Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 02 сентября 2021, вопрос №48149 100₴

Звільнення з обов'язкового контракту після навчання у військових навчальних закладах.

Я уклав обов'язковий контракт строком на 5 років після закінчення військового коледжу, де я отримував заробітну плату військово службовця контрактної служби 2.5 роки. Наразі я бажаю звільнитися за службовою невідповідністю(прослужив 2.5/5 років) чи отримаю я штраф і в якому обсязі? Чи зможу я його оскаржити?

Ответы юристов (8)

    Гончаренко Константин
    30%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый день!

    Частина 6 статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» встановлює вичерпний перелік підстав для розірвання (припинення) договору, що тягне за собою звільнення військовослужбовця з військової служби. Серед цих підстав можна виділити ті, які в зв'язку з певними діями, поведінкою, певними обставинами викликають припинення контракту. Так, контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби, зокрема:

    1) за станом здоров'я;

    2) через сімейні обставини або з інших поважних причин;

    3) у зв'язку зі службовою невідповідністю;

    4) у зв'язку з систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем.

    Про звільнення за станом здоров'я. Розірвання контракту можливе на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність до військової служби.

    Звільнення за сімейними обставинами або з інших поважних причин. Це можливо, якщо у Вас є хоча б одна з підстав в установленому Кабінетом Міністрів України Переліку.

    Звільнення особи в зв'язку зі службовою невідповідністю є одним з видів дисциплінарних стягнень, які покладаються на військовослужбовців відповідно до положень Дисциплінарного статуту Збройних Сил України.

    Звільнення з військової служби у зв'язку зі службовою невідповідністю здійснюється:

    1) у разі застосування до військовослужбовця відповідного дисциплінарного стягнення, передбаченого Дисциплінарним статутом Збройних Сил України;

    2) за результатами атестації військовослужбовця.

    Про кримінальну відповідальність. Статтею 407 КК України дійсно встановлено покарання у вигляді штрафу до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або службове обмеження на строк до 2 років, або позбавлення волі на строк до 3 років. Таке покарання застосовується за самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем, а також нез'явлення його вчасно на службу без поважних причин тривалістю понад 10 діб, але не більше місяця, або хоч і менше 10 діб, але більше 3 діб, вчинені повторно протягом року. Таким чином, нижньою межею в даному випадку є строк у 3 дні. Тільки при перевищенні цієї межі можна ініціювати притягнення до кримінальної відповідальності за даний злочин. Якщо не перевищено цю межу, до військовослужбовця застосовують дисциплінарні стягнення, встановлені Дисциплінарним статутом ЗСУ.

    У той же час слід враховувати, що неналежне виконання своїх обов'язків, зокрема, в даному випадку самовільне залишення місця служби, не є єдиним злочином, який може вчинити військовослужбовець. Тому кваліфікувати вчинене діяння слід з урахуванням наслідків, обстановки тощо.

    Слід враховувати, що вчинені особою діяння можуть містити також склад злочину, передбаченого іншою статтею Кримінального кодексу України:

    1) стаття 402 - непокора - відкрита відмова виконати наказ начальника;

    2) стаття 403 - невиконання наказу, що спричинило тяжкі наслідки;

    3) стаття 412 - необережне знищення або пошкодження зброї, боєприпасів, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах;

    4) стаття 418 - порушення статутних правил вартової (вахтової) служби чи патрулювання, що спричинило тяжкі наслідки, для запобігання яким призначено дану варту (вахта) або патрулювання;

    5) стаття 421 - порушення особою, яка входить у добовий наряд частини (крім варти і вахти), статутних правил внутрішньої служби, що спричинило тяжкі наслідки, запобігання яким входило в обов'язки даної особи;

    6) стаття 425 - недбале ставлення військової службової особи до служби, якщо це нанесло істотну шкоду.

    Істотною шкодою, якщо вона полягає у заподіянні матеріальних збитків, вважається така шкода, яка в 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а тяжкими наслідками - який в 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

    Таким чином, для того, щоб дії військовослужбовця досягали меж притягнення до кримінальної відповідальності, такі дії повинні викликати тяжкі наслідки, істотну шкоду тощо, а за статтею 407 - відповідний строк, зазначений вище.

