Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 23 серпня 2023, питання №90692 150₴

Какие сложности могут возникнуть при пересечении границы у 17,5 летнего юноши

Подскажите, процесс пересечения граници подростку 17,5 лет, едит в Украину для оформлення id картки и закордонного паспорта,который уже просрочен,так как в Европе не удалось сделать по 6 статье о гражданстве, сможет ли обратно виехать в Европу, нужно ли встать на воинский учет перед выездом из Украины.Какие сложности могут возникнуть на границе. Едит в сопровождении многодетного отца. Благодарю

Відповіді юристів (8)

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, ні яких проблем не буде, Обмеження на виїзд чоловіків віком від 18 до 60 років. Для перетину кордону ні яких документів від ТЦК не треба. Вы можете стати на облік у консульстві України за кордоном.

    Адвокат Евгений Александрович
    25.3%
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Маlina!

    Він зможе виїхати за межі України.

    Обмеження стосується чоловіків віком від 18 до 60 років, які у воєнний час, можуть перетнути кордон лише при наявності законних підстав:

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-ko...

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    Для перетину кордону постановка на військовий облік, не є обов'язковою.

    Закон вимагає в цілому, постановка на військовий облік:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 30 грудня 2022 р. № 1487Київ

    Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів:

    Про затвердження Порядку органі... | від 30.12.2022 № 1487 (rada.gov.ua)

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів Українивід 30 грудня 2022 р. № 1487

    ПОРЯДОК

    організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    16. Військовий облік поділяється на облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, з урахуванням обсягу та деталізації - на персонально-якісний, персонально-первинний та персональний.

    Персонально-якісний військовий облік передбачає облік відомостей (персональних та службових даних) стосовно призовників, військовозобов’язаних та резервістів за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання, які узагальнюються в облікових документах та вносяться до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Ведення персонально-якісного військового обліку покладається на відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, органи СБУ, підрозділи Служби зовнішньої розвідки.

    Персонально-первинний військовий облік передбачає облік відомостей стосовно призовників, військовозобов’язаних та резервістів за місцем їх проживання у відповідній адміністративно-територіальній одиниці. У селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, ведення такого обліку покладається на виконавчі органи сільських, селищних, міських рад...

    Персональний військовий облік передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їх роботи (служби) або навчання та покладається на керівників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій.

    21. Взяттю на персонально-первинний та персональний військовий облік в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях підлягають громадяни України з числа:

    призовників у віці від 16 (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років;

    військовозобов’язаних та резервістів, які не досягли граничного віку перебування у запасі, у тому числі жінок, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, а також за власним бажанням жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони.

    Взяття громадян на персонально-первинний та персональний військовий облік, а також їх виключення з такого обліку здійснюється лише після взяття (зняття, виключення) зазначених громадян на військовий облік (з військового обліку) у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки.

    Взяття громадян, які прибули з тимчасово окупованих територій України, на персонально-первинний та персональний військовий облік здійснюється після взяття таких осіб на облік внутрішньо переміщених осіб та на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки".

    22. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки здійснюється відповідно до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

    "ЗВЕРТАЙТЕСЯ" У РАЗІ НАЯВНОСТІ ЗАПИТАНЬ.

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю.

    Подскажите, процесс пересечения граници подростку 17,5 лет, едит в Украину для оформлення id картки и закордонного паспорта,который уже просрочен,так как в Европе не удалось сделать по 6 статье о гражданстве, сможет ли обратно виехать в Европу.

    ЯКЩО ЙОМУ БУДЕ ДО ВИПОВНЕННЯ 18 РОКІВ ПРИБЛИЗКО ПІВРОКУ. ЗМОЖЕ ВИЇХАТИ. ЯКЩО БУКВАЛЬНО МІСЯЦЬ - ЗНАЮ ВИПАДКИ, КОЛИ НЕ ПРОПУСКАЛИ. ЗВИЧАЙНО, ЩО НЕЗАКОННО. АЛЕ В ЦІЛОМУ НАВІТЬ У 17 РОКІВ 363 ДНІ МАЄ ПРАВО НА ВИЇЗД ЗА КОРДОН.

    нужно ли встать на воинский учет перед выездом из Украины.

    ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ЦЕ НЕ ОБОВ'ЯЗКОВО, АЛЕ ЗГІДНО ІЗ ЗАКОНОДАВСТВОМ ВІН МАЄ СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ПРИЗОВНИКІВ. РАДИВ БИ ЦЕ ЗРОБИТИ, ОСКІЛЬКИ НА МАЙБУТНЄ ЙОМУ МОЖЕ ЗНАДОБИТИСЬ ПРИПИСНЕ СВІДОЦТВО.

