Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 18 августа 2022, вопрос №71567 150₴

Военный учёт ,право женщин на выезд за границу

Здравствуйте меня зовут Надежда Мне 21 год И я хотела бы задать вопрос сейчас с 1 октября женщин берут на воинский учёт но у меня всего лишь курсы в бирже труда по профессии повар Могут ли меня призвать(но есть сертификат о том что я повар).на данный момент из-за боевых действий мне пришлось уехать за границу но на некоторое время я хочу вернуться в Украину по своим личным делам и снова уехать за границу к себе на работу подскажите пожалуйста, Смогу ли я выехать с Украины с первого октября? .Может мне нужны какие-то документы предъявить чтобы меня выпустили?Желательно знать какие документы предоставить в любом случае если что

Ответы юристов (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Надія!

    Поки що призов до лав ЗСУ жінок без їхньої згоди не передбачається, так само, як і не встановлена заборона на виїзд жінок-військовозобов'язаних за кордон.. З приводу обліку можу зазначити таке:

    За законом, увага буде приділена обліку жінок за спеціальностями програмістів, медиків, юристів, журналістів, музикантів, працівників громадського харчування та поліграфії, соцпрацівників, тощо. Через неясність першого наказу, були внесені зміни щодо обліку спеціальностей жінок, які беруться на облік з 1 жовтня 2022 року. Повний список спеціальностей вказаний в наказ від 07.02.2022 р. № 35 «Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11.10.2021 р. № 313». Даний наказ почав діяти з 01.04.2022 р. і охоплює тільки 14 фахових напрямів (спеціальностей).

    Перелік спеціальностей та професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних наступний:

    • хімічні технології та інженерія, біологія
    • Телекомунікації та радіотехніка
    • Інженерія програмного забезпечення, комп’ютерні науки, інформаційні системи та технології, комп’ютерна інженерія, системний аналіз, кібербезпека, мікро- та наносистемна техніка, автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології
    • Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка
    • Науки про Землю, географія, фізика та астрономія
    • Харчові технології, технологія виробництва і переробки продукції тваринництва
    • Забезпечення військ, озброєння та військова техніка, технології легкої промисловості
    • Фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров’я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія і експертиза
    • Стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування
    • Біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія
    • Ветеринарна медицина, ветеринарна гігієна
    • Облік і оподаткування, маркетинг, менеджмент, підприємництво, економіка, фінанси, банківська справа та страхування
    • Видавництво та поліграфія
    • Психологія, соціальна робота, соціальне забезпечення

    Обов’язки військовозобов’язаних жінок:

    1. перебувати на військовому обліку за місцем проживання, а за кордоном перебувати за місцем консульського обліку у дипустановах України;
    2. з’являтися на виклик до терцентру комплектування та соцпідтримки у терміни, зазначені в одержаних документах;
    3. не міняти місце проживання без дозволу військового комісара, керівників Служби безпеки чи Служби зовнішньої розвідки після оголошення мобілізації у воєнний час;
    4. проходити медогляд та лікування;
    5. проходити підготовку на військову службу, виконувати військовий обов’язок, перебуваючи у запасі;
    6. за тиждень прийти у терцентр для зняття з військового обліку, якщо необхідна зміна місця проживання, поїздка у відрядження, навчання, відпустка та лікування (на більше ніж три місяці за кордон);
    7. у разі зміни сімейного стану, погіршення стану здоров’я, адреси місця проживання (знаходження), отримання освіти, місця роботи чи посади ― потрібно повідомити за сім днів органи, в яких перебувають на обліку;
    8. у разі втрати військово-облікового документа ― негайно повідомляти терцентри комплектування чи органи СБУ.

    Будуть питання, тисніть 7на кнопку "звернутись" біля мого профілю. Буду радий допомогти!

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Добрый день Надежда.

    На данный момент в законодательстве не установлено органичений на выезд женщин за границу.

    Несмотря на то что ваша специальность/профессия есть в Перечне и Вы подлежите взятию на воинский учет, Вы сможете выехать за границу.

    Постановка на военный учет будет проходить в основном для тех женщин которые работают в Украине. То есть по месту работы ведется воинский учет и работодатель будет ответственный чтобы его сотрудницы подпадающие под действие Перечня профессий стали на воинский учет. Также это будет касаться вновь взятых на работу женщин.

