Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 27 червня 2022, питання №67802 250₴

Бронирование на предприятии: отказ в связи с тем что не проходил воинскую службу

Есть ли информация о требованиях к бронированию на предприятии?
На разных новостных сайтах приводят списки требований, одно из них
"В-третьих, забронировать смогут только лиц, ранее проходивших военную службу. Об этом говорится в отдельных письмах Минобороны, которое на этом основании обосновывало отказ от согласования списков на бронирование. Впрочем, официальное решение Минобороны относительно такого критерия пока не опубликовано."
Появилось ли официально это требование или это на усмотрение того кто бронирует?
На предприятии отправили военные билеты на бронирование согласно списка почти два месяца назад, а теперь услышали о таком требовании и предложили тем кто не служил отозвать свой военник назад чтобы не ждать официальный отказ.
Не могу понять таки забирать военник или ждать.

Відповіді юристів (13)

    Гуща Юрій Миколайович
    18%
    Гуща Юрій Миколайович рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Добрый день.

    Закон України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    ...

    Стаття 25. Організація і порядок бронювання військовозобов’язаних

    1. Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Такі військовозобов’язані не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

    gerb.gif

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 3 березня 2022 р. № 194Київ

    Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану

    {Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ№ 218 від 07.03.2022№ 615 від 20.05.2022}

    Відповідно до статей 12 та 25 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні” Кабінет Міністрів України постановляє:

    1. Установити, що в умовах правового режиму воєнного стану бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення (далі - підприємства, установи і організації), здійснюється у порядку, визначеному цією постановою.

    Дія цієї постанови поширюється на уповноважені банки, що залучаються до роботи (здійснення операцій) в умовах особливого періоду.

    2. Органи державної влади, інші державні органи подають Міністерству економіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях за формою згідно з додатком 1 в друкованій формі та/або в електронній формі з відповідним обґрунтуванням.

    3. Міністерство економіки узагальнює подані органами державної влади, іншими державними органами пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних і протягом одного робочого дня приймає відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також зазначеним органам.

    У рішенні Міністерства економіки зазначається строк дії відстрочки, який не може перевищувати шість місяців.

    4. Надана відстрочка від призову підлягає анулюванню у разі:

    1) закінчення строку її дії;

    2) завершення виконання або скасування завдання підприємству, установі, організації щодо задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення;

    3) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації;

    4) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації.

    У випадках, зазначених у підпунктах 2, 3 і 4 цього пункту, анулювання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час здійснюється шляхом прийняття в одноденний строк рішення Міністерства економіки на підставі обґрунтованого подання органу державної влади, іншого державного органу та надсилання його копії Міністерству оборони, а також зазначеним органам.

    5. З метою підтвердження надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час орган державної влади, інший державний орган видає військовозобов’язаному витяг з наказу Міністерства економіки.

    6. Міністерство оборони організовує через Генеральний штаб Збройних Сил доведення в одноденний строк до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки витягів з наказів Міністерства економіки.

    {Пункт 7 виключено на підставі Постанови КМ № 615 від 20.05.2022}

    Прем'єр-міністр України

    Д. ШМИГАЛЬ

    Інд. 29


    Додатокдо постанови Кабінету Міністрів Українивід 3 березня 2022 р. № 194(в редакції постанови Кабінету Міністрів Українивід 7 березня 2022 р. № 218)

    ПРОПОЗИЦІЇщодо бронювання військовозобов’язаних, яким надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16%

    Вітаю!

    ТАКА ІНФОРМАЦІЯ ДІЙСНО ЧАС ВІД ЧАСУ З'ЯВЛЯЄТЬСЯ НА ПРОСТОРАХ ІНТЕРНЕТУ, ОДНАК ОФІЦІЙНОГО РІШЕННЯ МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ ЩОДО ТАКОГО КРИТЕРІЮ НАРАЗІ НЕМАЄ.

