Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 28 мая 2022, вопрос №65481 250₴

Чи проводиться ротація особового складу під час військового стану

Я перебуваю на ротація уже більше 3-х місяців, чи повинні мене та інших хлопців міняти, під час військового стану

Ответы юристов (11)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю!

    Артуре, ПИТАННЯ РОТАЦІЇ ОСОБОВОГО СКЛАДУ ЗНАХОДИТЬСЯ ПІД ГРИФОМ "ТАЄМНО" ТА НЕ Є ВІДКРИТОЮ ІНФОРМАЦІЄЮ.

    ЗРОЗУМІЛО, ЩО ПЕВНА РОТАЦІЯ ОСОБОВОГО СКЛАДУ МАЄ ЗДІЙСНЮВАТИСЬ, ОДНАК СТРОКИ, ПОРЯДОК ТА ІНШІ УМОВ РОТАЦІЇ Є СЕКРЕТНОЮ ІНФОРМАЦІЄЮ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Промський Євгеній Сергійович
    20%
    Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Вітаю!

    На жаль, інформація щодо строків ротації є засекреченою та не може бути у відкритому доступі. Рекомендую уточнити дану інформацію у Міністерстві оборони та Генеральному штабі.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України 0 800 50 04 42

    Для письмових звернень: 03168, м. Київ-168, Повітрофлотський проспект, 6 E-mail: admou@mil.gov.ua, тел.факс (044) 226-20-15.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Як повідомив у своєму інтерв'ю Федір Веніславський, член комітету Верховної Ради України з питань Національної безпеки, оборони та розвідки, представник Президента України у Конституційному Суді, член депутатської фракції партії "Слуга народу": "Ротація відбувається постійно. Військовослужбовці у складі певних підрозділів виконують бойові завдання протягом певного строку ― кілька днів або тиждень. Потім вони відводяться на інші лінії оборони, а на їхнє місце заступають нові, що продовжують воювати на першій лінії".

    Як тільки виникнуть питання - звертайтесь! Буду радий допомогти.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Артур!

    ВКАЗАНЕ ПИТАННЯ ВИРІШУЄТЬСЯ КОМАНДУВАННЯ В/Ч, З ВРАХУВАННЯМ ОБСТАНОВКИ В ВОЄННИЙ ЧАС ТА ПЛАНІВ, ЯКІ Є СЕКРЕТНИМИ.

    НЕ РЕГЛАМАНТОВАНО ДІЮЧИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ.

    РЕКОМЕНДУЮ ВАМ ПОДАТИ РАПОРТ КОМАНДИРУ В/Ч ПРО ВІДПУСТКУ В ЗСУ.

    Право військовослужбовців на відпустки:

    Статтею 101 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» закріплено право військовослужбовців на відпустки та визначено порядок їх надання. У всіх питаннях, які стосуються надання відпусток та не врегульовані цим Законом, необхідно керуватися КЗпП України та Законом України "Про відпустки".

    Порядок оформлення відпустки:
    1. Службовець подає рапорт безпосередньо командиру.
    2. Командир передає рапорт до штабу в/ч для подання на розгляд командиру в/ч.
    3. Командир в/ч приймає рішення щодо надання відпустки (відмова обгрунтовується).
    Види відпусток, що надаються військовослужбовцям:

    Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, надаються щорічні основні та додаткові відпустки, а також додаткові відпустки у зв'язку з навчанням, творчі відпустки, соціальні відпустки, відпустки без збереження заробітної плати (грошового забезпечення) та інші види відпусток, передбачені законодавством.

    Порядок надання відпусток:

    Черговість надання військовослужбовцям щорічних основних та щорічних додаткових відпусток визначається графіками, що затверджуються командиром (начальником) військової частини, керівником органу військового управління, вищого військового навчального закладу, установи та організації і доводиться до відома всіх військовослужбовців.

    Тривалість щорічної основної відпустки в році початку військової служби обчислюється з розрахунку 1/12 частини тривалості відпустки, на яку вони мають право, за кожний повний місяць служби до кінця календарного року. При цьому військовослужбовцям, які мають право на відпустку тривалістю 10 календарних днів і більше, оплачується вартість проїзду до місця проведення відпустки і назад в межах України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Відпустка тривалістю менш як 10 календарних днів за бажанням військовослужбовця може бути надана йому одночасно із щорічною основною відпусткою в наступному році. У такому самому порядку надається щорічна основна відпустка і військовослужбовцям, які перебували у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

    Щорічна основна відпустка за минулий рік надається в першому кварталі наступного року, якщо раніше її не було надано і лише:

    1. в особливих випадках;
    2. з дозволу прямого начальника, уповноваженого Міністром оборони України, керівниками центральних органів виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, керівниками правоохоронних органів та керівниками розвідувальних органів України.

