Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 03 липня 2022, питання №68285 150₴

Виїзд за кордон після ВЛК?

Проходив ВЛК, тимчасово не придатний на 2 місяці с переоглядом. На довідці ВЛК мокрий штамп лікаря(він і голова ВЛК). Военкоматі не дають тимчасове військове аргументуючи що через 2 місяці прийдете потім дамо.
Питання чи законі дії военкомату?
Потрібні ще додаткові штампи на Довідці ВЛК крім лікаря?
Які ще потрібні документи щоб виїхати тимчасово за кордон до рідних?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олеже!

    Дії ТЦКСП абсолютно незаконні, і їх треба негайно оскаржити!

    Законом така можливість передбачена:

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятниця з 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    На довідці ВЛК додаткових штампів чи підписів не потрібно.

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною в режимі онлайн. Для того треба лише натиснути кнопку "звернутись" біля мого профілю. Вдачи Вам!

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день!

    Відповідно до роз'яснення Державної прикордонної служби для перетину кордону у Вашій ситуації потрібно: https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    визнані відповідно до висновку ВЛК тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії):

    висновок ВЛК;

    військово-обліковий документ з відповідною відміткою.

    Таким чином, для перетину кордону бажано, щоб ваше тимчасове військове було у вас на руках або на руках має бути документ, що підтверджує, що тимчасове військове знаходиться у військоматі.

    Якщо вам не видали документу про те, що військове посвідчення вилучене та знаходиться у військоматі, потрібно:

    1.Підготувати письмову заяву у вільній формі на ім'я керівника військомату про повернення вам тимчасового військового або видачі вам документу, що підтверджує його вилучення. Заява робиться у 2 екземплярах: 1 здається до канцелярії, на другому ставиться відмітка і вона залишається у вас як доказ подання заяви.

    2. Скарги до Міністерства оборони.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України 0 800 50 04 42

    Для письмових скарг: 03168, м. Київ-168, Повітрофлотський проспект, 6

    E-mail: admou@mil.gov.ua, тел.факс (044) 226-20-15

    Як тільки виникнуть питання - звертайтесь! Буду радий допомогти.

    Мєньков Андрій Васильович
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Доброго дня Олег.

    Відмова військкомату видати військово-обліковий документ незаконна. Тому що його видача не залежить від строку наступної медичної комісії (ВЛК).

    Військовозобов"язані мають перебувати на військовому обліку.

    Військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (пункт 16 Порядку організації військового обліку).https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...

    Спробуйте звернутися з письмовою скаргою до військкомату, якщо не допоможе, то до обласного військкомату (Центру комплектування). Ви можете також одразу звернутися до суду і паралельно подати скарги до військкоматів.

    Пункт 2-6 Правил перетинання державного кордону передбачає можливість виїзду за межі України військовозобов’язаних, які визнані відповідно до висновку ВЛК тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)

    Для перетину кордону Вам необхідно надати Держприкордонслужбі висновок ВЛК та військово-обліковий документ з відповідною відміткою.

    • Олег Клієнт рік тому

      Доброго дня. Выходить на довідці печатка саме однієї лікаря достатньо (чтому на цьому акцентую увагу, бачив довідки де стоїть печатка врача і військкомата) і 2 місяці також срок який дає право на перетин тимчасово кордону. (Не хотілось би проїхати 800 км щоб на кордоні почались нюанси)Потрібно тільки забрати тимчасове військове посвідчення або військовий квиток.

      Я правильно все зрозумів?

      Дуже дякую за допомог

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Олеже!

    У продовження відповіді на Ваші питання.

    Без тимчасового посвідчення Ви виїхати не зможете.

    Згідно роз’яснень Держприкордонслужби від 03 травня 2022 Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57.

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    З приводу конкретно Вашої підстави в них зазначено:

    "З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    1. Визнані встановленим порядком непридатними до військової служби за станом здоров’я з виключенням з військового обліку (тимчасове посвідчення військовозобов’язаного або військовий квиток з відміткою, витяг з наказу про звільнення з військової служби та виключення зі списків особового складу);"

    Для виїзду потрібно мати на руках такі документи:

    паспорт,

    тимчасове посвідчення з відміткою ТЦКСП про итимчасову непридатність до в.с.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України