Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 12 вересня 2022, питання №72844

Скільки дитина може мати максимально уроків та навчальних годин на день?

Моїй дитині призначили 11 уроків (сума з нульовим та вікном) у один день. При цьому, він вчиться на дистанційній формі навчання, але після п'ятого урока (шостий з нульовим, 12:50 - 13:35) повинен укластися у вікно шостого урока (сьомий з нульовим, 13:50 - 14:35) під час котрого нічого не проходить, доїхати до школи та бути присутнім на ще чотирьох уроках (згідно розкладу з 7-10, 14:45 - 18:10). Тобто син проведе 10 годин у навчанні. Чи є в цьому якесь порушення, або школа має повне право на проведення такої кількості уроків?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Артеме!

    КІЛЬКІСТЬ ГОДИН. Кількість уроків, тобто годин навчального навантаження на тиждень, регулюється Державними санітарними нормами. У них розписані допустимі значення по кожному класу в залежності від графіка (п’ятиденка або шестиденка). Згідно з нормами, першокласники можуть вчитися не більше 20 (22,5) годин на тиждень, а 12-класники – 33 (36) годин.

    Помітне збільшення навчального навантаження, у порівнянні з молодшою школою, спостерігається вже в 5-му класі. Діти починають вчитися відразу довше 5 (6) годин в тиждень. А починаючи з 8-го класу, кількість уроків не збільшується і до самого випуску становить 33 (36) годин в тиждень. Це означає, що у 9-класника, який вчиться на п’ятиденці, двічі в тиждень може бути по 6 уроків і тричі – по 7 уроків. Якщо в школі передбачена шестиденка, то на суботу зазвичай виставляють 4 заняття, тому загальне навантаження з понеділка по п’ятницю не збільшується.

    ТРИВАЛІСТЬ УРОКІВ в молодшій і старшій школі відрізняється. Згідно з тими ж Державними санітарними нормами, урок у 1-му класі триває 35 хвилин, у 2-4-х класах – 40 хвилин, в 5-12-х класах – 45 хвилин. У законодавстві передбачено, що тривалість уроків може змінюватися. Однак це має бути узгоджено з департаментом освіти і Санепідслужбою.

    ПЕРЕРВИ. Тривалість перерв між уроками для учнів 1-го класу повинна бути не менше 15 хвилин, для всіх інших – 10 хвилин.

    Велика перерва після 2-го уроку повинна тривати 30 хвилин. Однак замість нього може бути дві зміни по 20 хвилин після 2-го і 3-го уроків. Точний розклад кожна школа визначає для себе сама.

    ЗВІДКИ ВЗЯЛСЯ ВОСЬМОЙ УРОК? Виходячи з санітарних норм, українські школярі не повинні мати в своєму розкладі восьмих уроків. Однак це іноді відбувається. І ось чому.

    По-перше, через неефективно складений розклад. Якщо в один день у дитини 8 уроків, значить, в інші дні може бути 6 або 5 уроків. Це – нерівномірний розподіл навчального навантаження. І такого в школі бути не повинно. Але буває. У тому числі через переповненість школи, наявності другої зміни, дефіциту вчителів та аудиторій.

    По-друге, в школі є таке поняття, як «класна година». Це додатковий урок, який проводиться після основних занять. Зазвичай на ньому вирішуються організаційні питання. Але взагалі ці уроки повинні бути присвячені корисним для дітей темам здорового способу життя, захисту своїх прав тощо. На думку голови громадської організації «Основи свідомості» Віталія Фурманюка, такі уроки не є обов’язковими для відвідування. І батьки можуть від них відмовитися, щоб дитина мала можливість повернутися зі школи раніше або відправитися на позакласні заняття.

    По-третє, шкільний курс передбачає наявність факультативних уроків: наприклад, з риторики, креслення та інших напрямків. Їх дитина також не зобов’язана відвідувати.

    ШУКАЙТЕ ДОПОМОГИ. Батькам школярів потрібно пам’ятати, що вони мають право вимагати дотримання школою законодавства в галузі освіти. Якщо розклад дитини складено погано – кількість уроків «скаче» з дня на день, заняття починаються в різний час (а повинні – в один і той самий протягом року) або їх кількість перевищує допустиму – то потрібно звернутися до директора з проханням розклад скоригувати. Якщо ніяких дій з боку керівництва школи не буде, потрібно звернутися в департамент або районний відділ освіти з колективною скаргою.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Артеме!

    Є граничні норми навантаження для школярів.

    Звертайтесь індивідуально, спробую допомогти предметно.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України