    Всі інші дії, які хоча і містять склад правопорушення, свідчать про невиконання особою своїх обов'язків, можуть тягнути тільки дисциплінарну відповідальність.

    При накладенні дисциплінарного стягнення та обранні його виду враховується: характер та обставини вчинення правопорушення, його наслідки, попередня поведінка військовослужбовця, а також тривалість військової служби та рівень знань про порядок служби.

    Так, в постанові Верховного Суду України від 07.07.2015 року зазначено наступне про звільнення у зв'язку зі службовою невідповідністю:

    1) за незадовільну роботу особі оголошено сувору догану;

    2) за порушення військової дисципліни особа попереджено про неповну службову відповідність;

    3) за неналежне ставлення до виконання своїх службових обов'язків оголошено сувору догану.

    У постанові суду касаційної інстанції від 19 лютого 2013 говориться, що за неналежне ставлення до виконання службових обов'язків особу двічі було притягнуто до дисциплінарної відповідальності - попереджено про неповну службову відповідність і йому оголошено сувору догану, ці стягнення не зняті, а тому касаційний суд прийшов до висновку про те, що наказ про звільнення є правомірним.

    У постанові по іншій справі касаційний суд дійшов висновку про правомірність звільнення, оскільки до особи протягом року було застосовано два дисциплінарних стягнення, що свідчить про систематичність невиконання умов контракту військовослужбовцем.

    У той же час суд касаційної інстанції в одній із справ зазначив, що за неналежне виконання службових обов'язків трьома рапортами особі оголошено догани, тому подальше його «звільнення спірним наказом за систематичне невиконання умов контракту, з огляду на те, що їм інших порушень допущено не було, суперечить вимогам статті 91 Закону» (ЗУ «Про Дисциплінарний статут ЗСУ »).

    Таким чином, описаний Вами варіант можливий, однак з урахуванням того, що особою не будуть вчинятися дії, які тягнуть за собою кримінальну відповідальність (описано вище).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    50%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Михайло!

    Є такі види дисциплінарних стягнень для військовослужбовців ЗСУ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1999, № 22-23, ст.197):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/551-14#Text

    "Дисциплінарні стягнення, що накладаються на військовослужбовців

    48. На військовослужбовців можуть бути накладені такі дисциплінарні стягнення:

    а) зауваження;

    б) догана;

    в) сувора догана;

    г) позбавлення чергового звільнення з розташування військової частини чи з корабля на берег (стосовно військовослужбовців строкової військової служби та курсантів вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти);

    ґ) попередження про неповну службову відповідність (крім осіб рядового складу строкової військової служби);

    д) пониження в посаді;

    е) пониження у військовому званні на один ступінь (стосовно осіб сержантського (старшинського) та офіцерського складу);

    є) пониження у військовому званні з переведенням на нижчу посаду (стосовно військовослужбовців сержантського (старшинського) складу);

    ж) звільнення з військової служби через службову невідповідність (крім осіб, які проходять строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, а також військовозобов’язаних під час проходження навчальних (перевірочних) і спеціальних зборів та резервістів під час проходження підготовки та зборів).

    Враховуючи те, що відсутнє таке дисциплінарне стягнення, як штраф, то воно Вам не загрожує.

    Щодо оскарження:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1999, № 22-23, ст.197):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/551-14#Text

    "110. Усі військовослужбовці мають право надсилати заяви чи скарги або особисто звертатися до посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство, та інших державних органів у разі:

    прийняття незаконних рішень, дій (бездіяльності) стосовно них командирами (начальниками) або іншими військовослужбовцями, порушення їх прав, законних інтересів та свобод;

    незаконного покладення на них обов’язків або незаконного притягнення до відповідальності.