    ВВАЖАЮ ЩО КРИТЕРІЙ ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ НЕ МОЖЕ ЗАСТОСОВУВАТИ У ДАНОМУ ВИПАДКУ, АДЖЕ ДЛЯ БРОНЮВАННЯ Є ТАКІ ОСНОВНІ ВИМОГИ:

    - до списку на бронювання подають лише працівників, без яких робота підприємства неможлива або ж без яких її якість істотно знизиться. За склад цього списку керівники державних органів та підприємств несуть особисту відповідальність.

    - не всіх працівників можна бронювати від призову. Рішенням Головнокомандувача ЗСУ заборонено бронювання військовозобов’язаних, які мають дефіцитні для ЗСУ військово-облікові спеціальності. Це фахівці, підготовка яких потребує тривалого часу.

    - єдина вимога для бронювання – підприємство має виконувати завдання із задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань та населення. Це треба належним чином обґрунтувати і підтвердити.

    НЕ РАДЖУ ВАМ ЗАБИРАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Адвокат Евгений Александрович
    18%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Іван!

    ТАКОЇ ВИМОГИ В ЗАКОНІ НЕ МАЄ!

    ЩОДО БРОНЮВАННЯ:

    Органи державної влади, інші державні органи подають Міністерству економіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях за формою згідно з додатком 1 в друкованій формі та/або в електронній формі з відповідним обґрунтуванням.

    Міністерство економіки узагальнює подані органами державної влади, іншими державними органами пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних і протягом одного робочого дня приймає відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також зазначеним органам.

    У рішенні Міністерства економіки зазначається строк дії відстрочки, який не може перевищувати шість місяців.

    Також порядок тут:

    5_Додаток_лист_Мінекономіки (1).pdf

    6_Додаток_лист_Міноборони (1).pdf

    ВСЕ ПРО БРОНЮВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ В ПЕРІОД МОБІЛІЗАЦІЇ ТА ВОЄННОГО СТАНУ:

    ЩОДО ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;...".

    ТАК, ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ТИМЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ, КОПІЯМИ ДОКУМЕНТІВ ЩОДО БРОНЮВАННЯ (ВИТЯГОМ З НАКАЗОМ ТОЩО),

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК (ЯКЩО ВИ НА НЬОМУ НЕ ПЕРЕБУВАЄТЕ);

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ У ВИГЛЯДІ ВІДМІТКИ У ТИМЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ;

    4) ОТРИМАТИ ПОСВІДЧЕННЯ ПРО ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ;

    5) ОТРИМАТИ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО СПЕЦІАЛЬНИЙ ОБЛІК;

    6) ДОВІДКУ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ПРО ТЕ, ЩО ВИ МАЄТЕ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ (ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ).

    ЩОДО ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України:

    «1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону. 2-6.Уразі введення на території України надзвичайного або воєнногостануправонаперетин державного кордону, крім осіб, зазначенихупунктах2-1та2-2цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службупідчасмобілізації.Цянормане поширюється на осіб, визначенихв абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 ЗаконуУкраїни"Промобілізаційнупідготовкутамобілізацію" ( 3543-12 )».

    Що підтверджується Державною прикордонною службою України на строінці:

    - ЯК ВИДНО З ПОВІДОМЛЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    «Перетинання державного кордону в умовах правового режиму воєнного стану

    03 травня 2022 07:28

    Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:…

    8. Пункт 2-6 Правил передбачає можливість виїзду за межі України інших зобов’язаних, які не віднесені до вище перелічених категорій:

    1) заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями;…».

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Мєньков Андрій Васильович
    14%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Иван.

    Прохождение ранее сотрудниками срочной военной службы либо другой военной службы не является основанием отказать в бронировании. По крайней мере это не предусмотрено законодательством. Главным критерием является участвует ли такой сотрудник в выполнении мобилизационного задания, доведенного такому предприятию. Что касается самих мобилизационных заданий и Перечней профессий, подлежащих бронированию то эта информация для служебного пользования. Потому считаю, что военный билет забирать пока рано, дождитесь официального ответа от профильного Министерства либо Минэкономики, либо Минобороны.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Іване!

