Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 22 декабря 2022, вопрос №77338

Как легализовать свидетельство.

Свидетельсво о смерти рф выдано 23.08.22 в оккупированном Херсоне (без него запрещали захоронения)как обменять на Украины.суды в Херсоне не работают т.как постоянные обстрелы.нужен образец такового заявления.юр.конторы просят 3000-5000грн(за 8месяцов оккупации просто финансово изжились)спасибо.

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олеже!

    Для отримання свідоцтва в загальному порядку слід звернутись до РАЦС з паспортом та довідкою з медзакладу, медичним свідоцтвом про смерть, виданим закладом охорони здоров’я або судово-медичною установою. Однак органи реєстрації не приймають документів, виданих установами на непідконтрольних територіях. У разі, якщо особа померла на окупованій території та отримано відмову відділу реєстрації актів державного стану, рішення про встановлення факту смерті виноситься судом.

    Для отримання свідоцтва про смерть особи, що померла на тимчасово окупованій території, слід звернутись до суду за місцем проживання (за межами районів окупації та АТО) з заявою, квитанцією про сплату судового збору та відповідними доказами смерті.

    Заява подається з зазначенням факту, який необхідно встановити, та обгрунтуванням звернення до суду. Також додаються докази, якими є оригінали та копії медичних документів, в тому числі складені на окупованих територіях, аудіо- та відеозаписи, пояснення та свідчення осіб, що можуть надати корисну інформацію, та інші документи, що можуть підтвердити час та місце смерті.

    За результатами розгляду суд повертає заяву чи відмовляє у винесенні рішення з подальшим роз’ясненням, як оскаржити чи що робити в подальшому, або виносить рішення про встановлення факту смерті. Копія рішення про встановлення факту передається заявникам чи надсилається до органів реєстрації актів цивільного стану.

    Для оформлення свідоцтва у разі задоволення звернення та отримання рішення суду потрібно з копією рішення та паспортом заявника звернутись до відділу реєстрації.

    Виникнуть додакові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Якщо ж консультація Вас задовільнила, активуйте зелену галочку та залиште відгук.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ознайомтесь за посиланням, там 'зразок позовної заяви до суду, і детальна консультація.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%92%D1%8...

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    БУДУ ВДЯЧНИЙ ЯКЩО ВИ ПІДТРИМАЄТЕ КОНСУЛЬТАЦІЮ ФІНАНСОВО НАТИСНУВШИ КНОПКУ ВІДДЯЧИТИ В КІНЦІ КОНСУЛЬТАЦІЇ. В залежності від свого фінансового становища. Дякую.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    1. Ви зможете звернутися з заявою про встановлення факту смерті у будь якому суді України, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

    Заява про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території, в якій має бути зазначено:
    1. який факт заявник просить встановити та з якою метою;
    2. причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
    3. докази, що підтверджують, що підтверджують викладені заявником обставини (наприклад, письмові свідчення очевидців, фото з місця поховання, медичні документи про смерть тощо);

    Подати заяву про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України можна через Державну систему електронної ідентифікації «Електронний суд». Така заява скріплюються електронним підписом заявника (його представника).

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України