Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 11 мая 2023, вопрос №85198 250₴

Не видають довідку про обставини поранення

Не видають довідку про обставини поранення.командир каже що видасть довідку коли я повернусь до частини.
Лікування займе 2 місяці
Що в таких випадках робити?

Ответы юристов (12)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    12%

    Доброго дня.

    Вам необхідно звернутись з рапортом про проведення службового розслідування та надання довідки ф. 5 про результати розслідування.

    Одночасно можливо було б направити адвокатський запит щодо надання довідки ф. 5. Це, як правило дає результат.

    Така довідка Вам потрібна до закінчення лікування, адже по його закінченню, Вас повинні направити для проходження ВЛК і ця довідка там потрібна.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n817):

    " II. Медичний огляд...

    21. Порядок встановлення причинного зв'язку захворювань (поранень, контузій, травм, каліцтв) у військовослужбовців, військовозобов'язаних і резервістів, які призвані на збори, та колишніх військовослужбовців зі службою у Збройних Силах України...

    21.7. Постанова ВЛК про причинний зв'язок поранення (травми, контузії, каліцтва) приймається відповідно до висновку, зазначеного в довідці про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), або засвідченої копії Акта про нещасний випадок (додаток 1 до Інструкції про розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністра оборони України від 06 лютого 2001 року № 36, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 23 лютого 2001 року за № 169/5360 (зі змінами)), у яких зазначаються обставини отримання поранення (контузії, травми, каліцтва). На військовослужбовців довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) оформляється у 2 примірниках, перший подається у госпітальну (гарнізонну) ВЛК, а другий зберігається постійно в особовій справі військовослужбовця. У виняткових випадках допускається розгляд ВЛК копії вказаної довідки, засвідченої відповідною посадовою особою та скріпленої гербовою печаткою військової частини (закладу охорони здоров'я Збройних Сил України)...

    21.24. Довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), що видається військовослужбовцю або призваному на збори військовозобов'язаному, резервісту (Акт про нещасний випадок, зберігається в історії хвороби або у справах ВЛК, яка прийняла постанову про причинний зв'язок поранення (контузії, травми, каліцтва)...

    21.25. При вирішенні питання про причинний зв'язок поранення (контузії, травми, каліцтва) штатна ВЛК може брати до уваги такі документи про причини та обставини поранення: службову та медичну характеристики, витяг з книги обліку хворих в амбулаторії при первинному зверненні по медичну допомогу, матеріали службового розслідування, дізнання або досудового слідства, атестації, довідку військового (цивільного) лікувально-профілактичного закладу, історію хвороби або витяг з неї, свідоцтво про хворобу, запис лікаря військової частини, лікаря військового (цивільного) лікувально-профілактичного закладу у медичній книжці військовослужбовця про первинне звернення по медичну допомогу, довідку архівної установи. У воєнний час постанова ВЛК про причинний зв'язок поранення приймається на підставі картки передового району, а також документів, указаних у цьому пункті...".

    ---

    Доброї ночі, Тарасе! Вважаю за необхідне подати на ім'я командира в/ч рапорт про відмову командиром(?) складати рапорт та зобов'язати його склати цю довідку у двох примірниках та надати її Вам для ознайомлення - один примірник долучити до Вашої особової справи військовослужбовця, другий направити до госпітальної ВЛК.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16%

    Вітаю, Тарасе!

    Не видають довідку про обставини поранення.командир каже що видасть довідку коли я повернусь до частини.Лікування займе 2 місяціЩо в таких випадках робити?

    ПОТРІБНО ПОДАТИ ПИСЬМОВИЙ РАПОРТ ПРО ВИДАЧУ ДОВІДКИ ЗА ФОРМОЮ 5 ПРО ОБСТАВИНИ ПОРАНЕННЯ. ЯКЩО НА ПИСЬМОВИЙ РАПОРТ ВІДМОВЛЯТЬ, ТОДІ ПОДАВАТИ АДВОКАТСЬКИЙ ЗАПИТ ПРО ВИТРЕБУВАННЯ ДАНОЇ ДОВІДКИ.

    ЩЕ Я Б РАДИВ ЗВЕРНУТИСЬ ДО КОМАНДУВАННЯ МЕДИЧНИХ СИЛ ЗСУ.

