Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 27 жовтня 2022, питання №75024 150₴

Спадщина на земельний акт

Вітаю!Питання, чи можу я подати заяву на право спадщини в такій ситуації: є земельний акт на 3.2 г.(я донька ,померла моя мама)Але є заповіт на сина,я сама попередньо з мамою на нього оформила коли мама була дієздатна. Нажаль потім син не приймав ніякої участі по догляду за мамою,не телефонував останні 2.5роки на похорон не приїхав,фінансово не допомагав.Останній рік мама була в геріатрії, я оплачувала її догляд та медикаменти, маю платіжки на сумму більш ніж 100 тис.грн.(Це не враховуючи медикаменти і памперси)Брат проживає в Молдові,є громадянином України.Зараз війна і він не приїде,як мені діяти якщо акт і другий примірник заповіту в мене на руках. Чи можу я розраховувати на якусь частку?Дякую!З повагою Наталя.

Відповіді юристів (9)

    Гуща Юрій Миколайович
    26.7%
    Гуща Юрій Миколайович рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Вітаю.

    Цивільний кодекс України Стаття 1257. Недійсність заповіту

    1. Заповіт, складений особою, яка не мала на це права, а також заповіт, складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення, є нікчемним.

    2. За позовом заінтересованої особи суд визнає заповіт недійсним, якщо буде встановлено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі.

    3. Недійсність окремого розпорядження, що міститься у заповіті, не має наслідком недійсності іншої його частини.

    4. У разі недійсності заповіту спадкоємець, який за цим заповітом був позбавлений права на спадкування, одержує право на спадкування за законом на загальних підставах.

    Вам відмовить нотаріус у видачі свідоцтва на спадщину у зв’язку з наявністю заповіту. Єдиний варіант звертатись до суду у разі, якщо не пропущений строки позовної давності, а саме - загальний строк 3 роки з дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права.

    Наприклад: https://www.solor.gov.ua/info/47/14277

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Ще треба зважати на те, чи прийняв Ваш брат в установленому порядку дану спадщину.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    26.7%

    Доброго дня.

    Потрібно з'ясувати декілька питань. Коли померла мати? Чи подав брат заяву про прийняття спадщини? Якщо брат не звернувся з заявою про прийняття спадщини протягом 6 місяців з моменту смерті матері з заявою про прийняття спадщини (10 місяців якщо цей строк прийшовся на момент воєнного стану), то наступає спадкування за законом і Ви можете спадкувати, але треба розбиратися зі строками прийняття спадщини.

    Якщо ж заява про прийняття спадщини була, то у Вас є вихід, пред'явлення позову про стягнення Ваших витрат на лікування та поховання матері. Статтею 1232 ЦК України встановлено, що спадкоємці зобов`язані відшкодувати розумні витрати, які були зроблені одним з них або іншою особою на утримання, догляд, лікування та поховання спадкодавця.

    За рахунок відшкодування Ваших витрат Ви можете або укласти з братом мирову угоду про компенсацію Ваших витрат земельним паєм, або звернути стягнення на цей пай в порядку виконання рішення.

    У будь-якому випадку вихід є.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Наталля!

    Якщо Ви хочете отримати спадщину, яка залишилась від матері, у Вас є не дуже великий вибір:

    \або брат відмовиться від спадщини, склавши нотаріально завірену заяву,

    або Ви окаржите заповіт.

    Щодо останнього...

    Суд визнає заповіт недійсним або ныкчемним тільки при наявності вагомих підстав. Ними можуть бути:

    • порушення форми заповіту;
    • підписання заповіту через психологічне або фізичне насильство;
    • неможливість контролювати себе і управляти своїми діями через захворювання;
    • написання заповіту під впливом обману.

    Кожна з підстав має свої особливості доказування, які потрібно врахувати при підготовці позову.

    Порушення форми заповіту

    Закон встановлює обов’язкову письмову форму для заповіту. Документ можна написати від руки. Головне, щоб нотаріус завірив акт і вніс інформацію до державного реєстру. Особлива увага приділяється вказівці на дату і місце складання документа, а також на підпис спадкодавця.