    Також, у всякому випадку Вы маєте право оскаржити рішення, шляхом подання позовної заяви до Окружного адміністративного суду, в порядку Кодексу адміністративного судочинства України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Костромина Виктория
    20%
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    5. Контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби на підставах:

    1) у мирний час:

    а) у зв’язку із закінченням строку контракту;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби або обмежену придатність до військової служби, за винятком випадків, визначених положеннями про проходження громадянами України військової служби;

    в) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    г) у зв’язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів - у разі неможливості їх використання на службі;

    ґ) через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України;

    д) через службову невідповідність;

    е) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі, позбавлення військового звання чи позбавлення права займати певні посади;

    є) у зв’язку з позбавленням військового звання у дисциплінарному порядку;

    ж) у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням (за бажанням військовослужбовця);

    з) у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем;

    и) у зв’язку з набранням законної сили судовим рішенням, яким військовослужбовця притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення та накладено стягнення у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;

    і) у зв’язку з неможливістю призначення на іншу посаду у разі прямого підпорядкування близькій особі;

    ї) у зв’язку із встановленням за результатами спеціальної перевірки відомостей, які не відповідають установленим законодавством вимогам для зайняття посади;

    й) у зв’язку із застосуванням заборони, передбаченої частинами третьою або четвертою статті 1 Закону України "Про очищення влади";

    к) у зв’язку із закінченням особливого періоду або оголошенням демобілізації та небажанням продовжувати військову службу за новим контрактом військовослужбовцями, які проходили військову службу за контрактом, укладеним на умовах, передбачених абзацом другим частини третьої статті 23 цього Закону;

    л) у зв’язку з припиненням громадянства України;

    м) як такі, що не пройшли встановлений випробувальний строк, визначений частиною першою статті 21-2 цього Закону;

    н) у зв’язку з набранням законної сили судовим рішенням про визнання активів військовослужбовця чи активів, набутих за його дорученням іншими особами або в інших передбачених статтею 290 Цивільного процесуального кодексу України випадках, необґрунтованими та їх стягнення в дохід держави;

    {Пункт 1 частини п’ятої статті 26 доповнено підпунктом "н" згідно із Законом № 263-IX від 31.10.2019}

    2) під час дії особливого періоду (крім періодів з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації):

    а) у зв’язку із закінченням строку контракту;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби в мирний час або обмежену придатність у воєнний час, за винятком випадків, визначених положеннями про проходження громадянами України військової служби;

    в) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    г) у зв’язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів - у разі неможливості їх використання на службі;

    ґ) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    військовослужбовці-жінки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років;

    виховання матір’ю (батьком) - військовослужбовцем, яка (який) не перебуває у шлюбі, дитини або кількох дітей віком до 18 років, які з нею (з ним) проживають, без батька (матері);

    утримання військовослужбовцем повнолітньої дитини віком до 23 років, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

    утримання військовослужбовцем дитини з інвалідністю, яка має будь-які види порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії II-III ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затверджених Кабінетом Міністрів України, або дитини з інвалідністю, яка має функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, які відповідають критеріям для встановлення I чи II групи інвалідності для повнолітньої особи згідно з порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України;

    необхідність постійного стороннього догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії для осіб віком понад 18 років чи лікарсько-консультативної комісії для осіб до 18 років;

    наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років;

    утримання військовослужбовцем дитини з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років;

    д) через службову невідповідність;

    е) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі, позбавлення військового звання чи позбавлення права займати певні посади;

    є) у зв’язку з позбавленням військового звання у дисциплінарному порядку;

    ж) у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем;

    з) у зв’язку з набранням законної сили судовим рішенням, яким військовослужбовця притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення та накладено стягнення у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;

    и) у зв’язку з неможливістю призначення на іншу посаду у разі прямого підпорядкування близькій особі;

    і) у зв’язку із застосуванням заборони, передбаченої частинами третьою або четвертою статті 1 Закону України "Про очищення влади";

    ї) як такі, що не пройшли встановлений випробувальний строк, визначений частиною першою статті 21-2 цього Закону;

    й) які уклали контракт на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію та вислужили не менше 24 місяців військової служби за контрактом, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу під час особливого періоду.

