Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 01 июня 2023, вопрос №86203 1450₴

Виїзд за кордон чоловікам

Чоловіку потрібно виїхати за кордон, є медична довідка про непридатність з виключенням та відмітки у військовому квитку про зняття та не є військовозобовʼязаним, але формулювання про виключення ніде не вказано.
Чи можливий перетин кордону?

Ответы юристов (20)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Потрібно бачити Ваш військово-обліковий документ та довідка ВЛК, для того щоб була можливість надати Вам повну консультацію.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Адвокат Евгений Александрович
    8.3%

    Доброго вечора, Катерина!

    ТАК, ЯКЩО ВІН НЕПРИДАТНИЙ ДО ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, Є НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ, ТО В НЬОГО Є ЗАКОННІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;...".

    ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    "Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п.2-6 Правил та абз.16 ч.1 ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)".

    ПРИ ЦЬОМУ, ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВІН ПОВИНЕН МАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ) З ЗАПИСОМ ВІДМІТКОЮ ПРО ТЕ, ЩО ВІН НЕПРИДАТНИЙ ДО ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ТА ДОВІДКУ ВЛК ПРО ТЕ, ЩО ЙОГО ВИЗНАНО НЕПРИДАТНИМ ДО ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, ІНАШКЕ НЕ БУДЕ ДОВЕДЕНИХ ДОКУМЕНТАЛЬНО ПІДСТАВ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ.

    ТОМУ ЙОМУ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП, ДЛЯ НАЛЕЖНОГО ОФОРМЛЕННЯ ВСІХ ЗАЗНАЧЕНИХ ДОКУМЕНТІВ.

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    • Катерина Клиент 10 месяцев назад

      Тобто- повинні видати новий військом квиток з правильним записом чи просто переправленим від руки( написане замість «знято» - « виключено»?

      Тому що в ТЦК нічого не сказали і віддали такі документи

      • Адвокат Евгений Александрович

        Катерина!

        НОВИЙ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК ОТРИМУВАТИ НЕ ПОТРІБНО ТА ВОНИ ЙОГО І НЕ ВИДАДУТЬ,ТАК ЯК ЦЕЙ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК Є ДІЮЧИМ, ТОМУ ТРЕБА ЗРОБИТИ ЗАПИСИ, АБО ЯКЩО ТРЕБА ВИПРАВИТИ ТІ ЗАПИСИ З ВІДМІТКАМИ, ЯКІ НЕ ВІДПОВІДАЮТЬ ДІЙСНОСТІ - ДОВІДЦІ ВЛК ТА ФАКТИЧНИМ ОБСТАВИНАМ:

        - ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ВЛК (МЕДКОМІСІЇ), У РОЗДІЛІ ВЛК (МЕДКОМІСІЇ): ЗАПИС З ВІДМІТКОЮ ПРО ТЕ, ЩО ЙОГО ВИЗНАНО ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ВЛК (МЕДКОМІСІЇ) НЕПРИДАТНИМ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ (З ДОВІДКИ ВЛК);

        - У РОЗДІЛІ РІШЕННЯ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ): ЗАПИС З ВІДМІТКОЮ ПРО ТЕ, ЩО ВІН НЕПРИДАТНИЙ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

        При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

        Всього доброго!

      • Адвокат Евгений Александрович
        3.4%

        Катерина!

        ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), Є НЕЗАКОННИМИ.

        ЯКЩО ПРАЦІВНИКИ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ВІДМОВЛЯТЬСЯ ВНЕСТИ ПРАВИЛЬНІ ВІДОМОСТІ (ЗА УСНОЮ ТА ПИСЬМОВОЮ ЗАЯВОЮ ВАШОГО ЧОЛОВІКА), ВІДПОВІДНО ВІДМОВЛЯТЬСЯ ВИПРАВИТИ НЕПРАВИЛЬНІ ВІДОМОСТІ, ТО НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ВАШ ЧОЛОВІК МАЄ ПРАВО:

        1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

        - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

        - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

        2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

        - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

        0 800 50 04 42

        Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

        - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

        Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

        Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

        3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

        В ЗАЯВЛЕНИИ И ЖАЛОБАХ, ССЫЛАЙТЕСЬ НА ТАКИЕ НОРМАТИВНО-ПРАВОВЫЕ АКТЫ:

        Відповідно до вимог ст.40 Конституції України - «Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк».

        Згідно до вимог ст.1 Закону України «Про звернення громадян» - «Звернення громадян. Громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення. …».