    Я би відніс такі твердження, на які Ви посилаєтесь, до категорії "народних домислов".

    Насправді порядок бронювання такий:

    Бронювання є однією з пістав щодо відсрочки від призову під час мобілізації. Це зазначено у Статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), який надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній йдеться про наступне:

    "Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;"

    ПИТАННЯ БРОНЮВАННЯ РЕГУЛЮЮТЬСЯ ст.ст. 24, 25 Закону України “Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку”:

    «Стаття 24. Мета бронювання військовозобов’язаних

    Бронювання військовозобов’язаних, які перебувають у запасі, здійснюється в мирний та у воєнний час з метою забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій в особливий період.

    Стаття 25. Організація і порядок бронювання військовозобов’язаних

    1. Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Такі військовозобов’язані не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

    {Частина перша статті 25 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1127-VII від 17.03.2014}

    2. Організація, порядок, обсяги та переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, визначаються цим Законом, актами Президента України та Кабінету Міністрів України».

    Крім того, постановою КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03 березня 2022 № 194).

    В умовах воєнного стану військовозобов’язаних бронюють у порядку, що визначила саме Постанова № 194.

    Забронювати працівника-військовозобов’язаного мають право:

    органи державної влади, інші державні органи, ОМС підприємства, установи, організації, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування державних органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень).

    Підстава — стаття 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII.

    Уряд визначив, що в умовах правового режиму воєнного стану бронювання військовозобов’язаних здійснюється за підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення (п. 1 Постанови № 194).

    Бронювати працівників можуть і уповноважені банки, що залучаються до роботи (здійснення операцій) в умовах особливого періоду. На них поширюється дія Постанови № 194 (п. 1 Постанови № 194).

    Що ці закони та нормативні акти означають на практиці:

    Порядок оформлення броні такий:

    Орган державної влади, інший державний орган подає Міністерству економіки пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях та обґрунтування до них. Пропозиції треба попередньо узгодити з Мінборони. Форму для відомостей про бронювання визначає додаток до Постанови № 194 (див. Додаток).

    Подати пропозиції та обґрунтування можно у друкованій формі та/або в електронній формі (п. 2 Постанови № 194).

    Подання пропозицій.

    Органи державної влади, інші державні органи подають Мінекономіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов'язаних у відповідних сферах управління, галузях економіки, на підприємствах, в установах і організаціях за встановленою формою з відповідним обґрунтуванням.

    Підприємствам аграрного сектору рекомендовано направляти лист з пропозиціями щодо бронювання військовозобов'язаних на електронну адресу Мінагрополітики.

    Приватним підприємствам рекомендовано додавати обґрунтування виконання завдання із задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, населення. Підтвердженням може бути прийняте рішення Уряду, обласних, Київської військових адміністрацій, укладений договір тощо.

    Обсяги бронювання осіб визначаються з урахуванням необхідності для виконання таким підприємством завдань із задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення.

    Бронювання водіїв, які здійснюють перевезення для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, здійснюється за рішенням Мінінфраструктури або обласних, Київської міської військових адміністрацій.

    Міністерство економіки узагальнює подані пропозиції, протягом одного робочого дня ухвалює відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також держоргану, що подав пропозицію. Мінекономіки вкаже в рішення строк дії відстрочки. Максимальна відстрочка — шість місяців.

    ТЦК (військомат) дізнається про бронь вже через день. Генштаб передає до ТЦК витяги з наказів Мінекономіки (п. 6 Постанови № 194).

    Отримання витягу.

    Орган державної влади, інші державні органи видають військовозобов'язаному витяг з наказу Міністерства економіки з метою підтвердження надання відстрочки від призову.

    Приклад бронювання:

    Міністерство аграрної політики та продовольства України деталізувало процедуру бронювання для підприємств, установ та організацій агропромислового виробництва. Мета бронювання в агросфері — своєчасне проведення комплексу весняно-літніх польових робіт, забезпечення виробництва сільськогосподарської продукції та продовольства, щоб задовольнити потреби ЗСУ та населення.

