Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 10 червня 2022, питання №66463

Отсрочка от призыва после академ. отпуска

Сохраниться ли отсрочка от призыва, если я взял академ отпуск по причине военного положения и эвакуации в другой город?

Відповіді юристів (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Андрію, ДАНЕ ПИТАННЯ ПІД ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ НЕ ВРЕГУЛЬОВАНО!

    АКАДЕМІЧНА ВІДПУСТКА НАДАЄ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ПІД ЧАС ПРИЗОВУ НА СТРОКОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ, ЩОДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ЗА ПРИЗОВОМ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ - ПОКИ НЕ ВІДОМО ТА НЕ ВРЕГУЛЬОВАНО!

    АЛЕ АНАЛІЗУЮЧИ ЗАКОНОДАВСТВО МОЖУ ЗАЗНАЧИТИ, ЩО ВІДСТРОЧКА БУДЕ, ЯКЩО ВИ У КОНКРЕТНИЙ ПЕРІОД ЧАСУ ЗМОЖЕТЕ ПІДТВЕРДИТИ ФАКТ НАВЧАННЯ, АДЖЕ ЯК СТУДЕНТ ВИ ПРОДОВЖУЄТЕ ЧИСЛИТИСЬ!

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    ...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрий день, Андріє!

    Питання, звичайно, цікаве.

    За загальним визначенням академічна відпустка це перерва у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання здобувачем вищої освіти освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо).

    В українському законодавстві також існують хоча і більш вузькі, але в той же час більш детальні визначення, що пов’язані з підставами набуття права на академічну відпустку:

    • Академічна відпустка — це перерва у навчанні, право на яку студент отримує у випадку зниження працездатності внаслідок порушень функцій організму, які зумовлені гострими захворюваннями, що потребують тривалого відновлювального лікування; загостреннями хронічних захворювань або частими захворюваннями (понад один місяць за семестр); анатомічними дефектами, які не дають змоги провести відновлювальне лікування під час навчання.
    • Аспіранти (ад’юнкти) і докторанти мають право на академічну відпустку, зокрема за станом здоров’я, у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

    Академічна відпустка має певні ознаки, за якими її відрізняють від інших видів відпусток:

    • Максимальна тривалість академічної відпустки встановлюється до одного року. При необхідності тривалість академічної відпустки може бути продовжена ще на один рік.
    • Відпустки по вагітності та пологах, відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею віку 3-х років, а у разі, коли дитина хворіє та потребує домашнього догляду, — до досягнення дитиною 6-річного віку, надаються відповідно до Кодексу законів про працю України.
    • Академічна відпустка за медичними показаннями надається студентам ректором (директором) вищого закладу освіти на підставі висновку лікарсько-консультативної комісії студентської поліклініки, а там, де вона відсутня, — головного лікаря лікувально-профілактичної установи, яка провадить медичне обслуговування студентів.
    • Допуск до навчання студентів, у яких завершився термін академічної відпустки, здійснюється наказом ректора (директора) вищого закладу освіти на підставі заяви студента та висновку лікарсько-консультативної комісії про стан здоров'я, які подаються не пізніше двох тижнів від початку навчального семестру. Студенти, які не подали документи в установлений термін, відраховуються з вищого закладу освіти.
    • За весь період навчання студент може скористатися правом на отримання академічної відпустки, як правило, один раз

    Зверніть увагу на пункт, виділений мною жирним шрифтом. За точкою зору багатьох спеціалістів в галузі освітнього права, яку поділяю також і я, академвідпустка не є відрахуванням з ВУЗу! Скорше за все, це "тимчасове призупинення навчання з поважних причин". Такий підхід дає право сказати, що в період знаходження в академвідпустці людина не втрачає свого статусу студента, а отже, якщо ця людина є військовозобов'язаним, за нею, відповідно, зберігається і право на відстрочку, передбачене ст. 23 Закноу України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text) надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;"

    Таким чином, якщо Ви візьмете академвідпустку з поважних причин та після її закінчення вчасно повернетесь до навчального процесу, це ніяким чином не відіб'ється на наявному у Вас праві на відстрочку. Підтверджувати його додатков не треба.

    Якщо виникнуть уточнення, можете звернутись до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Успіхів Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Да, сохраняется.

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України