Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 21 марта 2023, вопрос №82639 150₴

Можно ли каким-то образом поменять свой ИНН?

ИНН и ID паспорт совершеннолетнего гражданина Украины через интернет оказался у мошенников.
В будущем этот гражданин хочет поменять свой ID паспорт.
Может ли гражданин каким-то образом вначале поменять свой ИНН?
Каким образом?

Ответы юристов (8)

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня, Сергію!

    Ідентифікаційний номер присвоюється особі один раз та не змінюється протягом життя.

    Ви можете відмовитися від нього через релігійні переконання, у такому випадку Вам потрібно буде стати на облік в окремому реєстрі Державного реєстру та внести відмітку до паспорту про дозвіл на здійснення платежів за серією та/або номером паспорта.

    Всі питання щодо присвоєння або відмови від реєстраційного номеру облікової картки платника податків Ви можете вирішити звернувшись до територіального органу Державної податкової служби України (податкова) за місцем проживання.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрый день!

    Поменять ИНН, к сожалению, нельзя. Можно исключительно отказаться от ИНН.

    Это можно сделать через портал Дия. Вместо ИНН везде будет использоваться паспорт.

    Ссылка на инструкцию https://guide.diia.gov.ua/view/vnesennia-zmin-do-o...

    При возникновении дополнительных вопросов нажимайте кнопку "Обратиться".

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, повністю підтримую, відповідь колег. Ви не можете змінити інн, ви тільки можете від нього відмовитися.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Сергію!

    На жаль, Ви не можете змінити свій реєстраційний номер облікової картки платника податків. Він надається один раз і залишається незмінним протягом усього Вашого життя.

    Після смерті платника податків реєстраційний номер втрачає актуальність і не може бути присвоєний комусь іншому. Дані, пов'язані з номером, зберігаються в архіві 75 років.

    Ви можете внести зміни у р.н.о.к.п.п. лише в одному випадку - якщо зміните прізвище.

    Також Ви можете відмовитись від р.н.о.к.п.п. через свої релігійні переконання.

    І перше, і друге можна зробити через застосунок Дія тут: https://guide.diia.gov.ua/view/vnesennia-zmin-do-o...

    Відповідно до українського законодавства порядок обміну р.н.о.к.п.п. передбачає подачу наступних документів:

    -заява за формою 5 ДР

    -оригінал довідки ІПН (форма № 1ДР)

    -український паспорт (оригінал і копія)

    -свідоцтво про шлюб (оригінал + копія)

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Гончаренко Константин
    23.3%

    Доброго дня!

    РНОКПП - присвоюється один раз за життя особи , можна відмовитись від нього зовсім , або внести зміни , але треба попередньо змінити ваше прізвище

    Згідно з п. 63.5 ПКУ всі фізичні особи - платники податків та зборів реєструються в податкових органах шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків (далі – Реєстр фізосіб) у порядку, визначеному ПКУ.

    А от і обіцяна норма – п. 63.6 ПКУ : «Облік осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган, ведеться за прізвищем, ім'ям, по батькові і серією та номером діючого паспорта. У паспортах зазначених осіб контролюючими органами робиться відмітка про наявність у них права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта».

    Які висновки прямо випливають з цієї норми?

    По-перше, відмовитись від прийняття ІПН можна лише через релігійні переконання. Іншу причину відмови від ІПН законом не передбачено.

    По-друге, відмовитись від прийняття ІПН можна лише особисто через свої релігійні переконання. Це означає, що батьки малолітньої дитини віком до 14 років (або її опікуни) не можуть відмовитися від прийняття ІПН для такої дитини, якщо в такому прийнятті є нагальна потреба (наприклад, набуття дитиною права власності на нерухомість, отримання спадщини, отримання оподатковуваних доходів тощо).

    По-третє, про відмову від прийняття ІПН слід повідомити податковий орган. Докладніше про це далі.

    По-четверте, про відмову від прийняття ІПН потрібно отримати відмітку у паспорті. Але і з нею не все так просто. На даний момент дійсні лише відмітки, проставлені у паспортах з 01.01.2011 року – дати набрання чинності ПКУ. Як роз’яснювали податківці у січні 2014 року, це пов’язане з введенням окремого реєстру для фізосіб, що відмовилися від прийняття ІПН. Тож тим, у кого така відмітка проставлена до 01.01.2011 року, слід пройти цю процедуру знову і отримати нову відмітку. І лише після отримання такої відмітки можна користуватись цим привілеєм, який надано законом громадянам, поважаючи їхні релігійні переконання.