    Аграрні підприємства, що вже подавали документи на бронь з 03 по 07 березня, мають зробити це повторно.

    Щоб оформити бронь, аграрне підприємство надсилає до Мінагрополітики на e-mail mobagro2022@gmail.com:

    лист з пропозиціями щодо бронювання військовозобов’язаних з відповідним обґрунтуванням, електронною адресою, контактними номерами телефонів, ПІБ контактних осіб тощо за формою;

    пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних за визначеною формою, у форматі Excel .

    Мінагрополітики визначило формат назви файлу, який прискорить опрацювання матеріалів:

    Рік.

    Місяць.

    Число (коли подаються пропозиції).

    Скорочене найменування організації. Кількість працівників що подаються для бронювання

    Бронь підтверджується у такий спосіб:

    Держорган має видати військовозобов’язаному витяг з наказу Міністерства економіки. Цей документ підтверджує відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час (п. 5 Постанови № 194).

    Анулювання броні:

    Відстрочку від призову анулюють у таких випадках:

    1) закінчення строку її дії;

    2) завершення виконання або скасування завдання підприємству щодо задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення;

    3) ліквідація органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації;

    4) звільнення військовозобов’язаного.

    У випадках 2— 4 цього пункту відстрочку анулюють таким чином. Держорган повідомляє про випадок у поданні до Мінекономіки, а міністерство за один день ухвалює відповідне рішення, надсилає його копію держоргану та Міноборони.

    Будуть питання, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Промський Євгеній Сергійович
    20%
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день!

    У законодавстві виникла така "біла пляма": мобілізації підлягають лише військовозобов'язані особи.

    Постановою Кабінету міністрів України від 03 березня 2022 р. № 194 закріплено порядок бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану.

    Органи державної влади, інші державні органи подають Міністерству економіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях за формою згідно з додатком 1 в друкованій формі та/або в електронній формі з відповідним обґрунтуванням.

    Міністерство економіки узагальнює подані органами державної влади, іншими державними органами пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних і протягом одного робочого дня приймає відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також зазначеним органам.

    З метою підтвердження надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час орган державної влади, інший державний орган видає військовозобов’язаному витяг з наказу Міністерства економіки.

    Ч. 1 ст. 9 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Таким чином, якщо вам не виповнилось 27 років, ви не закінчували воєнну кафедру та не служили в армії - ви є призовником, а не військовозобов'язаним, тому і забронювати вас не можуть. І мобілізувати таку особу не можуть також, на призовників мобілізація не поширюється.

    У будь-якому разі не рекомендую відкликати ваші документи. Хай їх повноцінно розглянуть, а залежно від результату розгляду слід планувати подальші дії.

    Нормативні документи, що регулюють питання бронювання працівників:

    Як тільки виникнуть питання - звертайтесь! Буду радий допомогти.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Іван!

    ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), Є НЕЗАКОННИМИ.

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ):

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Така інформація не відповідає дійсності бо,

    Розділом V Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію» встановлюються основні засади проведення бронювання. Метою бронювання, що здійснюється у мирний та воєнний час є забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій в особливий період. Організація, порядок, обсяги та переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, визначаються цим Законом, актами Президента України та Кабінету Міністрів України.

    Найбільш проблемним для більшості підприємств України є питання, чи є можливим бронювання працівників після початку мобілізації.

    Ситуація ускладнюється тим, що документи, якими врегульовуються обсяги та порядок бронювання відсутні у публічному доступі, оскільки віднесені до інформації для службового користування. Так, постанова Кабінету Міністрів України № 377 від 9 червня 1994 р. «Про затвердження Положення про військовий облік військовозобов’язаних та призовників» має гриф «Для службового користування», але у неофіційних джерелах вказується, що пунктом 15 Положення передбачається, що бронювання відбувається на підставі інформації, що подається керівником юридичної особи . Пунктом 3.4. Інструкції організації ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах, затверджені наказом Міністра оборони України від 15.12.2010 N 660 визначається, що на керівників підприємств покладається своєчасне оформлення бронювання військовозобов’язаних за підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час . Однак, відкритими документами не передбачене жодне визначення поняття «своєчасно». Окремі посадовці трактують таке визначення як «у мирний час» , проте Законом (див. вище) можливість бронювання не обмежується мирним часом.

