Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 04 октября 2022, вопрос №73973

Обновить просроченный загранпаспорт

Здравствуйте. Подскажите, могу ли я обновить/восстановить/продлить украинский загранпаспорт (книжка)? Срок годности закончился 22.02.22. Доступа к Дие нет.

Территориально нахожусь в Грузии, въезжал через загранпаспорт РФ.
Какие вопросы могут быть в консульстве? Какие документы нужны для восстановления?
На сколько это вообще реально в текущей ситуации?
Могут ли быть ко мне применены какие-то штрафные санкции? Если да, то какие?

Ответы юристов (4)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Ви можете звернутися до посольства України в Грузії за отриманням нового закордонного паспорта.

    Жодних санкцій до Вас застосовано не буде.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Петре!

    Формально ответственность за незаконное пересечение границы предусмотрена статьей 204-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України).

    "Перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади -

    тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

    Ті самі дії, вчинені групою осіб або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятисот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк від десяти до п’ятнадцяти діб, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

    Чинність цієї статті не поширюється на випадки повернення в Україну без встановлених документів громадян України, які стали жертвами злочинів, пов'язаних з торгівлею людьми, а також на випадки прибуття в Україну іноземців чи осіб без громадянства з наміром отримати притулок чи бути визнаними в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, якщо вони звернулися із заявою про надання притулку чи заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, відповідно до Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту".

    Но на деле в Вашем случае эта статья действовать не будет, поскольку Вы согласно ст. 18 Уголовного кодекса Украины находились в состоянии крайней необходимости:

    «Не є адміністративним правопорушенням дія, яка хоч і передбачена цим Кодексом або іншими законами, що встановлюють відповідальність за адміністративні правопорушення, але вчинена в стані крайньої необхідності, тобто для усунення небезпеки, яка загрожує державному або громадському порядку, власності, правам і свободам громадян, установленому порядку управління, якщо ця небезпека за даних обставин не могла бути усунута іншими засобами і якщо заподіяна шкода є менш значною, ніж відвернена шкода».

    То есть в данном случае Вы защищали свое конституционное право на жизнь, независимо от способа этой защиты.

    Советую по приезду в ЕС обратится в украинское консульство или посольство, где изложить обстоятельства своего пересечения границы и стать на учет. Это даст Вам стопроцентную гарантию из бежать любой ответственности. Помните, Ваш случай не единственный: многие поступают так, не имея другой возможности избежать попадания на оккупированные территории.

    То же самое рекомендует вице-премьер, министр по вопросам реинтеграции Ирина Верещук.

    Прямая речь: "Виїдьте, будь ласка, бо наша армія обов’язково деокуповуватиме ці землі. Наша воля це робити є непохитною. І дуже-дуже важко потім буде відкрити гуманітарний коридор, коли там будуть діти… Ми знатимемо, що там діти, і ми будемо безсилі, і цього дуже не хочеться. Повірте, деокупація буде дуже швидко. Контрнаступ обов’язково буде".

    При этом Верещук призвала «скористатися для виїзду тимчасово, виданими для цього окупантами "фейковими" документами і запевнила, що українська влада за це не каратиме».

    Прямая речь: "Вони (то есть Ви – ред. моя) не порушать закон, якщо виїдуть через тимчасово окуповані території. Ми знаємо, що це на сьогодні – ледь не єдині гуманітарні коридори, якщо їх так можна назвати, і яким можна виїхати. Отже, якщо є можливість, виїдьте, особливо, з дітками.

    Як тільки ви потрапите на територію третіх країн – Європейського Союзу чи ще когось – зверніться в будь-яке консульство або знайдіть можливість зателефонувати до нас. Навіть без жодних документів вас впустять всі країни. Як буде потрібно, ми виготовимо документи, передамо в консульство, де ви будете знаходитись".

    Кстати, восстановить загранпаспорт можно в украинском посольстве.

    При наличии вопросов, обращайтесь лично, нажав кнопку "звернутись". Удачи!

    • Петр Клиент год назад

      не совсем так. Гражданство РФ я получил в 2018г, еще до всех этих событий (нужно было для работы).Наличие второго гражданства ведь не является причиной для лишения меня украинского гражданства?И я, как подданный двух стран, имею право въезжать по любому документу (в моем случае - по действительному), верно?На сколько я понимаю, основания для восстановления паспорта у меня есть и мне не откажут?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Общаться в чате

        Аааа... Это меняет дело! Как раз в Украине запрещено двойное гражданство. Поэтому Вам придется выбирать. В противном случае Вас вообще сюда не пустят.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України