Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 10 августа 2021, вопрос №46781 150₴

Зміна завучів в школі

Доброго дня. Потрібна допомога по такому питанню. Директор хоче поміняти завучів. Обоє пенсіонери. В однієї строковий договір до 2023 року, але як вчителя. В другої немає взагалі . Директор їх не хоче звільнити, тільки перевести на викладання уроків. І призначити інших. Якими законами потрібно керуватись?

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Якщо завучі займають посади заступників директора згідно зі штатним розписом, то їх не так просто перевести на посади простих вчителів.

    По-перше, посади вчителів мають бути вакантними, по-друге, мають бути підстави для такого переведення (наприкла, добровільна заява особи). Також необхідно чітке дотримання трудового законодавства під час вчинення даних дій., адже відбувається зміна посади особи.

    Керуватися потрібно Кодексом законів про працю України, законами України "Про освіту", "Про повну загальну середню освіту".

    • Алена Клиент 2 года назад

      Дякую за відповідь! Але якщо завуч пенсіонер і працює по строковому договору, то процедура така ж сама?

      • Кирда Вячеслав Володимирович
        30%

        процедура в принципі така ж.

        Але тут вже мова йде про дострокове розірвання контракту.

        І потрібно вивчати сам контракт, у тому числі про умови його розірвання.

        Припускаю що однією з умов там буде прописано за згодою сторін, однак про переведення скоріше за все мова не йтиме.

        Якщо переведення застосувати неможливо - то треба звільняти з посади завуча і призначати на посаду вчителя.

        Тобто відбувається звільнення-призначення!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    33.3%
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Доброго дня!

    Директор був обраний вже відповідно до останнього Типового положення: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0454-18#Text ?

    Строк укладення (дата укладення) з завучем (одним з них) коли датована?

    В цілому, у повноваженнях диркторів, обраних за новим актом та відповідно до останнього ЗУ Про повну загальну середню освіту:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20/print

    є повноваження звільняти та призначати.

    Питання лише в контракті завуча, який є. Там все ж таки будуть братись за основу його положення.

    Телефонуйте, через контакти на сайті.

    • Алена Клиент 2 года назад

      Так, директор обраний за конкурсом,а строковий договір укладений і продовжений з попереднім керівником. Як виходити з даної ситуації новопризначеному директору?

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    Для ответа на Ваш вопрос необходимо больше информации:

    1. Что написано в Приказах о приеме на работу?

    2. Что написано в контракте? Почему учитель работает заучем?

    3. Согласны ли эти лица на перевод и есть ли вакантные должности?

    4. Когда и как назначены на должность?

    5. Почему нет контракта со вторым пенсионером?

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго вечора.

    Прикінцеві положення Закону України «Про повну загальну середню освіту» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20):

    3. Установити, що:

    "2) набрання чинності цим Законом є підставою для припинення безстрокового трудового договору з педагогічними працівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, яким виплачується пенсія за віком, згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.

    До 1 липня 2020 року керівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками таких закладів освіти, яким виплачується пенсія за віком, з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік. У разі незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору педагогічні працівники, яким виплачується пенсія за віком, звільняються згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України. Після закінчення строку трудового договору з такими педагогічними працівниками можуть укладатися строкові трудові договори відповідно до абзацу третього частини другої статті 22 цього Закону.

    Отже, головною умовою для припинення безстрокових трудових договорів з педагогічними працівниками з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік, є отримання вчителями пенсії за віком. Дійсно, Ви не досягли загального пенсійного віку (60 років). Однак, Вам виплачується пенсія за віком на пільгових умовах, якими є зменшення загального пенсійного віку до 45 років.

    Чи підпадаю я під цю процедуру «Звільнення – укладання контракту», якщо мені зараз 55 років і я не досягла пенсійного віку? - так, підпадаєте. Адже, Ви досягли пенсійного віку для отримання пенсії за віком на пільгових умовах (відповідно до ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи») і Вам виплачується ця пенсія.

    При цьому така процедура передбачає саме переведення педагогічних працівників з безстрокового на строковий трудовий договір (тобто, без звільнення та подальшого прийому на роботу). Керівник закладу освіти повинен повідомити працівників про переведення на строковий трудовий договір не пізніше ніж за два місяці до дня видання наказу про переведення (але не пізніше 30 квітня). Таке повідомлення може відбуватися у будь-який зручний і доступний спосіб, у тому числі шляхом надсилання на адресу педагогічного працівника рекомендованого листа з повідомленням про вручення. Наказ про переведення видається керівником закладу освіти виключно на підставі згоди працівника на продовження трудових відносин на умовах строкового трудового договору. Така «згода» має бути надана шляхом написання педагогічним працівником відповідної письмової заяви, або шляхом підписання ним письмового строкового трудового договору (у разі, якщо керівник закладу освіти запропонував підписання такого договору), або в будь-який інший зручний спосіб, погоджений між педагогічним працівником і керівником закладу освіти.

    Важливо також зазначити, що у разі переведення на строкові договори розмір заробітної плати вчителів-пенсіонерів не може бути змінено, так як вони продовжуватимуть обіймати ті ж посади, виконувати той самий обсяг робіт і збережуть відповідну кваліфікаційну категорію. Зберігаються також щорічна відпустка, матеріальна допомога на оздоровлення та інші права вчителя.

    ---

    Умови оплати праці педагогічних працівників визначені в Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102.

    В пункті 14 вказаної Інструкції зазначено, що для працівників підприємств, установ і організацій, які мають навантаження протягом навчального року, застосовується погодинна оплата праці виходячи зі ставок вчителів та викладачів, встановлених залежно від розряду, категорії, освіти.

    Згідно Інструкції (п. 73) визначено погодинна оплата праці при оплаті працівників підприємств, організацій та установ, які залучаються для педагогічної роботи.

    До того ж визначено, що особи, які працюють на умовах погодинної оплати і не ведуть занять під час канікул, оплату за цей час не отримують.

    ---

    Відповідно до законодавства переведення працівника на іншу роботу може бути тимчасовим або постійним. Ініціатором переведення може виступати як роботодавець, так і працівник. У разі якщо ініціатором виступає роботодавець, переведення на іншу роботу потребує згоди працівника - ч. 1 ст. 32 КЗпП.

    Ви можете або погодитися з запропонованим переведенням та підписати повідомлення про переведення або ж відмовитися від запропонованого переведення і тоді Ви підлягаєте звільненню шляхом скорочення за пунктом 6 статті 36 КЗпП України.

    Серед іншого КЗпП України ст. 31 передбачає , що: "Власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором."

    У Вашому випадку краще одним наказом звільнити з посади завуча , а іншим призначити на посаду вчителя відповідної категорії , попередньо здійснивши виплати по звільненню з посади завуча.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    36.7%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо я Вас правильно зрозумів, то перший пенсіонер оформлений по 2-м різним трудовим договорам (як завуч та як вчитель по строковому трудовому договору), а другий - лише як завуч. Звичайно, щоб надати змістовну консультацію потрібно ознайомитися з цими трудовими договорами/наказами. Однак, можна сказати точно - без згоди самих працівників змінити умови їхньої праці Ви не зможете. У першому випадку потрібно, щоб пенсіонер написала заяву на звільнення за угодою сторін або за власним бажанням з посади завуча (у такому випадку вона буде продовжувати працювати лише як вчитель відповідно до умов строкового договору), а в другому - заяву на переведення з посади завуча на посаду вчителя на постійній основі.

    Інших законних шляхів немає.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога з документальним оформленням (через Звернутися біля фото).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України