Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 16 июня 2021, вопрос №43753 150₴

Что ожидать после продажи авто по техпаспорту

Здравствуйте. Еэдил на машине по генеральной доверенности, потом ездил просто по техпаспорту, т. К вышел закон прелусматривающий управление т. С при наличии техпаспорта. Решил продать авто. Нашёлся покупатель, созвонились с владельцем и договорились покупатель встретится и они вместе переоформят авто. Я получил деньги, покупатель уехал на машине. Через два месяца звонок... Покупатель говорит, что не смогли сделать куплю продажу, т. К владелец боится потерять часть субсидии, которую получает. Доверенность тоже не дали, потому что владелец поменял место прописки и нужно переделывать техпаспорт, да и после переделки тоже отказывается давать ген. доверенность, т. к боится что доверенных продаст машину и опять скажется на субсидии. И вот так уже больше полугода... В итоге мне постоянно звонит покупатель и грозится подать на меня в суд за мошенничество, хотя я таких проблем и предположить не мог. Скажите, что мне ожидать в данном случае

Ответы юристов (10)

    Винограденко Антон Анатолійович

    Добрый день! можно считать, теоретически, что вы совершили мошеннические действия. НО никогда не забывайте, что это необходимо доказать.

    Самый худший исход событий для вас - вам пртдется общаться с полицией. Шанс быть привлеченным крайне мал (при условии, что вы действительно не действовали группой лиц с реальным владельцем машины).

    Если хотите избежать проблем вообще - верните деньги, заберите автомобиль обратно, договоритесь с владельцем авто, чтобы он переоформил авто на вас и продайте снова (но я так понимаю, вас такой вариант не устроит).

    П. С по поводу мошеннисества сначала обращаются в милицию, а не в суд.

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%

    Добрый день!

    1. Вы продать автомобиль не могли, так как он Вам не принадлежал.

    2. Привлечь Вас к уголовной ответственности за мошенничество невозможно, так как в Ваших действиях нет состава преступления.

    3. С Вас в судебном порядке могут потребовать вернуть деньги за автомобиль, так как купли-продажи не состоялось. Вы в свою очередь можете потребовать возврата денег у реального владельца авто, т.к. он не хочет оформлять договор купли-продажи.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Доброго дня, Євгеній!

    Суд Вам точно не загрожує з приводу факту шахрайства, оскільки спочатку це підлягає розслідуванню.

    Однак не думаю, що особа буде звертатися до правоохоронних органів.

    Але ситуацію потрібно вирішувати, і раджу Вам поспілкуватись із власником і впевнити його продати авто!

    Це буде найкращий варіант!

    Руденко Артем Олександрович

    Добрый день!

    В ваших действиях совершенно нет действий попадающих под мошенничество. Даже, если Покупатель напишет соответствующее заявление, то кроме пары вызовов к следователю производство ничем не закончится. В данном случае переживать не стоит.

    Очень хорошо, если сохранили оригинал доверенности.

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Так дійсно підстав для звернення до суду немає, також відсутні підстави для внесення відомостей про шахрайство, скоріше за все покупець просто мав якісь інші плани по та зарез передумав, або зазначеними діями хоче повернути кошти, або можливо просто некомпетентний, або сам хоче здійснити якусь схему .

    Рекомендую перетелефонували або зустрітись з ним та вислухати його позицію дізнатися, що він хоче (дізнатися можливі про наявні у нього обмеження) та за можливістю укласти договір купівлі продажу, або виготовити нову довіреність, або звернутись до МРЕО, но узгодити його позицію і дізнатись її варто.

    Успіхів.

    Костромина Виктория

    . В итоге мне постоянно звонит покупатель и грозится подать на меня в суд за мошенничество, хотя я таких проблем и предположить не мог. Скажите, что мне ожидать в данном случае

    Ничего Вам не грозит.

    Аесли покупатель будет звонить- отправляйте к владельцу авто

    Гончаренко Константин
    20%

    Добрый день!

