Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 26 июня 2022, вопрос №67721 250₴

Чи можливо отримати відстрочку від мобілізації для виїзду за кордон?

Доброго дня! Чоловік доглядає маму, яка має інвалідність І групи. Чи може він отримати відстрочку в військоматі для того, щоб виїхати за кордон. Перетнути кордон з мамою неможливо, вона лежача. Чи мають право чоловіку відмовити в відстрочці так як повістка йому не приходила? В нього є брат, який знаходиться в Україні чи не буде це причиною для відмови?

Ответы юристов (25)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Христина!

    Так по закону чоловік має право перетнути кордон, супроводжуючи свою матір, інваліда 1 групи.

    Згідно роз’яснень Держприкордонслужби від 03 травня 2022 Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57. иВ них, зокрема, зазначається:

    "З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    6. Для супроводу:

    1) особи з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);"

    Для перетину кордону потрібні такі документи:

    паспорти (закордонні чи внутришні),

    свідоцтво про народження чоловіка, сина матері-інваліда,

    документи, що підтверджують інвалідність матері (посвідчення інваліда або довідка МСЕК, або посвідчення інваліда).

    Виїзджати чоловік має право тільки супроводжуючи матір і один раз!

    Проте спеціально звертатись до ТЦКСП (військомату) за отриманням відстрочки не треба. Законом в даному випадку таке не передбачається.

    Наявність брата аж ніяк не заважатиме виїзду чоловіка за кордон.

    Будуть питання чи уточнення, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" (платити за це додатково не треба). Буду радий допомогти порадою!

    Вдачи Вам!

    Деркач Вадим Владимирович
    20%
    Деркач Вадим Владимирович год назад

    Юрист, г. Киев, 10 лет опыта

    Доброго дня!

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон: 6. Для супроводу:

    1) особи з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їхдружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);

    Для виїзду Вам потрібно:

    - паспорт,

    - свідоцтво про народження;

    - документи, що підтверджують інвалідність тещи (довідка МСЕК, посвідчення інваліда тощо).

    Проблем з перетином кордону не немає бути.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Христино!

    ТУТ ПОТРІБНО ЗВАЖАТИ НА НАСТУПНЕ: ЧОЛОВІК НЕ ПРОСТО МАЄ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ, ВІН ВЗАГАЛІ НЕ ПІДЛЯГАЄ МОБІЛІЗАЦІЇ, ОДНАК ПРАВА НА ВИЇЗД БЕЗ МАМИ ВІН НЕ МАЄ.

    ПРО ВСЕ ПО ПОРЯДКУ:

    1. ЩОДО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    Якщо чоловік має маму з інвалідністю 1 групи, він взагалі не підлягає мобілізації автоматично.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    ...

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    2. ЩОДО ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН:

    Виїзд за кордон можливий, як я зазначив вище, тільки в супроводі з мамою.

    Також є зокрема позиція Державної прикордонної служби України.

    «….03 травня 2022 07:28

    Державна прикордонна служба України оформила нові роз’яснення від 03 травня 2022 року щодо перетину кордону. Ознайомитись можна за посиланням:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    ...

    6. Для супроводу:

    1) особи з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність).

    І ЦЕ НЕ ПРОСТО ПОЗИЦІЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ, ВОНА ЧІТКО ВІДПОВІДАЄ ВИМОГАМ ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА.

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    ...

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509-12 ) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Перетин державного кордону може здійснюватися:

    особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність).

    ВИСНОВОК:

    1. ЧОЛОВІК НЕ ПІДЛЯГАЄ МОБІЛІЗАЦІЇ.

    2. ЧОЛОВІК МАЄ ПРАВО НА ВИЇЗД ЗА КОРДОН ТІЛЬКИ РАЗОМ З МАМОЮ.

    3. ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ПОТРІБНО ОЗНАЙОМЛЮВАТИСЬ ІЗ ІНШИМИ ПІДСТАВАМИ, АДЖЕ ЦЯ НЕ ПІДХОДИТЬ.

    МОЖУ ПРОКОНСУЛЬТУВАТИ БІЛЬШ ДЕТАЛЬНО!

