Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 30 марта 2022, вопрос №60450 150₴

Неоплачувана відпустка наперіод воєнного стану за ініціативою работодавця

Доброго дня.Після введення воєнного стану на території України работодавець вимагає написати заяви на неоплачувану відпустку .Першу заяву заднім числом (з 16.03 по 30.03),другу-з 31.03 до дати скасування воєнного стану.Чи є такі дії работодавця законними?

Ответы юристов (11)

    Гуща Юрій Миколайович
    33.3%
    Гуща Юрій Миколайович 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Вітаю.

    Це Ваше право, а не обов’язок писати заяву на даний вид відпустки!

    Наразі у роботодавця є інші варіанти зменшення фін.навантаження.

    Трудові відносини під час війни: Закон підписано.

    23 березня Президент України підписав Закон від 15.03.2022 № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Офіційного тексту Закону ще немає. Очікується, що після того, як Закон опублікують, він набере чинності наступного дня. Тому пропонуємо переглянути основні положення Закону.

    ✔️Закон спрощує порядок укладення строкового трудового договору та переведення працівників на іншу роботу. Зокрема, роботодавець має право:

    встановлювати випробування для усіх категорії працівників;укладати строкові трудові договори на період воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутніх працівників, які були евакуйовані, перебувають у відпустці чи простої, втратили працездатність або доля яких невідома;переводити працівника без його згоди на іншу роботу, що не передбачена трудовим договором, для (1) відвернення наслідків бойових дій; (2) відвернення наслідків інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей.

    ✔️Особливої уваги заслуговує новела – можливість призупинення дії трудового договору. Призупинення дії трудового договору не передбачає припинення трудових відносин, а полягає в тому, що роботодавець тимчасово звільняється від обов'язку забезпечувати працівника роботою, а працівник – від обов'язку виконувати роботу. У разі такого призупинення заробітна плата не виплачується.

    ✔️Закон передбачає наступні особливості щодо звільнення працівників на період дії воєнного стану:

    спрощена процедура звільнення та скорочення штату;право звільнення протягом тимчасової непрацездатності чи відпустки працівника;можливість звільнення за ініціативою працівника без попередження роботодавця за два тижні;право звільнення без згоди профспілки.

    ✔️У разі неможливості виплати заробітної плати через воєнні дії така виплата може бути призупинена до відновлення можливостей підприємства.

    ✔️Під час воєнного стану роботодавець має право відмовити працівнику у наданні відпусток будь-якого виду, якщо працівник залучений до роботи на об'єктах критичної інфраструктури.

    ✔️Нормальна тривалість робочого часу збільшується до 60 годин на тиждень. Тривалість безперервного щотижневого відпочинку може бути скорочено до 24 годин. Не застосовуються законодавчі обмеження щодо надурочних робіт, а також роботи у нічний час, святкові, вихідні та неробочі дні. Надання відпусток без збереження заробітної плати не обмежується кількістю днів.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір!

    "Доброго дня.Після введення воєнного стану на території України работодавець вимагає написати заяви на неоплачувану відпустку .Першу заяву заднім числом (з 16.03 по 30.03),другу-з 31.03 до дати скасування воєнного стану.Чи є такі дії работодавця законними"?

    - ЦЕ ВАШЕ ПРАВО, А НЕ ОБОВ"ЯЗОК!

    ТОМУ ДІЇ РАБОТОДАВЦЯ Є НЕЗАКОННИМИ.

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО ПОДАТИ СКАРГУ ДО ДЕРЖПРАЦІ УКРАЇНИ ТА ДО СУДУ.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Промський Євгеній Сергійович
    33.3%
    Промський Євгеній Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Вітаю!

    Такі дії роботодавця є НЕЗАКОННИМИ! Нікого не можна примусити йти у відпустку, тим паче за власний рахунок.

    Закон України "Про відпустки" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/504/96-%D0%B2%...

    Стаття 26. Відпустка без збереження заробітної плати за згодою сторін

    За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.

    Ключовою тут є фраза "за згодою". Тобто, примусити вас йти у відпустку без збереження заробітної плати ніхто не може.

    Якщо роботодавець буде погрожувати затримкою заробітної плати чи іншим чином порушувати ваші права рекомендую скаржитись до Державної служба України з питань праці на гарячу лінію, поштою або електронною поштою.