    Промський Євгеній Сергійович
    23.3%

    Добрий день!

    Згідно з законом "Про військовий обов'язок і військову службу" та наказом Міністерства оборони України від 07.02.2022 №35 "Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313" з 1 жовтня 2022 року розпочнеться прийняття жінок на військовий облік. Постановці на облік підлягатимуть жінки від 18 до 60 років, які не мають протипоказань за станом здоров'я і мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю (повний перелік спеціальностей і професій див. у Наказі МО).

    Жінка, що стане на військовий облік, вважатиметься військовозобов'язаною, і підлягатиме тим же правам і обов'язкам, що і військозобов'язані чоловіки. Статус військовозобов'язаної передбачатиме перебування у запасі збройних сил, національної гвардії чи інших військових формувань.

    До слова, постановка на військовий облік жінок за визначеними спеціальностями та професіями є добровільною до 1 жовтня і обов'язковою після закінчення даного перехідного періоду.

    Таким чином, ймовірна заборона на виїзд закордон стосуватиметься не всіх жінок, а саме тих, які стануть на військовий облік (посилання на перелік професій див. вище).

    Жінки на військовому обліку можуть бути призвані на військову службу в будь-який час, проте на даний момент необхідності в мобілізації жінок немає (крім представниць найбільш дефіцитних військових професій).

    У зв'язку з цим багатьох жінок, що підлягають військовому обліку, хвилює питання обмежень, які на них накладає статус військовозобов'язаної, окрім можливості призову на військову службу. Найбільш жваво обговорюваним є питання виїзду військовозобов'язаних жінок за межі України.

    Згідно з законом "Про військовий обов'язок і військову службу", відповідні категорії жінок зобов'язані:

    - не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації,

    - а у воєнний час не виїжджати з місця проживання без дозволу керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, відповідних керівників СБУ або Служби зовнішньої розвідки;

    Це означає, що дозвіл на виїзд закордон жінок видається керівниками центрів комплектування у визначеному законом порядку. Зокрема, такий дозвіл на виїзд може бути надано військовозобов'язаним, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації на термін до одного року за наявності підтверджуючих документів. Повний перелік категорій осіб, що зможуть отримати такий дозвіл визначено в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Приміром, якщо військовозобов'язана жінка самостійно виховує дитину до 18 років або має дитину з інвалідністю тощо, то згідно зі статтею 23 має бути допущена до перетину кордону України.

    Раніше в українському медіа просторі з'являлись буцімто слова радника МВС Віктора Андрусіва підсанкційному виданню про те, що нібито ніякої заборони жінкам на виїзд з України не буде. Проте окрім сумнівності джерела такої інформації, радник не уточнює, чи має на увазі всіх жінок чи лише жінок на військовому обліці. Враховуючи вище зазначене, логічно припустити, що мались на увазі саме жінки, що не стоять на військовому обліці. А от про військовозобов'язаних жінок і заборону їм на виїзд чітко говориться в законодавстві.

    Таким чином, загальне правило забороняє виїзд саме військозобов'язаних жінок за межі України на період дії мобілізації і воєнного стану. Проте певні категорії таких жінок, визначені законодавством все ж можуть розраховувати на виїзд і відстрочку від військової служби. Також варто зазначити, що в будь-який час компетентні органи України можуть розширити цей перелік відповідними нормативно-правовими актами. І взагалі, у випадку повернення країни до умов мирного часу, будь-які жінки підлягатимуть призову на військову службу виключно за власним бажанням.

    При виникненні питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    З 1 жовтня 2022 року, Ви, як особа що має спеціальність що відповідає наказу МОУ, станете воєннозобов'язаною. Яким чином буде реалізований з цього часу механізм контролю на кордоні щодо жінок, поки що невідомо

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Надіє!

    И я хотела бы задать вопрос сейчас с 1 октября женщин берут на воинский учёт но у меня всего лишь курсы в бирже труда по профессии повар Могут ли меня призвать(но есть сертификат о том что я повар)

    Я ХОЧУ, АБИ ВИ ДЛЯ СЕБЕ УСВІДОМИЛИ, ЩО ПОКИ ЩО РОЗМОВИ ПРО ПРИЗОВ ЖІНОК НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ В ОБОВ'ЯЗКОВОМУ ПОРЯДКУ НЕ ВЕДУТЬСЯ.

