Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

11 березня 2022, питання №57875 250₴

Восстановление свидетельства о рождении ребёнка

Выезжали из города под обстрелом, потеряли свидетельство о рождении ребёнка
Можно ли восстановить в другом ЗАГСе, если в родном городе ЗАГС не работает из-за поёного положения
Из документов собой есть паспорт мамы, прописка мамы и ребёнка, свидетельство о браке, выписка из роддома, код мамы

Відповіді юристів (7)

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день,Тетяна!

    "Выезжали из города под обстрелом, потеряли свидетельство о рождении ребёнка. Можно ли восстановить в другом ЗАГСе, если в родном городе ЗАГС не работает из-за поёного положенияИз документов собой есть паспорт мамы, прописка мамы и ребёнка, свидетельство о браке, выписка из роддома, код мамы"?

    - З 24 лютого 2022 року, відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану", в Україні введено режим воєнного стану!

    Звертаємо вашу увагу, що навіть за таких умов відділи державної реєстрації актів цивільного стану ПРАЦЮЮТЬ у штатному режимі, крім міст/районів, де такої можливості немає у зв'язку з веденням активних бойових дій.

    Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням заявника: народження – незалежно від місця народження новонародженої дитини чи проживання її батьків.

    Державна реєстрація народження можлива виключно при пред'явленні паперового Медичного свідоцтва про народження за формою № 103/о.

    Витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян НЕ ВИДАЮТЬСЯ у зв'язку з тимчасовою відсутністю доступу до нього. Натомість, для підтвердження підстави запису відомостей про батька видається інформаційна довідка про державну реєстрацію народження відповідно до статті 135 Сімейного кодексу України.

    Державне мито за державну реєстрацію актів цивільного стану та за повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану і свідоцтв, що видаються у зв'язку із зміною і поновленням актових записів цивільного стану, НЕ СПРАВЛЯЄТЬСЯ.

    Платні послуги тимчасово НЕ НАДАЮТЬСЯ.

    Свідоцтво про народження є документом, що підтверджує факт реєстрації народження дитини.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    8%

    Вітаю!

    Вам потрібно звернутись до РАГС за новим місцем проживання із відповідною заявою.

    В умовах воєнного стану дозволяється звернення до органів влади не за місцем реєстрації місця проживання, а за фактичним місцем проживання.

    Успіхів! Якщо є питання, звертайтесь!

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Доброго дня Тетяно!

    У випадку втрати або викрадення свідоцтва про державну реєстрацію акта цивільного стану, для відновлення документа громадянину необхідно звернутися із заявою до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану. При зверненні необхідно пред’явити оригінал паспорта чи паспортного документа. Свідоцтво про народження повторно видається батькам і усиновителям дитини незалежно від її віку. Повторне свідоцтво видається відділами реєстрації актів цивільного стану при особистому зверненні того самого дня за пред’явленням особою паспорта або паспортного документа, а на письмові запити громадян про видачу повторних свідоцтв відповідь надсилається протягом 15 днів.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    ви можете звернутися до будь-якого РАЦС де він працює подати заяву та документи , що ви маєте, Вам мають видати дублікат , але якщо реєстр не запрацював то інформаційну довідку про факт народження дитини , а уже після завершення воєнного стану , зможете отримати повноцінний дублікат. за процедурою. або звернутися до суду , зараз суд працює лише у Львові та деяких містах у інших випадках через систему електронний суд -https://id.court.gov.ua

    Процедура повторної видачі свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану досить врегульована наказом Міністерства юстиції України, який називається "Правила державної реєстрації актів цивільного стану".

    Згідно з цим порядком за повторною видачею свідоцтва про народження дитини можуть звернеться:

    • повнолітній громадянин;
    • батьки;
    • опікуни, піклувальники;
    • представники установи охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина;
    • представник по довіреності.

    Особам, які позбавлені батьківських прав дублікат свідоцтва про народження не видається.

    Які документи вам знадобляться для відновлення свідоцтва про народження

    Вам знадобиться наступний перелік документів на відновлення втраченого свідоцтва про народження:

    1. Безпосередньо заява, шаблон якої зможете знайти нижче. Заявником можуть бути як батьки, так і безпосередньо людина, якій необхідно відновити документ.
    2. Паспорти батьків, де є відмітка про дітей, або ж документ, який підтверджує факт батьківства.
    3. Свідоцтво про шлюб чи про його розірвання.
    4. Інші документи, які підтверджують близьку спорідненість.
    5. Квитанція про сплату держмита на повторну видачу.

    Також звернути увагу, що Міністерство юстиції України має свій портал онлайн послуг, серед яких і повторна видача документів відділами реєстрації актів цивільного стану. У нинішніх умовах це дуже актуально, оскільки будучи в будь-якому місті ви можете отримати послугу, не виходячи з дому просто переходячи за наступним посиланням: https://online.minjust.gov.ua/dokumenty/zayava/ .

