Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

05 января 2022, вопрос №54022

как поменять фамилию ребенка если его отец иностранец

Здравствуйте, меня зовут Алина есть сын почти 3 года, с его отцом в браке почти пол года, у меня фамилия мужа хочу поменять фамилию сына на мужа! Как это сделать и что для этого нужно?

Ответы юристов (1)

    Павловський Віталій Ігорович
    Общаться в чате Павловський Віталій Ігорович 2 года назад

    Адвокат, г. Николаев, 16 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго вечора.

    Для зміни прізвища треба згода батька. Національність батька не має значення.

    Можна змінити без згоди батька за рішенням органу опіки та піклування, за рішенням суду, одноособово – у разі позбавлення батька батьківських прав згідно з рушенням суду.

    Згідно до статті 141 Сімейного кодексу України (далі – СК України) мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини.

    Частиною 5 ст. 148 СК України передбачено, що у разі заперечення одним із батьків щодо зміни прізвища дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов'язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни прізвища інтересам дитини.

    Відповідно до ч. 2 ст. 19 СК рішення органу опіки та піклування є обов'язковим до виконання, якщо протягом десяти днів від часу його винесення заінтересована особа не звернулася за захистом своїх прав або інтересів до суду

    Частиною 1 ст. 164 СК України передбачено, що батько або матір може бути позбавленні батьківських прав у разі ухилення батьків від виконання своїх обов’язків. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Більш детально дивіться постанову Верховного суду https://reyestr.court.gov.ua/Review/89345642

    Частиною 1 ст. 166 СК України передбачені наслідки позбавлення батьківських прав, а саме батько втрачає особисті немайнові права щодо дитини та звільняється від обов'язків щодо її виховання та перестає бути законним представником дитини.

    Таким чином зміна прізвища можлива за згоди батька або без згоди батька за рішенням державних органів, органом опіки та піклування (що знаходяться при місцевих радах) або судом.

    Якщо ж батько не сплачує аліменти тривалий час, не спілкується з дитиною, не виконує інші батьківські обов’язки можна буде звернутися до суду з позовом про позбавлення батьківських прав батька. Після рішення суду про позбавлення батьківських прав Ви зможете одноособово змінювати прізвище дитини органах ДРАЦС.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України