    Таким чином, при наявності подібного спору, завжди є можливість це швиденько оскаржити

    ---

    Існує Перелік військово-облікових спеціальностей осіб офіцерського складу, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 20 червня 2012 року № 412/ДСК, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 16 липня 2012 року за № 1190/21502 (із змінами) , його використовують у своїй роботі ТЦК СП

    Щодо порядку бронювання є постанова КМУ ПОСТАНОВА

    від 03 березня 2022 р. № 194 Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану

    Щодо оскарження:

    Ви маєте 90 днів для оскарження рішення обласної комісії ВЛК.

    За цей час Вам необхідно письмово у довільній формі з зазначенням контактних даних на ім я начальника військомату звернутися з вимогою надати Вам копію висновку ВЛК про Ваше обстеження та придатність до служби, адже комісіямала відбуватись за вашої безпосередньої участі з видачею документів згідно Наказу Міністерства оборони № 402.

    В термін 15-ти днів Вам мають надати письмову відповідь згідно ст.11 ЗУ Про звернення громадян.

    Надалі необхідно оскаржити отримані документи у судовому порядку у адміністративному суді.

    Попередньо подаэте скаргу до обласного ТЦК СП та Міноборони, а також зафіксуйте скаргу через урядовий контакт –центр за тел.. 15-45 або письмово через сайт онлайн кабінет https://ukc.gov.ua/portal/appeals/

    Паралельно подаєте заяву до поліції про підробку документів посадовими особами кримінальний злочин за ст. 358 КК реєструєте у ЕРДР в порядку ст. 214 КПК України отримуєте довідку про прийняття заяви.

    до військомату направляєте заяву поштою рекомендованим листом, або особисто з відміткою штампу та вхідного номеру на заяві копію зі штампом вимагаєте надати Вам.

    Всі документи зберігаєте листування проводите письмово для доказів у суді.

    Наразі процесуальні строки для оскарження та розгляд у судах призупинено у зв язку з воєнним станом у державі.

    можете зібрати письмові докази від усіх органів влади їх відповіді та подати позов через систему електронного судочинства та очікувати призначення засідання суду.https://www.kmu.gov.ua/service/elektronnij-sud

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    Порядок бронирования работников на период мобилизации меняли после введения военного положения.Сегодня общие вопросы бронирования урегулированы постановлением КМУ от 03.03.22 года № 194, а детализированный порядок бронирования работников в отдельных отраслях экономики определяется профильными министерствами. Хотя многие вопросы решаются в ручном режиме.

    Минобороны определило перечень дефицитных военно-учетных специальностей, представителей которых нельзя забронировать. Об этом говорится в письме Минобороны от 11.03.2022 г. № 220/1469. Это значительная часть ракетных специальностей, а также танковые специальности, специальности боевых машин и бронетранспортеров, часть инженерных и радиотехнических специальностей. Всего 99 специальностей рядового, сержантского и старшинского состава и офицерского состав.

    Не подлежат бронированию военнообязанные, у которых есть отсрочка от призыва на военную службу на период мобилизации, а также призывники и лица, которые не состоят на военном учете.

    Государство выдвигает ряд требований к сотрудникам, которые могут быть забронированы.

    Во-первых, бронированию подлежат только военнообязанные лица. Например, мужчина, исключенный из военного учета в связи с непригодностью, не может считаться военнообязанным. Подобно этому таковыми не являются женщины, не состоящие на военном учете. Такие критерии для бронирования представляются логичными, ведь невоеннообязанные лица не будут мобилизованы, а потому отсутствует потребность в их бронировании.

    Во-вторых, к бронированию допускаются только наемные сотрудники. Так, сегодня, механизм бронирования не допускает бронировать физических лиц-предпринимателей. Поэтому забронировать удастся только лиц, работающих в компании на основании трудового договора или контракта.