    Сообщаю следующее:

    Это авто юридически не ваше, поскольку в свидетельстве о регистрации указан другой владелец. Не исключено, что автомобиль может быть конфискован исполнительной службой за админнарушения или за невыплату владельцем по кредиту.

    как минимум, можно остаться без автомобиля, а как максимум, – даже оказаться фигурантом уголовного дела.

    Но факт мошенничества ещё нужно документально доказывать.

    Фактически Вы не имеете отношения к этому авто ,поэтому покупатель пусть решает свои вопросы с владельцем авто ,который указан в документах.

    Потенциальные проблемы – автомобиль может находится в розыске как украинской полицией, так и Интерполом, а факт присутствия такого ТС у вас во дворе или в гараже может заинтересовать правоохранительные органы.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Евгений!

    Однозначно в Ваших действиях нет состава уголовного правонарушения в виде мошенничества, Вы отдали автомобиль за что получили денежные средства, тот кто взял автомобиль и отдал за него деньги, должен был понимать риск такой договорённости, что собственник автомобиля может не согласится оформить договор купли-продажи автомобиля, что не от Вас зависит, тем более не известно в каком состоянии сейчас находится автомобиль.

    Покупатель имеет право обратиться в суд, обращение в полицию ничего ему не даст.

    Варианты:

    Вы можете просто игнорировать покупателя, или необходимо отдать деньги и получить назад автомобиль, если его состояние не изменилось.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Крикун Сергій  Павлович

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 228. Правові наслідки вчинення правочину, який порушує публічний порядок, вчинений з метою, що суперечить інтересам держави і суспільства

    1. Правочин вважається таким, що порушує публічний порядок, якщо він був спрямований на порушення конституційних прав і свобод людини і громадянина, знищення, пошкодження майна фізичної або юридичної особи, держави, Автономної Республіки Крим, територіальної громади, незаконне заволодіння ним.

    2. Правочин, який порушує публічний порядок, є нікчемним.

    3. У разі недодержання вимоги щодо відповідності правочину інтересам держави і суспільства, його моральним засадам такий правочин може бути визнаний недійсним. Якщо визнаний судом недійсний правочин було вчинено з метою, що завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, то при наявності умислу у обох сторін - в разі виконання правочину обома сторонами - в дохід держави за рішенням суду стягується все одержане ними за угодою, а в разі виконання правочину однією стороною з іншої сторони за рішенням суду стягується в дохід держави все одержане нею і все належне - з неї першій стороні на відшкодування одержаного. При наявності умислу лише у однієї із сторін все одержане нею за правочином повинно бути повернуто іншій стороні, а одержане останньою або належне їй на відшкодування виконаного за рішенням суду стягується в дохід держави.".

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...)

    "Стаття 41. Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

    Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.

    Громадяни для задоволення своїх потреб можуть користуватися об'єктами права державної та комунальної власності відповідно до закону.

    Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним...".

    Ваша сделка по продаже авто, которое Вам не принадлежит, нарушает публичный порядок и является ничтожной, не имеющей юридической силы и последствий, кроме вытекающих из ничтожности, недействительности сделки.

    Уголовный кодекс Украины (УК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    "Стаття 190. Шахрайство

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -...

    Стаття 192. Заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою

    1. Заподіяння значної майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою за відсутності ознак шахрайства -..." -

    как я считаю, получение Вами денег за чужое авто имеет признаки завладение чужим имуществом путем злоупотребления доверием. т.е. признаки мошенничества.

    Необходимыми и надлежащими действиями считаю реституцию до первоначального состояния.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, Евгений!

    6 сентября 2011 года было принято постановление Кабинета Министров Украины №1029, которым разрешили третьим лицам управлять автомобилем в отсутствии его собственника в салоне при наличии регистрационного документа на транспортное средство у такого водителя. Но, техпаспорт не является документом, подтверждающим правомерность приобретения транспортного средства. Фактически передается только право пользования (передвижения), но не право собственности на автомобиль.

    ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів ...(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...):

    Документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є оформлені в установленому порядку:

    договори, укладені на товарних біржах на зареєстрованих в уповноваженому органі МВС бланках;

    укладені та оформлені безпосередньо в сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів таких органів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    укладені та оформлені в центрах надання адміністративних послуг у присутності адміністраторів таких центрів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    нотаріально посвідчені договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    договори купівлі-продажу транспортних засобів, що підлягають першій державній реєстрації в сервісних центрах МВС, за якими продавцями виступають суб’єкти господарювання, що здійснюють оптову та/або роздрібну торгівлю транспортними засобами, і які підписані від імені таких суб’єктів уповноваженою особою;

    договір комісії між власником транспортного засобу і суб’єктом господарювання, який за таким договором є комісіонером, та договір купівлі-продажу транспортного засобу, за яким продавцем є такий суб’єкт господарювання, які підписані від імені суб’єкта господарювання уповноваженою особою, - у разі продажу транспортних засобів суб’єктами господарювання, що здійснюють оптову та/або роздрібну торгівлю транспортними засобами на підставі договору комісії, укладеного з власником транспортного засобу;

    свідоцтва про право на спадщину, видані нотаріусом або консульською установою, чи їх дублікати;

    рішення про закріплення транспортних засобів на праві оперативного управління чи господарського відання, прийняті власниками транспортних засобів чи особами, уповноваженими управляти таким майном;

    рішення власників майна, уповноважених ними органів про передачу транспортних засобів з державної в комунальну власність чи з комунальної власності в державну власність;

    копія рішення суду, засвідчена в установленому порядку, із зазначенням юридичних чи фізичних осіб, які визнаються власниками транспортних засобів, марки, моделі, року випуску таких засобів, а також ідентифікаційних номерів їх складових частин;

    довідка органу соціального захисту населення або управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, що виділили автомобіль або мотоколяску;

    акт приймання-передачі транспортних засобів за формою згідно з додатком 6, виданий підприємством-виробником або підприємством, яке переобладнало чи встановило на транспортний засіб спеціальний пристрій згідно із свідоцтвом про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, із зазначенням ідентифікаційних номерів такого транспортного засобу та конкретного одержувача;

    митна декларація на бланку єдиного адміністративного документа на паперовому носії або електронна митна декларація, або видане митним органом посвідчення про реєстрацію в уповноважених органах МВС транспортних засобів чи їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери;

    договір фінансового лізингу та договір купівлі-продажу предмета лізингу;

    акт про проведені електронні торги або постанова та акт про передачу майна стягувачу в рахунок погашення боргу, видані органом державної виконавчої служби або приватним виконавцем.

    акт про придбання майна на аукціоні з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність);

    договір купівлі-продажу транспортного засобу, укладений за результатами прилюдних торгів (аукціону) або електронних торгів, за яким продавцем виступає Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, або акт про реалізацію активів на електронних торгах, виданий Національним агентством з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів;

    акт про придбання товару на електронному аукціоні, виданий митним органом у разі продажу транспортних засобів у випадках, передбачених статтею 243 Митного кодексу України;

    договір купівлі-продажу, оформлений в електронному вигляді через електронний кабінет водія або Єдиний державний веб-портал електронних послуг.

    У разі митного оформлення транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, які ввозяться на митну територію України, за електронною митною декларацією відомості про оформлення такої декларації перевіряються шляхом надсилання запиту в електронному вигляді до єдиної автоматизованої інформаційної системи митних органів за допомогою засобів інформаційно-телекомунікаційних систем.

    Для державної реєстрації транспортних засобів, що перебували в експлуатації і зняті з обліку в уповноважених органах МВС, крім зазначених у цьому пункті документів, що підтверджують правомірність їх придбання, подається свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт) та копія реєстраційної картки, що додається до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу на пластиковій основі, з відміткою уповноваженого органу МВС про зняття транспортного засобу з обліку. Переобладнання (крім переобладнання для роботи на газових паливах), відчуження (крім транспортних засобів, які перейшли у власність спадкоємця на підставі свідоцтва про право на спадщину), передача права користування і (або) розпорядження придбаних транспортних засобів, не зареєстрованих у уповноважених органах МВС, не допускається.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України