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Якщо чоловік доглядає за своєю матір'ю, яка є лежачою, то про який виїзд чоловіка з України (навіть з міста) самостійно може йти мова. Я вже не кажу, що перетин кордону військовозобов'язаним-сином передбачено для супроводу своєї, зокрема, матері з інвалідністю І групи. Це чоловік, якщо він ЧОЛОВІК, МУЖЧИНА, має захищати свою матір, а не навпаки. Чоловік з підстави інвалідності матері за І групою не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, але ж і самого призову (повістки) не було. Сумно, прикро і аморально. Вибачте.

    • Христина Клиент год назад

      Юрист, який надає консультації не може оцінювати ситуацію і надавати їй особисту думку, а не консультацію згідно зкону про яку його поросили. Причин на виїзд дуже багато в тому числі забезпечити достойний догляд за мамою!!! Так як потрібно цілодобово її доглядати як по-вашому її годувати і купляти дорогі ліки? Працювати в Україні тільки, щоб найняти людину, яка буде доглядати, а жити за шо?? Тому аморальною є ваша оцінка як юриста, якщо ви взагалі таким являєтесь! До війни чоловік мав високу зарплатню і міг забезпечити маму, а тепер як ви розумієте все змінилось.

      • Крикун Сергій  Павлович
        Крикун Сергій Павлович год назад

        Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

        Христино, Ви самі знаєте, що права на виїзд з України син матері не має, право на звільнення від служби має. Але закон один для всіх - син або доглядає за матір'ю, або захищає її разом з усіма, але не користується станом матері для виїзду за кордон. Впродовж війни 99% відсотків питань на цьому сайті про будь-яку можливість ухилення від призову, зокрема, з використанням інвалідності рідних - батьків, дітей, тому і аморально. І кількість таких питань є загрозливою для захисту України. Щодо "а жити за шо" - ще треба, щоб за нас поборолись, щоб взагалі жити. Так, я не вважаю себе сильним юристом, Ви праві. Хтось має говорити правду, неприємну правду.

        • Христина Клиент год назад
          • Сергій! Мене НЕ ЦІКАВИТЬ Ваша особиста думка і якісь роздуми на рахунок того, що є аморальним! Для цього я і звернулась до юристів, щоб дали роз‘яснення як правильно згідно законодавства! Якщо Ви не можете дати роз‘яснення згідно яких статтей чоловік має чи не має права покидати територію України, то попрошу утриматись від особистих тверджень і повчань.
    Адвокат Евгений Александрович
    24%
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Кристина!

    "Чоловік доглядає маму, яка має інвалідність І групи. Чи може він отримати відстрочку в військоматі для того, щоб виїхати за кордон"?

    - ОН ИМЕЕТ ПРАВО НА ОТСРОЧКУ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ В СВЯЗИ С ИНВАЛИДНОСТЬЮ МАТЕРИ.

    "Перетнути кордон з мамою неможливо, вона лежача. Чи мають право чоловіку відмовити в відстрочці так як повістка йому не приходила"?

    - НЕ ИМЕЮТ ПРАВО.

    "В нього є брат, який знаходиться в Україні чи не буде це причиною для відмови"?

    - НЕ МОЖЕТ БЫТЬ ОСНОВАНИЕМ ДЛЯ ОТКАЗА.

    ПО ПОВОДУ ПОЛУЧЕНИЯ ОТСРОЧКИ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ, В СВЯЗИ С ИНВАЛИДНОСТЬЮ МАТЕРИ, ЧТО ПРЕДУСМОТРЕНО ЗАКОНОМ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:…

    які мають …. та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;….;…».

    АЛГОРИТМ ДЕЙСТВИЙ ПО ПОВОДУ ПОЛУЧЕНИЯ ОТСРОЧКИ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ:

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ (ТИЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ), ПРИПИСНИМ, КОПІЯМИ: СВІДОЦТВА ПРО ВАШЕ НАРОДЖЕННЯ, ДОВІДКИ МСЕК ЩОДО ІНВАЛІДА МАТЕРІ, ПЕНСІЙНОГО ПОСВІДЧЕННЯ ІНВАЛІДА,

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (ТИЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), У РАЗІ ЇХ ВІДСУТНОСТІ;

    4) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ВІДМІТКИ ПРО ЦЕ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ (ТИЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ).