    В-третьих, забронировать смогут только лиц, ранее проходивших военную службу. Об этом говорится в отдельных письмах Минобороны, которое на этом основании обосновывало отказ от согласования списков на бронирование. Впрочем, официальное решение Минобороны относительно такого критерия пока не опубликовано.

    ЭТИХ ПИСЕМ В ОТКРЫТОМ ДОСТУПЕ Я НЕ НАШЕЛ.

    ПИСЬМА, НЕ ЯВЛЯЮТСЯ НОРМАТИВНЫМИ ДОКУМЕНТАМИ, НО ОСПАРИВАТЬ СЕЙЧАС РЕШЕНИЯ ВОЕННО-ПОЛИТИЧЕСКОГО РУКОВОДСТВА ПРАКТИЧЕСКИ НЕВОЗМОЖНО.

    В-четвертых, для бронирования не согласовываются также те военнообязанные, которые имеют дефицитные военно-учетные специальности. Такой критерий был сформирован Минобороны в письме от 11 марта 2022 года № 220/1469. Так, забронировать не удастся лиц, у которых есть определенные ракетные, артиллерийские, танковые, радиотехнические, минные и противоминные или другие специальности.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Забронювати працівника-військовозобов’язаного мають право органи державної влади, інші державні органи, ОМС підприємства, установи, організації, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування державних органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Підстава — стаття 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII.

    Уряд визначив, що в умовах правового режиму воєнного стану бронювання військовозобов’язаних здійснюється за підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення (п. 1 Постанови № 194).

    Бронювати працівників можуть і уповноважені банки, що залучаються до роботи (здійснення операцій) в умовах особливого періоду. На них поширюється дія Постанови № 194 (п. 1 Постанови № 194).

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрый вечер, Иван!

    Правовые основы бронирования определены в разделе V Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации" (далее - "Закон о мобилизации"), который отмечает, что бронирование сотрудников допускается предприятием, которому установлены мобилизационные задания (заказы), что доводятся до него на основании мобилизационных планов и договоров. Очевидно, что по состоянию на 24 февраля 2022 года большинство компаний не заключали соответствующие договоры и не имели мобилизационных заказов со стороны государства.

    По этим или иным причинам, с введением военного положения Кабинет Министров Украины принял постановление от 3 марта 2022 года № 194 "О некоторых вопросах бронирования военнообязанных в условиях правового режима военного положения" (далее - "Постановление"), значительно упрощающее требования предприятий в процедуре бронирования.

    Постановление в основном касается порядка бронирования, однако также указывает на основной критерий - сотрудников могут бронировать только те организации, которые удовлетворяют потребности Вооруженных Сил, других военных формирований, населения. То есть Постановлением не связывается процедура бронирования с мобилизационными задачами, что значительно увеличивает круг бизнеса, который может воспользоваться бронированием.

    Кого можно забронировать?

    Государство выдвигает ряд требований к сотрудникам, которые могут быть забронированы.

    Во-первых, бронированию подлежат только военнообязанные лица. Например, мужчина, исключенный из военного учета в связи с непригодностью, не может считаться военнообязанным. Подобно этому таковыми не являются женщины, не состоящие на военном учете. Такие критерии для бронирования представляются логичными, ведь невоеннообязанные лица не будут мобилизованы, а потому отсутствует потребность в их бронировании.

    Во-вторых, к бронированию допускаются только наемные сотрудники. Так, сегодня, механизм бронирования не допускает бронировать физических лиц-предпринимателей. Поэтому забронировать удастся только лиц, работающих в компании на основании трудового договора или контракта.

    В-третьих, забронировать смогут только лиц, ранее проходивших военную службу. Об этом говорится в отдельных письмах Минобороны, которое на этом основании обосновывало отказ от согласования списков на бронирование. Впрочем, официальное решение Минобороны относительно такого критерия пока не опубликовано.