        Відповідно до вимог ст.4 Закону України «Про звернення громадян» - «Рішення, дії (бездіяльність), які можуть бути оскаржені. До рішень, дій (бездіяльності), які можуть бути оскаржені, належать такі у сфері управлінської діяльності, внаслідок яких: порушено права і законні інтереси чи свободи громадянина (групи громадян); створено перешкоди для здійснення громадянином його прав і законних інтересів чи свобод; незаконно покладено на громадянина які-небудь обов'язки або його незаконно притягнуто до відповідальності».

        Згідно до вимог ст.18 Закону України «Про звернення громадян» - «Права громадянина при розгляді заяви чи скарги. Громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, посадових осіб, має право: особисто викласти аргументи особі, що перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви; знайомитися з матеріалами перевірки; подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає заяву чи скаргу; бути присутнім при розгляді заяви чи скарги; користуватися послугами адвоката або представника трудового колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку; одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги; висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотримання таємниці розгляду заяви чи скарги; вимагати відшкодування збитків, якщо вони стали результатом порушень встановленого порядку розгляду звернень».

        Відповідно до вимог ст.19 Закону України «Про звернення громадян» - «Обов'язки органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, їх керівників та інших посадових осіб щодо розгляду заяв чи скарг. Органи державної влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об'єднання громадян, засоби масової інформації, їх керівники та інші посадові особи в межах своїх повноважень зобов'язані: об'єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви чи скарги; у разі прийняття рішення про обмеження доступу громадянина до відповідної інформації при розгляді заяви чи скарги скласти про це мотивовану постанову; на прохання громадянина запрошувати його на засідання відповідного органу, що розглядає його заяву чи скаргу; скасовувати або змінювати оскаржувані рішення у випадках, передбачених законодавством України, якщо вони не відповідають закону або іншим нормативним актам, невідкладно вживати заходів до припинення неправомірних дій, виявляти, усувати причини та умови, які сприяли порушенням; забезпечувати поновлення порушених прав, реальне виконання прийнятих у зв'язку з заявою чи скаргою рішень; письмово повідомляти громадянина про результати перевірки заяви чи скарги і суть прийнятого рішення; вживати заходів щодо відшкодування у встановленому законом порядку матеріальних збитків, якщо їх було завдано громадянину в результаті ущемлення його прав чи законних інтересів, вирішувати питання про відповідальність осіб, з вини яких було допущено порушення, а також на прохання громадянина не пізніш як у місячний термін довести прийняте рішення до відома органу місцевого самоврядування, трудового колективу чи об'єднання громадян за місцем проживання громадянина; у разі визнання заяви чи скарги необгрунтованою роз'яснити порядок оскарження прийнятого за нею рішення; не допускати безпідставної передачі розгляду заяв чи скарг іншим органам; особисто організовувати та перевіряти стан розгляду заяв чи скарг громадян, вживати заходів до усунення причин, що їх породжують, систематично аналізувати та інформувати населення про хід цієї роботи. У разі необхідності та за наявності можливостей розгляд звернень громадян покладається на посадову особу чи підрозділ службового апарату, спеціально уповноважені здійснювати цю роботу, в межах бюджетних асигнувань. Це положення не скасовує вимоги абзацу дев'ятого частини першої цієї статті».

        Так, за вимогами ст.19 Конституції України – «Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

        Згіднодо вимог ст.21 Конституції України – «Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними».

        Відповідно до вимог ст.22 Конституції України – «Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод».

        При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ".

        Всього доброго!

    Богун Сергій Павлович
    4.1%

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку).

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    9%

    Вітаю, Катерино!

    Чоловіку потрібно виїхати за кордон, є медична довідка про непридатність з виключенням та відмітки у військовому квитку про зняття та не є військовозобовʼязаним, але формулювання про виключення ніде не вказано.Чи можливий перетин кордону?

    А ЯКА СТАТТЯ НАКАЗУ № 402 ЗАЗНАЧЕНА У ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВОМУ ДОКУМЕНТІ? КОЛИ БУЛО ОТРИМАНО ЗАПИС ПРО НЕПРИДАТНІМТЬ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ?

    ТРЕБА ПОБАЧИТИ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ТОЧНОЇ ТА ФАХОВОЇ КОНСУЛЬТАЦІЇ. ЗВЕРТАЙТЕСЬ.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    3.4%

    Катерино!