    Сумніви в справжності підпису є підставою для проведення почеркознавчої експертизи. Адже за загальним правилом людина повинна підписати заповіт особисто. Але є виняток: якщо через хворобу спадкодавець не може самостійно підписати документ, це робить інша людина. У такому випадку в заповіті вказуються причини, за яких спадкодавець не міг підписати заповіт самостійно.

    До речі, питання здоров’я спадкодавця заслуговує на окрему увагу. У цьому контексті мають значення такі особливості:

    • дієздатність спадкодавця. Нотаріус перевіряє, чи має людина повну дієздатність. Наприклад, люди з психіатричними захворюваннями не можуть підписувати такі документи;
    • вживання речовин, які впливають на здатність оцінювати те, що відбувається. Якщо людина вжила алкоголь або прийняла сильні ліки перед відвідуванням нотаріуса, останній повинен відмовити в наданні послуг і запропонувати прийти в інший час;
    • особливості слуху та мовлення. Якщо до нотаріуса звернувся глухий, німий або глухонімий, необхідна присутність сурдоперекладача. Його відсутність може призвести до подальшого оскарження заповіту;
    • особливості зору. Якщо спадкодавець не може сам прочитати заповіт, необхідні свідки. Якщо в заповіті не зазначено, що його посвідчення відбувалося при свідках, документ також можна оскаржити.

    Спадкодавець підписав заповіт через психологічне або фізичне насильство

    Найчастіше цей пункт стосується оскарження заповіту літніх людей. Вони стають жертвами шахраїв, які змушують підписати документи. У хід йдуть погрози, маніпуляції і навіть фізичне насильство. Все це – підстави недійсності заповіту.

    Також суд може врахувати обставини, для усунення або зменшення яких людині довелося підписати заповіт. Наприклад, хвороба або смерть рідних, ризик втратити житло чи загроза банкрутства. У такому випадку потрібно довести, що саме важкі обставини вплинули на зміст заповіту.

    Спадкодавець не міг контролювати себе і управляти своїми діями

    Так трапляється через тимчасовий психічний розлад або нервове потрясіння. Довести такий стан спадкодавця допоможе посмертна судово-психіатрична експертиза. Експерт вивчає медичні документи і те, якы препарати приймала людина. Крім експертизи, бажано знайти свідків, які підтвердять особливий стан спадкодавця. Наприклад, це можуть бути сусіди, які помітили зміни в поведінці людини перед смертю.

    Заповіт складено під впливом помилки

    Це ситуація, коли спадкодавець усвідомлював свої дії, але помилявся. Наприклад, людина вважала, що підписує договір довічного утримання, а не заповіт. Якщо суд встановить, що спадкодавця цілеспрямовано ввели в оману, заповіт буде визнано недійсним.

    В якому випадку не вийде оскаржити заповіт?

    Закон не передбачає такої умови для визнання заповіту недійсним, як несправедливість. Так, людина може розпорядитися своїм майном на власний розсуд, а не так, як очікували родичі. І якщо заповіт правильно оформлено, спадкодавець був здоровий і сам вирішив, кому передати майно після смерті, заповіт оскаржити не вдасться.

    Але невже можна залишити без спадщини навіть маленьких дітей або літніх батьків? Закон завбачливо захищає неповнолітніх або непрацездатних дітей, другого з подружжя, батьків. Незалежно від змісту заповіту, вони можуть претендувати на половину того, що їм належало б за законом.

    Протягом якого часу можна оскаржити заповіт?