    Звільнення з військової служби військовослужбовців, які набули право на звільнення зі служби за цією підставою (за бажанням військовослужбовців), здійснюється у строки, визначені центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, але не пізніше трьох місяців з дня набуття такого права, а тих, хто на час набуття права на звільнення зі служби виконують завдання в інтересах оборони України під час дії особливого періоду, беруть безпосередню участь у веденні воєнних (бойових) дій, у тому числі на території проведення антитерористичної операції, а також у районах здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії держави, що формально чи фактично є учасником воєнних дій проти України, - протягом трьох місяців з дня завершення виконання таких завдань;

    к) які проходять військову службу за контрактом, дію якого продовжено понад встановлені строки на період до закінчення особливого періоду або до оголошення демобілізації, та які вислужили не менше 18 місяців з дати продовження дії контракту, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу під час особливого періоду.

    48. На військовослужбовців можуть бути накладені такі дисциплінарні стягнення:

    а) зауваження;

    б) догана;

    в) сувора догана;

    г) позбавлення чергового звільнення з розташування військової частини чи з корабля на берег (стосовно військовослужбовців строкової військової служби та курсантів вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти);

    ґ) попередження про неповну службову відповідність (крім осіб рядового складу строкової військової служби);

    д) пониження в посаді;

    е) пониження у військовому званні на один ступінь (стосовно осіб сержантського (старшинського) та офіцерського складу);

    є) пониження у військовому званні з переведенням на нижчу посаду (стосовно військовослужбовців сержантського (старшинського) складу);

    ж) звільнення з військової служби через службову невідповідність (крім осіб, які проходять строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, а також військовозобов’язаних під час проходження навчальних (перевірочних) і спеціальних зборів та резервістів під час проходження підготовки та зборів).

    кщо э пыдстави - можете оскаржити

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Дострокове припинення (розірвання) контракту відбувається в день присвоєння офіцерського звання військовослужбовцю. Також, дострокове припинення (розірвання) контракту відбувається:

    - за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність до військової служби;

    - за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    - у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів - у разі неможливості їх використання на службі;

    - через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких встановлено Кабінетом Міністрів України;

    - через службову невідповідність;

    - у зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі, позбавлення військового звання чи позбавлення права займати певні посади;

    - у зв'язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку;

    - у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням (за бажанням військовослужбовця);

    - у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем.

    Дострокове припинення контракту

    За рішенням командування військової частини

    Загальні підстави:

    у зв'язку із закінченням строку контракту;

    за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність до військової служби;

    за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів - у разі неможливості їх використання на службі;

    через службову невідповідність;

    у зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі, позбавлення військового звання чи позбавлення права займати певні посади;

    у зв'язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку;

    у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем;

    у зв'язку із встановленням за результатами спеціальної перевірки, яка здійснюється під час доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці України, відомостей, які не відповідають установленим законодавством вимогам для зайняття посади (прийому на військову службу)

    Під час дії особливого періоду з моменту оголошення мобілізації до оголошення воєнного стану або після прийняття рішення про демобілізацію:

    за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби в мирний час, обмежену придатність у воєнний час, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу;

    у зв'язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку;

    у зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    у зв'язку з проведенням організаційних заходів у порядку, визначеному Генеральним штабом Збройних Сил України, за умови завершення виконання визначених завдань;

    через службову невідповідність осіб рядового, сержантського і старшинського (крім прапорщиків, старших прапорщиків, мічманів, старших мічманів) складу у разі невиконання службових обов'язків

    Під час воєнного стану:

    які досягли граничного віку перебування військовозобов'язаних у запасі, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу під час особливого періоду;

    визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    у зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі

    Після прийняття рішення про демобілізацію:

    у зв'язку із закінченням строку контракту, укладеного під час особливого періоду, та небажанням проходити військову службу за новим контрактом