    7 лютого 2022 року Міністерство оборони затвердило Наказ №35, в якому прописані спеціальності і професії, після отримання яких жінок можуть брати на військовий облік.

    21 березня 2022 року в Мін'юсті зареєстрували новий наказ, який набрав чинності відразу після офіційного публікування.

    Згідно з цим наказом, з 1 жовтня 2022 року Головнокомандувач Збройних Сил України повинен забезпечити взяття до військового обліку жінок певних професій та спеціальностей та щороку до 1 березня здійснювати відповідні заходи щодо внесення змін до опублікованого переліку (якщо вони будуть).

    До оновленого переліку входять наступні спеціальності:

    ...

    • технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, харчові технології.

    Також до оновленного переліку увійшли наступні професії:

    ...

    • Кухарі.

    АЛЕ ПРОСТО КУРСІВ НА КУХАРЯ НЕДОСТАТНЬО. ТУТ ПОТРІБНО МАТИ САМЕ ОСВІТУ З СПЕЦІАЛЬНОСТІ КУХАР АБО ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ.

    ТОМУ НА ОБЛІК СТАВАТИ ВИ НЕ ПОВИННІ.

    ...

    Смогу ли я выехать с Украины с первого октября?

    ВИЇХАТИ ЗМОЖЕТЕ.

    ПО-ПЕРШЕ, ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ ЧЕРЕЗ ВІДСУТНІСТЬ ВИЗНАЧЕНОЇ СПЕЦІАЛЬНОСТІ.

    ПО-ДРУГЕ, НЕ ЗМОЖУТЬ ВИЇХАТИ ТІЛЬКИ ТІ, КОГО ВІЗЬМУТЬ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК, І ЗА УМОВИ ЗАБОРОНИ ТАКОГО ВИЇЗДУ. ПОКИ ЩО ВИЇЗД ЗАБОРОНЕНО ТІЛЬКИ ЧОЛОВІКАМ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%

    Здравствуйте, Надежда!

    ОБЯЗАННОСТИ У ЖЕНЩИН СТАТЬ НА ВОИНСКИЙ УЧЕТ С 01.10.2022 ГОДА - НЕТ, ТАКАЯ ОБЯЗАННОСТЬ ВОЗЛОЖЕНА НА КОМАНДОВАНИЕ УКРАИНЫ, ПОЭТОМУ ДЛЯ ВАС НЕТ КАКИХ-ЛИБО ОГРАНИЧЕНИЙ И СООТВЕТСТВЕННО ПРОБЛЕМ В СВЯЗИ С ПЕРЕСЕЧЕНИЕМ ВАМИ ГРАНИЦЫ:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    07.02.2022 № 35

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України21 березня 2022 р.за № 348/37684

    Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313

    Відповідно до частини одинадцятої статті 1, частини шостої статті 11, статті 37 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», підпункту 49 пункту 4 Положення про Міністерство оборони України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 року № 671 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2016 року № 730), з метою розвитку Збройних Сил України та удосконалення військового обліку військовозобов’язаних НАКАЗУЮ:

    1. Внести до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313 «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03 грудня 2021 року за № 1566/37188, такі зміни:

    1) заголовок наказу викласти в такій редакції:

    «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних та Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями»;

    2) пункт 1 наказу викласти в такій редакції:

    «1. Затвердити такі, що додаються:

    1) Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних;

    2) Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями».

    2. Внести зміни до Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03 грудня 2021 року за № 1566/37188, виклавши його в новій редакції, що додається.

    3. Головнокомандувачу Збройних Сил України забезпечити:

    1) взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з 01 жовтня 2022 року;

    2) щороку до 01 березня здійснення Генеральним штабом Збройних Сил України заходів щодо внесення (за необхідності) змін до Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з урахуванням першочергових потреб у мобілізаційних ресурсах та Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями;

    3) подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

    4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

    Міністр оборони України

    О. Резніков

    ПОГОДЖЕНО:Міністр внутрішніх справ УкраїниЗаступник Голови Служби безпеки УкраїниГолова Служби зовнішньої розвідки України

    Д. МонастирськийВ. ГорбенкоО. Литвиненко

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    17 декабря 2021 года Минобороны Украины подготовило и опубликовало приказ, регулирующий набор женщин на военную службу и определяющий перечень профессий, представители которых должны стать на учет.