    ЯКЩО У ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВОМУ ДОКУМЕНТІ ЗАЗНАЧЕНО СТАТТЮ З ПУНКТОМ А, ДІАГНОЗ МАЄ ЗВУЧАТИ САМЕ ЯК НЕПРИДАТНИЙ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    МАВ КЛІЄНТА, У ЯКОГО АНАЛОГІЧНО ДО ВАШОЇ СИТУАЦІЇ БУЛО ЗАЗНАЧЕНО ПРО ЗНЯТТЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, ХОЧА БУЛА СТАТТЯ З ПУНКТОМ А. НА КОРДОНІ НЕ ПРОПУСТИЛИ, АЛЕ БЛАГО БУЛО ПОСВІДЧЕННЯ ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ.

    ТОМУ ТРЕБА ВИВЧАТИ ВАШІ ДОКУМЕНТИ.

    Катерина Клиент 10 месяцев назад

    39А, у меддовідці вказано « непридатний до військ.служби з виключенням з військ.обліку

    А у самому квитку записано все те саме, але без слова «виключено»

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Катерино!

      За таких обставин в цілому шанси на виїзд є, але я б радив спробувати виправити запис. Нехай чоловік спочатку звернеться до ТЦК з проханням внести виправлення зі "ЗНЯТИЙ" на "ВИКЛЮЧЕНИЙ" з військового обліку. Як правило, вони це роблять простою ручкою, перечеркнувши неправильний запис. Якщо на усні прохання не реагують, нехай подає письмову заяву. За потреби можу допомогти у її складанні.

      Якщо ТЦК ніяким чином та ні за яких умов не виправить запис, тоді можна спробувати перетнути кордон і з цими документами. В цілому чоловік має повне право на виїзд як особа, що виключена з військового обліку. Це не його помилка і проблема, що працівники ТЦК допустили таку хибу.

      Успіхів Вам. Всього доброго!

      • Катерина Клиент 10 месяцев назад

        дякую за відповіді та поради

    Иванюк Руслан Эдуардович
    6.9%

    Вітаю, для перетину кордону за даних підстав вам треба мати ще витяг з наказу про виключення з військового обліку або витяг з рішення влк.'

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Иванюк Руслан Эдуардович

    Для кваліфікованої відповіді, хотілось би бачити військовий квиток. Натискайте кнопку звернутись.

    У будь якому разі 39А це виключення з выйськового облыку, якщо у вас буде на руках витяг з рышення Влк або витяг з наказу про виключення з військового обліку вас без проблем повинні випустити.

    Стаття 39

    Включено: хвороби, що характеризуються підвищеним кров'яним тиском I10- I15 (гіпертонічна хвороба, вторинна гіпертензія)

    а) гіпертонічна хвороба III стадії

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    Крикун Сергій  Павлович
    8.3%

    "ПОЛОЖЕННЯ про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/582/2016#n17):

    "6...Повторно військовий квиток може бути видано військовослужбовцю (військовозобов'язаному, резервісту) за рішенням керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки...

    на підставі особистого рапорту (заяви) військовослужбовця (військовозобов'язаного, резервіста) у випадках:

    непридатності військового квитка для дальшого користування; знищення військового квитка під час стихійного лиха; втрати або викрадення військового квитка;...".

    ---

    Доброго вечора, пані Катерино! По-перше, запис у військовому квитку про зняття, а не виключення чоловіка з військового обліку суперечить, довідці ВЛК, суперечить застосованому ВЛК п. "а" ст.39 Розкладу хвороб Положення про ВЛЕ. По-друге, такий запис порушує право чоловіка на звільнення від військової служби та право на перетин кордону для виїзду ха межі України. По-третє, такий запис формально має ознаки службового підроблення, як кримінального злочину (ст.366 КК), також самоправства (ст.356), також перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень (ст.426-1). По-четверте, виправлення запису вчиненням належного замість існуючого вбачається незаконним і неналежним - необхідним є видача квитка повторно. Вважаю за належне та необхідне для чоловіка подати на ім'я керівника РТЦК та СП заяву про приведення у відповідність запису у військову квитку про придатність до військової служби з довідкою ВЛК, у зв'язку з чим повторно видати військовий квиток.

    Дерій Владислав Олегович
    4.8%

    Доброго дня!

    Під час воєнного стану Вашому чоловіку для перетину державного кордону крім закордонного паспорта необхідно також мати підтверджуючі документи на право перетину кордону.

    Виїзд чоловіка, якщо він виключений з військового обліку дозволяється згідно п. 2-6 Правил перетину державного кордону України.

    Підтверджуючими документами є військово-обліковий документ з відміткою про виключення з військового обліку та довідка ВЛК.