    ОСЬ В ПРИНЦИПІ ТАКИЙ АЛГОРИТМ ЗАВЖДИ ДОПОМАГАВ ОТРИМАТИ ЦЮ ДОВІДКУ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Адвокат Евгений Александрович
    16%
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Доброго вечора, Тарас!

    ТАКІ ДІЇ, Є НЕЗАКОННИМИ.

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ, ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, ТарасеЁ

    Невидача довідки про травму (каліцтво, поранення, контузію) за додатком №5, передбачену Наказом МОЗ 14.08.2008 № 402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України", при направленні до лікувального закладу може мати місце, якщо обставини склалися так, що зробити це у день поранення було нереально. Проте, якщо так і сталось би, комавндир частини мусив надіслати її протягом 30 днів до шпиталю чи лікувального закладу, де лікувалися Ви.

    Тому твердження Вашого командира про те, що Ви отримаєте згадану довідку, коли повернетесь до частини після закінчення лікування (а це, як зрозувів з Ваших слів - 2 місяці), суперечить закону!

    Довідка про травму (каліцтво, поранення, контузію) за додатком №5 може знадобитись Вам раніше, оскільки одразу після лікування і ще навіть до повернення в частину, Вас повинні обов'язково направити на проходження ВЛК для визначення ступеня Вашої придатності чи непридатності до військової служби.

    Згідно пункту 21.7. згаданого вище Положення ВЛК, крім того, що приймає рішення про Вашу придатність до ВС, також визначає причинно-наслідковий зв'язок між пораненням та військовими діями:

    "Постанова ВЛК про причинний зв'язок поранення (травми, контузії, каліцтва) приймається відповідно до висновку, зазначеного в довідці про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), або засвідченої копії Акта про нещасний випадок (додаток 1 до Інструкції про розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністра оборони України від 06 лютого 2001 року № 36, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 23 лютого 2001 року за № 169/5360 (зі змінами)), у яких зазначаються обставини отримання поранення (контузії, травми, каліцтва). На військовослужбовців довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) оформляється у 2 примірниках, перший подається у госпітальну (гарнізонну) ВЛК, а другий зберігається постійно в особовій справі військовослужбовця".

    Саме на цей момент довідка повинна вже бути у Вас на руках або передана начальнику шпиталю чи іншого лікувального закладу. Дані довідки також заносяться у виписний епікриз шпиталю і також у вмсновок ВЛК та свідчать про зв'язок травми (каліцтва, поранення, контузії) із участю в бойових діях. У Вашому випадку повинні зробити запис, що поранення отримане під час захисту Батьківщини.

    Також на підставі довідки, яку невідкладно у день отримання поранення (травми, контузії) повинен підготувати начальник медчастини, командир частини призначає службове розслідування, від результатів якого залежить багато речей. Наприклад, розмір виплати одноразової грошової винагороди.

    Відсутність згаданої довідки може свідчити про те, що таке розслідування не проводилось.

    Для отримання довідки про причини травми (каліцтва, поранення, контузії) за додатком №5 Ви повинні написати рапорт на ім'я Вашого командира частини і згідно Статуту внутришньої служби, Дисциплінарного статуту Збройних Сил України та Закону України Про звернення громадян зажадати від нього письмової відповіді. Якщо відповіді не буде або це буде відмова у видачи такої довідки. Ви маєте право оскаржити її до вищого командування. Я можу погодитись з деякими колегами тут, що також може допомогти адвокатський запит, але спочатку треба обов'язково звернутись із рапортом до командира саме Вам.

    Тепер трохи інформації про порядок розгляду звернень і скарг військовослужбовців.

    Військовослужбовці мають право самостійно захистити порушені права під час проходження служби двома способами:

    - зверненням з позовом до суду

    - поданням скарги відповідній посадовій особі.

    Зазначене питання регулюється Дисциплінарним статутом Збройних Сил України та Законом України «Про звернення громадян».

    Військовослужбовець має право подати скаргу, ЯКЩО ВВАЖАЄ, що його ПРАВА, ЗАКОННІ ІНТЕРЕСИ БУЛИ ПОРУШЕНІ:

    • незаконним рішенням, діями або бездіяльністю командирів;

    • незаконним покладенням на нього обов'язків;

    • незаконним притягненням до відповідальності;

    • незаконними діями інших військовослужбовців.

    Залежно від виду порушення СКАРГА ПОДАЄТСЬЯ ДО:

    • органів військового управління;

    • посадових осіб;

    • військової служби правопорядку;

    • органів, які проводять досудове слідство;

    • інших державних органів.