    В-четвертых, для бронирования не согласовываются также те военнообязанные, которые имеют дефицитные военно-учетные специальности. Такой критерий был сформирован Минобороны в письме от 11 марта 2022 года № 220/1469. Так, забронировать не удастся лиц, у которых есть определенные ракетные, артиллерийские, танковые, радиотехнические, минные и противоминные или другие специальности.

    Конкретную военно-учетную специальность, присвоенную сотруднику, следует искать в военном билете. При этом в выяснении под каким номером осуществляется учет специальности сотрудника или в расшифровке ее номера поможет Перечень военно-учетных специальностей рядового, сержантского и старшинского состава Вооруженных Сил Украины, утвержденный приказом Минобороны от 7 сентября 2020 года №317.

    В-пятых, как следует из письма Минэкономики от 08 марта 2022 года № 2714-20/9420-03 (далее - "Письмо Минэкономики"), лица, имеющие отсрочку от призыва на время мобилизации и военное время также не могут быть забронированы. Таким образом, предотвращается задвоение отсрочки, например, одновременно на основаниях бронирования и по медицинским показаниям.

    Процедура бронирования

    Процедура бронирования многоэтапная, впрочем, для предприятия порядок действий четко определен. Как показывает практика бронирования и что не отрицается государственными органами, основная задача предприятия - четко следовать утвержденным формам документов и указаниям определенных регуляторов. Ниже предлагаем выяснить такие указания и подробные шаги бронирования сотрудников.

    I этап - составление предложений по бронированию.

    Прежде всего компании следует сформировать список лиц, которые компания желает предложить к бронированию (далее - "Предложения"). Такой список должен четко соответствовать форме, утвержденной Постановлением, включая следующую информацию:

    - наименование органа, которому представляются Предложения

    - персональные данные сотрудника (ФИО, дата рождения)

    - занимаемая должность

    - воинское звание и военно-учетная специальность сотрудника

    - название и местонахождение компании

    - название территориального центра комплектации и социальной поддержки (военкомата) по местонахождению работодателя и месту военного учета сотрудника

    При подготовке Предложений предприятию необходимо определить круг лиц, которые предлагаются к бронированию с учетом необходимости выполнения таким предприятием задач по удовлетворению потребностей Вооруженных Сил, военных формирований или населения. Такими, по мнению государственных органов, могут быть определяющие должности, критические для компании, отрасли и дефицитные на рынке. Так, последними решениями Минобороны не согласовало предложение о бронировании сторожей, охранников, разнорабочих, грузчиков, уборщиков, подсобников и т. д. Таким образом, бронировать следует сотрудников, без работы которых функционирование предприятия будет невозможно или значительно усложнено. Например, приказ от 27 февраля 2022 года №93 Минэнерго определил конкретный перечень должностей, по которым допускается бронирование на объектах топливно-энергетического комплекса.

    При этом следует обратить внимание, что форма Предложений, которая была утверждена вместе с Постановлением еще 3 марта 2022 года, уже не актуальна. Так, 7 марта 2022 года в Постановление были внесены изменения, которыми форма Предложения утверждена в новой редакции, в частности отредактирован объем сведений, которые следует указывать при бронировании.

    Как показывает практика, органы власти достаточно скрупулезно подходят к проработке Предложений, проверяя соблюдение предприятиями всех формальных требований по их содержанию. В частности, в Письме Минэкономики указано, что не будут рассматриваться Предложения, не соответствующие форме согласно Постановлению, а также отсутствие данных в соответствующих графах Предложений. Подобные утверждения были также опубликованы на сайте Минагрополитики.

    ІІ этап - направление Предложений уполномоченным органам.

    Подготовленные Предложения дополняются сопроводительным письмом произвольной формы, в котором следует надлежащим образом обосновать выполнение предприятием задач по удовлетворению потребностей Вооруженных Сил, других военных формирований, населения с соответствующим подтверждением. Как свидетельствует Письмо Минэкономики, таким подтверждением может быть решение Кабинета Министров Украины или определенных военных администраций, заключенный договор и другое. Впрочем, на практике в случае отсутствия таких решений или договоров доказательствами также могут служить и письма от государственных администраций об участии предприятия в удовлетворении потребностей населения или военных формирований.

