Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 28 ноября 2022, вопрос №76330 150₴

Чи положена президентська премія 30 тисяч?

Військовослужбовець строкової служби. Перебуваю на лікуванні в військовому шпиталі. До війни зломав ногу, зараз, через рік після травми, витягнули шпиці.Чи положена президентська премія 30 тисяч, за ті дні, що перебуваю в шпиталі? Та на який закон це операється?

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Миколо!

    Оскільки на час перебування в шпиталі (незалежно від причини захворювання) Ви є військовослужбовцем, то Вам повинні надавати усе належне грошове забезпечення, в тому числі, і сплачувати винагороду у розмірі 30 тисяч грн.

    Далі читайте Постанову КМУ. № 168 від 28 лютого 2022 проПитання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану

    {Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ

    № 217 від 07.03.2022

    № 350 від 22.03.2022

    № 400 від 01.04.2022}

    На виконання Указів Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні” та № 69 “Про загальну мобілізацію” Кабінет Міністрів України постановляє:

    1. Установити, що на період дії воєнного стану військовослужбовцям Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, військовим прокурорам Офісу Генерального прокурора, особам рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, співробітникам Служби судової охорони, особам начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейським, а також особам рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби, які несуть службу в органах і установах зазначеної Служби, що розташовані в межах адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога в рамках Програми “єПідтримка”, виплачується додаткова винагорода в розмірі 30 000 гривень щомісячно, а тим з них, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах у період здійснення зазначених заходів (у тому числі військовослужбовцям строкової служби), - розмір цієї додаткової винагороди збільшується до 100 000 гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

    {Абзац перший пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 217 від 07.03.2022 - застосовується з 24 лютого 2022 року, № 350 від 22.03.2022 - застосовується з 24 лютого 2022 року}

    Виплата такої додаткової винагороди здійснюється на підставі наказів командирів (начальників)...

    ...3. Міністерству фінансів опрацювати питання щодо збільшення видатків відповідним розпорядникам бюджетних коштів для забезпечення реалізації цієї постанови.

    4. Зупинити до припинення або скасування воєнного стану дію абзацу третього пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 2016 р. № 18 “Деякі питання грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та поліцейських” (Офіційний вісник України, 2016 р., № 6, ст. 316).

    5. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування та застосовується з 24 лютого 2022 року".

    Виникнуть питання тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Микола!

    На доповнення до моєї відповіді...

    Грошове забезпечення не виплачується:

    • за час надання військовослужбовцям відпусток відповідно до чинного законодавства України, за якими не передбачено збереження заробітної плати;
    • якщо виплачуються академічні стипендії;
    • за час відсутності на службі без поважних причин одну добу і більше;
    • за час перебування на лікуванні в лікарняних закладах понад встановлені чинним законодавством строки;
    • за час тимчасового виконання обов’язків понад два місяці за новими посадами у зв’язку з переведенням військової частини на інший штат (внесення змін до штату);
    • за час тримання військовослужбовців під вартою чи перебування під цілодобовим домашнім арештом;
    • за час відбування покарання на гауптвахті військовослужбовцями строкової військової служби.

    Військовослужбовцям, які самовільно залишили військові частини або місця служби, виплата грошового забезпечення призупиняється з дня самовільного залишення військової частини або місця служби та поновлюється з дня повернення.

    Зверніть увагу! За службу понад установлений службовий час, у дні відпочинку, святкові, вихідні та неробочі дні грошове забезпечення військовослужбовцям додатково не виплачується.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    20%

    Доброго дня.

    Доброго дня. На цей час, порядок сплати додаткової винагороди військовослужбовцям під час дії воєнного стану змінено. Відповідно до змін від 07.07.2022 року до Постанови Кабінету Міністрів України № 168 від 28.02.2022 року, право на отримання додаткової винагороди в розмірі до 3000 гривень, пропорційно в розрахунку на місяць, мають право військовослужбовці Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту.

    Це означає, що винагорода сплачується під час виконання безпосередніх службових обов'язків. Знаходження в шпиталі не входить в такий час, тому за цей період зазначена додаткова винагорода не нараховується. В той же час, Ви маєте право на отримання інших виплат.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%

    Доброго дня, Микола!

    З початком воєнного стану Урядом була ухвалена Постанова від 28 лютого 2022 р. № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану», яка передбачає виплату додаткової грошової винагороди.

