Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 06 жовтня 2022, питання №74081 550₴

Стал студентом, получил справку что студент, нужно ли оформлять отсрочку в военкомате или этой справки достаточно

Стал студентом, получил справку что студент, нужно ли оформлять отсрочку в военкомате по месту регистрации или этой справки достаточно. Возраст 30 лет, не служил, есть только старое приписное от 2012 года

Відповіді юристів (13)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10.9%

    Вітаю, Артеме.

    ДИВІТЬСЯ, ЦЕ ДИВЛЯЧИСЬ НА ТЕ, ЯКИЙ ВАШ ВІК, І ЯКИЙ ВАШ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИЙ СТАТУС. ОСКІЛЬКИ Я ЦЬОГО НЕ ЗНАЮ, ТО РОЗГЛЯНУ ОДРАЗУ ОБИДВА МОЖЛИВІ ВАРІАНТИ:

    1. ЯКЩО ВАШ ВІК ДО 27 РОКІВ І ВИ Є ПРИЗОВНИКОМ, ТОДІ ВИ МАЛИ ДО 01 ЖОВТНЯ 2022 РОКУ ПОВІДОМИТИ ТЦК та СП ПРО ТЕ, ЩО ВИ Є СТУДЕНТОМ. ЯКЩО ЦЕ ЗРОБИТИ ЗАРАЗ, НІЧОГО СТРАШНОГО НЕ БУДЕ. ТОМУ ПОВІДОМЛЯТИ ТРЕБА ЗА ТАКИХ УМОВ.

    2. АЛЕ ЯКЩО ВАМ БІЛЬШЕ 27 РОКІВ АБО ВАШ СТАТУС ВЖЕ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИЙ, ТО ПІСЛЯ ВСТУПУ ТА ОТРИМАННЯ ДОВІДКИ ПРО НАВЧАННЯ НЕ ПОТРІБНО СПЕЦІАЛЬНО ЙТИ ДО ВІЙСЬККОМАТУ І ПОВІДОМЛЯТИ ЇХ ПРО ЦЕ.

    У ТАКОМУ ВИПАДКУ ВИ ЦЕ ЗРОБИТЕ, ЯКЩО ОТРИМАЄТЕ ПОВІСТКУ ПРО ЯВКУ ДО ТЦК та СП ШЛЯХОМ ПОДАННЯ ВІДПОВІДНОЇ ЗАЯВИ. ЯКЩО НІЧОГО ЦЬОГО НЕ БУЛО, ЗАРАЗ НІЯКИХ КРОКІВ У ТАКОМУ ВИПАДКУ РОБИТИ НЕ РАДЖУ.

    ЦЕ ПОВЕРХНЕВА ОЦІНКА, СПИРАЮЧИСЬ НА ЗАГАЛЬНІ ФАКТИ. МОЖЛИВО, ЯКЩО ДІЗНАТИСЬ ВАШУ СИТУАЦІЮ БІЛЬШ ДЕТАЛЬНІШЕ, Я Б ЗРОБИВ БІЛЬШ ПРЕДМЕТНІ ПОРАДИ. АЛЕ У БУДЬ-ЯКОМУ ВИПАДКУ, ТЕ, ЩО Я ЗАЗНАЧИВ ВИЩЕ, НЕ ВІДМІНЯЄТЬСЯ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    АРТЕМЕ!

    ВИ СТВОРИЛИ ЗАЯВКУ, ОДНАК ВКАЗАЛИ НОМЕР, ЗА ЯКИМ НЕМОЖЛИВО З ВАМИ ЗВ'ЯЗАТИСЬ.

    • Артем Клієнт рік тому

      Пробачте, то я випадково нажав "Обратиться"

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    6.4%

    Доброго дня.

    Відповідно до аб. 9 п. 1 Призовники і військовозобов’язані повинні особисто повідомляти у семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади, місця роботи і посади.

    Таким чином, формально, Ви повинні сповістити ТЦК СП про факт отримання Вами освіти і формально, Вас можуть притягнути до адміністративної відповідальності, але по факту зробити це буде доволі трудно.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добьрого дня, Артеме!

    Все набагато простіше, аніж кажуть і, можливо, аніж думаєте Ви! Ви маєте відстрочку відповідно до абзацу першого частини третьої статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Яка, як Вам відомо надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати таке право.

    По великому рахунку Ваше право на відстрочку безумовне, і тому Вам зовсім не обов'язково оформлювати цей факт в будь-який правовий спосіб чи навіть повідомляти про це ТЦК та СП!

