Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 27 июля 2023, вопрос №89014

Облік та інші питання по дропшипінгу

Доброго дня! Підкажіть будь ласка, хочу почати займатися дропшипінгом. Наразі маю 3 групу та надаю послуги. Хочу поєднати 2 види діяльності. Як звітувати- просто плюсовати дохід з 2 діяльностей? А якщо постачальник хоче працювати без комісійного договору, як мені тоді звітувати чи ні? Та питання касового апарату на випадок приймання грошей через себе ти чи достатньо тільки комісійного договору? Пробачте багато питань, намагаюсь розібратись. Велике дякую за відповіді

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    Спеціального договору для відносин у сфері дропшипінгу в національному законодавстві на жаль не існує. Проте зі своєї особистої адвокатської практики можу у якості відповідь надати коротке роз'яснення з цього приводу (більш розгорнуто й предметно обговорювати такі речи слід під час персональної консультації).

    Отже, якщо маєте намір розвиватися у сфері дропшипінгу, із Вашими партнерами (виробниками/імпортерами/постачальниками) можна укласти наступні види договорів:

    а) агентський договір на продаж — з виробником/імпортером/постачальником(далі - виробник). За його умовами виробник доручає дропшипперу продати його товар. Комерційне посередництво або агентську діяльність врегульовано главою 31 Господарського кодексу;

    б) змішаний договір, який становитиме симбіоз трьох договорів:

    - договору комісії, згідно з яким дропшиппер зобов’язується укладати договори купівлі-продажу з покупцями від свого імені, але за рахунок виробника. Але на відміну від класичного договору комісії, дропшиппер не бере на себе зобов’язань з передачі товару покупцеві;

    - договору-доручення, за яким виробник зобов’язується укладати договори відправки/перевезення товару покупцеві від імені дропшиппера;

    - договору купівлі-продажу, але, знову ж таки, не класичного, а з урахуванням особливостей, зазначених вище.

    Підписувати договір з постачальником необов'язково! Достатньо мати договір оферти.
    Згідно з Податковим кодексом України граничний обсяг доходу для платників єдиного податку першої – третьої груп розраховується з урахуванням мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

    Ліміт доходів ФОП на спрощеній системі оподаткування, є граничною межею заробітку ФОП, при перевищенні якої його можуть перевести на загальну систему оподаткування, тож у 2023 році ліміти є такими:

    - для 1 групи – 1 118 900 грн. (167 розмірів мінімальної зарплати);- для 2 групи – 5 587 800 грн. (834 розмірів мінімальної зарплати);- для 3 групи – 7 818 900 грн. (1167 розмірів мінімальної зарплати).

    Суми єдиного податку для 1 та 2 групи ФОП прив’язані до прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Відповідно у 2023 році сума єдиного податку щомісяця складатиме:

    - для 1 групи ФОП – 268,4 грн. (10 % від прожиткового мінімуму);- для 2 групи ФОП – 1340 грн., (20 % від мінімальної зарплати);- для 3 групи ФОП ставки не зміняться порівняно з 2022 роком:- 3 % від доходів для платників ПДВ;- 5 % від суми доходів для неплатників ПДВ;

    Найбільш прийеятними у Вашому випадку є коди КВЕДів:

    47:99 інші види роздрібної торгівлі поза магазинами, зокрема діяльністьість комісіонерів з роздрібної торгівлі поза магазинами;

    46.19 діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту.

    47.91 роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет.

    74:90 Інша професійна, наукова та технічна діяльність, н.в.і.у.;

    Як правило уточнення щодо особливостей оплати послуг робиться в угоді: якщо це індівідуальний договір, то безпосередньо в окремій угоді з отримувачем товару, а якщо це договір оферти, то в ньому загально для всіх покупців.

    Як варіант, аналогічне уточнення можна робити безпосередньо в інвойсі, одразу розділяючи для покупця (комітента) оплату на Вашу комісію та на товар, який він отримає від постачальника

    Щодо оподаткування...

    Це залежить від тої системи оподаткування, яку Ви оберете. Звісно ж класична система оподаткування зі сплатою податку на прибуток за основною ставкою та сплатою ПДВ є підходящою для будь-якого бізнесу. Але разом із тим вона вимагає відповідного обліку доходів/витрат та найму бухгалтера або придбання бухгалтерських послуг, що в свою чергу призводить до витрат, які не завжди є обгрунтованими.

    Що ж до спрощеної системи оподаткування, то однозначно тут підходить 3 група (як для фізосіб-підприємців, так і для юросіб).

    А от із другою групою не все так просто. Враховуючи, що фактично у відносинах дропшипінгу надаються послуги, то ФОП 2 групи тут мають обмеження та можуть співпрацювати виключно із платниками єдиного податку.

    Варто відзначити, що при наданні послуг з агентських договорів або змішаного договору, описаних вище, доходом є лише сума отриманої винагороди, тобто різниця між ціною товару, що встановлена постачальником та ціною продажу товару для кінцевого споживача.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Також, ознайомившись більш детально з Вашими умовами бізнесу, можу допомогти підготувати угоду для роботи з клієнтами, як також весь пакет необхідних для роботи первинних документів. Крім того, можемо разом розробити алгоритм дій по ефективному інкорпоруванню Вашого бізнесу в українське законодавство, особливо, в податкове.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Як звітувати- просто плюсовати дохід з 2 діяльностей?

    Так

    А якщо постачальник хоче працювати без комісійного договору, як мені тоді звітувати чи ні?

    Для дропшипінгу можете укласти:

    1. Агентський договір - за яким реалізація здійснюється від імені постачальника , гроші отримує безпосередньо він, а Вам потім перераховує відповідну винагороду.

    2. Договору комісії - ви відпускаєте товар від свого імені й самі отримуєте кошти, потім ви перераховуєте власнику товару всю суму, а він потім сплачує вам суму винагороди (в терміни, визначені договором). Але в такому випадку потрібно слідкувати за лімітом доходу, адже за договором комісії – будуть враховуватися всі надходження на рахунок ФОП.

    Якщо ж Ви просто викладете товар на сайті, покупець оплатить Вам вартість товару, потім Ви з ФОП рахунку закупите даний товар у свого постачальника, а різницю залишите собі - тоді ніяких договорів укладати не потрібно.

    Та питання касового апарату на випадок приймання грошей через себе ти чи достатньо тільки комісійного договору?

    Фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку, які надають послуги за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування та агентськими договорами, незалежно від обсягу доходу зобов'язані при провадженні своєї господарської діяльності застосовувати РРО та/або ПРРО з видачею в обов'язковому порядку розрахункового документа встановленої форми на повну суму проведеної операції або перейти на використання виключно безготівкових розрахунків. Джерело: https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=3...

    Взагалі РРО не застосовується :

    • підприємцями, які приймають оплати виключно у формі банківського переказу за реквізитами IBAN
    • у разі реалізації товарів, робіт (послуг), оплата за які здійснюється за допомогою QR-коду, в якому закодовані повні банківські реквізити рахунку у форматі ІВАN
    • через Інтернет-банкінг, якщо оплата здійснюється виключно за реквізитами його рахунку у форматі ІВАN
    • оплата на ключ карту в межах Приватбанку (банк автоматично перекидає на реквізити IBAN, інші банки проводять операції шляхом застосування технології еквайрингу)

    Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення використання РРО (касових апаратів) не застосовуються. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/265/95-%D0%B2%D1%80#Text

    Але!!! Очікується, що з 1 жовтня 2023 року санкції будуть застосовуватися (проте, відповідний законопроект 8401 – хоч і прийнятий, але ще не набув чинності, адже не підписаний Президентом)

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України