целевых взносов.

    К тому же, устав садоводческого товарищества является локальным актом, положения которого являются обязательными для всех членов товарищества, независимо от того – голосовали они за эти положения или голосовали против, ведь устав товарищества не является правочином (сделкой),а утверждается на общем собраниибольшинством из присутствующих членов садоводческого товарищества. В результате чего меньшинство должно подчиниться решению большинства.

    Единственное, что необходимо учитывать это то, что положения устава не должны противоречить Конституции Украины, как закону прямого действия, законом и иным нормативно-правовым актам, то есть действует принцип: «разрешено все, что не запрещено законом», а законом про кооперацию не предусмотрено право члена товарищества отказываться от уплаты членских взносов.

    Управление садоводческим товариществом осуществляется на основании самоуправления, гласности и участия всех членов в решении вопросов его деятельности. Органами управления такого общества являются: Высший орган – общее собрание (сборы уполномоченных), исполнительный орган – Правление во главе с его председателем.

    К полномочиям общего собрания относится: утверждение устава общества, утверждение вступительного, членского и целевых взносов, утверждение сметы доходов и расходов на год.

    По идее, общее собрание членов садоводческого товарищества на своем собрании,будучи высшим органом, может рассмотреть любой вопрос даже тот, который относится к компетенции, например, правления. Единственное требование к самой процедуре проведения: чтобы вопрос был заранее включен в повестку дня.

    Поэтому, если на общем собрании участников садоводческого товарищества было принято решение о том, что автомобили нельзя ставить на внутренних дорогах кооператива и за нарушения будут применяться санкции, то до тех пор пока подобное решение не будет отменено оно является обязательным для исполнения всеми членами садоводческого товарищества.

    В соответствии с п.п. 10.2.5.; 10.2.6. Правил роздрібного ринку електричної енергії пользования электрической энергией, утвержденными постановлением НКРЭ от 14.03.2018 № 312 , закупка электрической энергии у поставщика за счет средств членов садоводческого товарищества, условия пользования электрической энергией, расчеты за нее, условия технического обеспечения электроснабжения электроустановок потребителей (членов садоводческого товарищества) регулируются уставом товарищества и/или заключенными договорами между членами садоводческого товарищества и самим товариществом.

    Вывод:

    - если 8 человек имели доверенности от других членов кооператива и в результате был квотам, то решение общего собрания легитимны;

    - если есть решение общего собрания кооператива, то все действия председателя и Правления законны.

    Дмитрий Клиент 2 года назад

    Спасибо за ответ, но по вашей логике все, что принимается на голосовании должно выполняться членами кооператива? А если они проголосуют за то, чтобы мы ходили в галстуках (это не противоречит Конституции) и будут штрафовать- это тоже в порядке вещей?

    • Костромина Виктория

      вот именно - это глупо

      почему я Вам и написала

      1. для принятия решения - 8 человек єто мало

      2. такое решение само по себе незаконно - так как нет нормы закона на основании которой они могут по закону это принять

      и в любом случаи - их решения Вы можете обжаловать

    • Адвокат Евгений Александрович

      Здравствуйте, Дмитрий!

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про кооперацію

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 5, ст.35):

      Про кооперацію | від 10.07.2003 № 1087-IV (rada.gov.ua)

      "Стаття 8. Статут кооперативу

      Статут кооперативу є правовим документом, що регулює його діяльність.

      Статут кооперативу повинен містити такі відомості:

      найменування кооперативу, його тип та місцезнаходження;

      мета створення кооперативу і вичерпний перелік видів його діяльності;

      склад його засновників;

      умови і порядок вступу до кооперативу та виходу чи виключення з нього;

      права і обов’язки членів та асоційованих членів кооперативу;

      порядок внесення змін до статуту кооперативу;

      порядок встановлення розмірів і сплати внесків та паїв членами кооперативу та відповідальність за порушення зобов’язань щодо їх сплати;

      форми участі членів кооперативу в його діяльності;

      порядок формування, склад і компетенція органів управління та органів контролю кооперативу, а також порядок прийняття ними рішень, у тому числі з питань, рішення з яких приймається одноголосно чи кваліфікованою більшістю голосів членів кооперативу, які беруть участь у загальних зборах;

      порядок формування, використання та розпорядження майном кооперативу;

      порядок розподілу його доходу та покриття збитків;

      порядок обліку і звітності у кооперативі;

      порядок реорганізації і ліквідації кооперативу та вирішення пов’язаних з цим майнових питань;

      порядок скликання загальних зборів;

      умови і порядок повернення паю.