    Для отримання свідоцтва повторно вам необхідно звернутися в будь-який територіальний відділ РАЦСу. Якщо ви до цих пір проживаєте там, де вам видавався документ, то це істотно полегшить завдання, оскільки повторна видача відбувається на основі актового запису за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян, і також перевіряються архівні записи відділу РАЦСу, який видавав документ.

    Якщо ж ви змінили місце проживання, то в такому випадку звертайтеся до органу реєстрації актів цивільного стану за місцем свого проживання, вони ж в свою чергу пишуть запит до органу, який видавав документ.

    Скільки відновлюється свідоцтво про народження

    Людям, які особисто звернулися до відділу реєстрації актів цивільного стану, видача свідоцтва про народження повторно здійснюється в день звернення за таких умов:

    1. Зібраний необхідний пакет документів і немає причин для відмови.
    2. Зберігся актовий запис про народження в тому відділі РАЦСу, куди звернувся заявник.
    3. Особиста присутність.

    Якщо ж з певних причин ви звернулися поштовими засобами зв'язку, повідомляючи про втрату свідоцтва про народження, то відновлене свідоцтво пересилається поштовими засобами зв'язку протягом 7 днів, але не Вам особисто, а на відділ РАЦСу за вашим місцем проживання, в якому ви вже отримуєте документ особисто при пред'явленні паспорта.

    ВАЖЛИВО! У разі відмови РАЦСу видавати вам необхідний документ, домагайтеся того, щоб подібна відмова була оформлена письмово. Після цього можна звертатися до суду по місцю реєстрації.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Зверніться до відділу РАЦС у місті де ви зарез знаходитесь, або у разі якщо він не працює то звернетесь коли відновлять свою роботу.

    Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника, шляхом відправлення документів поштою (рекомендованим листом) чи заповнивши заяву на отримання послуги онлайн на сайті: https://dracs.minjust.gov.ua/.

    Документи, що необхідно надати для отримання послуги:

    Заява встановленої форми (безпосередньо або надсилається поштовим зв'язком)

    Паспорт громадянина України (паспортний документ іноземця, особи без громадянства)

    Документи, що підтверджують право суб'єкта звернення на отримання адміністративної послуги та, в окремих випадках, родинних відносин між суб'єктом звернення та особою, щодо якої складено актовий запис цивільного стану

    Документ, що підтверджує сплату державного мита, або повідомлення реквізитів платежу (коду квитанції) про сплату державного мита для перевірки цього факту з використанням програмного продукту "check" або документ, що підтверджує право на звільнення від сплати державного мита

    Документ, що підтверджує повноваження у разі представництва інтересів особи, щодо якої складено актовий запис цивільного стану

    Для отримання повторної видачі свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану подається заява, документи, що підтверджують право суб’єкта звернення на отримання адміністративної послуги з повторної видачі свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану та, в окремих випадках, родинних відносин між суб’єктом звернення та особою, щодо якої складено актовий запис цивільного стану.

    Суб'єктом звернення документи подаются до відділу державної реєстрації актів цивільного стану (запит) безпосередньо або надсилається поштовим зв’язком або подаються в електронному вигляді через мережу Інтернет з використанням вебпорталу "Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану" https://dracs.minjust.gov.ua/.

    При подачі документів в електронному вигляді через мережу Інтернет з використанням вебпорталу "Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану" /https://dracs.minjust.gov.ua/ подається заява встановленої форми з накладенням кваліфікованих електронних підписів, та відскановані копії необхідних документів.

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович
    12%
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Татьяна!

    Обратитесь в другой РАЦС на территории, где не ведутся военные действия. Или же в консульстве Украины в стране ЕС, если выехали.

    На основании ваших данных и записи в реестре восстановления должны произвести.

    Остались вопросы, обращайтесь.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Тетяна!

    Наразі доступна можливість повторного оформлення свідоцтва про народження у працюючих відділах ДРАЦС незалежно від місця державної реєстрації народження та місця проживання дитини на підставі актового запису цивільного стану, складеного як в електронному вигляді, так і на паперовому носії.

    У свою чергу повторна видача свідоцтва про народження може здійснюватися за заявою:

    - самої дитини, щодо якої складено запис, у разі, якщо вона досягла 16 років та має паспорт;

    - її батьків / усиновлювачів (незалежно від віку дитини), опікунів/ піклувальників, крім осіб, позбавлених батьківських прав;

    - представника закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина;

    - органу опіки та піклування.

    Разом із тим для отримання дубліката свідоцтва необхідно надати:

    - заяву на повторну видачу свідоцтва.

    - паспорт громадянина України заявника, у т.ч. самої дитини, на яку складено запис про народження, якщо вона досягла 16 років;

    - довіреність (якщо звертається представник);

    - документи, що підтверджують родинні (сімейні) стосунки з особою, відносно якої повторно видається свідоцтво (якщо звертається опікун/піклувальник).

    Звертаємо увагу, що під час воєнного стану державне мито за повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану і свідоцтв, що видаються у зв'язку із зміною і поновленням актових записів цивільного стану, НЕ СПРАВЛЯЄТЬСЯ.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через контакти в моєму профілі або через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися).

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України