Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 19 серпня 2023, питання №90399

как получить наследство если отец умер в Литве г.Вильнюс

у меня умер отец Валерий Александрович Баранов около пол года(5мес) тому, обещал мне часть. брат Андрей Валерьевич Баранов который сейчас проживает в Польше говорил займется этим и всё будет честно, поровну, у отца есть ещё дочь в Турции и мы братья. Но дело в том, что с братом пропала связь в социальных сетях и месенджерах, брат не бедная личность, но что пропала связь меня наводит на подозрения, у отца был бизнес, квартира и он любил собирать-экономить.

как это дело разрешить?
моё имя Сергей Валерьевич Баранов 43 года, г.Хмельницкий

Відповіді юристів (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Рекомендую Вам звернутись до литовського посольства в Україні.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергей Валерьевич Баранов Клієнт 8 місяців тому

      дякую,

      а не краще в Литв1?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        В Литві краще, якщо є така можливість!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо у батька є нерухоме майно на території кількох держав, то згідно з Конвенцією про правову допомогу у тих країнах, що приєдналися до цієї Конвенції, свідоцтво про право на спадщину видається у кожній країні згідно з чинним там законодавством, але з урахуванням кола спадкоємців, що подали заяви про прийняття спадщини за основним місцем її відкриття.

    Статтею 71 Закону України «Про міжнародне приватне право» також визначено, що спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майно, яке підлягає державній реєстрації в Україні, - правом України.

    Закон України «Про нотаріат» дає право нотаріусам вимагати від осіб відомості та документи, необхідні для роботи. А саме, для видачі свідоцтва про право на спадщину, а також для підтвердження родинних стосунків нотаріус перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства за законом осіб, які подали заяву про видачу свідоцтва, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. І без цих документів свідоцтва про право на спадщину він може й не видати.

    Для отримання необхідних документів нотаріус готує відповідний запит до компетентних органів іншої держави щодо отримання відповідних відомостей чи документів, необхідних для оформлення спадщини.

    Якщо Ви знаходитесь в Україні та у Вашого батька була нерухомість в Україні - Вам необхідно звернутись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

    Якщо у батька була нерухомість у Литві та помер він у Литві, то необхідно звернутись до Литовськовго посольства в Україні та дізнатись про умови спадкування в даній державі.

    • Сергей Валерьевич Баранов Клієнт 8 місяців тому

      дякую за в1дпов1дь, якщо спадок у Литв1 п1дскаж1ть в яке за назвою м1сце треба звернутися там?

      • Дерій Владислав Олегович

        У Литві термін вступу в спадкові права дорівнює трьом місяцям, але продовжується судовою інстанцією при наявності вагомих підстав.

        Процес вступу в спадщину в Литві координується місцевим нотаріусом. За все відповідає фахівець округу, де жив той, хто залишив спадок, перед смертю. Для отримання грошей і матеріальних цінностей, спадщину необхідно прийняти. Це можна зробити трьома способами:

        • звернутися із заявою до нотаріуса;
        • фактично прийняти у володіння майно;
        • звернутися до суду для опису успадкованого.

        В пакет документів входить заяви, документи, які підтверджують спорідненість з померлим і інформація про наявність коштів на рахунках в банках. Запити про інше майно нотаріус робить сам.

        Джерело: https://advokatveurope.com/uk/spadkove-pravo-v-lyt...

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Якщо спадкове майно знаходиться на території України, спадкування має відбуватись саме за українським законодавством.

    Всього доброго. Успіхів!

    • Сергей Валерьевич Баранов Клієнт 8 місяців тому

      а якщо там?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України