    За рішенням командування військової частиниЗагальні підстави:у зв'язку із закінченням строку контракту;за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність до військової служби;за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких встановлено Кабінетом Міністрів України;у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту командуваннямПід час дії особливого періоду з моменту оголошення мобілізації до оголошення воєнного стану або після прийняття рішення про демобілізацію:жінки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу; за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби в мирний час, обмежену придатність у воєнний час, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу; через такі сімейні обставини або інші поважні причини:виховання матір'ю (батьком) - військовослужбовцем, яка (який) не перебуває у шлюбі, дитини або кількох дітей віком до 18 років, які з нею (з ним) проживають, без батька (матері);утримання жінкою (чоловіком) - військовослужбовцем повнолітньої дитини віком до 23 років, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, якщо вона (він) не висловила (не висловив) бажання продовжувати військову службу;необхідність постійного стороннього догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії для осіб віком понад 18 років чи лікарсько-консультативної комісії для осіб до 18 років;наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років;утримання жінкою (чоловіком) - військовослужбовцем дитини з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років, якщо вона (він) не висловила (не висловив) бажання продовжувати військову службу;Під час воєнного стану:які досягли граничного віку перебування військовозобов'язаних у запасі, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу під час особливого періоду;визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби з виключенням з військового облікуПісля прийняття рішення про демобілізацію:у зв'язку із закінченням строку контракту, укладеного під час особливого періоду, та небажанням проходити військову службу за новим контрактомУспіхів
    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Михайло!

    Додатково:

    ЗАТВЕРДЖЕНОУказом Президента Українивід 10 грудня 2008 року № 1153/2008

    ПОЛОЖЕННЯ

    про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України:

    Про Положення про проходже... | від 10.12.2008 № 1153/2008 (rada.gov.ua)

    "Припинення (розірвання) контракту

    34. Контракт припиняється (розривається):

    у день закінчення строку контракту;

    у день набрання чинності новим контрактом - у разі зміни військовослужбовцем одного виду військової служби на інший;

    у день, зазначений у наказі командира (начальника) військової частини по стройовій частині про виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини (у разі дострокового припинення (розірвання) контракту, звільнення з військової служби або направлення для проходження військової служби до іншого військового формування з виключенням зі списків особового складу Збройних Сил України);

    у день набрання чинності контрактом про навчання у разі вступу особи рядового складу, сержантського та старшинського складу, яка проходить військову службу за контрактом, до вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти;

    у день, що настає після дня смерті (загибелі) військовослужбовця або дня визнання його судом безвісно відсутнім чи оголошення померлим;

    у день видачі свідоцтва про смерть військовослужбовця на підставі проведеної генетичної експертизи, якщо військовослужбовця не було визнано судом безвісно відсутнім чи оголошено померлим.

    35. Контракт припиняється (розривається), а військовослужбовець звільняється з військової служби (крім випадку, передбаченого пунктом 195 цього Положення):

    1) за рішенням командування військової частини за наявності підстав, передбачених підпунктами "а" - "г", "д", "е", "є", "з" - "й" та "л" пункту 1 частини п’ятої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

    Під час дії особливого періоду контракт припиняється (розривається), а військовослужбовець звільняється з військової служби за рішенням командування військової частини у період:

    після закінчення строку проведення мобілізації та до моменту введення воєнного стану - на підставах, передбачених пунктом 2 (крім підстав, передбачених підпунктами "ґ", "й" та "к") частини п’ятої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу";

    протягом строку проведення мобілізації та з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації - на підставах, передбачених пунктом 3 частини п’ятої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу";

    2) за бажанням військовослужбовця - за наявності підстав, передбачених підпунктами "а", "б", "в", "ґ", "ж", "к" пункту 1, а в особливий період (крім строку проведення мобілізації та дії воєнного стану) - за наявності підстав, передбачених підпунктами "а", "б", "в", "ґ", "й" та "к" пункту 2 частини п’ятої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

    36. Контракт про навчання припиняється (розривається), а курсант відраховується з вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти:

    за рішенням керівника вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти за наявності підстав, передбачених підпунктами "б", "г", "д", "е", "є", "з" та "і" пункту 1, підпунктами "б", "г", "д", "е", "є", "ж" та "з" пункту 2, підпунктами "б" та "в" пункту 3 частини п’ятої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу";