    Особливості призначення та виплата винагороди

    Вищевказана грошова винагорода виплачується всім категоріям військовослужбовців ЗСУ та інших силових відомств на час воєнного стану, включаючи строковиків. Її розмір становить 30 тисяч гривень щомісячно.

    Водночас для військових, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах бойових дій, розмір такої винагороди збільшується до 100 тисяч гривень на місяць пропорційно їхнього часу участі.

    Водночас родині, яка втратила воїна під час бойових дій, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 мільйонів гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх членів сім’ї.

    З-поміж іншого виникає питання, що собою являє безпосередня участь у бойових діях або забезпечення здійснення заходів із національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах бойових дій.

    Так, безпосередня участь військовослужбовця в бойових діях або забезпечення здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах бойових дій — це виконання бойових завдань у складі військової частини (підрозділу), що ведуть воєнні (бойові) дії у складі створених або діючих угруповань, на підставі визначених вищим керівництвом завдань у районі ведення бойових дій.

    Також це можуть бути завдання зі всебічного забезпечення угруповань Сил оборони держави в районі ведення бойових дій згідно з бойовими розпорядженнями, інші бойові або спеціальні завдання, бойові завдання щодо руху опору на тимчасово окупованих територіях, завдання з ведення оперативної розвідки в районі ведення бойових дій або на тимчасово окупованих територіях.

    Це є й такі завдання, що виконують армійці як в районах бойових дій, так і поза їх межами. Це бойові завдання з відбиття збройного нападу на об’єкти, що охороняються, звільнення таких об’єктів у разі їх захоплення або спроби насильного заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою, бойові завдання з пошуку, виявлення та знешкодження диверсійно-розвідувальних груп, незаконних збройних формувань, виконання бойових завдань з вогневого ураження повітряних цілей, здійснення польотів та ведення повітряного бою, виведення сил та засобів з-під удару противника, виконання бойових завдань кораблями, катерами та морськими суднами.

    Нюанси щодо виплати грошової винагороди

    Загалом документами, що підтверджують участь у бойових діях, є:

    • бойовий наказ (бойове розпорядження);
    • журнал бойових дій (журнал ведення оперативної обстановки), бойове донесення чи постова відомість;
    • рапорт (донесення) командира підрозділу (групи) про участь кожного військовослужбовця в бойових діях чи виконанні бойових завдань.

    Для підтвердження безпосередньої участі в бойових діях відряджених військовослужбовців видається довідка командира військової частини, де перебуває військовослужбовець. У такій довідці зазначається військове звання, прізвище, ім’я та по батькові військовослужбовця, частина, де проходить службу військовий, термін участі в бойових діях або виконання бойових завдань, посилання на накази командира частини, в яких зазначено, що військовослужбовець виконував відповідні обов’язки. Така довідка в обов’язковому порядку повинна бути підписана посадовими особами військової частини, скріплена гербовою печаткою та зареєстрована в діловодстві частини.

    Важливим нюансом також є те, що в наказах про виплату додаткової винагороди, виходячи з розміру 100 000 гривень за місяць, обов’язково зазначаються підстави для його видання з посиланням на бойовий наказ (бойове розпорядження).

    Накази про виплату додаткової винагороди за минулий місяць видаються до 5 числа поточного місяця на підставі рапортів командирів підрозділів. До наказів про виплату 100 тисяч гривень також включаються і військовослужбовці, які брали безпосередню участь у бойових діях та загинули або померли внаслідок отриманих поранень та травм — за весь місяць, але не більше періоду дії воєнного стану, та армійці, що захоплені в полон або стали заручниками.

    Також у період дії воєнного стану військовослужбовцям, які зазнали поранень, зокрема це контузії, травми, каліцтва, пов’язані із захистом Батьківщини, додаткова винагорода виплачується в розмірі 100 тисяч гривень за весь час безперервного перебування на стаціонарному лікуванні або перебування у відпустці у зв’язку з хворобою.

    У разі смерті військовослужбовця винагорода в розмірі 30 тисяч гривень виплачується в повному розмірі за весь місяць, у якому військовий помер.