    Для оскарження є 3 роки з моменту, коли ви дізналися про порушення прав. Але навіть якщо строк пропущено, його можна поновити. Причини повинні бути поважними: тривала хвороба, відрядження, строкова служба в Збройних силах України. Перш ніж подавати позов, радимо вивчити судову практику і подбати про докази поважності причин пропуску позовної давності. Адже далеко не всі аргументи можуть переконати суддю:

    • жінка посилалася на глибоку депресію через смерть чоловіка. Але суд заявив, що душевні страждання через смерть близької людини – справа буденна. І це не привід пропускати строки давності;
    • літня жінка пропустила строк через важку хворобу. У цьому випадку суд задовольнив прохання про поновлення строків позовної давності.

    Хто може оскаржити заповіт?

    Закон не обмежує коло осіб, які можуть оскаржити заповіт. Наприклад, чи може дочка оскаржити заповіт, якщо батько залишив все майно своїй матері? А чи може сестра оскаржити заповіт, якщо брат заповів всі гроші благодійній організації? Звісно! З позовом до суду звертаються зацікавлені особи – ті, чиї права порушені.

    Наприклад, жінка звернулася з позовом, щоб оскаржити заповіт сестри – інваліда першої групи з психічним розладом здоров’я. В її будинку жив квартирант. Він скористався безпорадним станом жінки, запросив нотаріуса і вмовив підписати заповіт на його користь. Суд визнав документ недійсним.

    Чи можна оскаржити заповіт після вступу в спадщину?

    Заповіт можна оскаржити, навіть якщо ви або інша людина вже прийняли спадок. Звичайно, судовий процес ускладнюється через те, що майно вже знаходиться у нового власника. При цьому особливості майна не впливають на справу. Це може бути земельна ділянка, пай, будинок, квартира, автомобіль. Тому якщо ви замислювалися: чи можна оскаржити заповіт на квартиру або чи можна оскаржити заповіт на будинок після вступу в спадщину, знайте, що перепон тут немає.

    Як підготуватися до подачі позову в суд?

    Ось три поради, які підвищують шанси виграти справу про оскарження заповіту в суді:

    • підкріплюйте свою позицію доказами. Суд візьме до уваги результати експертизи, показання свідків, записи з камер відеоспостереження, медичну документацію;
    • вивчіть судову практику. Для підготовки позову важливо розуміти, які докази мають першочергове значення. Наприклад, якщо ви посилаєтеся на психічний розлад спадкодавця, суд в першу чергу оцінить результати експертизи. І тільки потім звернеться до показань свідків. Значить, особливу увагу потрібно приділити експертизі;
    • не затягуйте з поданням позову. Довести, що строк позовної давності пропущено з поважної причини, дуже складно.

    Це все про оскарження заповіту.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Постараюсь на них відповісти!

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день!

    Для більш конкретної відповіді потрібно розуміти коли померла мама, чи подавав син та ви заяви про прийняття спадщини.

    У вашій ситуації є декілька варіантів:

    1) домовитись із сином про те, що він подасть заяву про відмову від спадкування, а ви як спадкоємець першої черги за законом вступите у спащину. Якщо є можливість домовитись це є оптимальним варіантом. Для цього брату потрібно буде виготовити у консульстві чи нотаріуса у Молдові заяву про відмову від спадщини та направити її поштою. Після цього ви зможете вступити у спадщину.

    2) подати позов про компенсацію витрат на лікування та поховання до брата як спадкоємця.

    Цивільний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    Стаття 1232. Обов'язок спадкоємців відшкодувати витрати на утримання, догляд, лікування та поховання спадкодавця

    1. Спадкоємці зобов'язані відшкодувати розумні витрати, які були зроблені одним із них або іншою особою на утримання, догляд, лікування та поховання спадкодавця.

    2. Витрати на утримання, догляд, лікування спадкодавця можуть бути стягнені не більш як за три роки до його смерті.

    3) подавати позов про визнання заповіту недійсним та у разі задоволення цього позову оформлювати спадщину за законом на вас та на брата.

    Цивільний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    Стаття 1257. Недійсність заповіту

    1. Заповіт, складений особою, яка не мала на це права, а також заповіт, складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення, є нікчемним.

    2. За позовом заінтересованої особи суд визнає заповіт недійсним, якщо буде встановлено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі.