    01601, м. Київ, вул. Десятинна, 14

    Тел. (044) 279 00 85

    Факс (044) 289-55-24

    Е-mail: dsp@dsp.gov.ua

    Якщо залишились питання - звертайтесь! Буду радий допомогти.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Міністерство економіки заявило, що в українському законодавстві не передбачене оформлення відпусток без збереження заробітної плати з ініціативи роботодавця.

    Згідно із роз'ясненням, якщо у зв’язку з воєнними діями підприємство не може функціонувати або якщо неможлива робота частини структурних підрозділів або організація роботи окремих працівників – роботодавцю необхідно оформлювати простій.У такому випадку працівники за згодою можуть бути переведені на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.У разі оголошення простою оплата праці здійснюється на умовах, визначених колективним договором або організаційно-розпорядчим актом роботодавця, але не нижче від двох третин окладу.

    ВИСНОВОК!

    ДІЇ РОБОТОДАВЦЯ ПРОТИПРАВНІ

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Моя вышеизложенным консультация касалась прав работников до 24.03.2022 года.

    С 24.03.2022 года у работодателя появилось право уволить Вас в связи с военным положением.

    23.03.2022 был опубликован Закон Украины «Про организацию трудовых отношений в условиях военного положения». Это закон вступил в силу 24.03.2022. Данным законом были внесены существенные изменения в некоторые нормы КЗоТ Украины, но временно. Действовать данный закон будет до тех пор, пока в Украине будет введено военное положение. После отмены военного положения нормы данного закона утратят свою силу.

    Данный Закон Украины «Про организацию трудовых отношений в условиях военного положения» в большей степени направлен на защиту интересов работодателей. И существенно ущемляет интересы работников согласно КЗоТ

    Основные изменения, которые вступили в силу с 24.03.2022, касаются следующего:

    - заключения трудового договора в условиях военного положения;

    - перевода работников и изменений существенных условий труда;- особенностей разрыва трудового договора, как по инициативе работника, так и по инициативе работодателя;

    - учета рабочего времени и времени отдыха, работы в ночное время и сверхурочных работ;

    - оплаты труда;

    - остановки действия отдельных положений коллективного договора;

    - отпусков;

    - приостановления действия трудового договора;

    - деятельности профсоюзов.

    Что изменилось после вступления в силу нового закона с 24.03.2022?

    Приостановка действия трудового договора

    Самое существенное и скандальное изменение – это право работодателя и работника приостановить действие трудового договора, если предоставление и выполнение работы стало невозможным из-за военной агрессии.

    На время такой приостановки работодатель не должен выплачивать работнику никакой заработной платы. Решение о приостановке действия трудового договора принимается в одностороннем порядке и согласованию с работником не подлежит. Согласна на это другая сторона или нет, не имеет значения. Льготных категорий также нет.

    Обязанность возмещения зарплаты на период приостановки действия трудового договора возлагается на государство, которое осуществляет военную агрессию против Украины.

    Как это возмещение будет происходить на практике, неизвестно. Скорее всего просто все сотрудники, относительно которых работодатель примет решение приостановить трудовой договор, просто останутся без выплат.

    Если предприятие подтвердит, что действительно его помещения были в большей части уничтожены, скорее всего суд станет на сторону работодателя. Что касается финансовой стороны, то тут нужно будет подтвердить, что действительно никакие контрагенты не платили предприятию. И что по финансовым результатам ничего, даже частично, выплачивать было невозможно. Причем тут нужно будет предоставить реальную финансовую отчетность, а не просто добровольный перевод денежных средств в пользу директора или учредителей.

    Если же предприятие не сможет подтвердить, что действительно у него были основания для принятия крайних мер, то суд вполне может стать на сторону работника. И обязать выплатить ему компенсации за каждый день, когда предприятие не работало.

    Есть или нет возможность у предприятия что-то платить сотрудникам в военное время, вопрос оценочный и сложный. Поэтому тут каждый случай будет рассматриваться отдельно, с учетом обстоятельств именно этого работодателя.