    Військовослужбовцям, які перебувають у довготривалому відрядженні за межами України, крім військовослужбовців строкової військової служби, дозволяється за їх бажанням об'єднувати щорічні основні відпустки за два роки. У цьому разі загальна тривалість об'єднаної відпустки не може перевищувати 90 календарних днів.

    За бажанням військовослужбовців, крім курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети ї підготовки, кафедри ї підготовки, щорічна основна відпустка може надаватися їм частинами, не більше двох, за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 15 календарних днів.

    Звертаємо увагу, що у рік звільнення військовослужбовців зі служби в разі невикористання ними щорічної основної або додаткової відпустки їм виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки, а також дні додаткової відпустки, у тому числі військовослужбовцям-жінкам, які мають дітей.

    Військовослужбовцям, які захворіли під час щорічної основної або щорічної додаткової відпустки, зазначена відпустка продовжується після одужання на кількість невикористаних днів цієї відпустки.

    Для запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 серед населення України 17.03.2020 Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

    Термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, визначений ч.1 ст. 26 Закону України «Про відпустки».

    Це означає, що після завершення карантину працівник матиме право повторно отримати відпустку без збереження заробітної плати строком до 15 діб.

    ТАКОЖ, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ЗАТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Артуре!

    Всього в Україні передбачено чотири хвилі мобілізації. Всі громадяни віком від 18 до 60 років зобов'язані з'явитися за викликом військкомату й стати на облік. Але призову підлягають не всі, а лише необхідна для ЗСУ кількість солдатів.

    Перша черга мобілізації - це колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід і відслужили за контрактом або в одній з хвиль мобілізації.

    Друга черга - військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

    Третя черга мобілізації або мобілізаційний резерв - військовозобов'язані громадяни, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу.

    Четверта черга або громадський резерв - громадяни, у яких немає вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу.

    Зараз Україна перебуває на другій хвилі мобілізації.

    Що стосується ротації, а по суті демобілізації, то такаої інформації у вільному доступі не має. Це ви рішується безпосередньо Генштабом ЗСУ, Міністерством оборони України та Президентом в залежності від ситуації на фронті і потреб ЗСУ на даний момент. Інлівідуальна демобілізація відбувається лише тоді, коли для того законні підстави:

    Питання звільнення з військової служби військовослужбовців під час воєнного стану регулюються статтею 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу».

    Ця стаття з останніми змінами надає перелік підстав для звільнення з військової служби. Зокрема про підстави звільнення під час воєнного стану в ній зазначено наступне:

    «1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    …2) під час воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;

    військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

    один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

    {Пункт 2 частини четвертої статті 26 доповнено підпунктом "г" згідно із Законом № 2122-IX від 15.03.2022; редакції Закону № 2169-IX від 01.04.2022}»

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись". Вдачи Вам!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Артур!

    Якщо у Вас є хоча б один пункт статті 26 Закону про військову службу, Вам треба негайно написати рапорт до командира своєї частини, в якому викласти свої обставини і просити звільнення з лав ЗСУ за вказанною у заяві обставиною. тим більше, що у зв'язку з ситуацією на фронті навряд чи Вам нададуть шось подібне до відпустки.

    Якщо Вам буде відмовлено, обов'язково вимагайте письмової відповіді. Далі рішення командира можна оскаржити.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони України для вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер

    з 09.00 до 18.00

    П’ятниця

    з 09.00 до 16.45

    Перерва на обід

    з 13.00 до 13.45

    Субота

    з 09.00 до 15.00

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном 0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    «Гаряча лінія» Головного управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України:

    (044) 454-73-08 у робочий час;

    (044) 454-73-03 у неробочий час.

    «Гаряча лінія» командування ДШВ Збройних Сил України — телефон чергового по командуванню ДШВ Збройних Сил України— (0412) 22-72-58;

    Розпорядок роботи «гарячої телефонної лінії» — цілодобово.