    З інших питань службової діяльності скарга подається безпосередньому командирові тієї особи, чиї дії оскаржуються.

    Якщо військовослужбовець, який подає скаргу, не знає, з чиєї вини порушені його права, скарга подається у порядку підпорядкованості безпосередньому командиру.

    СКАРГА МОЖЕ ПОДАВАТИСЬ УСНО і ПИСЬМОВО:

    - військовослужбовцем,

    -членом сім’ї військовослужбовця

    -іншою заінтересованою особою.

    Усі скарги у день їх надходження заносяться до Журналу реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян.

    Усну скаргу військовослужбовці, члени їх сімей та інші громадяни мають право подати командирам військових частин під час особистого прийому, що визначено у кожній військовій частині, установі, організації.

    ПИСЬМОВУ СКАРГУ бажано подавати у двох примірниках до відділу військової частини або іншого державного органу, у компетенції якого розгляд вашого питання. Другий примірник з відміткою про отримання залишається у особи, яка подала скаргу. Він є підтвердженням того, що військова частина або інший орган отримали скаргу, і може бути використаний як доказ факту звернення, якщо виникне потреба оскаржити затримку або незадовільні результати розгляду скарги.

    У письмовій скарзі слід вказати

    -прізвище, ім’я і по батькові,

    -адресу місця проживання і номер телефону,

    -посадову особу або орган державної влади, якому адресована скарга,

    -ясно і докладно описати обставини порушення вашого права, суть порушення,

    -зазначити, які дії ви просите відповідальну посадову особу вчинити для відновлення цього права, вказати дату і поставити підпис.

    Якщо ви бажає бути присутнім при розгляді скарги, про це теж варто зазначити у ній.

    ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ, які подали заяву чи скаргу, МАЮТЬ ПРАВО:

    • особисто викласти свої аргументи особі, яка перевіряє заяву чи скаргу, звернутися за допомогою до свідків;

    • подати додаткові матеріали, що стосуються справи, чи клопотати, щоб їх вимагав командир або орган, який розглядає заяву або скаргу;

    • бути присутнім під час розгляду заяви чи скарги;

    • одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги;

    • ознайомитися з матеріалами перевірки заяви чи скарги;

    • оскаржити прийняте за їхньою заявою чи скаргою рішення в суді;

    • вимагати відшкодування збитків у встановленому законом порядку.

    Під час розгляду пропозиції, заяви чи скарги не допускається розголошення командиром чи іншою особою, яка бере участь у розгляді, відомостей про особисте життя військовослужбовця без його згоди, а також розголошення іншої інформації, якщо це зачіпає його права і свободи, законні інтереси.

    СТРОКИ РОЗГЛЯДУ

    УСІ пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк НЕ БІЛЬШЕ ОДНОГО МІСЯЦЯ з часу їх отримання, а ті, що НЕ ПОТРЕБУЮТЬ ДОДАТКОВОГО ВИВЧЕННЯ й перевірки, - невідкладно, але НЕ ПІЗНІШЕ П'ЯТНАДЦЯТИ ДНІВ з часу їх надходження.

    Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення.

    При цьому ЗАГАЛЬНИЙ СТРОК розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати СОРОКА П'ЯТИ ДНІВ.

    Несвоєчасний, неповний розгляд скарги або незаконне рішення посадової особи, яка її розглядає, можна оскаржити встановленим порядком до суду, Військової служби правопорядку або вищого за підпорядкованістю командира.

    Виникнуть додаткові питання чи уточнення, або, можливо, Вам знадобиться адвокатський супровід у вирішенні цієї проблеми, звертайтесь особисто до мене, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото. Обов'язково Вам допоможу!

    Пуха Наталія ТендерОк
    12%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питанням

    Довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) є одним із найважливіших документів, адже саме в ній зазначаються умови отримання поранення (під час виконання обовʼязків військової служби, наприклад), місце та час отримання поранення (населений пункт, область) та виключення того, що поранення було отримано під впливом алкогольного чи наркотичного спʼяніння.

    Кожен з факторів у цій довідці впливає на висновок ВЛК і МСЕК та на розмір одноразової грошової допомоги у разі встановлення групи інвалідності або частини втрати працездатності.

    Отримати довідку про обставини травми можна через рапорт на свого командира: подати його можна самостійно або через військово-медичну установу, де лікується військовий.