    Работодатель избавляется от ответственности за нарушение сроков выплаты заработной платы, если докажет, что такое нарушение связано с ведением боевых действий или другими обстоятельствами непреодолимой силы. Срок таких выплат может быть отсрочен до момента возобновления деятельности предприятия.

    Это означает, что даже если действие трудового договора не приостановлено, предприятие переведено в режим простоя и Вам должны платить 2/3 должностного оклада, но не платят, - Вы можете увидеть эти выплаты только после возобновления деятельности предприятия.

    Вы сможете взыскать эти выплаты в судебном порядке, однако после прекращения боевых действий, когда суды начнут работать. Но без пени и штрафных санкций за задержку оплат.

    Конечно если предприятие не может доказать, что задержка выплат случилась из-за боевых действий, то от штрафных санкций оно освобождено не будет.

    До 23.03.2022 включительно работодатель не имел права вообще не платить заработную плату сотрудникам. Точнее он мог это делать только в отношении тех, кто сам написал заявление об отпуске за свой счет.

    Поэтому за период до 23.03.2022 работники имеют право требовать от работодателя выплат за весь период вынужденного прогула. И эти выплаты должны быть в размере среднемесячного заработка или, как минимум, 2/3 должностного оклада, если предприятие было переведено в режим простоя.

    И только с 24.03.2022 работодатель получил право не осуществлять выплаты работнику на время приостановки действия трудового договора, если такое решение будет принято.

    Это имеет крайне важное значение для тех, кто хочет рассчитать, на какие выплаты и в каком размере в период военного времени он имеет права.

    Скорее всего сейчас появится много работодателей, которые решат приостановить действие трудового договора «задним числом», с момента начала боевых действий. Так вот, такие решения незаконны. Такое решение можно принять с 24.03.2022 или позже, но не раньше. Поэтому лучше не делать таких скоропостижных действий, чтобы потом не платить лишние штрафы.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Вітаю, Зоя!

    24 березня цього року вступив в силу Закон № 2136-IX "Об организации трудовых отношений в условиях военного положения", яким адаптовані трудові відносини до умов військового стану.

    Закон визначає нові правила трудових відносин працівників усіх підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, видів діяльності та галузей приналежності, а також осіб, які працюють по трудовій угоді з фізичними особами.

    Ось про що там йдеться серед іншого стосовно Вашого випадку із неоплачуваною відпустка за ініціативою работодавця (потрібне виділив):

    "Закон України Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану

    Стаття 12. Відпустки

    1. У період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні.2. У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

    3. Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України "Про відпустки".

    Як бачите, у виділеному мною пункті чітко зазначено, що заява про надання відпустки без збереження заробітної плати та без обмеження строку може бути подана ТІЛЬКИ НА ПРОХАННЯ (ЧИТАЙ ЗА ІНІЦІАТИВОЮ) ПРАЦІВНИКА!

    Отже вимога Вашого керівника абсолютно гнезаконна.

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Зоя.

    В Україні введено воєнний стан. Це означає, що деякі права громадян можуть бути обмежені. Це стосується і трудових прав. Набув чинності Закон України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану". Статтею 12 вказаного закону передбачено, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України "Про відпустки". Як бачите ця відпустка надається на прохання працівника. Тому вимагати писати заяву на відпустку без збереження заробітної плати це незаконно, тим більше заднім числом. Якщо Ви не виходили на роботу з поважних причин кадрова служба мала б в табелі обліку робочого часу відмічати неявку на роботу з інших поважних причин. Це не вважається прогулом і звільнити Вас з роботи не мають права. За незаконне звільнення передбачена кримінальна відповідальність.

    У той же час згаданим законом надано право як працівнику так і роботодавцю призупиняти дію трудового договору. Зокрема передбачено:

    "Стаття 13. Призупинення дії трудового договору

    1. Призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

    Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

    Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

    2. Призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб.

    3. Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України".

    Механізму відшкодування заробітної плати за рахунок держави, що здійснює військову агресію проти України наразі не існує, але сподіваюсь буде розроблений пізніше.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Доброго дня, Зоя!

    Про ті обмеження трудових прав має попередити передусім роботодавець та зазначити або можливість переведення (навіть не дотримаючись 2 місяців, але переведення), або ж перевести на простій.

    А примушують написати- оскільки це вже буде інше правове регулювання.