    ПО ПОВОДУ ПРАВА НА ПЕРЕСЕЧЕНИЕ ГРАНИЦЫ:

    ОН ИМЕЕТЕ ПРАВО НА ПЕРЕСЕЧЕНИЕ ГРАНИЦЫ.

    ВЫ СМОЖЕТЕ ПЕРЕСЕЧЬ ГРАНИЦУ, В СВЯЗИ С ТЕМ, ЧТО У НЕГО ЕСТЬ МАТЬ ИНВАЛИД, ПРИ НАЛИЧИИ ТАКИХ ДОКУМЕНТОВ:

    - ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ ДЛЯ ВЫЕЗДА ЗА ГРАНИЦУ НА ВАШЕ ИМЯ И НА ИМЯ МАТЕРИ (ВНУТРЕННИХ ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ);

    - СВИДЕТЕЛЬСТВА О ВАШЕМ РОЖДЕНИИ;

    - СПРАВКИ МСЭК О ИНВАЛИДНОСТИ ВАШЕЙ МАТЕРИ.

    УКАЗАННЫХ ДОКУМЕНТОВ ДОСТАТОЧНО.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

    1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону...

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12)".

    ПРИ ТАКИХ ОСНОВАНИЯХ, МОЖНО БУДЕТ ПЕРЕСЕЧЬ ГРАНИЦУ БЕЗ МАТЕРИ.

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всего доброго!

    • Христина Клиент год назад

      Дякую за відповідь! Чи правильно я зрозуміла? Відстрочка від служби в військовому квитку не дає дозволу на перетин кордону? Тобто ці відстрочки бувають різними і по якій саме причині відстрочка прописано в військовому квитку

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович год назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Христина!

        Будь ласка!

        Так не всі відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, надають право на перетин кордону, так само можуть мати місце підстави для перетину кордону особою без відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

        У Вашому випадку інвалідність матері І групи надає, як право на отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, так і безумовне право на перетин кордону.

        У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ".

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Общаться в чате

        Більша частина підстав для відстрочки, визначених у ст. 23 Закону про моб. підготовку та мобілізацію оргвнічно входять в перелік підстав для виїзду за кордон. Проте є такі, що це право не надають. Наприклад, студенти укр. ВУЗів мають право на відстрочку, але не мають права на виїзд за кордон. Те мае стосується осіб, засуджених за тяжкі та особливо тяжкі злочини. У Вашому випадку чоловік має право і на відсточку, і на виїзд за кордон, супроводжуючи матір інваліда 1 групи.

    Карпенко Андрей Владимирович
    24%
    Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ЯК ОСОБА КОТРА СУПРОВОДЖУЄ ІНВАЛІДА ПЕРШОЇ ГРУПИ (ОКРЕМО ВИЇХАТИ НЕ МОЖЛИВО).

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи...

    ххх

    ОФИЦИАЛЬНОЕ СООБЩЕНИЕ ПОГРАНСЛУЖБЫ УКРАИНЫ

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    03 травня 2022 07:28

    Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    6. Для супроводу:

    1) особи з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їхдружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Добрий день! Чоловік має право на відстрочку від мобілізації у зв'язку з інвалідністю 1 групи у мами. Наянвість іншого брата на право на відстрочку не впливає.

    Підстави для отримання відстрочки від призову по мобілізації зазначені у ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text)

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    З перетином кордону складніше.

    Правил перетинання державного кордону громадянами України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    Перетин державного кордону може здійснюватися:

    особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або

    обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з

    інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх

    дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують

    родинні зв’язки та інвалідність).

    На думку Прикордонслужби виїзд чоловіка, у якого мама інвалід 1 групи, можливий виключно разом з мамою https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko....

    Однак, прикордонслужба не бере до уваги інший пункт Правил.

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).

    Цей пункт Правил Прикордонслужба повністю ігнорує.

    Як висновок:

    1. Ваш чоловік має безумовне право на відстрочку.

    2. Якщо ваш чоловік перетинатиме кордон з мамою - проблем не буде.