    Згідно п. 79 постанови КМУ №1487

    Районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки проставляють у військово-облікових документах призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідні відмітки про взяття їх на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    Невідповідність відмітки у військовому квитку та довідки ВЛК є підставою для відмови в перетині кордону.

    Тому, чоловіку необхідно звернутися з заявою до РТЦК для проставлення відповідної відмітки. У військовому квитку можуть ручкою дописати «з виключенням з військового обліку» або «виключено», що буде достатньо для перетину кордону.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    6.9%

    Доброго дня!

    повинно бути - виключений з військового обліку взагалі(підгрупа А за Вашою статтею розкладу хвороб) , та підстава , що ви зазначили може свідчити лише про відстрочку, якщо комісія ВЛК не встановить поліпшення у здоров ї.

    тому або за результатами ВЛК Вас визнають непридатним з виключенням з обліків і строкової служби і резерву , дві окремі постанови, або домагайтеся відстрочки на основі діагнозу.

    Окремо зазначу, що для перетину кордону, виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.
    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).
    • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;
    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.
    • Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. ( треба мати довідку , що родич загинув саме від виконання бойових завдань медичної експертизи про причинно -наслідковий зв язок загибелі.)

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    • водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.
    • залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.
    • спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
    • тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    КМУ постановою від 10 лютого 2023 року №119 доповнення:

    • жінка, яка є усиновлювачкою, опікункою, піклувальницею, однією з прийомних батьків або однією з батьків-вихователів.
    • чоловік, який є одиноким батьком, одиноким усиновлювачем або опікуном, піклувальником, прийомним батьком чи батьком-вихователем. Ідеться про чоловіка, який не перебуває у шлюбі та самостійно виховує та утримує дитину без участі матері.
    • Один із батьків, який має або виховує дитину/дітей віком до 18 років, зможе перетнути кордон для відвідування таких дітей, які перебувають за межами України, або для їхнього супроводження для виїзду з України. Для цього потрібно мати документи.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    Нові правила перетину з 07.11.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-pitannya-vidpovid/

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    8.3%

    Доброго дня, Катерино!

    Чи можливий перетин кордону? - так, можливий.

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/conv#n...):

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#Text):

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військовуслужбу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб,визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    {Абзац третій частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

    {Абзац частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    ТАКИМ ВИПАДКОМ Є ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ВІДПОВІДНО ДО ПУНКТУ ТРЕТЬОГО ЧАСТИНИ ШОСТОЇ СТАТТІ 37 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО ВІЙСЬКОВИЙ ОБОВ'ЯЗОК І ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/conv#n...):

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08/conv#...):

    3. Медичний огляд військовозобов'язаних у мирний час та під час мобілізації, на особливий період

    3.8. Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

    Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

    "Придатний до військової служби";

    "Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

    "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15.9%

    Доброго дня, Катерина!

    Чоловіку потрібно виїхати за кордон, є медична довідка про непридатність з виключенням та відмітки у військовому квитку про зняття та не є військовозобовʼязаним, але формулювання про виключення ніде не вказано.

    Чи можливий перетин кордону?

    Звичайно, для абсолютно точної і предметної консультації потрібно було б бачити фотокопії довідки ВЛК та військового квитка з відміткою. Проте постараюсь відповісти наоснові тієї інформації, що є.

    Право на виїзд чоловік отримає на згаданій підставі лише в одному випадку, коли у пункті перепуску через кордон він зможе пред’явити два документи:

    довідку додатку 4 з висновком ВЛК – «непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку».

    військовий квиток з відміткою аналогічного змісту.

    Це підтверджується останніми роз’ясненнями Державної прикордонної служби від 2.02.23 року. Також там згадуються випадки, коли у військовому квитку зроблено відмітку про «зняття з військового обліку»:

    «Виїзд чоловіка, якщо він виключений з військового обліку:

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів».

    Отже відмітка у військовому квитку про зняття з військового обліку не підтверджує право чоловіка на виїзд навіть на наявність відповідної довідки ВЛК. Таку відмітку треба змінювати, і для того звертатись до ТЦК. В іншому випадку виїзд за кордон буд ускладнений, якщо взагалі можливий.

    Бо в даному випадку військовий квиток для прикордонників має пріоритетне значення по відношенню до довідки додатку 4.

    Виникнуть додаткові питання чи бажання отримати від мене допомогу, натисніть кнопку «звернутись» біля мого профілю!

    Пуха Наталія ТендерОк
    6.9%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Успіхів

    Степанов Михайло Леонідович
    13.8%

    Вітаю. Ви повинні з'явитися до ТЦК з заявою про проствлення вам штампу про виключення з військового обліку.

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України