    1. Найти свою специальность/профессию в перечне, утвержденном приказом Минобороны от 11.10.2021 г. №313 .

    2. Уведомить работодателя об обязанности встать на воинский учет.

    3. Собрать необходимые документы:

     Заявление о постановке на воинский учет (предоставляет ТЦК и СП);

     Паспорт (или ID-карта), идентификационный код;

     Фотография 3х4;

     Свидетельство о рождении детей, документы об опеке (если есть);

     Документ о получении специальности и/или профессии;

     Решение военно-врачебных комиссий о пригодности по состоянию здоровья для прохождения военной службы в мирное или военное время (оформление в ТЦК или СП).

    4. Пройти медицинское освидетельствование и добавить заключение военно-врачебной комиссии в пакет документов.

    5. Предоставить необходимые документы для взятия на воинский учет в Территориальном центре комплектования и социальной поддержки по месту регистрации места жительства.

    За отказ в постановке на воинский учет грозит штраф от Гоструда и территориального центра комплектования и социальной поддержки.(850 – 1 700 грн). Штраф только после того как станете военнообязанной.

    Предельный возраст пребывания в запасе и в военном резерве – 60 лет.

    Если Ваша женщина не работает по специальности и сертификат повішения квалификации по ней просрочен. Становиться на учет не нужно.

    Если станет то будет военнообязаной со всеми необходиміми правами и обязанностями.

    до єтого момента ограничений выезда женщин не существует

    Учет женщин чьи военно- учетные специальности подходят согласно приказа МОУ начнется с 01.10.22 года

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Богачевська Ольга Дмитрівна

    Доброго вечора!

    Військовому обліку підлягають усі жінки у віці від 18 до 60 років, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком (ч.11 ст.1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу").

    Вагітні жінки та/або з малолітніми дітьми також мають стати на військовий облік. У територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки для жінок враховуватиметься стан здоров’я та її сімейні обставини.

    Перелік спеціальностей та професій

    Перелік спеціальностей та професій визначений в наказі Міністерства оборони України від 11.10.2021 №313 "Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних та Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями".

    Військово-облікова спеціальність визначається не лише дипломом, але й записом у трудовій книжці: досвідом роботи та КВЕДами фізичної особи-підприємця. Остаточно приналежність до військово-облікової спеціальності визначається у територіальному центрі комплектування.

    Згідно з наказом Міністерства оборони України від 07.02.2022 №35 "Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313" з 1 жовтня 2022 року Головнокомандувач Збройних Сил України повинен забезпечити взяття до військового обліку жінок певних професій та спеціальностей та щороку до 1 березня здійснювати відповідні заходи щодо внесення змін до опублікованого переліку (якщо вони будуть).

    Відповідно до частини 12 статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

    Жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військового обов’язку в запасі та дотримання правил військового обліку.

    Відповідальність за ухилення від постановки на військовий облік

    Чинним законодавством України за правопорушення, пов'язані з військовим обліком, встановлено адміністративну та кримінальну відповідальність.

    Адміністративна відповідальність

    За порушення військовозобов'язаними правил військового обліку, на них може бути накладено штраф від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 850 грн). Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період - тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн) (стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

    Кримінальна відповідальність

    Частина 1 статті 337 Кримінального кодексу України передбачає, ухилення призовника, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, - карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 грн) або виправними роботами на строк до одного року.

    Степаненко Артем Тарасович
    Степаненко Артем Тарасович год назад

    Адвокат, г. Гуляйполе, 2 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий день. Повторно норми Закону наводити не буду, колеги вже все вказали, але вважаю, що після 1 жовтня жінкам теж буде заборонений виїзд за кордон, так як вони стануть військовозобов'язаними, і тоді потрібно будуть тіж самі підстави, що і для чоловіків, тому рекомендую виїхати за кордон до 1 жовтня.

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Надежда!

    На текущий момент такой воинский учет для женщин добровольный.

    Соответственно если вы добровольно на учет не станете, обязательства как военнообязанной у вас не будет.

    Нет на текущий момент у вас ограничений по перемещению в страну и из нее.

    Набирайте.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України