      Статут може містити інші пов’язані з особливостями діяльності кооперативу положення, що не суперечать законодавству".

      "Стаття 12. Основні права та обов’язки члена кооперативу

      Основними правами члена кооперативу є:

      участь в господарській діяльності кооперативу, а також в управлінні кооперативом, право голосу на його загальних зборах, право обирати і бути обраним в органи управління;

      користування послугами кооперативу;

      одержання кооперативних виплат та виплат на паї;

      одержання паю у разі виходу з кооперативу в порядку і в строки, визначені його статутом;

      право вносити пропозиції щодо поліпшення роботи кооперативу, усунення недоліків у роботі його органів управління та посадових осіб;

      право звертатися до органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу, посадових осіб кооперативу із запитами, пов’язаними з членством у кооперативі, діяльністю кооперативу та його посадових осіб, одержувати письмові відповіді на свої запити.

      Основними обов’язками члена кооперативу є:

      додержання статуту кооперативу;

      виконання рішень органів управління кооперативу та органів контролю за діяльністю кооперативу;

      виконання своїх зобов’язань перед кооперативом;

      сплата визначених статутом кооперативу внесків.

      Законами, що регулюють діяльність окремих типів кооперативів або кооперативів за напрямами їх діяльності, та статутом кооперативу можуть бути передбачені додаткові права та обов’язки його членів".

      "Недавно на собрании кооператива на котором присутствовало 8 уполномоченных членов (кооператив 80 человек) постановили не ставить машины на внутренних дорогах кооператива (хотя они не мешают проезду других автомобилей). Нам прислали форму акта который будет создан при выявлении такого нарушения и должен будет подписан 2 свидетелями в присутствии автовладельца. В случае не уплаты такого штрафа они решили отключать от электроэнергии. На сколько законно такое решение и имеет ли право председатель штрафовать нас в таком случае? Штраф хотят замаскировать под "внесок на розвиток" кооператива"?

      - Если нет полномочий от 80 лиц на имя 8 лиц, уже имеет место нарушение закона.

      Также, если в Статуте не указано то, что запрещено ставить машины на внутренних дорогах кооператива, что должен быть составлен акт, который будет создан при выявлении такого нарушения и должен будет подписан 2 свидетелями в присутствии автовладельца, а в случае не уплаты такого штрафа - принимается решение об отключении от электроэнергии, то это незаконно.

      При этом, однозначно незаконно то, что в случае не уплаты такого штрафа - принимается решение об отключении от электроэнергии, то это незаконно.

      Кроме того, явно незаконно то, что "штраф хотят замаскировать под "внесок на розвиток" кооператива"".

      Решение кооператива, Вы имеете право обжаловать, путем подачи иска в суд.

      ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

      "Стаття 15. Право на захист цивільних прав та інтересів

      1. Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

      2. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства".

      "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

      1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

      2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

      1) визнання права;

      2) визнання правочину недійсним;

      3) припинення дії, яка порушує право;

      4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

      5) примусове виконання обов'язку в натурі;

      6) зміна правовідношення;

      7) припинення правовідношення;

      8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

      9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

      10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

      Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

      3. Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої - п'ятої статті 13 цього Кодексу.

      ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

      "Стаття 4. Право на звернення до суду за захистом

      1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

      2. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

      3. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

      4. Угода сторін про передачу спору на розгляд третейського суду допускається. До третейського суду за угодою сторін може бути переданий будь-який спір, який виникає з цивільних правовідносин, крім випадків, передбачених законом.

      5. Жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку".

      "Стаття 175. Позовна заява

      1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

      2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

      3. Позовна заява повинна містити:

      1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

      2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

      3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

      4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

      5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

      6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

      7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

      8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

      9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;

      10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

      4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

      5. У разі пред’явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

      6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору".

      Всего доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Спасибо за ответ, но по вашей логике все, что принимается на голосовании должно выполняться членами кооператива? А если они проголосуют за то, чтобы мы ходили в галстуках (это не противоречит Конституции) и будут штрафовать- это тоже в порядке вещей?