    Тепер про приписне...

    З огляду на вік Ви, звичайно, повинні були поміняти цей документ ще 3 роки назад, але Ви того не зробили, тому за Вами все одно висить гипотетичнмй адміністративний штраф за порушення правил воєнного обліку: як підказує мені моя практика, це щось в районі 800 або 1 тисячи грн. Якщо захочете виправити це, то маючи на руках довідку, про яку Ви згадали в своєму питанні (пам'ятайте, вона мусить бути підпісана ректором та мати мокру печатку), Ви можете з'явитись у військомат і подати заяву про заміну застарілого приписного на воєнний квиток. Заплатите штраф, обов'язково пройдете військово-лікарську комісію та пійдете вчитися далі.

    От нібито і все.

    Якщо захочете знати про сказане більше, і виникнуть нові питання чи уточнення, зверніться до мене персонально. Додаткових грошей, окрім тих, що Ви вже заплатили на сайті, Вам таке звернення не коштуватиме, а от інформації додасть точно.

    Корнійчук Євген Іванович
    9.1%

    Добрий день, для получения отсрочки обратитесь в военкомат по месту проживания с заявлением о предоставлении вам о строчки согластно ст. 23 Зу про мобилизацию и мобилизационную подготовку, к заявлению приложить справку с вуза студенческий билет и т. Д. Любые документы которые подтверждают обучение.

    При подаче заявления вас обяжут пройти мед. Комиссию., поэтому я не рекомендую без повестки самому идти военкомат. А так все зависит какую цель вы преследуете. Чисто формально справки достаточно.

    Для детальной консультации нажимайте кнопку обратиться.

    Савченко Олександр
    14.5%
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Артеме!

    За своїм віком Ви вже маєте статус військовозобов'язаного, а тому ваше приписне підлягає обміну на військовий квиток/тимчасове посвідчення військовозоов'язаного.

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text):

    Стаття 1. Військовий обов'язок

    9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України підлягають громадяни України:

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    звільнені з військової служби в запас;

    які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";

    військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    звільнені зі служби поліцейські, особи начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Державного бюро розслідувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби України, співробітники Служби судової охорони, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, особи, які мають спеціальні звання Бюро економічної безпеки України;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;

    зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від призову на строкову військову службу;

    які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

    які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування у запасі;

    ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...:

    16. Військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

    Також ознайомтеся:

    1) ПОРЯДОК видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0582-17#Text

    2) ПОРЯДОК виготовлення, видачі та знищення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1511-17#Text

    ХХХ

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18/conv#n852):

    Стаття 4. Право на вищу освіту

    1. Кожен має право на вищу освіту.

    Право на вищу освіту гарантується незалежно від віку, громадянства, місця проживання, статі, кольору шкіри, соціального і майнового стану, національності, мови, походження, стану здоров’я, ставлення до релігії, наявності судимості, а також від інших обставин. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття вищої освіти, крім випадків, встановлених Конституцією та законами України.

    Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    1) здобувачі вищої освіти;

    2. Здобувачами вищої освіти є:

    1) студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра;

    Умовами для отримання відстрочки від мобілізації є лише рівень (тобто професійна (професійна-технічна), професійна передвища чи вища) та форма здобуття освіти (денна чи дуальна). Інших критеріїв законом не передбачено. Працівники ТЦКСП (військкомату) не мають права тлумачити Закон на власний розсуд.

    Таким чином, навчання у ВНЗ за денною або дуальною формою навчання є підставою для отримання відстрочки від мобілізації (незалежно від кількості отриманих попередньо освіт чи кваліфікаційних рівнів, і незалежно в Україні чи за кордоном).

    У документах про навчання (контракт, довідка на бланку вишу тощо) має бути зазначено назву ВНЗ, рівень освіти (тобто, вища), форма освіти (тобто, денна), а також ступінь вищої освіти (бакалавр, магістр тощо).