    Строки видачі довідки про обставини травми залежать від службового розслідування, яке має тривати до 1 місяця. Проте в окремих випадках може бути продовжено до двох місяців.

    Якщо командир військової частини не видає довідки про обставини травми, необхідно скаржитись на бездіяльність до штабу оперативного командування, якому підпорядкована частина, або до Військової служби правопорядку.

    Окрім цього, варто звернутися до командира з рапортом про отримання довідки про обставини поранення. Рапорт обовʼязково необхідно зареєструвати у частині самостійно (у частині мають поставити вхідний номер та дату прийняття рапорту) або відправити поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення на в/ч. Обовʼязково треба зробити копію рапорту для підтвердження того, що особа з ним зверталися.

    У разі відмови провести службове розслідування та видати довідку про обставини поранення, потрібно вимагати від командира надати письмову відмову на рапорт з поясненням причин відмови. Далі треба звернутися зі скаргою до штабу оперативного командування або до ВСП протягом місяця з дня видачі відмови. У разі якщо відмову не дали, потрібно скаржитися на бездіяльність командира, долучивши до скарги копію рапорту.

    Удачі

    Мамай Ірина Євгеніївна
    24%

    Згідно норм права командир мав би сам ініціювати проведення службового розслідування та видати вам відповідну довідку з правильними висновками, тому що це має значення для отримання довідки ВЛК про причинний зв'язок тпоранення. А це в свою чергу впливає на виплати на час лікування та на ОДГ.

    Однак, якщо він цього не робить ви маєте право написати рапорт з поясненнями свідків з проханням провести службове розслідування. Паралельно відправити адвокатський запит як контроль за ходом дій.

    Це працює. Маю досвід. Звертайтесь.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Заключення ВЛК про причинний зв’язок травми (поранення, контузії, каліцтва) у великій мірі залежить від наявності довідки про обставини травми.

    Порядок оформлення довідки у військовій частині :

    Командир в/ч видає наказ про проведення розслідування та складання акта розслідування;

    Уповноважений офіцер збирає пояснення постраждалих та свідків, описує події та складає акт розслідування На підставі акта розслідування начальник медичної роти видає довідку про обставини травми

    Командир військової частини підписує довідку про обставини травми, та направляє її до закладу охорони здоров’я в якому перебуває поранений.

    Якщо дана довідка не видавалась – потрібно скласти рапорт на командира частини з проханням провести розслідування та видати довідку про обставини травми.

    До рапорту потрібно додати свої пояснення, а також за можливості свідків ( інших військовослужбовців, які були поруч у момент отримання поранення.

    При складанні пояснення :

    Замість “СЕПАРАТИСТИ” писати “НЕВІДОМІ ОЗБРОЄНІ ОСОБИ”;

    Не вживати точних назв озброєнь, які проти вас застосовувались (наприклад, замість Град писати, що стріляли з механізованих артилерійських установок).

    Всі документи направляти рекомендованим листом з повідомленням на адресу військової частини.

    Якщо рапорт та пояснення передаються особисто, зробіть копії всіх документів, та вимагайте в особи, яка приймає документи поставити підпис, дату та печатку в/ч на Вашій копії документів. Якщо довідка про обставини травми не була видана протягом 15 днів , з моменту надходження рапорту та пояснень потрібно звертатись до штабу оперативного командування, якому підпорядковується в/ч з оскарженням бездіяльності.

    Зразок рапорту про видачу довідки про обставини травми

    Командиру В/ч ___

    РАПОРТ Я, (звання, ПІБ)___, прошу Вас видати наказ про призначення розслідування та видати мені довідку про обставини травми (поранення, контузії), отриманої мною під час виконання обов’язку військової служби ___(дата та приблизний час поранення) під час ___ (опис обставин, за яких отримано поранення) в районі___ (вказати місце, де сталося) згідно Додатку 5 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра Оборони України №402 від 14.08.2008 р. До рапорту додаю: Копію виписного епікризу з ___ №___ від___20.. р Копію висновку ВЛК №___ від ___20.. р Пояснення про обставини отримання поранення “___”___20___р. ___ Зразок пояснень про обставини травми Командиру В/ч ___ ПОЯСНЕННЯ Я, (звання)(ПІБ)___, (посада)___ (Номер бригади), з приводу отримання мною ___(вказати поранення) ___20..р в районі ___ (населений пункт, область) під час виконання мною обов’язків військової служби під час проведення антитерористичної операції, можу пояснити наступне: Опис: Коли отримав травму? (дата та час) Де саме знаходився (ПТД, на завданні, у транспорті)? Під час якого завдання та на підставі якого наказу отримане поранення? Що відбулося? Хто був поруч? Хто допоміг вибратись або як був доставлений в госпіталь, і в який? Діагноз в госпіталі? Хронологія переміщення між госпіталями?

