Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 18 июня 2021, вопрос №43840 150₴

відмовляють в наданні відпустки батьку по народженню дитини

Доброго дня, кадри відмовляють в наданні відпустки батьку по народженню дитини в звязку відсутності "порядку наддання відпустки" який має бути наданий КМУ, а час з народження дитини (народилась 15,04,21) спливає, порядку немає, наскільки я розумію собі але можу помилятись закон має вище значення і впринципі гарантує надання відпустки, тому прошу допомогти з даною ситуацією, і з цього є декілька питань, чи справді я маю право на відпустку і чи можу її отримати без порядку від кму і чи можу наприклад з листом відмовой в наданні такої відпустки через суд отримати її?

Ответы юристов (6)

    Костюк Любовь Тарасовна
    100%

    Доброго дня, закон 1401 було прийнято 15.04.2021 р., 9 травня 2021 року він набрав чинності. Згідно з п. 2 Перехідних положень цього Закону, Уряду доручено у місячний строк після набрання чинності привести нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та затвердити нові, необхідні для реалізації цього Закону. Крім того, новою ст. 19-1 Закону "Про відпустки" передбачено, що Кабмін має встановити Порядок надання відпустки при народженні дитини.

    З огляду на це, розроблено проєкт постанови КМУ, яким пропонується затвердити Порядок надання відпустки при народженні дитини. Його текст оприлюднено на сайті СПО профспілок. Він визначає механізм та умови надання одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини відповідно до ст. 19-1 Закону "Про відпустки".

    Цей проект оприлюднено Директоратом розвитку ринку праці та умов оплати праці Мінекономіки для громадського обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку надання відпустки при народженні дитини".

    Тому на разі, кадри не можуть вам оформити таку відпустку.

    • Миша Клиент 2 года назад

      дякую, гарного дня

    Костюк Любовь Тарасовна

    Дякую, за вашу оцінку наданої консультації.

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1401-20#n9):

    "II. Прикінцеві положення

    1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування...".

    Згідно картки документа на сайті ВВР Закон набра чинності 09.05.21р.

    КЗпП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    "Стаття 77-3. Відпустка при народженні дитини

    Одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів) надається працівникам, а саме:

    1) чоловіку, дружина якого народила дитину;

    2) батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;

    3) бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

    Відпустка при народженні дитини надається лише одній з осіб, зазначених у частині першій цієї статті.

    Відпустка при народженні дитини надається у порядку, встановленому Законом України "Про відпустки".

    {Кодекс доповнено статтею 77-3 згідно із Законом № 1401-IX від 15.04.2021} -

    тобто зміни згідно прийнятого Закону внесені до відповідних правових актів.

    Закон нбраб чинності і підлягає до виконання незалежно від часу (місячного терміну приведення актів КМУ у відповідність до Закону. Не передбачено набрання чинності Законом приведення своїх норм з боку КМУ; Закон є закон, має вищу юридичну силу; громадянин як суб'єкт права (як і організації т посадовці, кого це стосується) керуються Законом, а не підзаконним актом; у 90% випадків ні КМУ, ні інші органи влади та управлінння не приводять свої акти у відповіднсть до прийнятих законів. Я радий за колегу Костюк у частині винагороди, але її позицію вважаю помилковою, не правильною.

    • Миша Клиент 2 года назад

      Доброго дня, на днях отримав розяснення від міністерства економіки(замалював лише як мені здається конфіденційну інформацію), отже я маю право на відпустку? але на другій сторінці мене ніби послали)

    Крикун Сергій  Павлович

    Цитую положння ч. четвертої ст.19-1 Закону "Про відпустки" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/504/96-%D0%B2%...):

    "...Відпустка при народженні дитини надається власником або уповноваженим ним органом особам, зазначеним у пунктах 1-3 частини першої цієї статті, на підставі письмової заяви відповідної особи..." -

    тобто відпустка має надаватись за заявленим принципом - достатньо заяви працівника і відпустка зобов'язана має бути надана, а не на згоду чи не відмову адміністрації . Крім того, ч.першою цієї статті передбачено строк надання цієї відпустки - не пізніше 3 місяців з дня народжння дитини, тобто, чекаючи затверження "Порядку" у відпустці мають право відмовити. Крім того новонаароджена дитина, мати дитини не зобов'язані і не можуть чекати чекати, доки цей "Порядок" затвердять.

    ЯК я вважаю, правомірним і законним з Вашого боку буде подати на ім'я керівника заяву-повідомлення (під реєстрацію її вручення на Вашом у екземплярі в канцелярії, відділі кадрів тощо про Ваше право та бажання отримати відпустку на підставі ст.73-3 КЗпП, ст.19-1 Закону "Про відпсустку" у зв'язку з народження дитини із зазначанням дати виходу у відпустку і на який термін та клопотання про нарахування коштів та проведення виплати з цієї підстави в день подання заяви (напередодні відпустки) (з прикладенням копії свідоцтва про народження дитини) - надалі нехай болить голова у адміністрації.

    Щодо "посилання" останнім реченням Ви зрозуміли невірно - це звичайна і законна приписка, що листи (відповідь Вам) не є нормативним актом і не мають юридичної сили. На все добре!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України