Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 07 сентября 2022, вопрос №72626 150₴

Выезд женщин за границу

Здравствуйте! Я доктор, мне 27 лет, состою со времён интернатуры на воинском учёте, не работаю. Есть военный билет. В билете указано что я годна к службе, шифр в билете- фельдшер.
Вышла новость о том, что обязательней учёт перенесён для женщин на 1 октября 2023 года. Смогу ли я выезжать за границу если я УЖЕ СОСТОЮ НА УЧЕТЕ?
Планирую выехать в Европу через Румынию 20 сентября, потом вернуться и перед Новым годом снова выехать. Выпустят ли меня?
Благодарю за ответ

Ответы юристов (10)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    16.7%

    Добрій день.

    До 1.10.2022 года, Вы можете выезжать за границу без каких-либо ограничений и предоставления военно-учетнго документа. Действующие Правила пересечения государственного границы Украины пердусматривают ограничение только для женщин-военнослужащих.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Юлія!

    ЗМОЖЕТЕ ВИЇХАТИ.

    ВЧОРА ЗАСТУПНИК МІНІСТРА ОБОРОНИ УКРАЇНИ ГАННА МАЛЯР ПОВІДОМИЛА, ЩО ОБМЕЖЕНЬ ЩОДО ВИЇЗДУ ЖІНОК ЗА КОРДОН НЕ БУДЕ ВСТАНОВЛЕНО.

    Ознаймотесь:

    https://lb.ua/society/2022/09/07/528649_zhodnih_za...

    УВАЖНО СТЕЖИМО ЗА РОЗВИТКОМ ПОДІЙ, АЛЕ СКОРІШЕ ЗА ВСЕ ЙДЕМО ДО ТОГО, ЩО ЗАБОРОНИ НА ВИЇЗД ЖІНКАМ НЕ БУДЕ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Мєньков Андрій Васильович
    16.7%

    Добрый день Юлия.

    Сейчас действующее законодательство не запрещает военнообязанным женщинам покидать Украину в отличии от мужчин. Согласно заявлений Министерства обороны Украины в дальнейшем также не планируется запрещать выезд за границу.

    Гончаренко Константин
    23.3%

    Доброго дня!

    17 декабря 2021 года Минобороны Украины подготовило и опубликовало приказ, регулирующий набор женщин на военную службу и определяющий перечень профессий, представители которых должны стать на учет.

    1. Найти свою специальность/профессию в перечне, утвержденном приказом Минобороны от 11.10.2021 г. №313 .

    2. Уведомить работодателя об обязанности встать на воинский учет.

    3. Собрать необходимые документы:

    • Заявление о постановке на воинский учет (предоставляет ТЦК и СП);
    • Паспорт (или ID-карта), идентификационный код;
    • Фотография 3х4;
    • Свидетельство о рождении детей, документы об опеке (если есть);
    • Документ о получении специальности и/или профессии;
    • Решение военно-врачебных комиссий о пригодности по состоянию здоровья для прохождения военной службы в мирное или военное время (оформление в ТЦК или СП).

    4. Пройти медицинское освидетельствование и добавить заключение военно-врачебной комиссии в пакет документов.

    5. Предоставить необходимые документы для взятия на воинский учет в Территориальном центре комплектования и социальной поддержки по месту регистрации места жительства.

    За отказ в постановке на воинский учет грозит штраф от Гоструда и территориального центра комплектования и социальной поддержки.(850 – 1 700 грн). Временно отменены штрафы

    Предельный возраст пребывания в запасе и в военном резерве – 60 лет.

    Если Ваша женщина не работает по специальности и сертиикат повішения квалификации по ней просрочен. Становиться на учет не нужно.

    Если станет то будет военнообязаной со всеми необходиміми правами и обязанностями.

    до єтого момента ограничений выезда женщин не существует

    Учет женщин чьи военно- учетные специальности подходят согласно приказа МОУ начнется с 01.10.23 года( принят приказ МОУ о перенесении даты учета женщин- сообщила - зам министра обороны АННА МАЛЯР)

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Юлія!

    Ось остання інформація від заступниці Міністра оборони України Ганни Маляр з приводу Вашого питання! 1 година назад!

    "Тепер вже офіційно Міністерство оборони України

    Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає.

    Наразі в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проект Закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

    Свої пропозиції, які серед іншого передбачають, що взяття на військовий облік жінок носить виключно добровільний характер, Міністерство оборони України раніше направило до Комітету.

    Разом з тим, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ вчора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков.

    Нагадую, що норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється 261d.pngсаме законом.

    Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати і внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання.

    Ми ж, в межах своїх повноважень, можемо лише відтермінувати строки. Тож, ще на рік - до 01 жовтня 2023, їх відтерміновано, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним.

    Робота в комітеті Верховної Ради активно продовжується. Тому, ніякої паніки і зради. Ніяких обмежень для жінок не існує.

    Після прийняття відповідних змін до законодавства щодо виключно добровільного взяття на військовий облік жінок, необхідності знов і знов відтерміновувати строки наказами Міноборони 2757.pngбільше не буде.

    Як заявив Генеральний Штаб, досвід розгортання всіх військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку".

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Здравствуйте!