    До пояснення додаю такі документи:

    Копія виписного епікризу з ___госпіталю №___ від___2015 р

    Копія висновку ВЛК №___ від___2015 р

    Копія пояснення свідків (звання, ПІБ)

    ___.

    “___”___20___р ___ ___

    Зразок можливої довідки частини

    https://legal100.org.ua/wp-content/uploads/2018/05...

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Скаргу до військової служби правопорядку можна подавати у вільній формі на папері у канцелярію, або поштою з врученням рекомендованим листом - це можуть робити , як службовці так і їх родичі чи інші особи , яким відомо про порушення.

    Контакти Центрального управління військової служби правопорядку для листування: Проспект Перемоги, буд. 55/2, Kyiv, Ukraine електронна пошта och_vsp@post.mil.gov.ua

    https://www.mil.gov.ua/kontakti/telefoni-doviri.html?fbclid=IwAR2ygGrxP7mARwJSpxWTQ6eYENji_rkiD0N11WGhZ_1N0rShk8Ra33AJJAQ

    Вам треба залучити адвоката для представництва у суді , за посиланням є контакти та вартість, або залучити регіонального адвоката системи безоплатної допомоги у регіоні проходження служби. 0800 213 103

    Образцы рапортов здесь https://legal100.org.ua/uchasnykam-rosiisko-ukrainskoi-viiny/zrazky-raportiv-ta-zaiav/ --- Військовослужбовці мають право самостійно захистити порушені права під час проходження служби двома способами: - зверненням з позовом до суду - поданням скарги відповідній посадовій особі. Зазначене питання регулюється Дисциплінарним статутом Збройних Сил України та Законом України «Про звернення громадян». Військовослужбовець має право подати скаргу, ЯКЩО ВВАЖАЄ, що його ПРАВА, ЗАКОННІ ІНТЕРЕСИ БУЛИ ПОРУШЕНІ: • незаконним рішенням, діями або бездіяльністю командирів; • незаконним покладенням на нього обов'язків; • незаконним притягненням до відповідальності; • незаконними діями інших військовослужбовців. Залежно від виду порушення СКАРГА ПОДАЄТСЬЯ ДО: • органів військового управління; • посадових осіб; • Військової служби правопорядку; • органів, які проводять досудове слідство; • інших державних органів. З інших питань службової діяльності скарга подається безпосередньому командирові тієї особи, чиї дії оскаржуються. Якщо військовослужбовець, який подає скаргу, не знає, з чиєї вини порушені його права, скарга подається у порядку підпорядкованості безпосередньому командиру. СКАРГА МОЖЕ ПОДАВАТИСЬ УСНО і ПИСЬМОВО: - військовослужбовцем, -членом сім’ї військовослужбовця -іншою заінтересованою особою. Усі скарги у день їх надходження заносяться до Журналу реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян. Усну скаргу військовослужбовці, члени їх сімей та інші громадяни мають право подати командирам військових частин під час особистого прийому, що визначено у кожній військовій частині, установі, організації. ПИСЬМОВУ СКАРГУ бажано подавати у двох примірниках до відділу військової частини або іншого державного органу, у компетенції якого розгляд вашого питання. Другий примірник з відміткою про отримання залишається у особи, яка подала скаргу. Він є підтвердженням того, що військова частина або інший орган отримали скаргу, і може бути використаний як доказ факту звернення, якщо виникне потреба оскаржити затримку або незадовільні результати розгляду скарги. У письмовій скарзі слід вказати: -прізвище, ім’я і по батькові, -адресу місця проживання і номер телефону, -посадову особу або орган державної влади, якому адресована скарга, -ясно і докладно описати обставини порушення вашого права, суть порушення, -зазначити, які дії ви просите відповідальну посадову особу вчинити для відновлення цього права, вказати дату і поставити підпис. Якщо ви бажає бути присутнім при розгляді скарги, про це теж варто зазначити у нійЗРАЗОК СКАРГИ ДОДАЄТЬСЯ. ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ, які подали заяву чи скаргу, МАЮТЬ ПРАВО: • особисто викласти свої аргументи особі, яка перевіряє заяву чи скаргу, звернутися за допомогою до свідків; • подати додаткові матеріали, що стосуються справи, чи клопотати, щоб їх вимагав командир або орган, який розглядає заяву або скаргу; • бути присутнім під час розгляду заяви чи скарги; • одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги; • ознайомитися з матеріалами перевірки заяви чи скарги; • оскаржити прийняте за їхньою заявою чи скаргою рішення в суді; • вимагати відшкодування збитків у встановленому законом порядку. Під час розгляду пропозиції, заяви чи скарги не допускається розголошення командиром чи іншою особою, яка бере участь у розгляді, відомостей про особисте життя військовослужбовця без його згоди, а також розголошення іншої інформації, якщо це зачіпає його права і свободи, законні інтереси.