    3. Недійсність окремого розпорядження, що міститься у заповіті, не має наслідком недійсності іншої його частини.

    4. У разі недійсності заповіту спадкоємець, який за цим заповітом був позбавлений права на спадкування, одержує право на спадкування за законом на загальних підставах.

    Скажу вам відверто, якщо батько не хворів на психічні хвороби або відсутні дані, які б могли свідчити про відсутніть вільного волевиявлення на видачу заповіту, шанси оскаржити заповіт мінімальні.

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Наталія.

    Співчуваю.

    Коли померла Ваша матір? Син подавав заяву про вступ до спадщини? Складно буде щось зробити із заповітом. Хіба що в нього є совість, і він відмовиться від спадщини на Вашу користь.

    Звертайтесь!

    Крикун Сергій  Павлович
    23.3%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 1223. Право на спадкування

    1. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

    2. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу...

    Стаття 1261. Перша черга спадкоємців за законом

    1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Стаття 1270. Строки для прийняття спадщини

    1. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    2. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття...

    Стаття 1272. Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її...".

    Пост. КМУ "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/164-2022-%D0%B...):

    " 3. Установити, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотрии місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.".

    Пост. Пленуму ВСУ "Про судову практику у справах про спадкування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0007700-08#Te...): "

    "11. При вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

    Якщо спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не одержав сертифіката на право власності на земельну частку (пай) або помилково не був включений (безпідставно виключений) до списку, доданого до державного акта про колективну власність на землю відповідного сільськогосподарського підприємства, товариства тощо, при вирішенні спору про право спадкування на земельну частку (пай) суд застосовує положення чинного на час існування відповідних правовідносин Земельного кодексу України 1990 року ( 561-12 ), Указу Президента України від 8 серпня 1995 року N 720/95 ( 720/95 ) "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" та відповідні норми ЦК УРСР ( 1540-06 ). У цьому разі слід ураховувати, що згідно з пунктом 17 Перехідних положень Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року ( 2768-14 ) сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам таких часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю. ...

    15. На вимоги про відшкодування витрат на утримання, догляд, лікування та поховання спадкодавця (стаття 1232 ЦК) ( 435-15 ), а також витрат на охорону спадкового майна (стаття 1283 ЦК) не поширюються правила статті 1281 цього Кодексу про порядок і строки пред'явлення вимог кредитором спадкодавця, оскільки вони не випливають із зобов'язань спадкодавця. Тому на такі вимоги поширюється загальна позовна давність (стаття 257 ЦК). Вимоги про відшкодування зазначених витрат можуть бути пред'явлені й до територіальної громади, яка стала власником спадщини, визнаноїсудом відумерлою.".

    ---

    Доброго дня, Наталю! По-перше, перебіг 6-місячного строку для прийняття спадщини під час воєнного стану зупинено, але не більше ніж на 4 місяці - тобто строк для прийняття спадщини за заповітом для Вашого брата (як вбачається) становить не 6, а 10 місяців (воєнного стану) з моменту смерті матері. По-друге, після спливу 10 місяців Ви маєте право впродовж 3 місяців подати заяву про прийняття спадщини, неприйнятої братом

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрий день.

    Якщо особа у момент укладання заповіту розуміла свої дії не було тиску хвороб , то це воля особи і майно отримає , той хто вказаний у заповіті.

    Якщо ви не пенсіонер чи особа з інвалідністю , то обов язкова частка спадку на вас нажаль не поширюється , нотаріус розшукає спадкоємця і повідомить його про необхідність прибуття для прийняття спадщини , коли інші родичі подадуть заяви свої. Далі сподівання лише на здоровий глузд спадкоємця по відношенню до Вас , або оскарження заповіту , іншого не передбачено , якщо немає іншого майна та ви не зазначені у заповіті, ви не зможете отримати майно померлої.