    Вам необхідно звернутись до ДФС за місцем реєстрації та оновити дані у реєстрі.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю, Сергію!

    Реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) (раніше індивідуальний податковий номер (ІПН)) - це цифровий код, необхідний кожному платнику податків для обліку в фіскальних органах. Протягом усього життя, РНОКПП (ІПН) не змінюється (крім випадків пов'язаних з релігійними переконаннями).

    Ви можете відмовитися від РНОКПП (ІПН) через релігійні переконання. Замість РНОКПП (ІПН), для Вашої ідентифікації, буде використовуватися окремий реєстр, куди будуть внесені серія та номер паспорта. Треба розуміти, що таке рішення створить зайві клопоти, пов'язані з оформленням додаткових довідок, і проблеми, пов'язані з роботою деяких органів.

    Цю послугу можна отримати онлайн через портал iGov.org.ua. Для цього достатньо перейти за посиланням і заповнити відповідні поля.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго вечора, Сергій!

    Нажаль ні!

    Згідно з пунктом 63.5 статті 63 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) та пункту 1 розділу II Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 25.10.2017 за № 1306/31174 (із змінами) (далі – Положення) всі фізичні особи – платники податків та зборів реєструються у контролюючих органах шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр) у порядку, визначеному цим Положенням.

    Облік фізичних осіб – платників податків ведеться у Державному реєстрі за реєстраційними номерами облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті).

    Порядок формування реєстраційного номера облікової картки платника податків визначено розділом XIII Положення.

    Формування реєстраційного номера облікової картки платника податків здійснюється ДПС на підставі відомостей, поданих фізичною особою в Обліковій картці № 1ДР.

    ДПС присвоює Обліковій картці № 1ДР реєстраційний номер облікової картки платника податків, який є порядковим номером реєстрації облікової картки в Державному реєстрі.

    Підтвердженням достовірності реєстраційного номера облікової картки платника податків є документ, що засвідчує реєстрацію особи у Державному реєстрі (картка платника податків), або дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру, внесені до паспорта громадянина України або свідоцтва про народження.

    Особа за власним вибором пред'являє один із зазначених документів для надання даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків.

    Особа може пред’явити копію документа, що засвідчує реєстрацію особи в Державному реєстрі, у тому числі і в електронному вигляді, за умови наявності в одержувача інформації технічної можливості здійснити перевірку відповідності реєстраційних даних фізичної особи даним Державного реєстру в електронній формі інформаційно-телекомунікаційними засобами з використанням засобів технічного та криптографічного захисту інформації відповідно до вимог законодавства з питань захисту інформації.

    Перевірку достовірності формування реєстраційного номера облікової картки платника податків здійснює виключно ДПС.

    Щодо документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків

    Реєстрація фізичної особи у Державному реєстрі здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання до контролюючого органу Облікової картки № 1ДР.

    За зверненням фізичної особи, її представника контролюючий орган видає документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі (картка платника податків (додаток 3)), відповідно до порядку, визначеного Положенням. У такому документі зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків (п. 7 розд. VII Положення).

    У разі необхідності повторного отримання документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі (картка платника податків (додаток 3)), з причини втрати або зіпсування такого документа фізична особа – платник податків подає до контролюючого органу Заяву за формою № 5ДР (додаток 12).

    Нормативно-правові акти:

    Податковий кодекс України;

    Наказ Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 «Про затвердження Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків»;

    Закон України від 20 листопада 2012 року № 5492-VI «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»;

    Порядок оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302;

    Постанова Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року № 691 «Про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для реалізації прав дитини».

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питанням

    ІН змінити не можна він видається раз і на все життя навіть при зміні прізвіща ІН залишається той же.

    Проте Ви маєте право відмовитись від ІН.

    Якщо фізична особа відмовилася від присвоєння ІН та офіційно повідомили про це відповідні державні органи, тоді у паспорті зроблена відмітка про відмову від присвоєння ІПН, а в заявку на формування сертифікатів необхідно внести: «серію та номер паспорта» (без пробілів та будь-яких інших символів!).

    У випадку звернення із паспортом нового зразка ID-карткою на зворотній стороні картки у полі РНОКПП буде прописано слово «ВІДМОВА» , а в заявку на формування сертифікатів необхідно внести номер документа з поля: «Документ №» (дев’ятизначний код).

    Замість копії довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру підписувачу необхідно надавати копію сторінки паспорта з відповідною відміткою або ж копію зворотної сторінки ID-картки, засвідчену власником документа або нотаріусом.

    ЦСК “УКРАЇНА”

    Удачі


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України