    Підстави для позбавлення виплат

    Визначена додаткова грошова винагорода не виплачується військовослужбовцям, які:

    – беруть участь у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки;

    – проходять службу в багатонаціональних органах військового управління за кордоном;

    – добровільно здалися в полон — з дня захоплення в полон, оголошеного наказом командира;

    – самовільно залишили військові частини, місця служби або дезертували — з дня самовільного залишення, оголошеного наказом;

    – відбувають покарання на гауптвахті та в дисциплінарних частинах — з дня початку відбування покарання, на підставі наказів;

    – усунені від виконання службових обов’язків — з дня усунення або відсторонення, що визначене в наказі;

    – відмовилися виконувати бойові накази — за місяць, у якому здійснено таке порушення;

    – перебували у стані алкогольного (наркотичного) сп’яніння — за місяць вчинення;

    – навмисно спричинили собі тілесні ушкодження або самогубство (крім випадків доведення до самогубства, встановленого судом) — у місяці скоєння;

    – вчинили адміністративне або кримінальне правопорушення — за місяць скоєння;

    – перебували під вартою чи домашнім арештом;

    – навчалися за кордоном;

    – перебували у відпустках, у яких не передбачено збереження грошового забезпечення.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    Відповідно до Постанови КМУ від 28 лютого 2022 року № 168 на виконання Указів Президента України в умовах воєнного стану військовослужбовцям Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, особам рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій та поліцейським, починаючи з 24 лютого 2022 року виплачується додаткова винагорода в розмірі 30 000 грн в розрахунку на місяць.

    Водночас, військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують проведення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів ̶ розмір додаткової винагороди збільшується до 100 000 грн в розрахунку на місяць, пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

    Порядок виплат:

    1. Звернутисяписьмово до заступника командира по роботі з особовим складом підрозділу для централізованого вирішення у фінансові службі.

    2. В індивідуальних випадках, які містять суттєві особливості, звертатися безпосередньо до фінансової служби частини.

    3. У випадку необхідності додаткових консультацій звертатися на «гарячу лінію» Департаменту фінансів Міністерства оборони України за телефоном (044) 271-35-59.

    ---

    что должны получить военный в зависимости от вида прохождения службы: Освобождение из контрактной службы 1. Денежное обеспечение и атошные за предыдущий месяц и за все дни текущего месяца включительно день освобождения; 2. Денежную компенсацию за неиспользованные дни ежегодного основного отпуска одновременно с выплатой денежной помощи для оздоровления, если она не была выплачена раньше; 3. Если военнослужащий имеет выслугу 10 лет и старше, и освобождается в связи с окончанием контракта, ему выплачивается одноразовая денежная помощь в размере 50 процентов месячного денежного обеспечения за каждый полный календарный год службы; В случае освобождения из контракта за состоянием здоровья - выплачивается 50 процентов месячного денежного обеспечения за каждый полный календарный год службы не в зависимости от выслуги лет; По семейным обстоятельствам или из других уважительных причин - 50 процентов месячного денежного обеспечения за каждый полный календарный год службы если выслуга больше 10 лет. К сожалению, те военные, которые освобождаются, отслужив по полугодичному контракту, эту выплату не получат, даже имея выслугу больше 10 лет, так как она начисляется только за полный год службы. Освобождение со срочной службы 1. Денежное обеспечение выплачивается за полный месяц, в котором военнослужащий срочной службы был уволен; 2. При освобождении выплачивается денежная помощь в размере 8 должностных окладов; 3. Также военнослужащие, которые освободились из военной срочной службы, имеют право на получение материальной помощи в размере средней заработной платы на день призыва, но не меньше минимальной заработной платы. Для ее получения нужно написать соответствующее заявление в военкомате. Демобилизация На день освобождения военная часть должна осуществить полный расчет : 1. Денежное обеспечение и атошные за предыдущий месяц и все дни текущего месяца включительно день освобождения; 2. Денежная компенсация за дни неиспользованного отпуска и оздоровительные, если не были выплачены в текущем году; 3. Одноразовая денежная помощь в размере 4-х процентов месячного денежного обеспечения за каждый полный календарный месяц службы. Важно, чтобы все это было начислено к дню освобождения, даже если деньги придут на карточку после освобождения. Если насчитают надлежащие выплаты после освобождения, военная часть, по обыкновению, из всех этих начислений удержит 18% ПДФО, так как вы уже потеряли статус военнослужащего. . Разова грошова допомога до 5 травня Для отримання до 5 травня грошей УБД потрібно, всім окрім пенсіонерів необхідно взяти нову довідку рахунок у банку і віднести у військкомат , (Щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України.) Військкомат працює: Кожен день крім вихідних з 08:00 до 17:00 перерва 13:00-14:00 i͚ групи – 4 120 гривень; i͚i͚ групи – 3 640 гривень; Іi͚i͚ групи – 3 160 гривень; Учасникам бойових дій – 1 390 грив…

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Миколо.