    Пошта: kdshv_mpz@post.mil.gov.ua

    «Гаряча лінія» Командування Медичних сил Збройних Сил України (044) 230-73-64;

    «Гаряча лінія» Міноборони - щодо координації та встановлення статусу учасника бойових дій у робочі дні з 09.00 до 16.00 з щоденною перервою з 12.00 до 13.00 за телефоном (044) 271-36-58 (УВАГА! дзвінки на номер телефону "гарячої лінії" здійснюються за тарифами встановленими операторами зв'язку, яким користується заявник, при необхідності здійснення безкоштовного дзвінка, звертатися за безкоштовними номерами "гарячої лінії" Міноборони 0 800 500 442);

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день!

    ПІДСТАВИ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ В ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ У ВОЄННИЙ ЧАС:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 26. Звільнення з військової служби

    1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    а) у запас, якщо військовослужбовці не досягли граничного віку перебування в запасі і за станом здоров’я придатні до військової служби;

    б) у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі та у військовому резерві або визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби з виключенням з військового обліку. ...

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:...

    2) під час воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;

    військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

    один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Доброго дня, Артур!

    Повинна бути, але у військовий час ця інформація не є доступною та відкритою, і жодним чином не оприлюднюється.Вирішується командуванням в\ч, з огляду на низьку обставин.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Ця інформація є таємноюта відома лише військовому керівництву та генеральному штабу.

    Це залежить від Указу Президента про демобілізацію - він приймає таке рішення. Потрібно очікувати Указ Президента

    Загальні норми є такими

    Строки військової служби

    Згідно зі статтею 23 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» строки строкової військової служби в календарному обчисленні встановлюються:

    • для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях, - до 18 місяців;
    • для осіб, які на час призову на строкову військову службу мають ступінь вищої освіти магістра, - до 12 місяців.

    Строки служби за контрактом

    Згідно зі статтею 23 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» для громадян України, які приймаються на військову службу за контрактом та призначаються на посади, установлюються такі строки військової служби в календарному обчисленні:

    • для осіб рядового складу - 3 роки;
    • для осіб сержантського і старшинського складу - від 3 до 5 років;
    • для курсантів вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів - час навчання у вищому військовому навчальному закладі або військовому навчальному підрозділі вищого навчального закладу;

    Для осіб офіцерського складу з числа:

    • військовослужбовців, які закінчили вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти за програмою підготовки для проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу та оволоділи:
    1. спеціальностями льотного складу авіації - 10 років;
    2. іншими спеціальностями - 5 років;
    • громадян, яким первинне військове звання присвоєно після проходження повного курсу військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу або в порядку атестування осіб до присвоєння первинних військових звань офіцерського складу запасу, - від 2 до 5 років;
    • для інших громадян - від 1 до 5 років.

    Для осіб, які приймаються на військову службу за контрактом у період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або оголошення рішення про демобілізацію та призначаються на посади

    строки військової служби в календарному обчисленні встановлюються відповідно до частини 2 статті 23 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

    Для військовослужбовців строкової військової служби та військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період

    які під час дії особливого періоду вислужили не менше 11 місяців, осіб, звільнених з військової служби під час дії особливого періоду, які приймаються на військову службу за контрактом у період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або оголошення рішення про демобілізацію, строк військової служби в календарному обчисленні встановлюється шість місяців. Строк проходження військової служби для таких військовослужбовців може бути продовжено за новими контрактами на шість місяців або на строки, визначені частиною четвертою цієї статті.

    Строк проходження військової служби може бути продовжено за новим контрактом до досягнення граничного віку перебування на військовій службі:

    • для військовослужбовців, які проходять військову службу на посадах рядового складу, - на 3 роки;
    • для військовослужбовців, які проходять військову службу на посадах сержантського і старшинського складу, - на строк від 3 до 5 років;
    • для осіб офіцерського складу - на строк від 5 до 10 років.

    Для осіб офіцерського складу, які мають право на пенсію за вислугу років, за їх бажанням строк проходження військової служби за новим контрактом може бути продовжено на строк від 2 до 10 років, але не більше ніж до досягнення граничного віку перебування на військовій службі.

    Зверніть увагу! Під час дії особливого періоду для військовослужбовців за їх бажанням строк проходження військової служби за новим контрактом може бути продовжено на строк від 1 до 10 років, але не більше ніж до досягнення граничного віку перебування на військовій службі.