    Какие сложности могут возникнуть на границе. Едит в сопровождении многодетного отца. Благодарю

    В ЦІЛОМУ - НІЯКИХ, АЛЕ ВРАХОВУЙТЕ ВИЩЕЗАЗНАЧЕНЕ МНОЮ.

    Всього доброго. Успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    31.3%

    Доброго дня!

    По закону до 18 років в хлопця не повинно виникнути жодних проблем при виїзді з України в Європу.

    Проте його вік граничний до призовного, тому достименно не відомо, як саме можуть повести себе прикордонники на пункті перепуску. Як мінімум можуть сильно "потріпати" нерви, а як максимум можуть за надуманою підставою (це не новина для згаданої котегорії державних службовців) не пропустити через кордон.

    Крім того, згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» хлопець забов'язаний стати на військовий облік та отримати приписне. Принагідно за порушення правил обліку (він повинен був стати на облік ще у 16 років) воєнком може винести постанову про адміністративний штраф.

    Приписне хлопець скорше за все одразу не отримує і це може тягнутися місяць, а то і два. В таких випадках працівники військкоматів, як правило, посилаються на відсутність призовних комісій, які збираються тільки на період строкового призову. Можуть так тягнути аж до призовного віку, а потім виїхати буде неможливо без законної підстави.

    В той самий час отримати паспорт без постановки на облік не вдасться!

    Одним словом ризиків різних багато, і передбачити усе доволі складно. Тому, з огляду на таке, я би наполегливо не радив хлопцю заїжджати в Україну при такому критично граничному до призовного віку, якщо немає нагальної потреби. Паспорт може почекати. Бо забагато іксів!

    Проте це моя особиста думка.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Проблем не повинно бути. Головне встигнути виїхати до повноліття. Якщо багатодітний батько - це рідний батько хлопця, то краще не баритися з оформленням документів, адже з досягненням 18 років (якщо у батька лише 3 дитини) - чоловік втрачає право на відстрочку та на право перетину кордону.

    У разі виникнення додаткових питань, звертайтесь. Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до законодавства України ст.313 ЦК України:

    фізичні особи, які досягли 16-річного віку, мають право на вільний самостійний виїзд за межі України, а фізичні особи, які не досягли 16-річного віку, мають право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

    При цьому порядок реалізації цього права врегульовано Законом України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» та Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57 (далі – Порядок).

    Відповідно до зазначеного Порядку виїзд осіб, які досягли 16-річного віку здійснюється на підставі:

    – паспорта громадянина України для виїзду за кордон;

    – дипломатичного паспорта;

    – службового паспорта;

    – проїзного документа дитини, який видається дітям у віці до 18 років, або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків – на підставі закордонного паспорту одного з батьків та у його супроводі.

    ---

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації: ( наразі черги скасували , призивають всіх хто наразі необхідний в ЗСУ згідно військово-облікових спеціальностей придатних громадян)

    • Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
    • Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
    • 3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.
    • 4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n1479):

    "Стаття 18-1. Особливості призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану

    1. Під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться...

    3. Під час дії воєнного стану призовні комісії утворюються для розгляду питань щодо:

    організації та проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних або виключення з військового обліку;..";

    "Стаття 14. Приписка громадян України до призовних дільниць

    1. Приписка громадян України чоловічої статі до призовних дільниць проводиться з метою взяття їх на військовий облік, визначення наявних призовних ресурсів, ступеня придатності до військової служби, встановлення освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей...".

    ---

    Доброго дня! Враховуючи, що під час воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться, що що взяттю на військовий облік призовників передує їх приписка до призовних дільниць, проведення медичного олгяду на визначення приданості до військової служби, то обов'язку зверення підлітка до РТЦК та СП, взагалі, та взяття його на військових облік немає; більш того, взяття на військовий облік немає підстав - не проведено приписку та медичний огляд на призовній комісії.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю!

    Проблеми можуть бути лише у разі зловживання посадових осіб та (або) військовослужбовців ДПСУ своїми повноваженнями, оскільки навіть виїзд призовників з 18 до 27 років жодним законодавчим чи навіть підзаконним актом України не обмежений і особи, чиї права були протиправно обмежені - в судовому порядку мали змогу захистити своє право.

    В Україні під час воєнного стану обмежений виїзд виключно ВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИХ. Особи, які не є військовозобов"язаними не обмежені у виїзді.

    Тож можете у разі виникнення питань пояснити прикордонникам, що як мінімум до 25-27 років жодних питань у військкомату (ТЦК та СП) до Вас не буде, оскільки Ви не віднесені законом до категорії "Військовозобов"язані", а призов на строкову військову службу призовників в умовах воєнного стану не здійснюється.

    У крайньому випадку - відеофіксація порушення Ваших прав, вимагати письмову відмову з вказанням підстав та оскаржувати її в суді.

    Гарного дня! Вірте в краще!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України