    Для того, щоб оскаржити заповіт, потрібно довести, що :

    а) заповіт складено у момент, коли особа не усвідомлювала значення своїх дій або не могла керувати ними. Для встановлення такого психічного стану особи в момент складання нею заповіту обов’язковим є проведення посмертної судово-психіатричної експертизи.

    або:

    б) заповіт складено особою проти її справжньої волі внаслідок застосування до неї фізичного чи психічного тиску з боку іншої особи.

    В Вашому випадку, є всі підстави для застосування обох випадків.

    Тому, перед поданням позовної заяви до суду, Вам необхідно зібрати такі документи:

    1. щодо інвалідності матері
    2. щодо наявності хронічних захворювань
    3. виписки з історії хвороби, довідки про знаходження на стаціонарному лікуванні,виписка з амбулаторної картки, всі її діагнози, рецепти ліків
    4. вказівка терапевта на те, що серед призначених лікарських препаратів були такі, які впливають на здатність усвідомлювати значення своїх дій і можливість керувати ними. Такі препарати мама повинна була вживати протягом останніх двох місяців до моменту складання заповіту. Не полінуйтесь до такої виписки також додати результати ваших останніх аналізі
    5. можливо, збереглася якась переписка з орендарем - смс, вайбер; також це можуть бути покази свідків
    6. довідка про розмір пенсії
    7. копія Вашої трудової книжки - з відміткою, коли саме Ви звільнилися. Дата звільнення повинна бути близькою до дати перебування матері в лікарні, або до дати виписки з історії хвороби - як доказ, що Ви звільнилися для того щоб доглядати за мамою
    8. довідка про склад сім'ї - як доказ, що окрім Вас не було кому доглядати за мамою
    9. копія договору оренди - щоб підтвердити, яку суму мама отримувала за оренду пая
    10. копія судового рішення про стягнення заборгованості на користь банку
    11. копія постанови про відкриття виконавчого провадження в ДВС
    12. докази отримання коштів від орендатора - в момент, близький до складання заповіту
    13. квитанції про оплату боргу - як доказ, що кошти орендатора були витрачені саме для цього
    14. копія державного акту на землю

    Це перелік необхідних доказів, які потрібно надати в суд для успішного вирішення справи. Але навіть якщо Ви зможете зібрати всі вищевказані докази, не слід вважати що справу зроблено. Наступний, не менш важливий етап - складання позовної заяви до суду. Тут теж без юридичної допомоги не обійтися. 0800 213 103

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Танача Юлія  Антонівна
    Танача Юлія Антонівна рік тому

    Адвокат, 17 років досвіду

    Доброго дня, Наталія!

    Наявність заповіту це не запорука успіху під час спадкування.

    Для того, щоб Ваш брат успадкував за заповітом земельну ділянку, йому потрібно:

    1. бути прописаним з матір'ю за однією адресою на день її смерті, тоді він вважається таким, що вступив у спадщину автоматично

    або ( у разі, якщо не прописаний)

    2. у встановленому законом порядку ( особисто ) подати заяву про відкриття спадщини у строк, визначений законодавством ( на час воєнного часу його подовжено, тому потрібно розуміти дату смерті Вашої матері).

    Якщо він не був прописаний з нею за однією адресою та не подав заяву про вступ у спадщину своєчасно, він вважається таким, що пропустив строк для вступу у спадщину. Цей строк можна поновити, в судовому та позасудовому порядку.

    Тепер щодо Вас - право на обов'язкову частку у спадщині Ви можете мати лише якщо на день смерті матері були інвалідом або пенсіонером.

    Що можу порадити - зверніться до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини ( Ви спадкоємиця 1 черги, маєте право на спадщину у разі, якщо спадкоємець за заповітом її не прийме).

    Якщо протягом строку на прийняття спадщини брат не звернеться до нотаріальної контори - Ви можете успадкувати всю земельну ділянку. Якщо звернеться - Ви маєте право на відшкодування ним Ваших витрат на утримання матері, але не більше ніж за останні три роки.

    Якщо будуть додаткові питання - буду рада допомогти.

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України