    При этом, определенные предприятия, хотя могут и не иметь указанных выше доказательств, однако сама деятельность такого предприятия может свидетельствовать о зависимости благосостояния населения от их работы (например, это может иметь место для банков, ритейла, продовольственных магазинов, сельскохозяйственных предприятий, объектов критической инфраструктуры и подобное). В любом случае в сопроводительное письмо следует включить детальное обоснование деятельности компании и ее важность в период военного положения.

    Указанные Предложения и письмо направляются по электронной почте органам государственной власти, другим государственным органам соответствующей сфере управления для анализа и дальнейшего обобщения. То есть если речь идет о банке, то органом управления такого предприятия является Национальный банк Украины, если же Предложения представляются ИТ компанией, то их обработка относится к Минцифре и так далее.

    Несмотря на это, нередки случаи, когда Предложения с письмом следует направлять военным администрациям на местах, которые в свою очередь осуществляют дальнейшее направление таких документов профильным органам. Учитывая это, перед направлением пакета документов, рекомендуем уточнять у военных администраций по местонахождению предприятия информацию о необходимости согласования с ними Предложений.

    III этап - одобрение Предложений рядом государственных органов.

    Согласование и одобрение Предложений осуществляется цепочкой государственных органов. Сначала таким являться военная администрация (если такая практика подтверждена в конкретной области), которая в дальнейшем направляет Предложения профильному регулятору. Соответствующий орган согласовывает Предложения с Минобороны. В конечном счете, последним органом согласования является Минэкономики, принимающее окончательное решение.

    IV этап - принятие решения об отсрочке.

    Решение об отсрочке принимается Минэкономики в течение одного рабочего дня, о чем сообщается Минобороны и другие органы в цепочке согласования путем направления копии решения.

    Само принятое решение Минэкономики, в частности выписка из соответствующего приказа, является подтверждением предоставления отсрочки от призыва на военную службу во время мобилизации и военное время сроком до шести месяцев.

    Если понадобиться моя помощь, обращайтесь через кнопку "Обратиться".

    При обращении указывайте свой e-mail, по которому с Вами можно связаться.

    Всего доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.".

    Пост. КМУ " Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/194-2022-%D0%B...):

    "...2. Органи державної влади, інші державні органи подають Міністерству економіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях за формою згідно з додатком 1 в друкованій формі та/або в електронній формі з відповідним обґрунтуванням.

    3. Міністерство економіки узагальнює подані органами державної влади, іншими державними органами пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних і протягом одного робочого дня приймає відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також зазначеним органам...".

    Закон України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n2):

    " Стаття 1. Військовий обов'язок...

    9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:...

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;...

    Стаття 27. Зарахування в запас. Категорії запасу

    1. У запас Збройних Сил України та інших військових формувань зараховуються громадяни України, які придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час і не досягли граничного віку перебування в запасі. Вони перебувають на військовому обліку в відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки та відповідних органах інших військових формувань.".

    ---

    Доброго дня, Іване! Положення ч.другої Конституції України (виділене мною) для юридичних осіб публічного права (органи державної влади і управління), їх посадових осіб має вираз спеціального дозвільного принципу: "Заборонено все, що прямо не дозволено законом". Громадяни після досягнення призовного віку (27 років) зараховуються в запас, набувають статусу "військовозобов'язаний" незалежно від проходження військової служби. Оскільки чинним законодавством не встановлено обмежень бронювання військовозобов'язаних, що не проходили військову службу, то ні державні адміністрації, ні Міністерство економіки України, ні Міністерство оборони України, ні їх посадові особи не мають права самостійно встановлювати такі обмеження, діяти на порушення законодавства, на порушення Конституції України. Щодо вимоги до Вас відкликати військовий квиток: відповідно до Конституції України "ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством".

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Иван!

    Услышанное требование не законное.

    Поэтому все еще ждите. Если все отправили согласно законодательного требования, должны все прислать.

    В случае вопросов, набирайте.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України