    з ініціативи курсанта за наявності підстав, передбачених підпунктами "б", "ґ", "ж" пункту 1, підпунктами "б" та "ґ" пункту 2 частини п’ятої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

    Курсанти чоловічої статі, відраховані з вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, з якими припинено (розірвано) контракт про навчання з підстав, визначених підпунктами "б", "г", "ґ" чи "ж" пункту 1 частини п’ятої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", або які вислужили строки строкової військової служби, чи яким не виповнилося 18 років, звільняються з військової служби (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти.

    Курсанти чоловічої статі, відраховані з вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, які не вислужили строки строкової військової служби (за винятком випадків, передбачених підпунктами "б", "г", "ґ" чи "ж" пункту 1 частини п’ятої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу") та яким виповнилося 18 років, продовжують проходити військову службу.

    Курсанти жіночої статі, відраховані з вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти вищих навчальних закладів, звільняються з військової служби (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти.

    37. У разі припинення (розірвання) контракту, а також продовження його строку у випадках, визначених цим Положенням, у примірнику, що зберігається в особовій справі, робиться запис із зазначенням підстав та дати припинення (розірвання), продовження строку контракту, який завіряється підписом командира (начальника) військової частини та скріплюється відповідною гербовою печаткою.

    Військовослужбовець подає за бажанням до служби персоналу військової частини другий примірник контракту, де робиться відповідний запис із зазначенням підстав припинення (розірвання) контракту та дати виключення військовослужбовця зі списків особового складу, а також про продовження строку контракту. У разі неподання військовослужбовцем примірника контракту в першому примірнику робиться відповідний запис".

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Здравствуйте, Михаил!

    Указ Президента Украины "О Положении о прохождении гражданами Украины военной службы в Вооруженных Силах Украины" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text):

    п. 35. Контракт прекращается (разрывается), а военнослужащий увольняется с военной службы (кроме случая, предусмотренного пунктом 195 настоящего Положения):

    1) по решению командования воинской части при наличии оснований, предусмотренных пунктами "а", "б", "в", "г", "е", "е", "ж", "и", "и", "й", "й" и "л" части шестой статьи 26 Закона Украины "О воинскую повинность и военную службу";

    2) по решению военнослужащего при наличии оснований, предусмотренных пунктами "а", "б", "в", "д", "с" и "к" части шестой статьи 26 Закона Украины "О воинскую повинность и военную службу".

    Часть 6 статьи 26 Закона Украины «О воинской обязанности и военной службе» устанавливает исчерпывающий перечень оснований для расторжения (прекращения) договора, что влечет освобождение военнослужащего с военной службы. Среди этих оснований можно выделить те, которые в связи с определенными действиями, поведением, определенными обстоятельствами вызывают прекращение контракта. Так, контракт прекращается (расторгается), а военнослужащие, проходящие военную службу по контракту, увольняются с военной службы, в частности (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12):

    1) по состоянию здоровья;

    2) по семейным обстоятельствам или по другим уважительным причинам;

    3) в связи со служебным несоответствием;

    4) в связи с систематическим невыполнением условий контракта военнослужащим.

    Об освобождении по состоянию здоровья. Расторжение контракта возможно на основании заключения (постановления) военно-врачебной комиссии о непригодности или ограниченной годности к военной службе.

    Освобождение по семейным обстоятельствам или по другим уважительным причинам. Это возможно, если у Вас есть хотя бы одно из оснований в установленном Кабинетом Министров Украины перечне (постанова КМУ від 12 червня 2013 р. № 413 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/413-2013-%D0%B...):

    Военнослужащие, кроме военнослужащих срочной военной службы, и лица рядового и начальствующего состава по их просьбе могут быть уволены с военной службы и из службы лиц рядового и начальствующего состава через такие семейные обстоятельства и другие уважительные причины:

    1) воспитание матерью (отцом) - военнослужащим, лицом рядового или начальствующего состава, которая (который) не состоит в браке, ребенка или нескольких детей, что с ней (с ним) проживают, без отца (матери);