    Звертаємо увагу!!! У разі закінчення особливого періоду або оголошення рішення про демобілізацію дія таких контрактів припиняється достроково.

    Строки служба за призовом

    Для громадян України, які призвані на військову службу, встановлюються такі строки військової служби в календарному обчисленні:

    • для осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом, - до 18 місяців;
    • для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, - до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію;
    • для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, - на строки, визначені рішенням Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України.

    У разі настання особливого періоду:

    1) для військовослужбовців, у яких закінчився строк військової служби, встановлений цією статтею, військова служба продовжується понад встановлені строки:

    • у період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану (настання воєнного часу) - до термінів, визначених рішенням Президента України, крім випадків, визначених пунктами "б", "в", "г" частини другої, пунктами "б", "в", "г", "ґ", "д", "е" частини третьої статті 26 Закону;
    • з моменту введення воєнного стану (настання воєнного часу) - до оголошення демобілізації, крім випадків, визначених пунктами "б", "в", "г" частини другої, пунктами "б", "в", "г", "ґ", "д", "е" частини третьої статті 26 Закону;

    2) для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, дія контракту продовжується понад встановлені строки:

    • з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, крім випадків, визначених пунктом 3 частини п’ятої статті 26 Закону;
    • з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації, крім випадків, визначених пунктом 3 частини п’ятої статті 26 Закону;

    3) в особливий період (крім проведення мобілізації та введення воєнного стану) для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом та строк контракту яких закінчився, військова служба може бути продовжена за новими контрактами на строки, визначені частиною четвертою цієї статті, крім випадків, визначених абзацом другим частини третьої статті 23 Закону .

    Звертаю увагу!!! До строку військової служби не зараховується час відбування військовослужбовцями покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні.

    Деталі та уточнення щодо інформації , щодо проходження єтапів мобілізації та іншого уточніть тут:

    Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.

    Звільнення можливо на підставі ст.26 ЗУ Про ВО І ВС.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Терміни ротації (в тому числі максимальний термін) в особливий період встановлені - з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації(рішення про демобілізацію приймається Указом Президента України, рішення про завершення воєнного стану(особливого періоду приймається Указом Президента України та затверджується Верховною Радою України)). Також рішення про ротацію приймається за рішенням командування ЗСУ за такої необхідності відповідно до потреб та можливостей ЗСУ.

    Максимальний термін перебування на військовій службі під час воєнного стану - до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію(рішення про демобілізацію приймається Указом Президента України, рішення про завершення воєнного стану(особливого періоду приймається Указом Президента України та затверджується Верховною Радою України)).

    Відповідно Службовий час та відпочинок, відпустки для військослужбовців регулюється згідно ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Ч.17 ст.11 вищенаведеного закону, в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    Успіхів

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория год назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    закона нет

    на практике есть

    а вот когда и как - информации нет

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Артур!

    Уся інформація про порядок та періоди ротації закрита. Рішення про ротацію приймається за мобілізаційними планами командуванням ЗСУ. Тому з цим питанням військовослужбовець особисто має право звертатися безпосередньо до керівництва своєї військової частини та командування ЗСУ.

    Відповідно до п. 145.Положення про проходження військової служби громадянами України у ЗСУ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text) військовослужбовці можуть бути направлені у відрядження самостійно або у складі військового підрозділу (команди) з метою:

    виконання обов’язків військової служби у складі військових частин, задіяних до ведення воєнних (бойових) дій, у тому числі в антитерористичних операціях;

    Згідно п. 252 Положення про проходження військової служби нромадянами України у ЗСУ , У разі оголошення мобілізації і настання особливого періоду:

    4-1) військовослужбовці з військових частин, не задіяних до ведення воєнних (бойових) дій, у тому числі в антитерористичних операціях, у порядку, визначеному Міністерством оборони України, можуть бути відрядженими для тимчасового заміщення посад у військових частинах, задіяних до ведення воєнних (бойових) дій, у тому числі в антитерористичних операціях, без виключення зі списків особового складу військових частин. Посади відряджених військовослужбовців не підлягають комплектуванню до їх повернення з відрядження або виникнення обставин незворотньої сили, що унеможливлюють таке повернення. Тимчасове виконання обов’язків за такими посадами може бути покладено на інших військовослужбовців або на цивільних осіб у порядку, визначеному пунктом 121 цього Положення. Після виконання завдань у військових частинах, задіяних до ведення воєнних (бойових) дій, у тому числі в антитерористичних операціях, військовослужбовці повертаються до місць проходження служби, з яких були направлені у відрядження;