    1. Галстук Вы одеваете себе на шею, к общественным интересам это никакого отношения не имеет. Внутрикооперативные дороги касаются всех членов кооператива и правила пользования ими устанавливаются общим собрание . Все члены кооператива обязаны выполнять решение общего собрания.

    2. Ёсли у 8 членов кооператива были нотариально заверенные доверенности на представительство интересов других членов кооператива и в итоге это давало кворум собрания, то решения собрания легитимны и подлежат выполнению. Еще Вы можете получить техусловия и заключить прямой договор с электрокомпанией и тогда Вас никто не отключит. Хотя и сейчас решение об отключении сомнительное, но Вы это сможете оспорить только в Суде.

    3. Если Вы не согласны с решением общего собрания, единственный путь оспорить их в судебном порядке. Ну или созвать внеочередное общее собрание и отменять решения предыдущего.

    Адвокат Евгений Александрович

    Дмитрий!

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про кооперацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 5, ст.35):

    Про кооперацію | від 10.07.2003 № 1087-IV (rada.gov.ua)

    "Стаття 8. Статут кооперативу

    Статут кооперативу є правовим документом, що регулює його діяльність.

    Статут кооперативу повинен містити такі відомості:

    найменування кооперативу, його тип та місцезнаходження;

    мета створення кооперативу і вичерпний перелік видів його діяльності;

    склад його засновників;

    умови і порядок вступу до кооперативу та виходу чи виключення з нього;

    права і обов’язки членів та асоційованих членів кооперативу;

    порядок внесення змін до статуту кооперативу;

    порядок встановлення розмірів і сплати внесків та паїв членами кооперативу та відповідальність за порушення зобов’язань щодо їх сплати;

    форми участі членів кооперативу в його діяльності;

    порядок формування, склад і компетенція органів управління та органів контролю кооперативу, а також порядок прийняття ними рішень, у тому числі з питань, рішення з яких приймається одноголосно чи кваліфікованою більшістю голосів членів кооперативу, які беруть участь у загальних зборах;

    порядок формування, використання та розпорядження майном кооперативу;

    порядок розподілу його доходу та покриття збитків;

    порядок обліку і звітності у кооперативі;

    порядок реорганізації і ліквідації кооперативу та вирішення пов’язаних з цим майнових питань;

    порядок скликання загальних зборів;

    умови і порядок повернення паю.

    Статут може містити інші пов’язані з особливостями діяльності кооперативу положення, що не суперечать законодавству".

    "Стаття 12. Основні права та обов’язки члена кооперативу

    Основними правами члена кооперативу є:

    участь в господарській діяльності кооперативу, а також в управлінні кооперативом, право голосу на його загальних зборах, право обирати і бути обраним в органи управління;

    користування послугами кооперативу;

    одержання кооперативних виплат та виплат на паї;

    одержання паю у разі виходу з кооперативу в порядку і в строки, визначені його статутом;

    право вносити пропозиції щодо поліпшення роботи кооперативу, усунення недоліків у роботі його органів управління та посадових осіб;

    право звертатися до органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу, посадових осіб кооперативу із запитами, пов’язаними з членством у кооперативі, діяльністю кооперативу та його посадових осіб, одержувати письмові відповіді на свої запити.

    Основними обов’язками члена кооперативу є:

    додержання статуту кооперативу;

    виконання рішень органів управління кооперативу та органів контролю за діяльністю кооперативу;

    виконання своїх зобов’язань перед кооперативом;

    сплата визначених статутом кооперативу внесків.

    Законами, що регулюють діяльність окремих типів кооперативів або кооперативів за напрямами їх діяльності, та статутом кооперативу можуть бути передбачені додаткові права та обов’язки його членів".

    "Недавно на собрании кооператива на котором присутствовало 8 уполномоченных членов (кооператив 80 человек) постановили не ставить машины на внутренних дорогах кооператива (хотя они не мешают проезду других автомобилей). Нам прислали форму акта который будет создан при выявлении такого нарушения и должен будет подписан 2 свидетелями в присутствии автовладельца. В случае не уплаты такого штрафа они решили отключать от электроэнергии. На сколько законно такое решение и имеет ли право председатель штрафовать нас в таком случае? Штраф хотят замаскировать под "внесок на розвиток" кооператива"?

    - Если нет полномочий от 80 лиц на имя 8 лиц, уже имеет место нарушение закона.