    Пораджу не писати таку заяву взагалі.

    Пишіть, якщо потрібні деталі.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Це ви маєте прийняти рішення необхідна вам така відпустка чи ні , примусити неможливо , про порушення повідомте письмово Держпрацю області

    Вам не треба писати жодних заяв - директор самостійно має прийняти наказом на яку форму праці ви перейдете. Зокрема, можна перевести на дистанційку, простій або надати відпустку згідно графіку відпусток ( тарифну), або без збереження заробітної плати(за свій рахунок)

    Через загрозу життя працівники не можуть доїхати до роботи. У такому випадку можна встановити дистанційний варіант роботи, а у разі неможливості – простій. Також можна відправити працівників у відпустки або надати їм відпустку без збереження зарплати на час карантину це можна зробити у строк до 31 березня включно.

    Дистанційна робота

    Якщо працівники не можуть доїхати на роботу, але можуть виконувати свою роботу дистанційно можна перевести їх на дистанційну роботу. Поки триває карантин (до 31 березня включно), щоб дозволити працівникам працювати дистанційно, достатньо наказу. Це передбачено ч. 11 ст. 60-2 КЗпП. В наказі також треба вказати контактні номери телефонів відділу кадрів та керівників у разі виникнення екстреної ситуації.

    Ознайомити працівників з наказом можна через електронну-почту.(з підтвердженням доставки)

    Простій

    Для працівників, які не можуть працювати дистанційно, оголосіть простій.

    Оплатіть простій слід буде в розмірі не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ч. 1 ст. 113 КЗпП).

    Відпустки

    Якщо працівники не можуть працювати дистанційно, але не хочуть втрачати зарплати, їм можна оформити щорічні або соціальні відпустки. Також можна запропонувати працівникам відпустки без збереження зарплати. На час карантину термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати за згодою сторін не обмежується 15 календарними днями. Цю відпустку можна оформити до 31 березня.

    Відсутній зв’язок з працівником

    Якщо не можна зв‘язатись з працівником, який не прийшов на роботу, через відсутність зв’язку або інші причини, — табелюйте відсутність кодом «НЗ» («відсутність з нез’ясованих причин»).

    Мобілізація

    Наразі діє призов резервістів. Але вже є на сайті ВРУ закон про загальну мобілізацію. За ним на мобілізованих працівників поширюються гарантії, встановлені ст. 119 КЗпП. Тобто за ними зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

    Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    ЗУ "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану".

    У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати через бойові дії термін її виплати може бути відстрочений до моменту відновлення діяльності підприємства, зазначено в одній зі статей закону.

    Окрім того, роботодавець звільняється від відповідальності за порушення термінів оплати праці, якщо доведе, що причиною стало ведення бойових дій та інші обставини непереборної сили.

    Закон також дозволяє зупиняти окремі положення колективного договору, відмовити працівникові в наданні будь-якого виду відпусток, окрім відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами й відпустки з догляду за дитиною, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об'єктах, що належать до критичної інфраструктури.

    Водночас упродовж періоду воєнного стану роботодавець на прохання працівника може без обмежень надавати відпустку без збереження заробітної плати.

    Закон також містить статтю про призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором, яке не передбачає припинення трудових відносин.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Зоя!

    Законодавство про працю не передбачає надання відпусток без збереження заробітної плати з ініціативи роботодавця. Оформлення відпусток без збереження заробітної плати, передбачених статтями 25, 26 Закону України «Про відпустки» є правом, а не обов’язком працівника.

    При цьому надання відпусток, передбачених статтею 25 Закону України «Про відпустки», роботодавець здійснює в обов’язковому порядку за ініціативою працівника. А надання відпусток, передбачених статтею 26 вищезгаданого закону здійснюється за згодою сторін.

    Відповідно до частини третьої статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» протягом періоду дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України «Про відпустки».

    Примус працівника до написання заяви на відпустку без збереження заробітної плати є грубим порушенням законодавства про працю, тобто звичайно дії вашого роботодавця є незаконними. Поясніть йому, що будете писати скарги до профспілки, Держпраці України, звертатися до поліції та суду. Упевнений, що після цього ваше питання буде вирішено позитивно.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" і я відповім на них в індивідуальному порядку.

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України