    5) заміна військовослужбовців, які проходять службу у місцевостях з установленими строками служби, припиняється;

    Таким чином, терміни ротації(в т.ч. максимальний термін) в особливий період встановлені - з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації(рішення про демобілізацію приймається Указом Президента України, рішення про завершення воєнного стану(особливого періоду приймається Указом Президента України та затверджується Верховною Радою України)). Також рішення про ротацію приймається за рішенням командування ЗСУ за такої необхідності відповідно до потреб та можливостей ЗСУ.

    2) мобілізований цивільний чи доброволець у воєнний час, який максимальний термін може перебувати на службі? (контрактів не підписував)

    Згідно ч.7 ст 23 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text),

    Для громадян України, які призвані на військову службу, встановлюються такі строки військової служби в календарному обчисленні:

    для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, - до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію.

    Таким чином, максимальний термін перебування на військовій службі під час воєнного стану - до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію(рішення про демобілізацію приймається Указом Президента України, рішення про завершення воєнного стану(особливого періоду приймається Указом Президента України та затверджується Верховною Радою України)).

    3) мобілізовані мають право на 10-ти денну відпустку за сімейнити обставинами чи інших поважних причин, які це обставини мають бути? є перелік?

    Службовий час та відпочинок, відпустки для військослужбовців регулюється згідно ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#Text)

    Ч.17 ст.11 вищенаведеного закону, в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    Відпустка за сімейними обставинами без збереження грошового забезпечення надається військовослужбовцю у таких випадках:

    1) укладення ним шлюбу - тривалістю до 10 календарних днів;

    2) тяжкого стану здоров'я або смерті рідних по крові або по шлюбу: а) дружини (чоловіка), батька (матері), вітчима (мачухи), сина (дочки), пасинка (падчерки), рідного брата (рідної сестри) військовослужбовця, батька (матері) подружжя або особи, на вихованні якої перебував військовослужбовець, - тривалістю до 7 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад; б) інших рідних - тривалістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

    3) пожежі або іншого стихійного лиха, яке спіткало сім'ю військовослужбовця або осіб, зазначених у підпункті 2 цього пункту, - тривалістю до 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

    4) в інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця в сім'ї необхідна, за рішенням командира (начальника) військової частини - тривалістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад. Така відпустка може надаватися один раз протягом календарного року.

    Для надання відпустки, необхідно звернутися з рапортом до командира (начальника) військової частини, але бажано надати підтвердження відповідних підстав для переведення, що зазначені вище.

    Також, можете оглянути переведення (за наявності підстав).

    Відповідно до п. 112 Положення про проходження військової служби (далі - Положення) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text) – Військовослужбовця може бути переміщено на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення.

    - переміщення можливе за сімейними обставинами – на особисте прохання.

    Відповідно до п. 113 Положення, Переміщення військовослужбовця за станом здоров'я або за станом здоров'я членів його сім'ї здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку.

    Для переміщення в іншу місцевість військовослужбовець до рапорту додає відповідні документи, які підтверджують необхідність зміни місця проживання: дружини (чоловіка); його (її) неповнолітніх дітей, повнолітніх дітей - учнів (студентів) навчальних закладів за денною формою навчання, які перебувають на утриманні військовослужбовця, та дітей-інвалідів I або II групи; непрацездатних батьків військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка); братів, сестер військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка), які перебувають на його (її) утриманні.

    Переміщення на нове місце військової служби військовослужбовця, який проходить військову службу за контрактом, викликане потребою догляду за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) чи особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами та мешкають окремо від сім'ї військовослужбовця, здійснюється командирами з'єднань, рівнозначними їм і вище посадовими особами на підставі рапорту військовослужбовця та відповідних документів, які підтверджують потребу в постійному сторонньому догляді (допомозі, нагляді) за ними.

    Таким чином, переведення можливе (але вирішується командуванням), для переведення необхідно звернутися зрапортом до командира (начальника) військової частини, але бажано надати підтвердження відповідних підстав для переведення, що зазначені вище.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" і я відповім на них в індивідуальному порядку.

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України