    2) содержание матерью (отцом) - военнослужащим, лицом рядового или начальствующего состава, которая (который) не состоит в браке, совершеннолетней дочери, сына в возрасте до 23 лет, если она (он) является инвалидом I или II группы или продолжает обучение (студенты, курсанты, слушатели (кроме курсантов и слушателей военных учебных заведений), стажеры высшего учебного заведения) и в связи с этим нуждается в материальной помощи матери (отца);

    3) заключение брака военнослужащим, лицом рядового или начальствующего состава с гражданкой (гражданином) Украины, иностранцем или лицом без гражданства, которое постоянно проживает за пределами Украины;

    4) болезнь военнослужащего, лица рядового или начальствующего состава или члена его семьи, если такая болезнь согласно заключению врачебной или врачебно-экспертной комиссии препятствует военнослужащему или лицу рядового или начальствующего состава проходить службу в данной местности или проживать в ней члену его семьи, в случае отсутствия возможности перемещения (перевода) в другую местность;

    5) необходимость постоянного постороннего ухода за больной женой (мужем), ребенком, а также родителями своими или жены (мужа), что подтверждается соответствующим медицинским заключением медико-социальной экспертной комиссии для лиц старше 18 лет или врачебно-консультативной комиссии для лиц до 18 лет;

    6) наличие у военнослужащего, лица рядового или начальствующего состава трех и более детей;

    7) невозможность назначения одного из военнослужащих, лиц рядового или начальствующего состава, состоящих в браке, в пределах одного населенного пункта (гарнизона) в случае перемещения (перевода) жены (мужа) на новое место службы в другой населенный пункт (гарнизон);

    8) долгосрочная командировка за границу жены (мужа) военнослужащего, лица рядового и начальствующего состава.

    ___Примечание. Члены семьи военнослужащего, лица рядового или начальствующего состава - лица, внесенные в личное дело военнослужащего или лица рядового или начальствующего состава: жена (муж), дети, родители и родители жены (мужа), которые находятся на его иждивении.

    Освобождение лица в связи со служебным несоответствием является одним из видов дисциплинарных взысканий, которые полагаются на военнослужащих в соответствии с положениями Дисциплинарного устава Вооруженных Сил Украины.

    Увольнения с военной службы в связи со служебным несоответствием осуществляется:

    1) в случае применения к военнослужащему соответствующего дисциплинарного взыскания, предусмотренного Дисциплинарным уставом Вооруженных Сил Украины;

    2) по результатам аттестации военнослужащего.

    Об уголовной ответственности. Статьей 407 УК Украины действительно установлено наказание в виде штрафа до 100 необлагаемых минимумов доходов граждан или служебного ограничения на срок до 2 лет, либо лишение свободы на срок до 3 лет. Такое наказание применяется за самовольное оставление воинской части или места службы военнослужащим, а также неявка его в срок на службу без уважительных причин продолжительностью свыше 10 суток, но не более месяца, либо хотя и менее 10 суток, но более 3 суток, совершенные повторно в течение года. Таким образом, нижней границей в данном случае является срок в 3 дня. Только при превышении этого предела можно инициировать привлечение к уголовной ответственности за данное преступление. Если не превышен этот предел, к военнослужащему применяют дисциплинарные взыскания, установленные Дисциплинарным уставом ВСУ.

    В то же время следует учитывать, что ненадлежащее исполнение своих обязанностей, в частности, в данном случае самовольное оставление места службы, не является единственным преступлением, которое может совершить военнослужащий. Поэтому квалифицировать совершенное деяние следует с учетом последствий, обстановки и т. п.

