Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 19 августа 2023, вопрос №90407

Керівництво підприемства хоче наказати працівника штрафом.

Керівництво підприємства хоче штрафувати людей за те що на підприємстві впав кран від урагану, а люди які будуть штрафовані не працюють, а сидять дома у відпустці за свої кошти. Будь ласк хочу получити інформацію куди звертатися, ніколи цим не займався я людина не досвідчена.

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович

    Законодавство передбачає повну та обмежену матеріальну відповідальність. Стягнення штрафу можливе шляхом видачі наказу по підприємству (є обмеження в розмірі) та через суд.

    Вам варто насамперед поскаржитись в держінспекцію з питань праці.

    Питання складне і потребує детального вивчення.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Це буде неправомірно, і якщо станеться, потрібно подавати скаргу до Держпраці та при потребі до суду.

    Всього доброго. Успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Треба розбиратися в цій ситуації. Тому що є багато чинніків, які можуть вплинути на відповідальність за цю подію. В тому числі, наслідки, до яких це НП призвело. Вирішальними, думаю, будуть екстремальні природні умови, що стали головною причиною аварії. Втім треба дивитись акт технічного огляду, який був проведений на місці події.

    Відповідно до статті 22 Закону України «Про охорону праці» і статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», Кабінет Міністрів України постановою від 17 квітня 2019 р. № 337 затвердив «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві» (далі — Порядок).

    Згідно з пунктом 131 Порядку, розслідування проводиться у разі, коли сталася:

    1) аварія першої категорії, яка відповідно до «Порядку класифікації надзвичайних ситуацій за їх рівнями», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 р. № 368 (далі — Порядок класифікації надзвичайних ситуацій), відноситься до надзвичайної ситуації державного рівня;

    2) аварія другої категорії, яка відповідно до Порядку класифікації надзвичайних ситуацій відноситься до надзвичайних ситуацій регіонального або місцевого рівнів;

    3) аварія, яка не відноситься до аварії першої чи другої категорій і відповідно до Порядку класифікації надзвичайних ситуацій відноситься до надзвичайної ситуації об’єктового рівня, створила чи могла створити загрозу життю та здоров’ю працівників або населення, внаслідок якої зруйновано або порушено роботу машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, на які необхідно отримувати відповідний дозвіл (або подавати декларацію) згідно з «Порядком видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. № 1107.

    На виконання пункту 133 Порядку «Роботодавець або особа, яка керує виробництвом під час зміни, зобов’язані діяти згідно з планом локалізації та ліквідації аварій, вжити першочергових заходів до рятування потерпілих і надання їм першої домедичної допомоги, локалізації аварії, встановлення меж небезпечної зони та обмеження доступу до неї людей, збереження до прибуття комісії з розслідування аварії обстановки на місці події».

    Згідно з пунктом 134 роботодавець зобов’язаний негайно повідомити про аварію, зазначену в підпунктах 1–3 пункту 131 цього Порядку, територіальному органові Держпраці, органові управління чи наглядовій раді підприємства (у разі її утворення), місцевій держадміністрації, територіальному органові ДСНС, територіальним (відокремленим) підрозділам поліції за місцем виникнення аварії та відповідному профспілковому органові, а у разі травмування або загибелі працівників також відповідному робочому органові Фонду.

    Відповідно до пункту 139 Порядку підприємство (установа, організація), де сталася аварія, у п’ятиденний строк після завершення розслідування надсилає матеріали розслідування аварії органам, представники яких брали участь у розслідуванні; територіальному органові Національної поліції, до підслідності якого віднесено досудове розслідування аварії, та територіальному органові Держпраці.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України