    3. Якщо ваш чоловік перетинатиме кордон самостійно - можуть не пропустити. У такому разі слід оскаржувати дану відмову. Також, можна заздалегідь направити звернення до Прикордонної служби з вимогою роз'яснити ваше право на перетин кордону або підстави для відмови. Позитивну відповідь можна буде застосовувати при перетині кордону.

    Як тільки виникнуть питання - звертайтесь! Буду радий допомогти.

    Мєньков Андрій Васильович
    12%

    Доброго дня Христино.

    Відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" у чоловіка є право отримати відстрочку. Наявність брата цьому не завада. Виїхати за кордон він може тільки для супроводу матері, яка має інвалідність першої групи. При цьому йому не обов"язково звертатись до військкомату. Але самого його за кордон не випустять.

    При перетині кордону Держприкордонслужбі треба буде надати такі документи:

    1. Документ, що підтверджує родинний/сімейний зв’язок (для чоловіків, які супроводжують одного із своїх батьків або батьків дружини), тобто паспорта, свідоцтво про народження.

    2. Довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою No 157-1/о або Посвідчення, яке підтверджує відповідний статус або Пенсійне посвідчення або Посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» або Довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, видана структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради. Будь-який з цих документів, які підтверджують інваладність підійде.

    Якщо ж він хоче сам виїхати треба щоб у нього у самого були підстави, які нададуть йому можливість виїхати, зокрема, ті які вказані у статті 23 Закону:

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    {Абзац третій частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    {Абзац четвертий частини першої статті 23 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Законів № 2226-VIII від 06.12.2017, № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    {Абзац п’ятий частини першої статті 23 в редакції Законів № 1614-VII від 25.07.2014, № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 339-VIII від 21.04.2015; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2226-VIII від 06.12.2017; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених частиною шостою статті 2 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу";

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2169-IX від 01.04.2022}

    народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

    {Абзац частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

    {Абзац частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

    {Абзац частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

    {Статтю 23 доповнено новою частиною згідно із Законом № 2122-IX від 15.03.2022}

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    29 березня 2022 р. Постановою № 383 КМ України прийняті зміни, що вносяться до Правил перетинання державного кордону громадянами України. Та від 01 квітня 2022 р. № 399..

    https://dpsu.gov.ua/ua/news/uryad-vnis-zmini-do-pravil-peretinannya-derzhavnogo-kordonu-gromadyanami-ukraini/ По-перше, там внесені доповнення до переліку громадян-інвалідів, які мають право виїхати з України у супроводі іншої особи. Зокрема: "Перетин державного кордону може здійснюватися:Особою з інвалідністю 1, 2 груп - у супроводі сина дочки, (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);" у супроводі дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);" - особою з інвалідністю ІІІ групи — самостыйно, (за наявності документів, що підтверджують інвалідність);" По-друге, в цій же постанові КМУ визначається перелік документів, які для цього потрібні: "довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність)". Отже, дії прикордонників в даному випадку АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННІ, тому що воєнний квиток не згадується у передіку обов'зкових для перетину кордону документів то му Вам треба ТЕРМІНОВО звернутись письмово до начальнику пропускного пункту з вимогою раз'яснень з приводу незаконного запиту або ж до гарячої лінії Держприкордонслужби: 1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ) - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА») (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС) - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС) - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН Також задля вирішення свого питання Ви можете переговорити в телефонному режимі на кожному пропускному пункті через наступні номери: (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);(032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );(067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);(031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);(037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);(043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);(032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.Нові правила перетину з 03.05.22https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/ З повагою, Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Доброго дня, Христина!

    Перетин кордону обов'язковий у супроводі особи, за якою здійснюється догляд. Це вимога Держприкордонслужби в тому числі. Але це питання саме перетину кордону.

    Окреме питання отримання вістрочки в цілому, в зв'язку з необхідність догляду. Але ви згадали про брата, можливо це питання стане перешкодою в оформленні.

    Брат є повнолітнім? Є таким що здійснює догляд по оформленню від УСЗ (управління соц.захисту).?

    Звертайтесь.