    Следует учитывать, что совершенные лицом деяния могут содержать также состав преступления, предусмотренного другой статьей Уголовного кодекса Украины:

    1) статья 402 – неповиновение - открытый отказ выполнить приказ начальника;

    2) статья 403 - невыполнение приказа, повлекшее тяжкие последствия;

    3) статья 412 - неосторожное уничтожение или повреждение оружия, боеприпасов, средств передвижения, военной и специальной техники или другого военного имущества, причинившее ущерб в крупных размерах;

    4) статья 418 - нарушение уставных правил караульной (вахтенной) службы или патрулирования, повлекшее тяжкие последствия, для предупреждения которых назначен данный караул (вахта) или патрулирование;

    5) статья 421 - нарушение лицом, входящим в суточный наряд части (кроме караула и вахты), уставных правил внутренней службы, повлекшее тяжкие последствия, предотвращение которых входило в обязанности данного лица;

    6) статья 425 - небрежное отношение военного должностного лица к службе, если это причинило существенный вред.

    Существенным вредом, если он заключается в причинении материального ущерба, считается такой вред, который в 250 и более раз превышает необлагаемый минимум доходов граждан, а тяжелыми последствиями - который в 500 и более раз превышает необлагаемый минимум доходов граждан.

    Таким образом, для того, чтобы действия военнослужащего достигали пределов привлечения к уголовной ответственности, такие действия должны вызывать тяжелые последствия, существенный вред и т.д., а по статье 407 - соответствующий срок, указанный выше.

    Все остальные действия, которые хотя и содержат состав правонарушения, свидетельствуют о невыполнении лицом своих обязанностей, могут тянуть только дисциплинарную ответственность.

    При наложении дисциплинарного взыскания и избрание его вида учитывается: характер и обстоятельства совершения правонарушения, его последствия, предшествующее поведение военнослужащего, а также продолжительность военной службы и уровень знаний о порядке службы.

    Так, в постановлении Верховного Суда Украины от 07.07.2015 года указано следующее об увольнении в связи со служебным несоответствием:

    1) за неудовлетворительную работу лицу объявлен строгий выговор;

    2) за нарушение воинской дисциплины лицо предупреждено о неполном служебном соответствии;

    3) за ненадлежащее отношение к исполнению своих служебных обязанностей объявлен строгий выговор.

    В постановлении суда кассационной инстанции от 19 февраля 2013 говорится, что за ненадлежащее отношение к исполнению служебных обязанностей лицо дважды было привлечено к дисциплинарной ответственности - предупреждено о неполном служебном соответствии и ему объявлен строгий выговор, эти взыскания не сняты, а потому кассационный суд пришел к выводу о том, что приказ об увольнении является правомерным.

    В постановлении по другому делу кассационный суд пришел к выводу о правомерности увольнения, поскольку к лицу в течение года было применено два дисциплинарных взыскания, что свидетельствует о систематичности невыполнения условий контракта военнослужащим.

    В то же время суд кассационной инстанции в одном из дел отметил, что за ненадлежащее исполнение служебных обязанностей тремя рапортами лицу объявлены выговоры, поэтому дальнейшее его «освобождение спорным приказом за систематическое невыполнение условий контракта, учитывая то, что им других нарушений допущено не было, противоречит требованиям статьи 91 Закона» (ЗУ «О Дисциплинарном уставе ВСУ»).

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    • Крикун Сергій  Павлович
      Крикун Сергій Павлович 2 года назад

      Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

      Олександр, не стыдно передирать ответ коллеги Гончаренко. Я обратил внимание, почему это Савченко излагает на русском (хотя вопрос на украинском и Савченко всегда отвечает на украинском, даже когда вопрос на русском) - а это он по-детски скрывает плагиат. Ну и банальная жадность. Вы же сильный юрист, чтобы так унижаться.

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 2 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Здравствуйте, Сергей Павлович!

        Я лишь вставил свой ответ, который давал ранее на похожий вопрос (https://uristy.ua/ua/question/38143). У данной ситуации стыдно должно быть именно Вам, за подобного рода комментарии (а это он по-детски скрывает плагиат. Ну и банальная жадность)

        Если все-таки в будущем заметите плагиат со стороны юриста, то просто отметьте ответ "-" и попросите юриста его удалить. Ну или подайте жалобу администрации сайта, раз уж такие ответы задевают Вас больше, чем человека, ответ которого был скопирован.

        Всего Вам хорошего!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України