    ВРАХОВУЮЩИ ВИЩЕЗАЗНАЧЕНЕ, РАДЖУ ВАМ ПОДАТИ, А КРАЩЕ НАПРАВИТИ ПОШТОЮ РЕКОМЕНДОВАНИМ ЛИСТОМ ІЗ ОПИСОМ ВКЛАДЕННЯ, ПИСЬМОВУ ЗАЯВУ НА ІМ'Я КЕРІВНИКА ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ПРО ВИДАЧУ ВІЙСЬКОВОГО КВИТКА/ТИМЧАСОВОГО ПОСВІДЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОГОЗОБОВ'ЯЗАНОГО, ВЗЯТТЯ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИХ, ВНЕСЕННЯ ДАНИХ ПРО НАВЧАННЯ ДО РЕЄСТРУ ТА НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    МОЖУ НАДІСЛАТИ ВАМ ЗРАЗОК ТАКОЇ ЗАЯВИ, ПО ЯКІЙ ВСІ МОЇ КЛІЄНТИ БЕЗ ПРОБЛЕМ ОТРИМУВАЛИ ВІДСТРОЧКУ. ДО РЕЧІ, ОФОРМЛЕННЯ ВІДСТРОЧКИ У ПОДАЛЬШОМУ ДОЗВОЛИТЬ ВАМ УНИКНУТИ ВРУЧЕННЯ ПОВІСТОК.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Крикун Сергій  Павлович
    14.5%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...):

    " 15. Військовий облік здійснюється з урахуванням встановленого в Україні порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування) фізичних осіб, організовується і безпосередньо ведеться державними органами, а також підприємствами, установами та організаціями, в яких призовники і військовозобов’язані працюють (навчаються)...

    36. Державні органи, підприємства, установи та організації ведуть персональний облік призовників і військовозобов’язаних за місцем їх роботи (навчання), у тому числі на умовах трудового договору (контракту, угоди), строком більш як три місяці.

    37. З метою ведення персонального обліку призовників і військовозобов’язаних на державні органи, підприємства, установи та організації покладається виконання таких заходів:

    перевірка у громадян під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікових документів (у військовозобов’язаних - військових квитків або тимчасових посвідчень, а у призовників - посвідчень про приписку до призовних дільниць). Приймання на роботу (навчання) призовників і військовозобов’язаних здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, а також у разі перебування на військовому обліку в СБУ та Службі зовнішньої розвідки;

    надсилання у семиденний строк до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки повідомлень про зміну облікових даних призовників і військовозобов’язаних, прийнятих на роботу (навчання) чи звільнених з роботи (відрахованих з закладу освіти);...

    Додаток 1 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників і військовозобов’язаних

    1. Призовники і військовозобов’язані повинні:

    перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки ...за місцем роботи (навчання) на підприємствах, в установах, організаціях,...

    особисто повідомляти у семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади;...".

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;..".

    "ПОРЯДОК ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0378-22#Text):

    "3. Основними завданнями Реєстру є:

    ведення військового обліку громадян України;...

    II. Суб’єкти Реєстру та їх завдання...

    16. Органами ведення Реєстру є ТЦК та СП,...

    18. Призначена відповідальна особа за ведення Реєстру відповідно до покладених на неї обов’язків здійснює:

    внесення відомостей до електронних форм облікових карток призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідно до нормативно-правових актів з питань ведення військового обліку, взяття (зняття) на військовий облік з перевіркою відповідності персональних та службових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів з існуючими обліковими даними;

    внесення змін до персональних та службових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі відомостей органів виконавчої влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, закладів освіти незалежно від підпорядкування і форми власності, ТЦК та СП, військових частин, а також відомостей, що подаються органу ведення Реєстру призовниками, військовозобов’язаними та резервістами;

    верифікацію персональних та службових даних призовників, військовозобов’язаних або резервістів, у тому числі осіб, звільнених з військової служби, які мають право на пенсію;...

    III. Відомості, що вносяться до Реєстру...

    2. До персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста належать:...

    відомості про освіту та спеціальність;...

    6. Збирання відомостей здійснюється органами ведення Реєстру на підставі відомостей, що подаються органу ведення Реєстру особисто призовниками, військовозобов’язаними та резервістами,...закладами освіти...

    12. Отримання призовником, військовозобов’язаним та резервістом інформації про своє включення (не включення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру, здійснюється після особистого звернення та письмового запиту (в якому вказується прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), місце проживання (місце перебування) і реквізити документа, що посвідчує особу, яка подає запит) до органу ведення Реєстру або в електронному вигляді через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифровізації.

    Письмовий запит задовольняється протягом десяти календарних днів з дня його надходження.

    IV. Порядок внесення та актуалізація відомостей Реєстру...

    3. Верифікація персональних та службових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів, що вони надають особисто, з базою даних Реєстру здійснюється призначеними відповідальними особами за ведення Реєстру відповідно до покладених на них обов’язків...".