    ДО 01.10.2022 ГОДА ВЫ МОЖЕТЕ БЕЗ ПРОБЛЕМ ПЕРЕСЕЧЬ ГРАНИЦУ, ЧТО БУДЕТ ПОСЛЕ, СПРОГНОЗИРОВАТЬ СЛОЖНО - БО НАША ВЛАДА "ГОРЕ ОТ УМА", А МОЖЕ ВІДСУТНІСТЬ РОЗУМУ ТА ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    1.

    После того, как женщина станет на военный учет в Территориальных центрах комплектования и социальной поддержки, она приобретет статус военнообязанной и будет находиться в запасе Вооруженных сил, Национальной гвардии или других военных формирований. Женщины, состоящие на военном учете, могут быть призваны на военную службу или привлечены для выполнения работ по обеспечению обороны государства в военное время.

    Поскольку в законодательстве определено только понятие "военнообязанный" и не предусмотрено каких-либо разграничений по полу, то женщины-военнообязанные имеют такие же ограничения, как и военнообязанные мужчины. Это значит, что военнообязанным женщинам запрещено покидать страну в период действия военного положения, если его продлят. Это ограничение не касается женщин, которые не подлежат призыву на военную службу во время мобилизации.

    2.

    Зважаючи на те, що під час дії воєнного стану виїзд за межі країни всіх військовозобов'язаних громадян забороняється, та в умовах воєнного стану в Україні жінки, які стануть на військовий облік, не зможуть виїхати за кордон без отримання спеціального дозволу від відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати).

    Винятком є лише ті, хто не підлягає призову на військову службу під час мобілізації:

    • це, зокрема жінки, які мають неповнолітніх дітей і чоловіка, який проходить військову службу,
    • багатодітні батьки,
    • матері-одиначки з неповнолітніми дітьми,
    • матері дітей із інвалідністю та інші категорії, визначені ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".
    Карпенко Андрей Владимирович

    Новая информация: https://www.rbc.ua/ukr/news/voinskiy-uchet-zhenshc...

    Следовательно с 01.10.2022 года на границе не будут требовать разрешений на выезд.

    Но, формально Вы военнообязанная и на Вас распространяются законодательные ограничения на выезд за границу.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Юлия!

    ОБЯЗАННОСТИ У ЖЕНЩИН СТАТЬ НА ВОИНСКИЙ УЧЕТ С 01.10.2022 ГОДА - НЕТ, ТАКАЯ ОБЯЗАННОСТЬ ВОЗЛОЖЕНА НА КОМАНДОВАНИЕ УКРАИНЫ, ПОЭТОМУ ДЛЯ ВАС НЕТ КАКИХ-ЛИБО ОГРАНИЧЕНИЙ И СООТВЕТСТВЕННО ПРОБЛЕМ В СВЯЗИ С ПЕРЕСЕЧЕНИЕМ ВАМИ ГРАНИЦЫ:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    07.02.2022 № 35

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України21 березня 2022 р.за № 348/37684

    Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313

    Відповідно до частини одинадцятої статті 1, частини шостої статті 11, статті 37 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», підпункту 49 пункту 4 Положення про Міністерство оборони України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 року № 671 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2016 року № 730), з метою розвитку Збройних Сил України та удосконалення військового обліку військовозобов’язаних НАКАЗУЮ:

    1. Внести до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313 «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03 грудня 2021 року за № 1566/37188, такі зміни:

    1) заголовок наказу викласти в такій редакції:

    «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних та Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями»;

    2) пункт 1 наказу викласти в такій редакції:

    «1. Затвердити такі, що додаються:

    1) Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних;

    2) Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями».

    2. Внести зміни до Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03 грудня 2021 року за № 1566/37188, виклавши його в новій редакції, що додається.

    3. Головнокомандувачу Збройних Сил України забезпечити:

    1) взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з 01 жовтня 2022 року;

    2) щороку до 01 березня здійснення Генеральним штабом Збройних Сил України заходів щодо внесення (за необхідності) змін до Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з урахуванням першочергових потреб у мобілізаційних ресурсах та Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями;

    3) подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

    4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

    Міністр оборони України

    О. Резніков

    ПОГОДЖЕНО:Міністр внутрішніх справ УкраїниЗаступник Голови Служби безпеки УкраїниГолова Служби зовнішньої розвідки України

    Д. МонастирськийВ. ГорбенкоО. Литвиненко

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк
    23.3%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Обмеження по перетину кордону під час військового стану в Україні поширюються на чоловіків 18-60 років, жодних обмежень щодо виїзду українських жінок за кордон, повязаних з воєнним станом, наразі не існує.

    Підставою для заборони виїзду може бути лише відповідне судове рішення або рішення інших уповноважених державних органів щодо заборони виїзду з країни.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Юлія!

    Для виїзду за кордон Вам потрібен лише закордонний паспорт, ваше відношення до військового обов'язку та перебування на військовому обліку на кордоні перевіряти не будуть.

    Всі обмеження щодо виїзду за кордон стосуються лише військовозобов'язаних чоловіків. Ознайомтеся - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Зверніть увагу, що прикордонники надають консультації в телефонному режимі:

    • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
    • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
    • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
    • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
    • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
    • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
    • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

    Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

    Також можете телефонувати до Адміністрації ДПС України на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598.

    Пишіть, якщо виникнуть додаткові питання.

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України