    Відповідь на Ваше питання знаходиться в постанові КМУ від 28.02.2022 № 168

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/168-2022-%D0%B...

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 28 лютого 2022 р. № 168 Київ

    Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану

    {Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ№ 217 від 07.03.2022№ 350 від 22.03.2022№ 400 від 01.04.2022№ 754 від 01.07.2022№ 793 від 07.07.2022№ 1066 від 27.09.2022№ 1146 від 08.10.2022}

    На виконання Указів Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні” та № 69 “Про загальну мобілізацію” Кабінет Міністрів України постановляє:

    1. Установити, що на період дії воєнного стану військовослужбовцям Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, військовим прокурорам Офісу Генерального прокурора, особам рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, співробітникам Служби судової охорони, особам начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейським виплачується додаткова винагорода в розмірі до 3000 гривень пропорційно в розрахунку на місяць, а тим з них, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах у період здійснення зазначених заходів (у тому числі військовослужбовцям строкової служби), - розмір цієї додаткової винагороди збільшується до 100 000 гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах. Особам рядового і начальницького складу територіальних (міжрегіональних) воєнізованих формувань Державної кримінально-виконавчої служби, що залучаються Головнокомандувачем Збройних Сил до складу оперативно-стратегічного угруповання відповідної групи військ для безпосередньої участі у бойових діях або забезпечення здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах проведення воєнних (бойових) дій у період здійснення зазначених заходів, виплачується додаткова винагорода в розмірі до 1000 гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

    ...

    2-1. Установити, що порядок і умови виплати додаткової винагороди, а також одноразової грошової допомоги, передбачених цією постановою, визначаються керівниками відповідних міністерств та державних органів.

    ...

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    Наказ Міністерства оборони України 07 червня 2018 року № 260

    ПОРЯДОК виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0745-18#Text

    2. Грошове забезпечення включає:

    щомісячні основні види грошового забезпечення;

    щомісячні додаткові види грошового забезпечення;

    одноразові додаткові види грошового забезпечення.

    ...

    До одноразових додаткових видів грошового забезпечення належать:

    {Абзац п'ятнадцятий пункту 2 розділу I в редакції Наказу Міністерства оборони № 180 від 01.06.2020}

    винагороди (крім винагороди військовослужбовцям, які обіймають посади, пов’язані з безпосереднім виконанням завдань із забезпечення кібербезпеки та кіберзахисту);

    ...

    9. Виплата грошового забезпечення за останніми займаними посадами зберігається за час відряджень, а також надання оплачуваних відповідно до чинного законодавства України відпусток.

    {Абзац перший пункту 9 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 180 від 01.06.2020}

    Грошове забезпечення за останніми займаними посадами виплачується за період звільнення від виконання службових обов’язків у зв’язку з хворобою та перебуванням на лікуванні в лікарняних закладах та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою (відпустці за станом здоров’я) (далі - відпустка для лікування у зв’язку з хворобою), але не більше чотирьох місяців із дня вибуття з військової частини (крім випадків, передбачених чинним законодавством України, більш тривалих строків перебування на лікуванні).

    Грошове забезпечення після чотирьох місяців безперервного перебування на лікуванні в лікарняних закладах виплачується на підставі висновку лікарняного закладу (військово-лікарської комісії), рішення командира військової частини про продовження перебування в лікарняних закладах та відповідно до вимог чинного законодавства.

    Військовослужбовцям строкової військової служби, які перебувають у відрядженнях, відпустках і на лікуванні в лікарняних закладах, грошове забезпечення виплачується за весь період перебування у відрядженнях, відпустках і на лікуванні.

    ...

    ЯК НА МЕНЕ, МАЮТЬ ВИПЛАЧУВА. АЛЕ САМ ТАКОЖ ЗНАЮ ПРО ВИПАДКИ, КОЛИ НЕ ВИПЛАЧУВАЛИ.

    РАДЖУ ЗВЕРНУТИСЬ ІЗ РАПОРТОМ ДО КОМАНДИРА.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України