    • Христина Клиент год назад

      Брат повнолітній, але також інвалід ІІІ групи. Догляд за мамою зараз не оформлений, чоловік оформляє опікунство через суд

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Брат не буде підставою для відмови у відстрочці!

        Для чого чоловік оформлює опіку? постійний догляд також надає право на відстрочку

        • Христина Клиент год назад

          Брат не буде підставою для відмови, тому що в нього також інвалідність? Він не може оформити догляд так як останні 6 міс до того працював і отримував дохід.

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Так, наявність у брата інвалідності, яка надає йому право на відстрочку, по суті позбавляє його права бути в ролі того, хто здійснює догляд або опіку!

            Тоді тільки варіант оформлювати опіку, але для цього спочатку треба визнати маму недієздатною

          • Адвокат Евгений Александрович
            Адвокат Евгений Александрович год назад

            Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

            Христина!

            - ТАК Є ТАКЕ ПОЛОЖЕННЯ, ЩО Є ПІДСТАВОЮ ДЯЛ ВІДМОВИ.

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович год назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Христина!

        НАЯВНІСТЬ БРАТА НЕ ВПЛИВАЄ НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Дякую за відповідь! Чи правильно я зрозуміла? Відстрочка від служби в військовому квитку не дає дозволу на перетин кордону? Тобто ці відстрочки бувають різними і по якій саме причині відстрочка прописано в військовому квитку

    Хххх

    Так.

    Відстрочка від мобілізації та підстави виїзду за кордон дещо не співпадають.

    Стаття 23 Закону України про МОБІЛІЗАЦІЮ.

    ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго вечора, Христино!

    1) Чоловік доглядає маму, яка має інвалідність І групи. Чи може він отримати відстрочку в військоматі для того, щоб виїхати за кордон. Перетнути кордон з мамою неможливо, вона лежача. - чоловік не підлягає мобілізації, так як має матір з інвалідністю I групи. Про це чітко зазначено в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    "Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;".

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    Виїхати за кордон він може:

    - з мамою як супроводжуюча особа;

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    2-1. Перетин державного кордону може здійснюватися:

    особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);

    - або ж сам (однак, лише після отримання відстрочки від мобілізації та дозволу на виїзд за кордон).

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12?find=1...):

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    4. У воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника).

    2) Чи мають право чоловіку відмовити в відстрочці так як повістка йому не приходила? В нього є брат, який знаходиться в Україні чи не буде це причиною для відмови? - наявність брата не може бути причиною для відмови, так як єдиною умовою для отримання відстрочки є наявність у матері 1 чи 2 групи інвалідності.

    Жодних обмежень щодо наявності інших членів сім'ї в Законі немає.

    Чоловіку потрібно звернутися до ТЦКСП (військкомату) з заявою про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та видачу дозволу на виїзд за межі України (за кордон).

    Можу підготувати таку заяву для Вас.

    Заяву краще підготувати в 2-х примірниках, щоб на вашому проставили дату та реєстраційний номер.

    Окрім заяви, будуть потрібні наступні документи:

    - паспорт (чоловіка та його матері);

    - свідоцтво про народження чоловіка;

    - документ про I групу інвалідності матері (довідка до акту огляду МСЕК, пенсійне посвідчення тощо).

    Згідно ст. 19 Конституції України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...): "Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

    У разі порушення ваших прав Ви можете:

    1) Подати письмову скаргу начальнику місцевого військкомату;

    2) Подати письмову скаргу начальнику обласного військкомату;

    3) Звернутися в Міністерство оборони України (контакти - https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht...)

    4) На телефони гарячих ліній

    0-800-500-410

    0-800-500-442

    044-454-44-99

    5) Також можна зателефонувати на Урядову Гарячу лінію 1545.

    Якщо ваше питання було вирішено, Ви можете закрити його оплатою.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория год назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Чи може він отримати відстрочку в військоматі для того, щоб виїхати за кордон. -

    да

    Перетнути кордон з мамою неможливо, вона лежача.

    без мамы пересечь кордон не получится

    Чи мають право чоловіку відмовити в відстрочці так як повістка йому не приходила? нет при наличии оснований


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України