    ---

    Доброго дня, Артеме! По-перше, щодо військового обліку. Відомості про вступ на навчального закладу у 7-денний строк зобов'язані подавати до РТЦК та СП не тільки Ви, але й адміністрація закладу освіти (ректорат). При цьому, ректорат ще при прийманні документів для вступу мав вимагати у Вас (за віком) саме військового квитка або тимчасового посвідчення, а також факту перебування на військовому обліку. По-друге, щодо відстрочки від призову під час мобілізації. Наведена стаття Закону про мобілізацію прямо передбачає, що здобувачі освіти не підлягають призову, тобто звільнені від призову, тобто автоматино мають відстрочку від призову і не потребують оформлення цієї відстрочки у РТЦК та СП. Якщо ж військовозобов'язаному РТЦК та СП вручає повістку про призов, він має право подати заяву про надання відстрочки від призову з підстави здобувача освіти. По-третє, щодо Реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Має бути, що РТЦК та СП, отримавши від Вас або ректорату відомості про зарахування Вас на навчання, вносить ці відомості до Ваших персональних даних Реєстру внаслідок чого для видання та вручення повістки не буде підстав. Перевірити відомості про своє включення/невключення до Реєстру Ви можете звернувшись до уповноваженої особи РТЦК та СП за ведення Реєстру або в електронній формі через веб-портал "Дія". Якщо відомостей про навчання в Режстрі відсутні, то належить, доцільно, як я вважаю, звернутись до уповноваженої особи про внесення цих віджомостей до Реєстру.

    Гончаренко Константин
    8.2%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Вам треба до 1.10.22 подати довыдку та заяву на выдстрочку до тцк сп(воэнкомат) , зробіть це поштою рекомендованим листом з врученням на ім я начальника.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.
    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі). національні заклади освіти також.
    • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;
    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.
    • Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    • водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.
    • залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.
    • спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
    • тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович
    4.5%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Артем.

    Если Вам нужен военно-учетный документ (военный билет или временное удостоверение), например для официального трудоустройства, тогда обращайтесь в военкомат, если же такой необходимости нет, то предъявите справку в том случае если Вам вручат повестку явиться в военкомат.

    Адвокат Евгений Александрович
    9.1%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Артем!

    ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВИ СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    З СОБОЮ ДО ТЦКСП ВЗЯТИ ДОВІДКУ З ВНЗ ПРО ВСТУП ДО ВНЗ.

    НАЯВНІСТЬ ДОВІДКМ ВНЗ ПРО ВСТУ ДО ВНЗ, ЦЕ ЩЕ НЕ ВІДСТРОЧКА ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ):

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (ТИЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), У РАЗІ ЇХ ВІДСУТНОСТІ;

    4) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ВІДМІТКИ ПРО ЦЕ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ (ТИЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ).

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Керімов Рафаель Рагимович
    6.4%
    Керімов Рафаель Рагимович рік тому

    Адвокат, м. Мукачево, 6 років досвіду

    Приветствую, Артем.

    Сразу отмечу, что пока Вы не получите повестку, идти в военкомат НЕ НУЖНО в любом случае, поскольку без повестки Вас итак не мобилизуют, а придя в военкомат можно получить себе много головной боли в связи с тем, что сейчас незаконные действия работников военкоматов воспринимаются как норма.

    Также без повестки НЕ НУЖНО уведомлять военкомат о том, что Вы стали студентом, поскольку на данный момент Ваше образование не изменилось – оно изменится только по окончании учебного заведения и получении диплома.

    А вот уже когда Вы получите повестку, тогда можно и нужно будет подать заявление о предоставлении отсрочки на правах студента. Если же повестки Вы так и не дождетесь, то можете забыть про военкомат и спокойно учиться.

    Пуха Наталія ТендерОк
    6.4%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Навчання у Вузі надає Вам право на відстрочку.

    Ваше приписне вже не дійсне.

    Також ваш вік визначає, що ви вже не є призовником, якщо у Вас відсутня потреба в отриманні військового квитка чи інших документів з військкомату, а також відсутня належним чином вручена повістка, то повідомляти військкомат про навчання у Вас немає необхідності.

    У разі зупинки та уточнення ваших даних повідомте про наявне право на відстрочку від мобілізації на підставі документів отриманих у Вузі

    Успіхів (ಠ‿↼)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України