    Также, если в Статуте не указано то, что запрещено ставить машины на внутренних дорогах кооператива, что должен быть составлен акт, который будет создан при выявлении такого нарушения и должен будет подписан 2 свидетелями в присутствии автовладельца, а в случае не уплаты такого штрафа - принимается решение об отключении от электроэнергии, то это незаконно.

    При этом, однозначно незаконно то, что в случае не уплаты такого штрафа - принимается решение об отключении от электроэнергии, то это незаконно.

    Кроме того, явно незаконно то, что "штраф хотят замаскировать под "внесок на розвиток" кооператива"".

    Решение кооператива, Вы имеете право обжаловать, путем подачи иска в суд.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    "Стаття 15. Право на захист цивільних прав та інтересів

    1. Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

    2. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства".

    "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

    1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

    1) визнання права;

    2) визнання правочину недійсним;

    3) припинення дії, яка порушує право;

    4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

    5) примусове виконання обов'язку в натурі;

    6) зміна правовідношення;

    7) припинення правовідношення;

    8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

    9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

    10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

    Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

    3. Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої - п'ятої статті 13 цього Кодексу.

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    "Стаття 4. Право на звернення до суду за захистом

    1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

    2. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

    3. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

    4. Угода сторін про передачу спору на розгляд третейського суду допускається. До третейського суду за угодою сторін може бути переданий будь-який спір, який виникає з цивільних правовідносин, крім випадків, передбачених законом.

    5. Жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку".

    "Стаття 175. Позовна заява

    1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

    2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

    3. Позовна заява повинна містити:

    1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

    3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

    4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

    5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

    6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

    7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

    8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

    9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;

    10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

    4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

    5. У разі пред’явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

    6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору".

    Всего доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    100%

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством...

    Стаття 60. Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність...";

    "Стаття 5. Україна є республікою.

    Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування...

    Ніхто не може узурпувати державну владу.

    Стаття 6. Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.

    Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України."

    Уголовный кодекс Украины (УК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Стаття 356. Самоправство

    Самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника, -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до трьох місяців...

    Стаття 364-1. Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми

    1. Зловживанання повноваженнями, тобто умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб використання всупереч інтересам юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми службовою особою такої юридичної особи своїх повноважень, якщо це завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам або інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, -

    карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років...";

    "Стаття 51. Види покарань

    До осіб, визнаних винними у вчиненні кримінального правопорушення, судом можуть бути застосовані такі види покарань:

    1) штраф;...

    Стаття 53. Штраф

    1. Штраф - це грошове стягнення, що накладається судом у випадках і розмірі, встановлених в Особливій частині цього Кодексу, з урахуванням положень частини другої цієї статті...".

    КоАП Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10):

    "Стаття 24. Види адміністративних стягнень

    За вчинення адміністративних правопорушень можуть застосовуватись такі адміністративні стягнення:...

    2) штраф;...

    Стаття 27. Штраф

    Штраф є грошовим стягненням, що накладається на громадян, посадових та юридичних осіб за адміністративні правопорушення у випадках і розмірі, встановлених цим Кодексом та іншими законами України...".

    Закон Украины "Про кооперацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1087-15):

    "Стаття 15. Вищий орган управління кооперативу

    Вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу.

    До компетенції загальних зборів членів кооперативу належить:...

    визначення розмірів вступного і членського внесків та паїв;

    визначення розмірів, порядку формування та використання фондів кооперативу;..." (право наложения штрафов не предусмотрено - прим. авт.).

    Данное решение общего собрания (независимо от кворума) является незаконным, абсурдным, имеющим признаки узурпации власти (права наложения штрафов в порядке уголовного или административного преследования предусмотренными уполномоченными органами и лицами) , самоуправства, злоупотребления полномочий служебными лицами юридического лица частного права (каким является кооператив). Что касается "Штраф хотят замаскировать под "внесок на розвиток" кооператива." - имеет место признаки еще одного уголовного правонарушения (УК):

    "Стаття 366. Службове підроблення

    1. Складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів -

    караються штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.".

    Согласно приведенных статтей Конституции Украины Вы вправе не исполнять, подчиняться принятому решению кооператива. Подайте на имя председателя кооператива заявление (под регистрацию его вручения Вашем экземпляре) о незаконности принятого решения, нарушении Конституции Украины, имеющим признаки уголовных правонарушений (преступлений), об отмене принятого решения.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України