Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

21 мая 2022, вопрос №64825

Інвалідність ти виїзд

Доброго дня. Чи може бути супроводжуючим інваліда ІІ групи - його пасинок? Дуже потрібна ваша допомога та розяснення в конкретній ситуації. В місті Миколаєві залишився дідусь 64 роки - інвалід. В нього є посвідчення інваліда з МСЕКу ІІ групи (три інсульти)є довідка від лікаря що він потребує постійного догляду. Сам він майже не пересувається, дуже пагано ходить( пересуваеться тільки біля будинку з допомогою палички( більше схоже на намагання), або інвалідного візку, не може писати, читать, не може сформулювати свою думку.

Дружина разом з внуками виїхала за кордон ще на початку квітня. Чоловіка не змогла взяти так як фізично його на інвалідному візку та разом із немовнолітніми внуками не змогла б вивезти. Нвдіялась місяц два пересидіти та повернутися, алк в місті ситуація погіршується с кожним днем. Поки що там не безпечно.

Разом із ним проживає та доглядає завжди його пасинок 38 років.

Єле він не є його офіційним опікуном( заробітня плата дозволяла піклуватися без держ виплат).

Він не є його законно усиновленим сином так як дружина інваліда офіційно зареєструвала шлюб коли синові було вже 22 роки. Раніше не було можливості реєструвати так як дружина від першого шлюбу зникла в невідомому напрямку.

Проживають вони разом з 1992 року. І пікуться відчим та пасинок один про одного завжди. Відчим про пасинка з 8 років.

Більше рідних там немає. Із документів підтверджуючих що вони не чужі):
1) свідоцтво про народження пасинка
2) свідоцтво про розірваня шлюбу
3) свідоцтво про шлюб з матірью пасинка
Чи може він бути супроводжуючим в такому випадку?

Ответы юристов (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю!

    Виїхати як супроводжуюча особа (перелік яких передбачений пунктом 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України) скоріше за все не зможе, оскільки раніше в аналогічних ситуаціях перевірялися документи щодо усиновлення, крім того у законі чітко вказано відповідну категорію - у супроводі повнолітніх сина/доньки. Він, звичайно, може спробувати це зробити, взявши із собою всі доки, що підтверджують інвалідність та рідство, проте шанси не великі, тому доцільніше розглянути питання оформлення постійного стороннього догляду за особою, яка його потребує.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України