    ст. 20 ЗУ Про звернення громадян передбачає:

    СТРОКИ РОЗГЛЯДУ УСІ пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк НЕ БІЛЬШЕ ОДНОГО МІСЯЦЯ з часу їх отримання, а ті, що НЕ ПОТРЕБУЮТЬ ДОДАТКОВОГО ВИВЧЕННЯ й перевірки, - невідкладно, але НЕ ПІЗНІШЕ П'ЯТНАДЦЯТИ ДНІВ з часу їх надходження. Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення. При цьому ЗАГАЛЬНИЙ СТРОК розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати СОРОКА П'ЯТИ ДНІВ. Несвоєчасний, неповний розгляд скарги або незаконне рішення посадової особи, яка її розглядає, можна оскаржити встановленим порядком до суду, Військової служби правопорядку або вищого за підпорядкованістю командира.

    Скарги та роз яснення приймають тут:

    Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.Или же подайте обращение на урядовий контакт -центр 15-45 https://ukc.gov.ua/portal/appeals/ лучше письменно на министра обороны и загрузите в форму фото копии ответов командира части.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 7 лет опыта

    Вітаю.

    Як отримати довідку?

    Подати рапорт на ім’я свого командира самостійно або через військово-медичну установу, де лікується військовий. До рапорту слід додати своє пояснення щодо обставин зазнання поранення в довільній формі. Якщо хтось із товаришів по службі бачив, як ви дістали травму, варто, щоб такі пояснення написали й вони.

    Командир військової частини видає наказ про проведення службового розслідування та складання акту розслідування, а уповноважений офіцер збирає пояснення постраждалих та свідків, описує події та складає відповідний акт розслідування. Командир військової частини підписує довідку про обставини травми та направляє її до закладу охорони здоров’я, в якому перебуває поранений.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Довідка про обставини поранення є документом, який містить відомості про обставини поранення військовослужбовця, а також медичні дані про нього. Цей документ є дуже важливим, оскільки він може стати підставою для надання соціальних гарантій та компенсації збитків. Українське законодавство регулює питання стосовно отримання Довідки про обставини поранення у військових та інших категоріях осіб.

    ЯК ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ПРО ОБСТАВИНИ ПОРАНЕННЯ

    Довідка про обставини поранення є офіційним документом, що містить відомості про обставини поранення військовослужбовця та є підставою для надання йому соціальних гарантій. Для отримання Довідки про обставини поранення, військовослужбовець має подати заяву до військово-медичної комісії або до медичної установи, яка надавала йому медичну допомогу.

    Також, згідно зі Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, військовим надається Довідка про обставини поранення (у разі наявності таких обставин), яка підтверджує факт участі особи в бойових діях – захист Батьківщини та її право на отримання соціальних гарантій. Для отримання Довідки про обставини поранення, військовослужбовець має подати рапорт до керівника підрозділу чи до медичної установи, яка надавала йому медичну допомогу.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 8 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо військова частина відмовляється видати довідку:

    • напишіть скаргу про бездіяльність чи затягування видання наказу командира. Додайте копію рапорту з відміткою, опис вкладення у цінний лист, квитанцію про направлення поштового відправлення
    • подайте скаргу до штабу оперативного командування, якому підпорядковується військова частина
    • також можете звернутись до Військової служби правопорядку ЗСУ чи гарячу лінію Міністерства оборони України (0 800 500 442)

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України